Θα συνεχιστεί το δόγμα της «Μηδενικής Ανοχής» κύριε Υπουργέ;

 

 

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΘΟΔΩΡΗ ΔΡΙΤΣΑ (11/12/2009)

Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Δρίτσα έχει ως εξής :
«Το δόγμα της «μηδενικής ανοχής» έγινε πράξη τις μέρες μνήμης του δολοφονημένου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1. «Μηδενική ανοχή» σημαίνει αναστολή δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών, ακύρωση νόμου και περιοριστική άρθρων του Συντάγματος χάριν του … «στόχου»; Προτίθεται να τεκμηριώσει με στοιχεία τη δημοκρατική νομιμότητα των δράσεων της Αστυνομίας τις μέρες αυτές;
2. Θα συνεχίσει να εφαρμόζει την ίδια πολιτική απέναντι σε μελλοντικές κοινωνικές, εργατικές και λαϊκές αγωνιστικές κινητοποιήσεις, και θα αντιμετωπίζεται ιδίως η νεολαία ως «ύποπτη» κοινωνική κατηγορία;».

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης έχει το λόγο για τρία λεπτά για να απαντήσει.

ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν από δύο μήνες ο ελληνικός λαός μας ανέθεσε την εντολή να κυβερνήσουμε τον τόπο. Και η εντολή δεν ήταν να υπηρετήσουμε διαχειριστικές πολιτικές που θα συνέχιζαν μια απαξιωτική πορεία της χώρας προς το μέλλον, αλλά ήταν εντολή να αλλάξουμε την Ελλάδα.
Και θέλω να σας πω με κάθε βεβαιότητα, με πίστη και αφοσίωση στο Πρόγραμμά μας, στις αρχές μας και στις αξίες μας, με ευθύνη απέναντι στο λαό, το έθνος και την πατρίδα ότι θα την αλλάξουμε την Ελλάδα. Δεν έχουμε κανένα ενοχικό σύνδρομο απέναντι σε κανέναν ούτε απέναντι σε μύθους οι οποίοι καλλιεργούνται από ορισμένους.
Και θέλω να είμαστε πολύ σαφείς σ’ αυτό. Πριν από λίγες μέρες, υπήρχε η εκδήλωση για την τιμή στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Πέρυσι η Αθήνα καταστράφηκε.
Θα σας παρακαλέσω πολύ, κύριοι συνάδελφοι –όλες τις πτέρυγες της Βουλής- να κάνετε μια έρευνα –εγώ θα τη φέρω στη συζήτηση του Προϋπολογισμού- για να δείτε πόσες θέσεις εργασίας χάθηκαν μ’ αυτές τις καταστροφές. Ξενοδοχείο εδώ δίπλα μας, στην Πανεπιστημίου, απέλυσε σαράντα καθαρίστριες, αλλά ουδείς ασχολήθηκε τότε μ’ αυτό το θέμα. Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τις θέσεις τους. Είχαμε 25% ανεργία στο χώρο της εστίασης και του τουρισμού στο κέντρο της Αθήνας. Υπήρξε μια μεγάλη, μια τεράστια ζημιά!
Επιπλέον, είχαμε βία την οποία προσπάθησαν ορισμένοι να αξιοποιήσουν και να επιβάλλουν με αφορμή ένα θλιβερό γεγονός για το οποίο μιλήσαμε και προηγούμενα με τον κ. Παυλόπουλο.
Κάποιοι, λοιπόν, ετοίμαζαν πάλι τη «Νύχτα των Κρυστάλλων». Φαντάζομαι ότι θα θυμάστε ιστορικά τη «Νύχτα των Κρυστάλλων», κατά την οποία οι ναζιστικές δυνάμεις έσπασαν –αυτή ήταν η πρώτη καταστροφή που έγινε- τότε όλα τα καταστήματα των Εβραίων.
Δεν είμαστε εδώ, λοιπόν για να υφιστάμεθα τέτοιες νύχτες. Είμαστε εδώ για δυο λόγους. Θα το επαναλάβω και πάλι. Είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ανθρώπινη υπόσταση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάτι που έχουμε κάνει επανειλημμένως.
