13.9.2009 Προεκλογική Συνέντευξη Τύπου Γιώργου Α. Παπανδρέου προς τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην 74η ΔΕΘ

 

     Ήταν μόλις πριν από 7 μήνες, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του Γ. Παπανδρέου προς τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην ΔΕΘ. Η συνέντευξη των αρχηγών των κομμάτων στη ΔΕΘ, ειδικά σε προεκλογική περίοδο είναι μια πολύ καθοριστική διαδικασία της προεκλογικής περιόδου. Εκεί ο σημερινός πρωθυπουργός αναλύει την κυβερνητική πολιτική που στη συνέχεια θα εφαρμόσει. Εκεί απαντάει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το πως θα πολιτευθεί. Εκεί, με λίγα λόγια, υπογράφεται το συμβόλαιο με τον λαό. Εκεί δεσμεύεται ο επόμενος πρωθυπουργός. Δείτε λοιπόν τι είπε ο Γ. Παπανδρέου σε εκείνη την συνέντευξη τύπου. Πολύ ΘΑ, πολύ μπλα μπλα και καμία σχέση με το τι έγινε στην συνέχεια. 

     Σε εκείνη την συνέντευξη υποσχέθηκε αναθέρμανση της αγοράς, νέα αναπτυξιακή τροχιά και νέο αναπτυξιακό πρότυπο, ενίσχυση των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, οτι θα σταματήσει τον εργασιακό μεσαίωνα(!!!), πορεία εθνικής ανάτασης, οτι λεφτά υπάρχουν,  οτι δεν θα αυξήσει τον ΦΠΑ και τέλος δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

     Θαυμάστε τον!!!

Όπου, στο κείμενο, υπάρχει έντονη γραφή (bold) είναι από δική μας παρέμβαση.

 


13/09/2009

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλημέρα σας. Σας καλωσορίζουμε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Προτού δώσω το λόγο στον Πρόεδρο, μία σύντομη παρατήρηση. Είναι περισσότεροι από 60 οι συνάδελφοί σας, οι οποίοι έχουν ζητήσει να θέσουν ερώτηση. Θα βάλουμε ένα όριο δύο ωρών και θα σας παρακαλέσω οι ερωτήσεις να είναι σύντομες και, βεβαίως, να μην υπάρχουν πολλαπλές ερωτήσεις από οποιονδήποτε από εσάς.

                        Κύριε Πρόεδρε, έχετε τον λόγο.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καλημέρα σας. Θα ήθελα να ξεκινήσω με μια δήλωση έκφρασης συμπαράστασης στους πλημμυροπαθείς της Εύβοιας, στους κατοίκους που δοκιμάζονται. Νομίζω, μας εκφράζει όλους μας αυτή η έκφραση συμπαράστασης.
          Κυρίες και κύριοι, στις 4 του Οκτώβρη, δεν συγκρούονται απλά δύο κόμματα ή δύο αρχηγοί, αλλά δύο διαφορετικές αντιλήψεις για την πορεία της χώρας. Εμείς ξέρουμε ότι η κρίση μπορεί να γίνει και ευκαιρία, να αναδείξει χρονίζοντα και μεγάλα προβλήματα, τα οποία μπορούμε και πρέπει να διορθώσουμε. Και αυτά, με σχέδιο και με αποφάσεις.
Η παρακμή που βιώνουμε, δυστυχώς, δεν είναι τόσο εύκολο να λέμε ότι οφείλεται απλώς στη διεθνή κρίση. Μακάρι να ήταν έτσι. Δεν θα τελειώσει απλά, όταν τελειώσει η διεθνής κρίση. Είναι μια κρίση και οικονομική, που έχει ημερομηνία πολύ παλαιότερη από αυτήν της διεθνούς κρίσης, είναι κρίση πολιτικών θεσμών, κοινωνίας και αξιών.
         Γι’ αυτό, η δική μας παρέμβαση, το δικό μας πρόγραμμα, το δικό μας σχέδιο – οδικός χάρτης για την έξοδο απ’ το σημερινό αδιέξοδο, είναι ευρύτερο. Είναι σχέδιο για την πατρίδα. Είναι ένα σχέδιο εθνικής ανάτασης, που έχει και άμεσες δράσεις για να κινήσουμε την οικονομία, αλλά και δράσεις που θα βάλουν την Ελλάδα σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, μια νέα αναπτυξιακή τροχιά.
         Είναι στόχοι και για την οικονομία, αλλά και για το κράτος. Αν θέλετε, είναι πράγματα αυτονόητα, τα οποία θα έπρεπε να έχουν γίνει. Γιατί φτάσαμε εδώ, έχοντας γιγαντώσει ένα πελατειακό κράτος, που πνίγει κάθε πρωτοβουλία, που σπαταλά κρίσιμους πόρους του Ελληνικού λαού, χωρίς να στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, ενώ αφήσαμε και την αγορά ανεξέλεγκτη, αλλά και ένα κράτος να παραδίδεται στο πελατειακό σύστημα και στη διαφθορά.
         Στην οικονομία, εφαρμόζουμε άμεσο σχέδιο 100 ημερών, για τη στήριξη και την αναθέρμανση της αγοράς, την ενίσχυση των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων, τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης.
         Και ψηφίζουμε πέντε σχετικά νομοσχέδια, με στόχο να κρατήσουμε την αγορά ζωντανή. Να δώσουμε ζωή στην οικονομία.
         Νομοσχέδια, για το εισόδημα και τη δίκαιη αναδιανομή του πλούτου της χώρας μας, τη ρευστότητα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την πραγματική οικονομία, την προστασία των δανειοληπτών και το χτύπημα της ακρίβειας, την επιχειρηματικότητα και τη διευκόλυνση των επενδύσεων. Και βεβαίως, για να σταματήσουμε αυτό τον εργασιακό μεσαίωνα για τον εργαζόμενο και το μισθωτό.
         Αυτά είναι προϋπόθεση, για να δημιουργήσουμε τη βάση για το επόμενο βήμα, που είναι η ριζική ανατροπή του αναπτυξιακού προτύπου, σε ένα πρότυπο που θα βασιστεί πάνω στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, αυτά της πράσινης ανάπτυξης, για να παράξουμε πλούτο, ανταγωνιστικά.
         Όπως είπα και χθες, τίποτα απ’ αυτά δεν μπορεί να γίνει, αν δεν αλλάξει και το κράτος, κάτι για το οποίο δεν μιλά αυτή η κυβέρνηση, με στόχο την αποκατάσταση και της εμπιστοσύνης του πολίτη στην Πολιτεία, στο πολιτικό σύστημα. Γι’ αυτό, στο κράτος εφαρμόζουμε άμεσα μέτρα για τη θωράκιση της αυτονομίας της πολιτικής και για τη διαφάνεια, για να ξέρει ο πολίτης πού δαπανάται το κάθε ευρώ.
         Είναι βασικό για την αξιοπιστία τού συστήματος. Είναι βασικό για την αξιοπιστία τού φορολογικού μας συστήματος και για την ανάπτυξη. Μόνον έτσι μπορούμε να οικοδομήσουμε και ένα κοινωνικό κράτος, που θα στηρίξει την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, το περιβάλλον, τον πολιτισμό μας, την αγορά εργασίας, ώστε να στηριχθεί τελικά ο ίδιος ο πολίτης. Ο  άνθρωπος στο επίκεντρο.
         Άρα, λοιπόν, το δίλημμα στο οποίο καλούνται οι πολίτες να απαντήσουν στις 4 του Οκτώβρη, είναι απλό:  Θα συνεχίσουμε τις προφάσεις και τον ίδιο δρόμο, τον ίδιο κατήφορο; Ή θα πάρουμε αποφάσεις, για να βάλουμε τη χώρα μας σε μια πορεία εθνικής ανάτασης;
        Και το ζήτημα είναι να πάρουμε το σωστό δρόμο, με δύσκολες αποφάσεις, για τις οποίες είμαστε έτοιμοι. Έχουμε και τη δύναμη, έχουμε και τη βούληση, είμαστε αποφασισμένοι, στο πλευρό του Ελληνικού λαού.
Και θέλω να κλείσω, λέγοντας ότι η προσπάθεια αυτή, δεν είναι προσπάθεια ενός ανθρώπου ή ακόμα μιας ομάδας ικανών συνεργατών. Είναι μια προσπάθεια που αφορά κάθε Έλληνα, κάθε Ελληνίδα.
        Γι’ αυτό εμείς, και το λέω με κάθε ειλικρίνεια, θέλουμε πραγματικά η αυριανή κυβέρνηση, να είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, αλλά όλων των Ελλήνων, επειδή θα βασίζεται σε κοινές αξίες και αρχές, τις οποίες έχουμε χάσει τα τελευταία χρόνια: τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, τη διαβούλευση, την αλληλεγγύη, τη λογοδοσία. Ουσιαστικές έννοιες, που θα έπρεπε να είναι κοινές για όλους στη διακυβέρνηση της χώρας, και θα ενώνουν τη χώρα μας, για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε και τα μικρά, και τα καθημερινά, και το όραμά μας.
        Είμαι πεπεισμένος λοιπόν ότι την αντίληψη αυτή, θα την σφραγίσει θετικά με την ψήφο του ο Ελληνικός λαός, στις 4 του Οκτώβρη. Ευχαριστώ.

Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ («ΤΑ ΝΕΑ»): Κύριε Πρόεδρε, παρουσιάσατε χθες την πρότασή σας για διέξοδο της χώρας από την κρίση και πρέπει ίσως να παραδεχτεί κανείς ότι ήταν μια ολοκληρωμένη πρόταση.
                        Εσείς ο ίδιος μας είπατε: «Ιδού πού θα πάνε τα λεφτά», αλλά δεν μας είπατε πού θα τα βρείτε τα λεφτά. Διότι προφανώς δεν αρκεί για την υλοποίηση αυτής της πρότασης, ούτε ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ούτε βεβαίως η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
                        Θέλω να σας ρωτήσω ευθέως: θα επιβάλλετε έκτακτη φορολογία; Θα επιβάλλετε φόρους για μεγάλα εισοδήματα; Θα προχωρήσετε σε διεθνή δανεισμό; Και θέλω εδώ, να σας ρωτήσω διότι πραγματικά μένω με αυτή την απορία, μήπως τελικά επιλέγετε να γίνετε ευχάριστος και όχι όπως επιβάλλουν οι συνθήκες, δυσάρεστος;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση αυτή ήταν δυσάρεστη για την Ελλάδα, αλλά πολύ ευχάριστη για κάποιους λίγους, «ημέτερους» και ισχυρούς. Εγώ θα είμαι σωστός, αποτελεσματικός και δίκαιος.
          Όταν λέω «σωστός, αποτελεσματικός και δίκαιος» σημαίνει ότι ναι, θα χρειαστεί να συγκρουστούμε με πρακτικές και αντιλήψεις τού παρελθόντος. Μία από αυτές, για την οποία σιωπά η κυβέρνηση, δεν είναι  απλώς πού θα βρούμε τα λεφτά, αλλά πού πηγαίνουν τα λεφτά. Γιατί λεφτά υπάρχουν.
Υπάρχουν τεράστιες σπατάλες, πελατειακής φύσης. Σας δίνω παραδείγματα:  υπάρχουν σπατάλες όταν έχουμε 31 δις ανείσπρακτους φόρους. Σας λέω ένα μικρό παράδειγμα: εάν εισπράξουμε ένα ποσοστό από αυτούς τους ανείσπρακτους φόρους, θα έχουμε τεράστια έσοδα, τεράστια οικονομία, νοικοκύρεμα.
          Έχουμε χαριστικές πράξεις, όπως ασφαλιστικές εισφορές στις τράπεζες, που έφτασαν τα 5 δις. Έχουμε ένα φορολογικό σύστημα, που χαρίζει 1 δις ευρώ το χρόνο σε μεγαλομετόχους. Έχουμε πάνω από 400 Επιτροπές, τις οποίες δημιούργησε τα τελευταία χρόνια αυτή η κυβέρνηση, που κάποιοι υπολογίζουν ότι μπορεί να έχουν κοστίσει στον Ελληνικό λαό 2 δις ευρώ. Υπάρχουν διάφοροι κομματικοί παράγοντες που παίρνουν μισθούς, σε διάφορες Επιτροπές, όπου δεν έχουν καμία, μα καμία δουλειά. Έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες προσλήψεις, όταν μας μιλάει η κυβέρνηση για πάγωμα των προσλήψεων. Δείγμα αναξιοπιστίας και υποκρισίας.
           Άρα, λοιπόν, το ένα σκέλος είναι να σταματήσουμε αυτές τις σπατάλες. Και εκεί, πρέπει να συγκρουστούμε και με συμφέροντα, όπως παραδείγματος χάριν με τα Νοσοκομεία, για την ακρίβεια, με τους ανθρώπους που εκμεταλλεύονται τα Νοσοκομεία. Από 1 δις χρέη, 6 δις χρέη έχουν τα Νοσοκομεία.
           Ο ΟΟΣΑ έχει ονομάσει τα Νοσοκομεία μας «άνδρο διαφθοράς». Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λέει ότι «λειτουργούν με 30% άνω του κόστους», από ό,τι θα χρειαζόταν τα δικά μας νοσοκομεία.
Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα. Έχουμε προτείνει, χθες το  ανέλυσα, ένα φορολογικό σύστημα, που είναι κατ’ αρχήν δίκαιο και θα μας φέρει περισσότερα έσοδα. Με τη δέσμευση, όχι νέα βάρη στη μεσαία τάξη και στους χαμηλόμισθους. Ναι, θα πληρώσουν οι πλουσιότεροι, που έχουν φοροδοτική ικανότητα, με συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία έχουμε αναπτύξει.
Πιστεύω ότι, με αυτές τις δύο πλευρές, έχουμε ρεαλιστικό πρόγραμμα και, πρόγραμμα που αποδεικνύει ότι είμαστε και σωστοί, και αποτελεσματικοί, και δίκαιοι.

I. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ («MEGA»): Κύριε Πρόεδρε, βρισκόμαστε τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές και ήθελα να σας ρωτήσω: για πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Η απορία η δική μου είναι: ποιοι θα το εφαρμόσουν αυτό το σχέδιο; Όποτε σας ρωτάμε όλα αυτά τα χρόνια «ποια θα είναι η ηγετική σας ομάδα, ποια θα είναι η κυβερνητική σας ομάδα», μας λέτε συνεχώς «τους βλέπετε δίπλα μου».
                        Αυτοί που έφτιαξαν αυτό το πρόγραμμα, αυτοί θα το εφαρμόσουν; Και σας ρωτώ, γιατί το τελευταίο διάστημα ακούμε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση, ή γίνονται συζητήσεις για να έρθει στην Ελλάδα ο κ. Παπαδήμος. Ισχύουν αυτά τα σενάρια, ή αυτή η ομάδα που έφτιαξε αυτό το πρόγραμμα θα το εφαρμόσει κιόλας;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το πρόγραμμα θα το εφαρμόσει το νέο Υπουργικό Συμβούλιο, λαού θέλοντος, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Αλλά θα αξιοποιήσουμε όλο το δυναμικό του Ελληνισμού, και εντός, και εκτός Ελλάδας.

