Η άγρια φυλή του Χημικού

Ο Νόμος 815 είναι ο μόνος ψηφισμένος νόμος του Ελληνικού κράτους που έχει καταργηθεί και τυπικά και ουσιαστικά. Είναι πολλοί οι νόμοι που στην πράξη έχουν γίνει ανενεργοί. Αλλά ο ν. 815 καταργήθηκε και μάλιστα απο τον ίδιο άνθρωπο που τον  εισηγήθηκε, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή (θείο), με τον πλέον δημόσιο τρόπο στην τηλεόραση σε πανελλαδικό διάγγελμα.
 

Η κατάργηση του ν. 815 έγινε μετά από έντονους φοιτητικούς αγώνες και καταλήψεις που κράτησαν πολύ καιρό.  Ειδικά, οι συνελεύσεις και κινητοποιήσεις είχαν ξεκινήσει ένα χρόνο πριν και οι καταλήψεις ξεκίνησαν την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 1979 και τελείωσαν την Πέμπτη 3 Γενάρη 1980 που ο Καραμανλής ταπεινωμένος ανακοινώνει από την τηλεόραση την απόσυρση του 815 και ζητάει «διάλογο» για την Παιδεία. Το «πεζοδρόμιο», οι καταλήψεις, η Αριστερά του κινήματος, είχαν νικήσει.

Μια άλλη φορά θα κάνω μια εκτενή αναφορά για τις καταλήψεις ή ίσως καταφέρω κάτι καλύτερο απο μια εκτενή αναφορά.

Σήμερα θέλω να γράψω δυο λόγια για τους Χημικούς

Εκτός από τις γνωστές παρατάξεις δλδ Πανσπουδαστική, ΠΑΣΠ, ΔΑΠ, Ρηγάδες, Β’ Πανελλαδική, ΠΠΣΠ, ΑΑΣΠΕ, στο Χημικό υπήρχε και μία με πολιτικά ανεξάρτητους φοιτητές, η ΑΚΙΧ (Ανεξάρτητη ΚΙνηση Χημικού). 

Από την μία οι Πανσπουδαστική, ΠΑΣΠΔΑΠ και Ρηγάδες, προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να σταματήσουν την κατάληψη από την άλλη οι άλλες είχαν αταλάντευτη γραμμή για κατάληψη. 

Ήταν πολύ σημαντικό που η κατάληψη των Χημικών μπόρεσε και κράτησε. Την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου, όπως είπα, άρχισε η κατάληψη του Χημικού, ακολουθεί η Πολυτεχνική Ξάνθης (5/12), το Γεωλογικό (7/12), το Φυσικό (10/12). Μέχρι να μπει στην κατάληψη το Φυσικό οι πιέσεις της ΠΑΣΠ και της ΠΣΚ στις συνελεύσεις του Χημικού ήταν αφόρητες. Ακόμη, για πρώτη φορά από την μεταπολίτευση, εμφανίστηκε και συνδικαλιστής της ΔΑΠ και συμμάχησαν μαζί του. Τέτοια ξεφτίλα. Το Χημικό όμως κράτησε και στη συνέχεια μπήκαν στις καταλήψεις οι Πολιτικοί Μηχανικοί του ΕΜΠ. Η δική μου εκτίμηση ήταν (και είναι) οτι αν το Χημικό δεν κράταγε αυτήν την πρώτη εβδομάδα, οι καταλήψεις θα κατέρρεαν και αυτό γιατί το Χημικό ήταν εκείνη την στιγμή ο πιο δυνατός κρίκος στην αλυσίδα που άρχισε να δημιουργείται. 