Είμαστε η Κυβέρνηση που πριν από λίγες μέρες ανακοινώσαμε την ίδρυση υπηρεσίας που είναι από τις μοναδικές στην Ευρώπη, κύριοι συνάδελφοι, για την αστυνομική αυθαιρεσία και την αστυνομική βία. Κλείσαμε «στρατόπεδα-κολαστήρια» για μετανάστες. Με προσωπική μου εντολή απελευθερώθηκαν χιλιάδες μετανάστες από τα κρατητήρια. Δώσαμε δικαίωμα στη δεύτερη γενιά των μεταναστών να παραμένουν στην Ελλάδα και να μην υφίστανται απομακρύνσεις και διώξεις. Ετοιμάζουμε μια υπηρεσία ασύλου -την καλύτερη στην Ευρώπη- όπως και πολλά άλλα πράγματα που θα δείχνουν ότι εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι σέβονται την ανθρώπινη υπόσταση.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Ωστόσο από την άλλη πλευρά, δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραδώσουμε την Ελλάδα στο φόβο, στη ξενοφοβία, στην ανασφάλεια και στη συντήρηση. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη για μια Ελλάδα που θα είναι ασφαλής, για πολίτες που θα αισθάνονται σίγουροι. Διότι όταν ο πολίτης δεν νιώθει σίγουρος και ασφαλής, τότε κάθε μέρα γίνεται πιο συντηρητικός και άρα κάνει κακές επιλογές. Αυτή την πολιτική, λοιπόν, θα συνεχίσουμε.
Και θέλω να πω ότι αυτή την πολιτική θα τη συνεχίσουμε στη βάση της προσήλωσης στο Σύνταγμα, στις μεγάλες, οικουμενικές και πανανθρώπινες αξίες της δημοκρατικής παράταξης και τους νόμους.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Ο ερωτών Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Θεόδωρος Δρίτσας έχει το λόγο για τρία λεπτά.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, «έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε»! Είναι ανησυχητικό ότι αυτά που λέτε τα πιστεύετε βαθιά. Αυτό μας ανησυχεί. Διότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η λογική «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» δεν είναι δυνατόν να είναι αρχή ενός δημοκρατικού κράτους. Επιχειρείτε να πείσετε την κοινή γνώμη ότι οι ενέργειές σας ήταν νόμιμες -ε, δεν ήταν! – και ότι ήταν αποτελεσματικές. Ανέμους σπείρατε και δεν ξέρω πώς θα το εκτιμήσετε αυτό. Σήμερα μας μιλάτε για τη «νύχτα των κρυστάλλων», για θέσεις εργασίας που χάνονται.
Είναι πρόκληση αυτό, κύριε Υπουργέ, δηλαδή να αναφέρεστε στην ανεργία, μπροστά στην κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία εξαιτίας πολιτικών για τις οποίες ευθύνεται και η παράταξή σας.
Κύριε Υπουργέ, θα σας αναφέρω πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Οι ενέργειές σας για τις μαζικές προσαγωγές στηρίζονται σε κάποια προεδρικά διατάγματα του 1991, τα οποία ούτε αυτό που κάνατε λένε, αλλά και που ευθέως ο Συνήγορος του Πολίτη έχει γνωμοδοτήσει από το 2003 ότι αυτά δεν μπορούν να εφαρμόζονται με τον τρόπο αυτό και από προηγούμενες κυβερνήσεις και από τη δική σας.