Π. ΣΩΚΟΣ («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»): Κύριε Πρόεδρε, σε αυτές τις κρίσιμες για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα εκλογές, δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και επομένως και στην επόμενη Βουλή, ο κ. Σημίτης. Γιατί κρίνατε ότι δεν έπρεπε να μπει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας; Η μη συμμετοχή του στις εκλογές μήπως θέτει σε κίνδυνο την αυτοδυναμία του Κόμματος, που είναι και το ζητούμενο σε αυτή την αναμέτρηση; Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όπως ξέρετε πολύ καλά από τις σχετικές ανακοινώσεις, έκανα μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση, συγκεκριμένες προτάσεις αν θέλετε, στον κ. Κώστα Σημίτη. Εγώ θα ήθελα τον κ. Κώστα Σημίτη στη Βουλή.
                        Σέβομαι τη δική του απόφαση, όπως σέβομαι και τιμώ το έργο του. Είναι ένα ανεκτίμητο έργο για τη χώρα μας, στις θητείες του ως πρωθυπουργός, και είναι ένα αξιολογότατο στέλεχος και για την Ελλάδα, και για την Ευρώπη.
                        Παράλληλα, σε ό,τι αφορά το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, για μένα αυτή είναι η ευθύνη μου. Αυτή είναι η ευθύνη μου σήμερα, και αύριο. Και με αυτό τον γνώμονα παίρνω αποφάσεις. Τον γνώμονα, την επομένη των εκλογών, να έχω μια μάχιμη ομάδα, η οποία θα σηκώσει τα μανίκια, είτε είναι στη Βουλή, είτε είναι στην κυβέρνηση, για να πάει μπροστά ο τόπος.

Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ («ΑΝΤΕΝΝΑ»): Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να σας ρωτήσω, αυτό που διερωτώνται και πάρα πολλοί Έλληνες πολίτες αλλά και ενδεχομένως και πολλά στελέχη σας. Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου εάν το κόμμα σας λάβει ισχνή πλειοψηφία 151 – 152 έδρες, σκέφτεστε μετά από λίγο διάστημα όποτε το κρίνετε εσείς τέλος πάντων να επαναλάβετε τις εκλογές; Να ξανακάνετε εκλογές; Σας ευχαριστώ πολύ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όταν παίρνει κανείς πλειοψηφία, είναι πλειοψηφία. Με αυτήν κυβερνά. Είναι εντολή του λαού να κυβερνήσει. Και αν η σημερινή κυβέρνηση είχε δυσκολίες, δεν ήταν λόγω της ισχνής – όπως είπατε -πλειοψηφίας. Ήταν λόγω των πολιτικών της, που ήρθαν σε αντίθεση με τις  εξαγγελίες τις οποίες είχε αναλάβει και, βεβαίως, με την ευρύτερη αίσθηση του δημοσίου συμφέροντος, του συμφέροντος του λαού.
                        Εμείς, με το πρόγραμμά μας, πιστεύω ότι θα διαμορφώσουμε στην κοινή γνώμη μια ευρύτερη πλειοψηφία. Μια ευρύτερη πλειοψηφία συμμαχιών. Αλλά πιστεύω ότι και στην προεκλογική περίοδο, θα διαμορφώσουμε τη δυναμική, και την διαμορφώνουμε τη δυναμική, ώστε να έχουμε και ισχυρή πλειοψηφία αυτοδυναμίας, την οποία χρειάζεται ο τόπος για να πάρουμε τις απαραίτητες αποφάσεις.
                        Αυτό θέλει ο Ελληνικός λαός. Μια κυβέρνηση ισχυρή, για να πάρουμε πράγματι τις απαραίτητες αποφάσεις. Είπα, θα είναι δύσκολες αποφάσεις, θα είναι αποφάσεις όμως και δίκαιες, και προς το συμφέρον του δημοσίου συμφέροντος, του Ελληνικού λαού.

Γ. ΑΝΤΥΠΑΣ («ΕΘΝΟΣ»): Κύριε Πρόεδρε, η Νέα Δημοκρατία στα χρόνια που είναι κυβέρνηση προχώρησε σε κάποιες αποκρατικοποιήσεις. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στον ΟΤΕ, αλλά και στην Ολυμπιακή. Έκανε επίσης και αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες όπως είπατε εσείς προσλήψεις.
                        Να περιμένουμε ότι όταν έρθει η δική σας σειρά να αναλάβετε την διακυβέρνηση της χώρας, θα έχουμε απολύσεις κάποιων ανθρώπων οι οποίοι κατά τη γνώμη σας ή από την έρευνα που θα κάνετε μπήκαν παράνομα στο δημόσιο; Και τι θα κάνετε με τους οργανισμούς που σας προανέφερα;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αν υπάρχουν παρανομίες, βεβαίως δεν θα τις επικυρώσουμε, αλλά για τις νόμιμες προσλήψεις, δεν υπάρχει κανένα θέμα απολύσεων.
                        Σε ό,τι αφορά τις ΔΕΚΟ, Ολυμπιακή και ΟΤΕ, έχουμε τις θέσεις μας. Βεβαίως, υπάρχουν νέα δεδομένα, αλλά οι θέσεις μας είναι ότι για τη μεν Ολυμπιακή, εμείς έχουμε προτείνει τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού φορέα και τη συμμετοχή του Δημοσίου στην Ολυμπιακή. Και παράλληλα, τη συμμετοχή για τα πιθανά μελλοντικά κέρδη, αλλά βεβαίως και για τις καθολικές υπηρεσίες, σε μια στρατηγική ανάπτυξης αυτού του φορέα.
                        Σε ό,τι αφορά τον ΟΤΕ, θέλω να σας πω ένα παράδειγμα για την αρνητική στάση που είχαμε πάρει. Ένα παράδειγμα είναι ότι από τα μέτρα και μόνον, τα μέτρα που εξαγγέλλει σήμερα ο κ. Καραμανλής – όσο αξιόπιστα μπορεί να θεωρεί κανείς αυτά που λέγονται από την κυβέρνηση μετά από έξι χρόνια, αλλά ας πούμε ότι αυτά τα μέτρα θέλει πραγματικά να τα πάρει – ξέρετε ποια είναι, από τους δικούς μας υπολογισμούς, τα έσοδα με το πάγωμα των μισθών, για το οποίο μιλάει; Περίπου 360 εκατομμύρια ευρώ. Τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου του ΟΤΕ φέτος, ξέρετε ποια είναι; Είναι 300 εκατομμύρια ευρώ.
                        Σκεφθείτε λοιπόν την ουσιαστικότερη συμμετοχή του Δημοσίου και για να έχουμε κέρδη από μια κερδοφόρα επιχείρηση, αλλά και για να έχουμε έναν στρατηγικό έλεγχο, για τις αποφάσεις τις οποίες πρέπει να πάρουμε στον κρίσιμο τεχνολογικό τομέα των τηλεπικοινωνιών, των ευρυζωνικών δικτύων, της πρόσβασης του κάθε πολίτη στην κοινωνία της πληροφορίας, και στην δική μας παρουσία, την ελληνική παρουσία, στα Βαλκάνια.
                        Γι’ αυτό θα είμαστε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Deutsche Telekom, ώστε πράγματι να μπορέσουμε να δούμε, πώς θα έχει και πάλι το ελληνικό Δημόσιο ουσιαστικό λόγο σε αυτή την επιχείρηση.

Γ. ΤΣΑΚΙΡΗΣ («ALTER»): Κύριε Πρόεδρε στην ομιλία σας την Πέμπτη στο Εθνικό Συμβούλιο είπατε επί λέξει: »αν κάποιος αποδειχθεί στο μέλλον ότι δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, να γνωρίζει ένα μόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν συμβιβάζεται, δεν συγκαλύπτει, δεν εκβιάζεται».
                        Αυτό ουσιαστικά δεν σημαίνει ότι δεν θα ανεχθείτε εσείς έναν κ. Παυλίδη; Δεν θα ανεχθείτε να είστε όμηρος ενός ή δυο βουλευτών;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εγώ έχω πει πολύ απλά: δεν χρωστάω σε κανένα. Δεν θα είμαι όμηρος κανενός. Και το λέω αυτό, διότι ο Ελληνικός λαός θέλει μια κυβέρνηση και ένα κόμμα, ένα κόμμα που θα είναι στην κυβέρνηση, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Το συμφέρον όλων των πολιτών. Όχι το συμφέρον τού ενός ή του άλλου παράγοντα. Και βεβαίως, ακριβώς γι’ αυτό έχουμε μιλήσει για μια πολύ ριζική τομή στο εκλογικό σύστημα, στο πολιτικό σύστημα. Δεν είναι απλώς μια αλλαγή, τρέχουσα, συγκυριακή, του εκλογικού συστήματος. Μιλάμε για μία ουσιαστική, ριζική αλλαγή, που θα απελευθερώσει το σύστημα σε πολύ μεγάλο βαθμό από πιθανές δουλείες, από πολλές πιθανές εξαρτήσεις, ώστε να εκπροσωπεί ο Έλληνας βουλευτής τον Ελληνικό λαό και μόνο τον Ελληνικό λαό.