Κομβικό σημείο ήταν η είσοδος στις σχολές υπό κατάληψη της Νομικής Αθήνας (11/12). Μετά απο αυτό πλέον το ποτάμι δεν μπορούσε να γυρίσει πίσω.
Εκείνο το βράδυ (11/12) βρέθηκα για λίγο στην Ελευθεροτυπία, για να δώσω κάποιες φωτογραφίες και ακούω τον Γιώργο Βότση από ένα γραφείο να πειράζει συναδέλφους του λέγοντας «έπεσε και το κάστρο, έπεσε.!!!», γιατί στη Νομική μέχρι εκείνη την συνέλευση ήταν απόλυτα κυρίαρχος η Πανσπουδαστική. Μετά την Νομική τίποτε δεν μπορούσε να είναι όπως πριν. Ακόμη και οι οργανωμένες ομάδες της ΚΝΕ (τα διάσημα τότε ΚΝΑΤ) που το βράδυ της Τρίτης 16 Δεκεμβρίου εισβάλλουν στο Χημείο οπλισμένες με κράνη και λοστάρια και επιχειρούν να σπάσουν τις καταλήψεις των Χημικών-Φυσικών δεν κατάφεραν τίποτα. Μετά από σκληρή σύγκρουση (με 15 τραυματίες) κατορθώνουν στρατιωτικά να ελέγξουν το κτίριο. Όμως πολιτικά, είναι πανωλεθρία: την επόμενη το πρωί υποχρεώνονται να το εγκαταλείψουν. 
Το ξημέρωμα της Τετάρτης 17 Δεκεμβρίου βρίσκει το Χημείο (και το Φυσικείο) έρημο από τους εισβολείς, εμένα σε ένα σπίτι εκεί κοντά με σοβαρή διάσειση, τον Σπύρο Ψύχα μόνο του στα σκαλιά της οδού Ναυαρίνου έξω από το Χημείο να φυλάει το κτήριο, ενώ όλοι  οι Κνίτες έχουν εξαφανιστεί απ’ όλες τις σχολές της Αθήνας. 

Οι Χημικοί της ΑΚΙΧ ήταν μια τρελοπαρέα που ανάμεσά τους υπήρχαν πολύ λίγοι έντονα πολιτικοποιημένοι. Το σημαντικό συστατικό ήταν η παρέα που έκαναν και η μεταξύ τους χημεία. Όταν πήγαιναν εκδρομή σχεδόν δεν έλειπε κανείς. Στο καφενείο της Ναυαρίνου έτσι στα καλά καθούμενα οργάνωναν γλέντι. Όταν κατέβαιναν στην συνέλευση ήταν το κάτι άλλο. Τρέλα για τους αντίπαλους.
Διαφωνούσαν για πολύ σημαντικά θέματα, όπως ποιο είναι πιο σωστό σύνθημα το  «Δεν είμαστε Παπούα δεν είμαστε Ζουλού, είμαστε η άγρια φυλή του Χημικού» ή το  «Δεν είμαστε Ζουλού δεν είμαστε Παπούα, είμαστε η άγρια φυλή των Χημικούα»  που ήταν και το αγαπημένο τους σύνθημα από το γνωστό τραγούδι από την Λιλιπούπολη. 

Σε μια από τις εκδρομές αυτού του τρελοκομείου στην Χαλκίδα ήμουν κι εγώ μαζί τους. Από εκεί και οι φωτογραφίες. 

“Δεν είμαστε Ζουλού”
Μάνος Χατζιδάκις
Μαριανίνα Κριεζή, Δημήτρης Μαραγκόπουλος
 

Xhmiko2

Δεξιά είναι ο Νίκος Χρυσόγελος

 

  

Ο όρθιος που κοιτάζει προς τον φακό είναι ο Σπύρος Ψύχας

Ο όρθιος που κοιτάζει προς τον φακό είναι ο Σπύρος Ψύχας

 

Πηγαδάκι Χημικών στην Χαλκίδα

Πηγαδάκι Χημικών στην Χαλκίδα

 

Τι θέλει ένας μαθηματικός ανάμεσα σε τόσους Χημικούς

Τι θέλει ένας μαθηματικός ανάμεσα σε τόσους Χημικούς;

 

Xryso_Dwra

Ο Νίκος Χρυσόγελος, η Δώρα και η Μαρία

 

 

17 comments on “Η άγρια φυλή του Χημικού

 1. Σε ευχαριστώ που τα θυμάσαι και μου τα θυμίζεις….
  Πανδώρα ή Δώρα (τότε) μέλος της συντονιστικής της κατάληψης του χημικού (χημικούα…) καλά περάσαμε και κάτι καταφέραμε….