Έχει πει ότι προληπτικές προσαγωγές, χωρίς εξατομικευμένες κάθε φορά και για κάθε προσαγόμενο άτομο υπόνοιες τέλεσης κάποιου εγκλήματος –«τέλεσης» όχι πιθανότητας να τελέσει- είναι απολύτως παράνομες και αντισυνταγματικές, ενώ οι αξιωματικοί που προβαίνουν σε αυτές και όσοι διατηρούν μια τέτοια –έστω ολιγόωρη- κράτηση διαπράττουν το έγκλημα της παράνομης κατακράτησης.
Αυτά είναι πόρισμα του Ιουνίου του 2003 του Συνηγόρου του Πολίτη με τίτλο «Νόμιμες προϋποθέσεις προσαγωγών και αστυνομικών ερευνών», το οποίο σας λέει και στον τότε Υπουργό και σε όλους τους επόμενους Υπουργούς ότι, αν θέλετε, αλλάξτε τη νομοθεσία και καταργείστε το Σύνταγμα. Με προεδρικά διατάγματα δεν μπορείτε να ισχυροποιείτε, να κουρελιάζετε το Σύνταγμα και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και των ελευθεριών και να προχωράτε σε αυτές τις ενέργειες. Το παιδομάζωμα των προληπτικών προσαγωγών ήταν έξω από κάθε νομιμότητα. Πρέπει να εξηγήσετε σε ποια νόμιμη διαδικασία στηρίξατε αυτές τις επιλογές σας.
Έρχομαι τώρα στο σόου του ΡΕΣΑΛΤΟ. Εγώ άκουγα από το ραδιόφωνο όλες τις πληροφορίες, ενώ η έρευνα συνεχιζόταν. Τα κανάλια είχαν ήδη όλες τις πληροφορίες και ενώ άνθρωποι – μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου ζητούσαν τον Εισαγγελέα, τους συνέλαβαν και τους προσήγαγαν στη Γ.Α.Δ.Α. Το ξέρετε αυτό.
Εν συνεχεία, στο Δημαρχείο, ενώ ο Δήμαρχος δεν έδινε την άδεια και έπρεπε να είχατε την άδεια του δημάρχου, για να μπείτε –το ξέρετε και αυτό, ότι δηλαδή ήσασταν από το νόμο υποχρεωμένοι να έχετε την άδεια του Δημάρχου- μπήκατε, παρά το γεγονός ότι η παριστάμενη εκεί Εισαγγελέας ηρνείτο να δώσει την έγκρισή της. Πείτε μου με ποια αιτιολογικά στοιχεία εκδόθηκε εισαγγελική παραγγελία γι’ αυτήν την φοβερή έρευνα στο πολιτικό στέκι ΡΕΣΑΛΤΟ; Ό,τι και να βρήκατε εκεί, μπορούσατε να το είχατε ερευνήσει μέρες πριν, αν είχατε πληροφορίες. Μπορούσατε να είχατε τεκμηριώσει όλες αυτές τις ενέργειες με το νόμιμο τρόπο. Δεν μπαίνω στην ουσία. Μπαίνω στο ότι δεν τηρήσατε καμία νομιμότητα.
Το ίδιο κάνατε και στα Χανιά, στη Βέροια, στο Ηράκλειο, στις «πιτζάμες» της Θεσσαλονίκης, στην έφοδο των δικυκλιστών και στο βαρύτατο τραυματισμό της αγωνίστριας του αντιδικτατορικού αγώνα, της κυρίας Κουτσουμπού. Το ίδιο έγινε με τους κουκουλοφόρους αστυνομικούς, το ίδιο με όλους τους χειρισμούς με το άσυλο, όπου προχθές απαγορεύσατε προσυγκέντρωση στα Προπύλαια προς αυτήν την κατεύθυνση.
Κύριε Υπουργέ, η φωνή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι πράγματι νηφάλια.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Παρακαλώ, κύριε συνάδελφε, συντομεύετε.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Είναι σταθερά δυνατή φωνή, με ντοκουμέντα υπεράσπισης δικαιωμάτων και ελευθεριών. Όλα αυτά στις μέρες σας παραβιάζονται. Τα δικαιώματα δεν είναι μεταπολιτευτικός μύθος, είναι παρακαταθήκη μιας άλλης εξέγερσης, της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και είναι καλύτερα να σεβαστείτε ένα θρύλο της δικής σας παράταξης τον Αντώνη Καρρά, που σας άφησε μία πολύ σαφή, εμπεριστατωμένη και δίκαιη κριτική.