Α. ΚΩΒΑΙΟΣ («ΤΟ ΒΗΜΑ»): Κύριε Πρόεδρε μόλις επαναλάβατε το στόχο σας για αλλαγή του εκλογικού νόμου και μάλιστα άμεσα από ό,τι έχουμε καταλάβει. Βάσει αυτών που έχετε πει σκοπεύετε να εφαρμόσετε μία παραλλαγή του γερμανικού μοντέλου με τις προσαρμογές τις απαραίτητες που χρειάζονται στην Ελλάδα. Αυτό θα σημάνει μια αύξηση των βουλευτών Επικρατείας από ό,τι καταλαβαίνουμε.
                        Πώς είστε βέβαιος ότι θα αποσπάσετε τη συναίνεση της Βουλής για κάτι τέτοιο, όταν στην τελευταία προσπάθεια συνταγματικής αναθεώρησης, μια παρόμοια πρόταση για αύξηση των βουλευτών Επικρατείας μόλις σε 30 καταψηφίστηκε από 264 βουλευτές και του δικού σας κόμματος μεταξύ αυτών;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν είναι μόνο η αύξηση των βουλευτών της Επικρατείας. Είναι ένα σύστημα που έχει και περιφέρειες, στις οποίες βεβαίως θα υπάρχει μία λίστα βουλευτών.
                        Αλλά, αν θέλετε, έχει μια παρόμοια λογική. Πρώτα απ’ όλα, γιατί εμείς ζητάμε εντολή από τον Ελληνικό λαό σήμερα; Ζητάμε εντολή από τον Ελληνικό λαό σήμερα, για να πάμε σε αλλαγή του πολιτικού συστήματος. Και δεν είναι μόνο το εκλογικό σύστημα. Άρα, είναι δέσμευσή μας και δέσμευση όλων των βουλευτών μας.
                        Μακάρι να συμφωνήσουν κι άλλα κόμματα, γιατί έχω ακούσει κι από άλλα κόμματα φωνές που συμφωνούν με αυτή την αλλαγή. Και πιστεύω ότι θα είναι και μία απελευθέρωση του βουλευτή για να κάνει τη δουλειά του, την πραγματική του δουλειά, κι όχι να τρέχει από εδώ κι από εκεί για το πώς θα χρηματοδοτήσει την εκστρατεία του, πώς θα προβληθεί από το «άλφα» ή «βήτα» Μέσο και, τελικά, να δημιουργεί εξαρτήσεις που είναι σε βάρος της δικής του υποχρέωσης, υποχρέωσης προς τη Δημοκρατία μας, να εκπροσωπεί γνήσια τον ψηφοφόρο και τον Ελληνικό λαό.

Γ. ΠΙΤΤΑΡΑΣ («ALPHA»): Κύριε Πρόεδρε, έχει γίνει πολλή συζήτηση και όλοι περιμένουμε με ενδιαφέρον το επικείμενο debate. Έχει γίνει πολύ συζήτηση κυρίως γιατί έχετε επιμείνει εσείς να έχετε μία τετ α τετ τηλεοπτική αναμέτρηση με τον κ. Καραμανλή. Τι είναι αυτό που σας κάνει να πιστεύετε πως μπορείτε να ανατρέψετε τις εκτιμήσεις που κάνουν οι περισσότεροι, οι οποίοι λένε ότι «ο κ. Καραμανλής στην επικοινωνιακή άνεση είναι αχτύπητος»;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν θα αξιολογήσω εγώ την επικοινωνιακή άνεση του κ. Καραμανλή, ας την αξιολογήσει ο Ελληνικός λαός.
                        Μπορώ να αξιολογήσω όμως την πολιτική την οποία έχει ακολουθήσει αυτή η κυβέρνηση τα τελευταία έξι χρόνια, τα πολλά λόγια, τις πολλές εξαγγελίες, τις πολλές υποσχέσεις, τις βαρύγδουπες κουβέντες περί «σκληρότητας και αποφασιστικότητας», τα οποία όμως εξανεμίζονται εν μία νυκτί.
                        Δεν έχουμε μια κυβέρνηση που παίρνει αποφάσεις. Κι όταν παίρνει τις αποφάσεις, κι αυτές ακόμα είναι άδικες, μονομερείς, ενάντια στα συμφέροντα του Ελληνικού λαού. Αυτό θεωρώ ότι είναι το βασικό κριτήριο, με βάση το οποίο ο Ελληνικός λαός θα πάρει την απόφασή του στις 4 Οκτωβρίου.
                        Σε ό,τι αφορά το debate, εμείς προτείνουμε κάτι συνολικό, μια διαφορετική προεκλογική εκστρατεία, με τρεις άξονες: Καθαρό περιβάλλον, καθαρά λεφτά, καθαρές κουβέντες.
                        Καθαρό περιβάλλον. Προτείναμε, όχι γιγαντοαφίσες, όχι αυτή η αφισορρύπανση, ένα και μόνο φυλλάδιο για όλους τους βουλευτές σε κάθε Περιφέρεια. Δηλαδή, σειρά μέτρων, για να προφυλάξουμε το περιβάλλον, να δώσουμε έναν άλλο πολιτισμό, μια άλλη αντίληψη, που συνάδει αν θέλετε με την αντίληψη που έχουμε και θα εφαρμόσουμε εμείς αύριο, για τον πολιτισμό στην πολιτική και τον πολιτισμό σε ό,τι αφορά την πράσινη ανάπτυξη, το σεβασμό στο περιβάλλον.
                         Δεύτερον, καθαρά λεφτά. Είπαμε, καμία χρηματοδότηση, παρά μόνο από τα μέλη μας. Τα έσοδά μας και τα έξοδά μας στο διαδίκτυο. Και θα είναι αυτές τις μέρες στο διαδίκτυο, θα ξέρετε τι έσοδα έχουμε, τι έξοδα έχουμε, για να είμαστε καθαροί, για να χτυπήσουμε κάθε αντίληψη όποιων παλαιών πρακτικών μπορεί να υπάρχουν σε αυτή τη χώρα.
                        Και τρίτον, καθαρές κουβέντες. Όλοι εσείς, εσείς οι δημοσιογράφοι κατ’ αρχήν, έχετε πει πόσο αναποτελεσματικό είναι το debate, όπως σήμερα οργανώνεται. Γι’ αυτό, έχω προτείνει μια πραγματικά άμεση συζήτηση μεταξύ μας, ώστε να μπορέσουμε να συγκριθούμε ουσιαστικά, να συγκριθούν τα προγράμματά μας, οι ιδέες μας, ο απολογισμός μας αν θέλετε.
                         Κι αυτό το οποίο προτείναμε, δηλαδή καθαρό περιβάλλον, καθαρά χρήματα και καθαρές κουβέντες, είναι και μία αντίληψη, διότι εμείς αντιπολίτευση είμαστε, δεν είμαστε σήμερα κυβέρνηση, είναι το δείγμα γραφής για το πώς θέλουμε να κυβερνήσουμε αύριο. Τόσα μπορούμε να κάνουμε ως αντιπολίτευση. Αύριο, ως κυβέρνηση, μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα στην ίδια κατεύθυνση.

