Ο Θ. Δρίτσας για το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ

το έφερε το email 

 

Ερώτηση :   Τα πρώτα δείγματα της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Τι θα κρίνει την επιτυχή ή μη πολιτική της νέας κυβέρνησης. Ποιο το μέλλον και ο ρόλος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Θ. Δρίτσας:   Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ιδιαίτερα ο Πρόεδρός του και σημερινός Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου κατάφεραν κάτι που λίγους μήνες πριν φάνταζε αδύνατο. Να δημιουργήσουν προεκλογικά και τις πρώτες μέρες της νέας κυβερνητικής θητείας ένα κλίμα νέας ελπίδας στην ελληνική κοινωνία. Ήδη όμως έχουν φανεί σημάδια διάχυτης επιφύλαξης και ανησυχίας στο κοινωνικό σώμα ως παράγωγα των κυβερνητικών εξαγγελιών και  χειρισμών που ακολούθησαν. 

Κρίνουμε την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως προς τη συνέπεια και τη συνοχή των διακηρύξεων και πράξεων, την κρίνουμε επίσης ως προς την αποτελεσματικότητά της για την επίλυση προβλημάτων της κοινωνίας, συγκροτούμε αντιστάσεις απέναντι στα αντιλαϊκά μέτρα μαζί με τις κοινωνικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα αναδεικνύουμε την ανάγκη εναλλακτικών λύσεων και καταθέτουμε τις προτάσεις μας.

Η οικονομική κρίση δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Είναι η άλλη όψη του νομίσματος της κερδοσκοπικής, ανταγωνιστικής, «ελεύθερης» οικονομίας.  Ισχυριζόμαστε δηλαδή ότι ο νεοφιλελευθερισμός γεννά νέα φτώχεια, δεν καλύπτει κοινωνικές ανάγκες, οξύνει κοινωνικές αντιθέσεις, απαξιώνει παραγωγικές δραστηριότητες, σπαταλά φυσικούς πόρους καταστρέφοντας το περιβάλλον και τέλος γεννά πολέμους και οδύνη. Όλα αυτά είτε βρίσκεται σε άνθηση είτε βρίσκεται σε κρίση. Στην κρίση βέβαια οι αρνητικές επιρροές του (όχι μόνο οικονομικές, αλλά και κοινωνικές και πολιτισμικές) παροξύνονται. Αλλά δεν διαφέρουν ποιοτικά απ’ αυτές της περιόδου άνθησης και ανάπτυξης. Μόνο ποσοτικά διαφέρουν.

Αυτή η πολιτική διαπίστωση είναι κομβικής και κεφαλαιώδους σημασίας για κάθε επίκαιρη σοβαρή συζήτηση σχετικά με τις πολιτικές εξόδου από την κρίση. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. όμως δεν μπορεί να προσχωρήσει σε αυτήν, έστω και αν κάποια στελέχη του ή ακόμα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δείχνουν να την αποδέχονται θεωρητικά. Αλλά μόνο θεωρητικά. Όταν τίθενται ζητήματα εφαρμοσμένης πολιτικής εκεί γίνονται «ρεαλιστές» και επιλέγουν πολιτικές των πιο σκληρών επιτελείων της Ε.Ε., που μοιάζουν αφόρητα με αυτές των κυβερνήσεων της Ν.Δ..

Μέσα από τον ανταγωνισμό, την καταστροφή παραγωγικών υποδομών, την παραπέρα συμπίεση του εργατικού κόστους και τις ιδιωτικοποιήσεις μπορεί και στην Ελλάδα με πολύ πιο αργούς ρυθμούς να έχουμε ανάκαμψη και να μπει η Χώρα σε νέα φάση ανάπτυξης. Θα έχει ξαναμοιραστεί «τράπουλα» με εκατομμύρια θύματα ανέργων και υποαπασχολούμενων.

Επιτακτικά επομένως σήμερα τίθεται το αίτημα κοινωνικά και πολιτικά για μια πολιτική με συνδυασμένες προτεραιότητες τη διεύρυνση της πραγματικής παραγωγικής βάσης, την αποκατάσταση της χαμένης τιμής της εργασίας, την ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους και τη διαφύλαξη και ως αναπτυξιακού μεγέθους της απόλυτης ακεραιότητας του φυσικού περιβάλλοντος. Η δημόσια παιδεία, υγεία και πρόνοια στην πρώτη γραμμή. Οι πολεμικοί εξοπλισμοί σε πλήρη αναθεώρηση προς τα κάτω. Το ενιαίο φορολογικό σύστημα με απόλυτη αναλογικότητα της φοροδοτικής υποχρέωσης. Οι κοινωνικά χρήσιμες δημόσιες επενδύσεις, ο δημόσιος κοινωνικός χαρακτήρας των παραγωγικής σημασίας τομέων της οικονομίας, ο έλεγχος του χρηματοπιστωτικού συστήματος με ενοποίηση υπό κρατικό έλεγχο της Εθνικής και της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Όλα αυτά – και πολλά άλλα – συνθέτουν στόχους, διεκδικήσιμους μαζί με την κοινωνία, της εναλλακτικής πολιτικής πρότασης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α..

Δεν είναι εύκολη πολιτική και δεν απευθύνεται σε εύπιστους πολίτες. Φυσικά και δεν είναι ρεαλιστική πρόταση όσο ηγεμονεύουν οι επικίνδυνα καλλιεργημένες ουτοπίες του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ.. Κυρίως μάλιστα όσο παραμένουν ισχυρά τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά στηρίγματά τους, εσωτερικά και διεθνή.

Ο ρόλος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι να κάνει τα δύσκολα ευκολότερα. Να πείσει δηλαδή σημαντικά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας γα την αξιοπιστία των προτάσεών του και των διεκδικήσεών  του , να πείσει για την αποδοχή τους και μαζί να αλλάξουμε τους κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς στη χώρα μας.

                   Θοδωρής Δρίτσας

Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Α΄  Πειραιά & Νησιών

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s