Κύριε Υπουργέ, απαντήστε σε ποια νομιμότητα στηρίζεστε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο κύριος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει το λόγο για τρία λεπτά.

ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ πολύ και για την προτίμηση να συζητήσουμε και αυτή την ερώτηση μαζί για να μπορώ να ολοκληρώσω, γιατί πρέπει να φύγω εκτός Αθηνών.
Κύριε συνάδελφε, με πολύ σεβασμό θέλω να σας πω ότι διακατέχεστε από σύγχυση. Λέτε, συλλάβατε, κάνατε, ράνατε! Ποιος τους συνέλαβε; Εγώ συνέλαβα; Πού απευθύνεστε; Στον Υπουργό ότι συλλαμβάνει; Έχετε σύγχυση.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Εντολές δίνετε.

ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Τι εντολές; Δίνει ο Υπουργός εντολές για συλλήψεις; Ο Υπουργός μιας δημοκρατικής κυβέρνησης δίνει εντολές για συλλήψεις; Σοβαρολογείτε; Μήπως έχετε σύγχυση με πολύ σεβασμό, επαναλαμβάνω, και στο πρόσωπό σας και στην παράταξή σας; Αλήθεια σας λέω. Ο Υπουργός μιας δημοκρατικής κυβέρνησης δίνει εντολές να συλληφθούν κάποιοι; Σοβαρολογείτε;

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Είναι προσωπική επίθεση, δεν είναι πολιτική. Προστατεύστε με, κύριε Πρόεδρε.

ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Σας παρακαλώ πάρα πολύ, δεν κάνουμε καμία προσωπική επίθεση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Εάν υπάρχει προσωπικό ζήτημα, μπορείτε να πάρετε το λόγο μετά, κύριε συνάδελφε.

ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Εγώ δεν ήρθα να κάνω κανένα προσωπικό ζήτημα εδώ. Αλλά δεν μπορώ να αφήνω αναπάντητες αιχμές, οι οποίες δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.
Μου αποδίδετε συλλήψεις. Σε μένα; Στον Υπουργό μιας δημοκρατικής κυβέρνησης;
Επίσης, λέτε για τους Εισαγγελείς. Οι Εισαγγελείς παίρνουν εντολή από την Κυβέρνηση;
Τρίτον, λέτε ότι δεν υπήρχαν Εισαγγελείς. Αυτό είναι ψεύδος! Είναι ψεύδος, κύριε συνάδελφε.
Τέταρτον, για όνομα του Θεού! Γιατί είστε τόσο υποκριτές; Γιατί είστε τόσο δίγλωσσοι;
Λέτε, λοιπόν, ότι η Αστυνομία δεν άφησε προχθές να μπουν τα παιδιά, όσοι ήθελαν, στα Προπύλαια. Γιατί, κύριε συνάδελφε; Ξέρετε γιατί έγινε αυτό. Υπάρχει έγγραφο -θα σας το στείλω- των Αντιπρυτάνεων, του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών –και είναι εδώ η κυρία Υπουργός Παιδείας- το οποίο λέει «παρακαλούμε να φυλάξετε τους δρόμους Ρήγα Φεραίου, Πανεπιστημίου κ.λπ.». Η Αστυνομία φταίει γι’ αυτό;
Όταν ο κ. Κίττας, ο Πρύτανης –περαστικά του, καλά να είναι ο άνθρωπος, ο οποίος παραιτήθηκε- χτυπήθηκε από κάποιον, εσείς κάνετε κριτική γιατί χτυπήθηκε. Όταν συλλαμβάνονται αυτοί, οι οποίοι ενδεχομένως να είναι υπεύθυνοι για την επίθεση του κυρίου Κίττα, τότε υπάρχει αστυνομοκρατία, η σιδηρόφρακτη δημοκρατία και τέτοιες ανοησίες. Για όνομα του Θεού, ας συνεννοηθούμε μεταξύ μας! Πείτε μας τι θέλετε επιτέλους!
Εδώ πέρα φαίνεται καθαρά ότι ορισμένες ομάδες -και επαναλαμβάνω, είμαι ο τελευταίος και δεν θα υπάρξω ποτέ, που θα ενοχοποιήσω χώρους ή θα αποδώσω κακές προθέσεις, κάθε άλλο, σε οποιοδήποτε κόμμα, σε οποιοδήποτε χώρο, σε οποιαδήποτε φοιτητική νεολαία, σε οποιαδήποτε παράταξη- ορισμένοι οπαδοί της βίας, ήθελαν να καταστρέψουν και να προβοκάρουν τη διαδήλωση της νέας γενιάς. Και όσοι συμμερίζονται τις αγωνίες -και εσείς πιστεύω ότι τις συμμερίζεστε- όσοι αγωνίζονται για προοπτικές της νέας γενιάς, θα έπρεπε να είναι δίπλα σε μία συλλογική προσπάθεια να απομονώσουμε τη βία.
Για μερικούς όταν η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της, τότε εκφράζει αυτή τη δημοκρατία, τη σιδηρόφρακτη και διάφορες άλλες ανοησίες. Όταν δείχνει ανοχή, κατηγορείτε για προβοκάτσια και συνέργεια με την ανομία. Πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε επιτέλους!
Οι ενέργειες, λοιπόν, κύριε συνάδελφε, με πολύ πάλι σεβασμό σας λέω, ότι ήταν νόμιμες. Αυτή είναι η δική μας η άποψη. Υπηρετούμε το Σύνταγμα της χώρας. Υπηρετούμε τους νόμους της χώρας. Η δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της. Δεν έγινε τίποτε έξω και πέρα από τη νομιμότητα.
Παρακαλώ πολύ, λοιπόν, ολοκληρώνοντας να συνεννοηθούμε πάνω σε ορισμένες βασικές αρχές, ότι δεν θέλουμε βία στον τόπο μας, ότι πρέπει να την καταπολεμήσουμε τη βία, γιατί η βία στρέφεται ενάντια στη δημοκρατία, στρέφεται ενάντια στην κοινωνική συνοχή.
Παρακαλώ πολύ απευθυνθείτε στην Ένωση Ξενοδόχων Αττικής, απευθυνθείτε στην Ομοσπονδία Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αττικής και ρωτείστε λίγο για να δείτε πόσες θέσεις χάθηκαν, από τι χάθηκαν αυτές οι θέσεις και αν συμφωνούμε ότι χάθηκαν από τη βία, τότε ας παλέψουμε όλοι μαζί να την καταπολεμήσουμε.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ το λόγο!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κύριε Δρίτσα, επιμένετε ότι υπάρχει προσωπικό θέμα;