Κ. ΖΟΥΛΑΣ («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»): Κύριε Πρόεδρε, έχετε κυρίως μετά την ήττα σας το 2007 πολλές φορές καταγγείλει το ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης και τις σχέσεις διαπλοκής των ιδιοκτητών τους με την εκάστοτε εξουσία και σήμερα μιλήσατε για την ανάγκη αυτονομίας της πολιτικής.
                        Θα ήθελα να μου πείτε αν το πρόγραμμα των 100 ημερών που εξαγγείλατε χθες προβλέπει κάποια συγκεκριμένη πρωτοβουλία, κάποιο νομοθέτημα δηλαδή, γι’ αυτή τη διαπλοκή όπως εσείς την έχετε ονομάσει. Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Οπωσδήποτε, το ίδιο το νομοσχέδιο για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος, θα δώσει την ουσιαστική βάση για μεγαλύτερη αυτονομία της πολιτικής.
                        Από εκεί και πέρα, έχω τονίσει: εγώ δεν έχω τίποτα με τα Μέσα Ενημέρωσης, εγώ θέλω τα Μέσα Ενημέρωσης να είναι ανεξάρτητα, θέλω τον δημοσιογράφο να αισθάνεται ελεύθερος να γράφει αυτό που πιστεύει.
                        Αυτό είναι το πρόβλημα, ότι σήμερα δεν είναι ελεύθερα τα Μέσα Ενημέρωσης. Δεν είναι πάντα ελεύθερος ο δημοσιογράφος να γράφει αυτό που πιστεύει, αυτό είναι το πρόβλημα.
                         Και αυτό γιατί; Διότι υπάρχει μια εξάρτηση οικονομική, μεταξύ των Μέσων Ενημέρωσης, του κράτους, της πολιτικής, ιδιωτικών συμφερόντων, πιθανώς και άλλων παραγόντων.
                         Θέλουμε λοιπόν καθαρές σχέσεις, καθαρούς κανόνες, για να έχουμε πραγματικά και ελεύθερη δημοσιογραφία, και εφημερίδες και Μέσα Ενημέρωσης ανεξάρτητα.  
                         Και το λέω αυτό, επισημαίνοντας ότι ο Ελληνικός λαός θέλει να δει σημαντικές τομές, τομές διαφάνειας, τομές με τις οποίες να ξέρει ότι έχει σωστή πληροφόρηση, τομές που του επιτρέπουν να έχει την απαραίτητη γνώση, για να πάρει τις σωστές αποφάσεις.
                          Γιατί εγώ θέλω τον πολίτη συμμέτοχο, θέλω να ξέρει τις αλήθειες, θέλω να ξέρει τα προβλήματα. Εμείς δεν τα φοβόμαστε τα προβλήματα, δεν θέλουμε να τα συγκαλύψουμε. Θέλουμε να ξέρει ο πολίτης τα προβλήματα, γιατί θα ξέρει ότι μαζί θα μπορέσουμε να τα λύσουμε.

Γ. ΣΙΔΕΡΗΣ («ΣΚΑΪ Ρ/Σ»): Κύριε Πρόεδρε, απ’ αυτό το βήμα το 2003 ο κ. Καραμανλής έκλεινε το μάτι στους ελεύθερους επαγγελματίες λέγοντας ότι «θα καταργήσει το πράσινο ΣΔΟΕ». Το κατάργησε και τα αποτελέσματα τα είδαμε δια στόματος Αλογοσκούφη «πιάσαμε πάτο στα έσοδα».
                        Την ίδια εποχή των δηλώσεων Αλογοσκούφη εσείς υπεραμυνθήκατε το αφορολόγητο των ελεύθερων επαγγελματιών, βάλλοντας κατά του μοναδικού μέτρου που εδώ και 180 χρόνια επέτρεψε στο ελληνικό κράτος να συλλάβει τη φορολογητέα ύλη των ελεύθερων επαγγελματιών.
                         Θα ήμουν κακοήθης αν έλεγα ότι συναγωνιστήκατε τον κ. Καραμανλή σε ψηφοθηρία στο συγκεκριμένο θέμα;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εγώ συναγωνίζομαι σε μία άλλη βάση, με άλλες αξίες και με άλλους στόχους. Ο δικός μας στόχος είναι ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Ένα φορολογικό σύστημα, όπου εκείνοι που έχουν να δώσουν, έχουν φοροδοτική ικανότητα, θα πληρώσουν, δεν θα υπάρχουν χαριστικές διατάξεις. Και εκείνοι που δεν έχουν, θα έχουν μια μειωμένη φορολογία.
                        Το εισόδημα, όλα τα εισοδήματα, από όπου και αν προέρχονται, θα φορολογούνται με ενιαία κλίμακα, προοδευτική κλίμακα. Είτε είναι από μερίσματα, είτε είναι από μισθούς, ή άλλα έσοδα. Άρα, λοιπόν, έχουμε μια άλλη φιλοσοφία.
                        Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή. Αλλά πιστεύω ότι θα χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή πολύ πιο αποτελεσματικά, όταν ο Έλληνας πολίτης, επιχειρηματίας, φορολογούμενος, αισθάνεται ότι το φορολογικό του σύστημα είναι δίκαιο.
                        Είναι δίκαιο, διότι δίκαια κατανέμει τα βάρη. Και είναι δίκαιο, διότι τα χρήματα αυτά δεν πηγαίνουν σε πελατειακές σπατάλες, στη διαφθορά και σε μαύρες τρύπες, αλλά πηγαίνουν στις υπηρεσίες που χρειάζεται ο πολίτης. Την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, την ανάπτυξη, την Περιφέρεια, τον πολιτισμό, το περιβάλλον.

Γ. ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ («ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»): Κύριε Πρόεδρε, παραλαμβάνετε μια οικονομία με έλλειμμα κοντά στο 8% και με ένα χρέος που φτάνει το 108% του ΑΕΠ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση λοιπόν πιέζει εδώ και καιρό για ένα σκληρό πρόγραμμα διετούς διάρκειας, ώστε να προσαρμοστεί η ελληνική οικονομία.
                        Και επειδή τις αποφάσεις δεν τις παίρνουμε μόνοι μας, θα ήθελα να μου πείτε τι θα πείτε αύριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αν θα κάνετε κι εσείς απογραφή, ώστε να ξέρετε τι παραλαμβάνετε στην ελληνική οικονομία. Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ’ όλα, θα πούμε όλη την αλήθεια στον Ελληνικό λαό. Απογραφή, σαν αυτή που έκανε η Νέα Δημοκρατία, ποτέ. Γιατί εμείς θα προστατεύσουμε το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας μας.
                        Γιατί ένα κεφάλαιο το οποίο έχουμε χάσει, ένα μεγάλο κεφάλαιο το οποίο έχουμε χάσει, ένα άυλο κεφάλαιο αν θέλετε, αλλά πολύ σημαντικό για κάθε χώρα, για κάθε εταιρεία, για κάθε πρόσωπο, είναι αυτό της αξιοπιστίας.     Άλλος ο λόγος σου όταν πας και διαπραγματεύεσαι με αξιοπιστία, άλλος ο λόγος σου 6 χρόνια μετά, που λες τα ίδια και τα ίδια και δεν κάνεις τίποτα.
                        Η δεύτερη φορά που μπήκαμε σε επιτήρηση, δεν ήταν μετά τη διεθνή κρίση, ήταν λόγω των προβλημάτων προ της κρίσης. Δύο φορές επί Νέας Δημοκρατίας. Εμείς θα πούμε την αλήθεια.
                        Δεύτερον. Εγώ δεν θα μιλήσω αύριο, έχω ήδη μιλήσει από χθες. Εμείς  προετοιμαζόμαστε. Έχω πάει στον Τρισέ, έχω πάει στον Μπαρόζο, έχω μιλήσει με τον Αλμούνια, έχω μιλήσει με πολλούς άλλους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα, το οποίο εμείς καταθέσαμε, είναι ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό και αξιόπιστο.
                        Και τρίτον, εμείς θα διαπραγματευτούμε σκληρά για το συμφέρον του τόπου, κάτι που ποτέ δεν έκανε αυτή η κυβέρνηση. Και ξέρουμε να διαπραγματευόμαστε, το έχουμε αποδείξει και θα το καταφέρουμε.

Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ («ΝΕΤ»): Κύριε Πρόεδρε, είπατε χθες ότι θα φορολογήσετε την εκκλησιαστική περιουσία. Επειδή το έχουν και άλλες φορές τολμήσει κυβερνήσεις και μάλιστα δικές σας, δεν είχαν αποτέλεσμα, και σε άλλα ζητήματα της Εκκλησίας, δεν σας προβληματίζει το γεγονός μήπως αυτή η απόφασή σας δεν θα είναι ευλογημένη από την Εκκλησία και έτσι χάσετε και ένα μέρος ψηφοφόρων που θα σας φανεί χρήσιμο στο τέλος;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κατ’ αρχήν, νομίζω ότι έχετε δει, ότι η πολιτική μας είναι μια πολιτική  που θέλει να βάλει κανόνες. Και πιστεύω ότι και ο Έλληνας πολίτης θέλει κανόνες και γι’ αυτό θα μας ψηφίσει. Δεν θέλει εξαιρέσεις.
                        Αλλά βεβαίως, εγώ έχω ήδη ξεκινήσει έναν διάλογο με την Εκκλησία πάνω σ’ αυτό το ζήτημα. Και μέσα από ένα διάλογο, μέσα από διαβούλευση, πιστεύω ότι θα βρούμε και το κατάλληλο έδαφος για τις λύσεις στο θέμα της φορολογίας της εκκλησιαστικής περιουσίας. Και το λέω αυτό, διότι είμαι σίγουρος ότι και η Εκκλησία, από αυτή την εθνική μας προσπάθεια, δεν θα θέλει να λείψει.

Κ. ΜΑΚΡΗ («REAL NEWS»): Κύριε Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε να επιμείνω λίγο στο θέμα της οικονομίας. Διάβασα πολύ προσεκτικά την ομιλία σας. Αυτό λοιπόν που εσείς παρουσιάσατε είναι ένα πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης για την επόμενη τριετία. Όμως το δημοσιονομικό πρόβλημα φαντάζει εξαιρετικά ασφυκτικό.
                        Δηλαδή λέγεται ότι μπορεί το Νοέμβριο να μην μπορούν να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, ο κ. Ασημακόπουλος των μικρομεσαίων είπε ότι ενδεχομένως πάμε σε στάση πληρωμών στο εμπόριο.
                        Νομίζω λοιπόν ότι ούτε η αλλαγή φορολογικού ούτε οι επενδύσεις που λέτε, την επόμενη μέρα, αν είστε κυβέρνηση στις 5 Οκτωβρίου, θα σας λύσουν το πρόβλημα. Θα προχωρήσετε σε έναν άμεσο αναγκαστικό δανεισμό;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ’ όλα, έχετε δίκιο ότι, αυτή τη στιγμή, η οικονομία είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Εγώ είπα 7% έλλειμμα, άκουσα από συνάδελφό σας 8%, μπορεί να είναι και μεγαλύτερο, δυστυχώς, εκεί έχουν φτάσει τα πράγματα. Εμείς, με το πρόγραμμά μας, έχουμε στόχο να επανακινήσουμε την οικονομία και να βρούμε τους απαραίτητους πόρους.
                        Βεβαίως, υπάρχει μια διαδικασία δανειοδότησης του ελληνικού κράτους, η οποία είναι σε εξέλιξη. Δεν είναι ο δικός μας στόχος, όμως, να φορτώσουμε τεράστια ποσά νέου χρέους, όπως έκανε αυτή η κυβέρνηση. Ξέρετε ποιο ήταν το χρέος, όταν παρέλαβε η Νέα Δημοκρατία; Ήταν 180 δις. Ξέρετε ποιο είναι το χρέος σήμερα, που παραδίδει; Είναι 280 δις. Αυτή είναι η τραγική κατάληξη αυτής της κυβέρνησης.
                        Άρα, λοιπόν, εμείς θα χρηματοδοτήσουμε για να επανακινήσουμε την οικονομία. Εάν δεν κινηθεί ξανά η οικονομία, τότε είναι που θα έχουμε μεγαλύτερες ανάγκες δανεισμού, τότε είναι που θα έχουμε λιγότερα έσοδα στον κρατικό κορβανά. Τότε είναι που θα αναγκαστεί, θα αισθανθεί έστω ο επιχειρηματίας, ο μικρομεσαίος κ.λπ., ότι πρέπει να φοροδιαφεύγει, για να διασώσει πιθανώς την εταιρεία του.
                        Γι’ αυτό ακριβώς, θεωρούμε ότι οι εξαγγελίες της σημερινής κυβέρνησης – όσο αξιόπιστες μπορεί να τις θεωρήσει κανείς σήμερα, όπως σας είπα – είναι καταστροφικές. Μιλάει για πάγωμα μισθών, για πάγωμα της αγοράς, ως λύση του προβλήματος. Με 160 εκατομμύρια από τις υπερωρίες και τα οδοιπορικά, θα λύσει υποτίθεται το δημοσιονομικό πρόβλημα. Αυτά είναι αστεία.

Δ. ΝΤΟΖΗΣ («ΕΤ3»): Κύριε Πρόεδρε, σας κατηγόρησε η Νέα Δημοκρατία ότι έχετε κρυφή ατζέντα για το Σκοπιανό. Υπήρχε και σχετικό πρωτοσέλιδο. Υπάρχει αλήθεια περιθώριο για κάτι εντελώς διαφορετικό σ’ αυτό το πρόβλημα να κάνει η Ελλάδα από αυτό που είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα; Εσείς χτες είπατε ότι υπάρχει η πολιτική της κόκκινης γραμμής την οποία είχε χαράξει το ΠΑΣΟΚ.
                        Το βέτο το ξεχνάμε; Και αν φύγει  η απειλή του βέτο, γιατί πιστεύετε ότι η άλλη πλευρά θα κάνει πίσω;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ξέρετε ότι έχω διατελέσει υπουργός Εξωτερικών. Ξέρετε ότι έχω χειριστεί και διαχειριστεί το Σκοπιανό επί πολλά χρόνια. Και ξέρετε ότι στα χρόνια αυτά κατάφερα, καταφέραμε, να μην υπάρξει αναγνώριση των Σκοπίων από πολλές μεγάλες χώρες, όπως παραδείγματος χάρη από τις ΗΠΑ.
                        Η αναγνώριση από μεγάλες χώρες, όπως είναι η Κίνα, η Ρωσία, η Αμερική, ήρθε επί Νέας Δημοκρατίας. Εμείς χειριστήκαμε το πρόβλημα με δυναμισμό, και με δυναμισμό διαπραγματευτήκαμε, για να φτάσουμε κοντά σε ένα αίσιο τέλος. Εάν δεν είχε υπάρξει ο εμφύλιος σπαραγμός στη γειτονική χώρα, εγώ πιστεύω ότι πιθανώς θα είχαμε λύσει αξιοπρεπώς και σύμφωνα με το συμφέρον της Ελλάδας το θέμα αυτό.
                        Η κόκκινη γραμμή την οποία έχουμε χαράξει, είναι γραμμή την οποία εμείς αναδείξαμε, προτείναμε, και υιοθέτησε η κυβέρνηση, που είναι μια ονομασία σύνθετη για όλες τις χρήσεις. Δεν κάνουμε πίσω. 