 2. Καλώς το Δωράκι, που εκτός απο μέλος της συντονιστικής κατάληψης χημικού ήταν και η εκφωνήτρια του παράνομου ραδιοφωνικού σταθμού του Χημικού.
  Έτσι την πρωτογνώρισα. Στον παράνομο ραδιοφωνικό σταθμό του Χημικού να εκφωνεί. Ήταν και ο λόγος που μου είχε κάνει εντύπωση 🙂 .

  Είχα ξεχάσει την συντονιστική. Ίσως γιατί τα παιδιά της συντονιστικής δεν σου δημιουργούσαν καμία εντύπωση εξουσίας. Απλά συντόνιζαν ώστε να εκτελεστούν οι αποφάσεις της συνέλευσης.

  Για βοήθα βρε Δώρα :
  1. Στην συντονιστική πρέπει να ήταν εκτός απο σένα οι Κώστας Φώλιας, Πάνος Κοσμάς, Νίκος Χρυσόγελος, Σπύρος Ψύχας, Γιάννης Τσιρώνης… Ποιοί άλλοι;
  2. Επίσης δώσε μερικά μικρά ονόματα απο τις φωτογραφίες. Θύμισε μου τους λίγο.

 3. Θυμάμαι τον Αντναν και δίπλα του την Κούλα από το πηγαδάκι…. κανέναν άλλο από τη συντονιστική. Ζήτησα και τη βοήθεια της Μαρίας.

  • Πέρασαν αρκετά χρόνια αλλά ακόμα θυμάμαι..
   Από δεξιά: ίσα που φαίονεται ο Σπύρος Ψύχας, η Κούλα ( Βασιλική), Αντνάν, Πάνος(;; μάλλον), Μίτσι, Λεωνίδας, Ελένη (;), Δώρα.
   Βασιλική (ωυν) ή Κούλα (τότε)

 4. Παράθεμα: Κώστας Φώλιας, Βαβύλης, Βουλγαράκης, υποκλοπές… « Channel

 5. Παράθεμα: -Το ΚΚΕ, τα Μικρασιατικά και ο νόμος 815 « Πόντος και Αριστερά

 6. Παράθεμα: 16/12/1979 Η νύχτα του Χημείου « Κανάλι

 7. Παράθεμα: Η ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ (16/12/1979) « ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "Ο ΕΡΓΑΤΗΣ"

 8. Παράθεμα: Τὸ ΚΚΕ, τὰ Μικρασιατικά καὶ ὁ νόμος 815. « Φιλονόη καὶ φίλοι……

 9. Παράθεμα: Ντοκουμέντο από την παλιά δράση των ΚΝΑΤ στις φοιτητικές καταλήψεις του 1979 | Σχολιαστές Χωρίς Σύνορα

 10. Παράθεμα: Τὸ ΚΚΕ, τὰ Μικρασιατικά καὶ ὁ νόμος 815. » Φιλονόη καὶ φίλοι...

 11. Παράθεμα: Τὸ ΚΚΕ, τὰ Μικρασιατικά καὶ ὁ νόμος 815. | Φιλονόη καὶ Φίλοι...

 12. Παράθεμα: ΕΙΣ ΑΝΑΜΝΗΣΙΝ – ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΝΕΟΥΣ ΝΑΥΤΙΛΟΜΕΝΟΥΣ1 ΑΠΟ ΤΟΝ naftilos – 16/12/1979 Η νύχτα του Χημείου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s