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, επιμένω!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κατά την εκτίμησή μου δεν υπάρχει προσωπικό θέμα, αλλά αν θέλετε μπορείτε για ένα λεπτό να εκθέσετε τους λόγους.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν θέλω να στερήσω χρόνο από συναδέλφους και γι’ αυτό σταματώ εδώ. Απλώς θέλω να καταθέσω τη διαμαρτυρία μου, ότι σε μία κατά τη γνώμη μου τεκμηριωμένη έγκληση προς τον κύριο Υπουργό να μας δώσει στοιχεία που να τεκμηριώνουν τη νομιμότητα των ενεργειών του, απάντησε με υβριστικούς χαρακτηρισμούς επί προσωπικού.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Η Έδρα δεν αντελήφθη υβριστικούς χαρακτηρισμούς.

ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ το λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κύριε Υπουργέ, δεν υπάρχει προσωπικό θέμα. Ορίστε, έχετε το λόγο για ένα λεπτό.

ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Σας παρακαλώ πάρα πολύ, δεν δέχομαι τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς, ότι εγώ κάνω υβριστικούς χαρακτηρισμούς και να μου αποδίδετε ενέργειες οι οποίες δεν αρμόζουν στην δική μου διαδρομή.
Κάνετε λάθος, κύριε συνάδελφε, να ασκείτε τέτοιου είδους αντιπολίτευση. Λυπάμαι πάρα πολύ!
Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για μία δημοκρατική νέα Ελλάδα, απαλλαγμένη από μύθους, απαλλαγμένη από βία και ανομία. Θέλουμε μία δημοκρατική Ελλάδα με δικαιώματα και υποχρεώσεις και συμμετοχή όλων των πολιτών.
Ευχαριστώ πολύ.

2 comments on “Θα συνεχιστεί το δόγμα της «Μηδενικής Ανοχής» κύριε Υπουργέ;

 1. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

  Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Α΄ Πειραιά και Νησιών Θοδωρή Δρίτσα προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη για την εφαρμογή στην πράξη του δόγματος της «μηδενικής ανοχής»,

  …ΚΙ ΕΚΕΙΝΟΣ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ

  Το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου διάλεξε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης για να μην απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα που έθεσε ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Α΄ Πειραιά και Νησιών Θοδωρής Δρίτσας, σχετικά με τη δράση της αστυνομίας κατ’ εφαρμογή του δόγματος της «μηδενικής ανοχής» τις μέρες μνήμης του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Μάλιστα, συνόδευσε τη μη απάντηση με οξείς χαρακτηρισμούς προσωπικής απαξίωσης του ερωτώντος Βουλευτή, γεγονός που προκάλεσε την «επί προσωπικού» ανταπάντηση διαμαρτυρίας του τελευταίου.