Λ. ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ («ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ»): Κύριε Πρόεδρε, έχετε αφήσει να εννοηθεί ότι θα επαναδιαπραγματευτείτε τη συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, διότι είναι ετεροβαρής υπέρ της Ρωσίας.
                        Θέλω να ρωτήσω: ποια ακριβώς είναι η ένσταση του ΠΑΣΟΚ για τη συμφωνία και εφόσον όντως προχωρήσετε σε επαναδιαπραγμάτευση, αν σας προβληματίζει το γεγονός, ότι ενδεχομένως η χώρα να εμφανιστεί ότι δεν έχει συνέχεια σε συμφωνίες και επιλογές υψηλής γεωπολιτικής σημασίας. Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κατ’ αρχήν, να ξέρετε ότι εμείς ήμασταν η κυβέρνηση, που ξεκίνησε τον Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Και φαίνεται ότι θα είμαστε εμείς η κυβέρνηση, που θα ολοκληρώσει τον Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.
                        Άρα, λοιπόν, είναι βούλησή μας να προχωρήσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν διαπραγματευόμαστε συνεχώς κατά τη διάρκεια της εφαρμογής των συμφωνιών, διότι πράγματι ήταν μια λεόντεια συμφωνία υπέρ τρίτων, και όχι υπέρ της ελληνικής πλευράς.
                        Άρα, λοιπόν, διαπραγμάτευση για τα συμφέροντα της χώρας. Και έθεσα ένα ακόμα ζήτημα όταν μίλησα στην Αλεξανδρούπολη, που είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή, την περιβαλλοντική προστασία. Είναι ένας τόπος ομορφότατος, είναι ένας τόπος πράσινος, είναι ένας τόπος με βιοποικιλότητα, πρέπει να προστατευθεί. Αυτά είπα. Αλλά εμείς είμαστε εκείνοι που τελικά θα προχωρήσουν αυτή τη συμφωνία, διότι ακούμε πολλές φορές περί εγκαινίων, περί συμφωνιών, περί υπογραφών, αλλά στην πράξη, δεν έχουμε δει κάτι.

Α. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ («STAR»): Κύριε Πρόεδρε, με δεδομένο το μεγάλο στοίχημα για μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είναι το σχέδιό σας, η υλοποίηση του σχεδίου για την ανάταξη της οικονομίας. Θα ήθελα να μου περιγράψετε το προφίλ του ανθρώπου στον οποίο θα εμπιστευθείτε την «ηλεκτρική καρέκλα» του Υπουργείου Οικονομίας.  

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θα το δείτε το προφίλ. Οπωσδήποτε, θα είναι αυτός ο οποίος μπορεί να αντιστέκεται σ’ αυτά τα «ηλεκτρικά ρεύματα» και θα πηγαίνει μπροστά για να υλοποιεί το πρόγραμμά μας.

Δ. ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ («ΗΜΕΡΗΣΙΑ»): Κύριε Πρόεδρε, οι χθεσινές εξαγγελίες σας με έμφαση στην αναδιανομή εισοδήματος και πλούτου, θύμισαν σε κάποιο βαθμό την οικονομική πολιτική που άσκησε το ΠΑΣΟΚ από το 1981 και έπειτα.
                        Ωστόσο οι συνθήκες στην οικονομία και την αγορά έχουν αλλάξει δραματικά σήμερα σε σχέση με τότε και παράλληλα ο κ. Κώστας Σημίτης ως Πρωθυπουργός από το 1996 και μετά κατέστησε τον εκσυγχρονισμό ως έναν κύριο άξονα της οικονομικής πολιτικής. Πιστεύετε ότι μπορεί σήμερα να εφαρμοστεί στις γενικές γραμμές της μια οικονομική πολιτική όπως το 1981;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θέλω να σας θυμίσω ότι το ΄81 υπήρξε πράγματι σημαντική αναδιανομή. Αυτό θέλουμε να κάνουμε μέσα από το φορολογικό σύστημα.
                        Θέλω επίσης να σας θυμίσω ότι και το ΄93 επί Ανδρέα Παπανδρέου, και το ΄96 επί Κώστα Σημίτη – το ΄93 παραλάβαμε μια χώρα που δεν ήταν ίσως σε τόσο επικίνδυνη θέση όσο είναι σήμερα, αλλά ήταν και πάλι κοντά στη χρεοκοπία από την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας – καταφέραμε να αντιστρέψουμε αυτή την κατηφορική πορεία. Όχι μόνο να αντιστρέψουμε αυτή την κατηφορική πορεία, αλλά καταφέραμε και να ξαναβάλουμε τη χώρα σε μια τάξη. Σε μια τάξη, που μας επέτρεψε το 2000 να μπούμε στην Ευρωζώνη με το σπαθί μας και, παράλληλα, να επενδύσουμε ακόμα και σε κοινωνικές πολιτικές.
                        Αυτό θα μπορέσουμε να το κάνουμε, το έχουμε αποδείξει. Δεν μας φοβίζουν οι δυσκολίες. Έχουμε την ικανότητα, αρκεί πραγματικά να έχουμε και τη στήριξη, την εντολή, την ισχυρή εντολή του Ελληνικού λαού. Είμαστε αποφασισμένοι, μπορούμε και πάλι να το κάνουμε αυτό και μάλιστα, να αντιμετωπίσουμε και χρονίζοντα προβλήματα, που αφορούν στη γραφειοκρατία, στο κράτος και στις κοινωνικές υπηρεσίες – παιδεία, υγεία, πρόνοια – που έχουν σημαντικές ελλείψεις.

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ («ΣΚΑΪ»): Κύριε Πρόεδρε, εκτός από το πού θα βρείτε τα λεφτά, θα μας πείτε και πόσα είναι τα λεφτά; Δηλαδή θέλω να πω, τα μέτρα που εξαγγείλατε χθες δύσκολα να βρουν κάποιους να διαφωνούν, ωστόσο είναι ρεαλιστική η εφαρμογή τους; Οικονομικά εννοώ, έχετε κάνει κάποιο πρόγραμμα πόσο θα μας κοστίσουν αυτά τα μέτρα;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ’ όλα, θέλω να προσθέσω κάτι στο πού θα βρούμε τα λεφτά. Ένα πολύ βασικό είναι ότι θα υπάρχει και μια αναπτυξιακή πολιτική. Η λογική ότι απλώς παίρνουμε από τον Έλληνα πολίτη, για να κλείσουμε κάποιες μαύρες τρύπες οι οποίες μεγαλώνουν από τη σπατάλη, είναι μια πολιτική καταστροφική, θνησιγενής.
                        Άρα, λοιπόν, και μέσω της ανάπτυξης, εμείς υπολογίζουμε ότι θα μπορέσουμε, στο πλαίσιο του τριετούς προγραμματισμού μας, του τριετούς προϋπολογισμού, να έχουμε τα απαραίτητα έσοδα, το απαραίτητο νοικοκύρεμα, για να χρηματοδοτήσουμε και τα μέτρα τα οποία έχουμε εξαγγείλει. Και βεβαίως, και τα άμεσα μέτρα, τα οποία θα επανακινήσουν την αγορά. Η επανεκκίνηση της αγοράς θα φέρει και έσοδα στο κράτος.  