  Ο ερωτών Βουλευτής μετά το τέλος της συζήτησης δήλωσε σχετικά:
  «Ρώτησα, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, τον κ. Υπουργό αν μηδενική ανοχή σημαίνει αναστολή δικαιωμάτων και ελευθεριών, αν μπορεί να τεκμηριώσει τη νομιμότητα των προληπτικών προσαγωγών και των άλλων ενεργειών της αστυνομίας και αν σκοπεύει να συνεχίσει την ίδια πολιτική. Προσκόμισα και ανέγνωσα την Ετήσια Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, έτους 2002, η οποία διατηρεί και σήμερα την ισχύ της, σύμφωνα με την οποία οι προληπτικές προσαγωγές χωρίς εξατομικευμένη, κάθε φορά και για κάθε προσαγόμενο άτομο, υπόνοια τέλεσης κάποιου εγκλήματος είναι απολύτως παράνομες και αντισυνταγματικές, συνιστούν το έγκλημα της παράνομης κατακράτησης και ότι ούτως ή άλλως αυτό το νομοθετικό πλαίσιο για τις έρευνες στο δρόμο ελέγχεται για τη συνταγματικότητα του καθώς έχει τεθεί με Προεδρικό Διάταγμα και όχι με νόμο.
  »Ζήτησα επί πλέον να ενημερωθεί η Βουλή αν υπήρχε τεκμηριωμένη εισαγγελική παραγγελία όπως απαιτεί ο νόμος για την έρευνα στο πολιτικό στέκι Ρεσάλτο, γιατί συνελήφθη πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Κερατσινίου όταν ζήτησε να παρίσταται εισαγγελέας, γιατί συγκεκριμένα ιδιωτικά κανάλια μετέδιδαν όλες τις λεπτομέρειες για τα «ευρήματα» ενώ η έρευνα ήταν ακόμα σε εξέλιξη, γιατί η αστυνομία εισέβαλλε παρανόμως στο Δημαρχείο Κερατσινίου, χωρίς να συναινεί, όπως απαιτεί ο νόμος, ο Δήμαρχος και γιατί δεν απαντά αν πράγματι εξέφρασε αρνητική γνώμη για την εισβολή και η παριστάμενη εισαγγελέας όπως διαβεβαιώνουν όλοι σχεδόν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι.
  »Ζήτησα να μου απαντήσει ο κ. Υπουργός σε ποιο νόμιμο επιχειρησιακό σχέδιο εντάσσονται οι δολοφονικές επιθέσεις δικυκλιστών αστυνομικών εναντίον διαδηλωτών από τις οποίες τραυματίστηκαν πολλοί, μεταξύ των οποίων βαρύτατα η αγωνίστρια του αντιδικτατορικού αγώνα κ. Κουτσουμπού.
  »Ζήτησα τέλος τεκμηρίωση νομιμότητας για τους κουκουλοφόρους αστυνομικούς στα Χανιά και στο Ηράκλειο, για την ιστορία της «πιτζάμας» στη Θεσσαλονίκη και για άλλα.
  »Σε κανένα από αυτά τα ερωτήματα δεν πήρα απάντηση. Αντίθετα ο κ. Υπουργός εξαπέλυσε εναντίον μου προσωπική απαξιωτική επίθεση, λέγοντας μου ότι είμαι σε σύγχυση… αφού του ζητώ ευθύνες για ζητήματα που αφορούν πράξεις της αστυνομίας και της δικαιοσύνης!
  »Διαμαρτυρήθηκα για αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά και του αντέτεινα ότι η νηφάλια φωνή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα παραμείνει σταθερά δυνατή όταν πρόκειται να υπερασπιστεί δικαιώματα και ελευθερίες και ότι εκείνος αντί να υπεκφεύγει και να υβρίζει, οφείλει αν μπορεί να τεκμηριώσει ενώπιων της Βουλής τη νομιμότητα του δόγματος της «μηδενικής ανοχής»
  »Τον κάλεσα τέλος να σέβεται τις δημοκρατικές παρακαταθήκες και τις κατακτήσεις μιας άλλης εξέγερσης, αυτής του Πολυτεχνείου και να μην τις χαρακτηρίζει ως μεταπολιτευτικούς μύθους, αλλά αντίθετα να διδαχθεί από ένα αγωνιστή-θρύλο της δικής του παράταξης, από τον Αντώνη Καρρά, ο οποίος εύστοχα και αυστηρά άσκησε δημοκρατική κριτική από την οποία πρέπει να διδαχθεί».

  11/12/2009
  Το γραφείο Τύπου

  για την αντιγραφή
  Kanali

 2. Κύριε Δρίτσα μας εκτός οτι διακατέχεστε από σύγχυση ακούτε και φωνές!!!
  Μίλησε ο Χρυσοχοϊδης ποτέ για «Μηδενική Aνοχή»; Μα ποτέ σας λέω, ποτέ!!! Πιστέψτε με… 😆

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s