Β. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ («ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΝΕΤ»): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ρωτήσω με βάση τις οικονομικές εξελίξεις και τη διαπιστωμένη μη μετακύλιση της ρευστότητας στην αγορά από το πακέτο των 28 δισεκατομμυρίων, εάν θεωρείτε ότι έχει έρθει η στιγμή να εθνικοποιηθεί μια τράπεζα, να αποτελέσει έναν ισχυρό πιστωτικό οργανισμό που θα εγγυηθεί δάνεια, θα καλύψει το πρόβλημα των ακάλυπτων επιταγών άμεσα, θα μπορέσει να διασφαλίσει τη ρευστότητα και εάν πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να συμβεί με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το άμεσο ζήτημα των ακάλυπτων επιταγών, που είναι και το βασικότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή σε όλη την αγορά.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δύο αλήθειες για τις τράπεζες. Πρώτα απ’ όλα, οι ελληνικές τράπεζες, επειδή δεν είχαν επενδύσει σε τοξικά, κατάφεραν και έμειναν σχετικώς έξω από την κρίση. Σχετικώς, διότι η κρίση βεβαίως ήταν γενικευμένη.
                      Όμως, το τραπεζικό σύστημα και διεθνώς έχει μεγάλες αδυναμίες. Έχει τεράστιες ευθύνες γι’ αυτή την κρίση, για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν χρήματα, για τον τρόπο με τον οποίο έδωσαν χρήματα, για τον τρόπο με τον οποίο επεκτάθηκαν, για την έλλειψη ελέγχου και εποπτείας.
                       Και βεβαίως, δεν μπορώ να πω ότι εγώ είμαι ευχαριστημένος με το πώς λειτουργούν οι ελληνικές τράπεζες. Ελληνικές τράπεζες, που έχουν τεράστια κέρδη. Ελληνικές τράπεζες, που σήμερα δεν είναι ο πρωταρχικός τους στόχος η επένδυση στην ανάπτυξη. Ελληνικές τράπεζες, που βλέπουν τους ισολογισμούς τους, τους οποίους πρέπει να βλέπουν βεβαίως, αλλά που δεν βλέπουν και την ουσιαστική επένδυση στο μικρομεσαίο επιχειρηματία για να κινηθεί η αγορά.
                       Ελληνικές τράπεζες, με υπέρογκες εισφορές απ’ τις πιστωτικές κάρτες, ή τα μικρά γράμματα, από τους διαφόρους δανειολήπτες. Τράπεζες, οι οποίες δεν έχουν συλλογική λογική απέναντι στους εργαζόμενους, δηλαδή συλλογικές διαπραγματεύσεις.
                        Τράπεζες, όπου υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι, νέοι άνθρωποι, που παλεύουν και δεν παίρνουν καν υπερωρίες. Μπορεί να δουλεύουν 14 ώρες την ημέρα. Τράπεζες, που δίνουν ακόμα αυτά τα προκλητικά bonus σε διάφορα στελέχη, όταν ζητάμε από την άλλη το πάγωμα των μισθών τού εργαζόμενου, τού μισθωτού.
                          Είναι απαραίτητο, ο τραπεζικός κόσμος και οι τράπεζες στη χώρα μας, να αναπροσανατολιστούν, να στηρίξουν την ανάπτυξη και να συμβάλουν σε μια δίκαιη αναδιανομή του πλούτου.
                           Και βέβαια, για να στηριχθεί το σύστημα σε αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να έχουμε πιστεύω έναν ισχυρό πυλώνα, όπου θα έχει λόγο το Δημόσιο και θα μπορεί να συμβάλει και στον ανταγωνισμό, και στον καθορισμό της στρατηγικής μας σε αυτό τον τομέα.

Δ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ («ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»): Διάβασα με προσοχή τη χθεσινή ομιλία σας και άκουσα και την τοποθέτησή σας τώρα. Το σχέδιο το οποίο καταλαβαίνω ότι έχετε για την οικονομία της χώρας, είναι ενέσεις ρευστότητας στην αγορά τώρα, αναπτυξιακό πρότυπο στη συνέχεια, μάζεμα της κρατικής σπατάλης και νέο φορολογικό σύστημα.
                        Έχετε πει ωστόσο για πράγματα τα οποία θα κάνετε τις 100 πρώτες μέρες, αυξήσεις πάνω απ’ τον πληθωρισμό, έκτακτο Επίδομα Αλληλεγγύης, μέτρα προστασίας των δανειοληπτών, αύξηση των δημόσιων επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ κλπ.
                        Είναι δεδομένο ότι η Νέα Δημοκρατία σας παραδίδει άδεια ταμεία, το ομολογούν και οι ίδιοι. Πώς λοιπόν θα χρηματοδοτήσετε αυτά τα πρώτα μέτρα, μέχρι που να αρχίσει να παίρνει μπροστά η οικονομία, να εισπράξετε απ’ τη φορολογητέα ύλη, να υπάρχει ανάπτυξη κλπ.; Είναι το πρώτο μου ερώτημα.
                        Και συναφές με αυτό είναι η πρότασή σας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση που λέει ότι «θα καταθέσουμε ένα νέο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που θα συμφωνηθεί και θα εγγυάται στο βάθος 3ετίας την ανάκαμψη της οικονομίας». Αν η διαπραγμάτευση που έχετε κάνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση εγγυάται ότι θα έχουμε 3ετίες πρόγραμμα ή αν θα είναι άλλοθι να μη τηρηθούν τα υπεσχημένα. Αυτή είναι η ερώτηση.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η επίσημη διαπραγμάτευση δεν έχει αρχίσει. Δεν είμαστε κυβέρνηση. Ο λαός, να μας δώσει την εντολή και θα είμαστε έτοιμοι για τη διαπραγμάτευση.
                       Ας πάρω ένα παράδειγμα γι’ αυτό το οποίο λέτε. Πρώτα απ’ όλα, μιλάμε για τον προϋπολογισμό του 2010. Ο προϋπολογισμός του 2009 ουσιαστικά έχει κλείσει. Προϋπολογισμός του 2010: ΕΣΠΑ, το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, όπως ονομάζεται. Η αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα έχει τελικά πολύ μικρή επίπτωση στον προϋπολογισμό του κράτους, διότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης θα είναι από κοινοτικά κονδύλια.
                       Εμείς λέμε ότι θα υπάρξει αναπροσαρμογή των κατευθύνσεων του ΕΣΠΑ, σε εκείνους τους κλάδους και σε εκείνες τις ανάγκες της οικονομίας μας, και για την επανεκκίνηση, αλλά και για να βάλουμε τις βάσεις για μια άλλη ανάπτυξη, πράσινη ανάπτυξη, για ένα άλλο πρότυπο.
                       Αυτό δεν θα κοστίσει. Αυτό θα φέρει σημαντικά αναπτυξιακά αποτελέσματα και έσοδα.

Φ. ΓΙΩΤΑΚΗ («ΕΘΝΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»): Κύριε Πρόεδρε θα σας πάω λίγο στη Γαλλία για να φέρω ένα παράδειγμα. Η Γαλλία παρότι βγήκε πρόσφατα από την ύφεση, εξακολουθεί να ταλαιπωρείται σε σημαντικούς τομείς, όπως ο τουρισμός και τα εστιατόρια.
                  Η γαλλική κυβέρνηση προχώρησε σε μία κίνηση. Η κίνηση αυτή ήταν η μείωση του ΦΠΑ και όπως διάβασα προ ημερών στο γαλλικό Τύπο, αναμένεται να υπάρξει και μείωση των τιμών στα εστιατόρια, στη χώρα, στην πατρίδα των 365 τυριών -όπως έλεγε ο στρατηγός Ντεγκόλ- και πιστεύουν ότι έτσι θα γίνουν και πιο προσιτά τα εστιατόρια και θα υπάρξει μια τόνωση του τουρισμού γενικότερα.
                  Εσείς θα προχωρήσετε σε σχετικές κινήσεις είτε με τη μείωση του ΦΠΑ είτε κάτι άλλο, ώστε να τονώσετε την αγορά και να δημιουργήσετε επανεκκίνηση της αγοράς όπως είπατε πριν;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εμείς δεν θα μειώσουμε τον ΦΠΑ. Θα ήταν ευχής έργο αν μπορούσαμε. Δεν θα αυξήσουμε όμως τον ΦΠΑ. Μέτρα για τον τουρισμό έχουμε συζητήσει με τους τουριστικούς φορείς, και θα συμβάλουμε ώστε πραγματικά και άμεσα να μπορέσουν να βοηθηθούν. Αλλά πιστεύω ότι είναι και γενικότερο το ζήτημα του να συμβάλουμε στην ταυτότητα του τουρισμού μας, ώστε να έχουμε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, το οποίο δεν θα επηρεάζεται, ή θα επηρεάζεται πολύ λιγότερο από πιθανές διακυμάνσεις στη διεθνή οικονομία.
                     Μία ανταγωνιστική Ελλάδα, τα προϊόντα της, είτε είναι υπηρεσίες, είτε είναι βιομηχανία, είτε είναι τα αγροτικά προϊόντα, αν είναι ποιοτικά, σύγχρονα και πράσινα, θα έχει μειωμένη αρνητική επίπτωση από κάθε διεθνή κρίση. Γι’ αυτό, χρειαζόμαστε μια οικονομία ανταγωνιστική. Εκεί θα ρίξουμε το βάρος και εκεί στοχεύουν τα μέτρα μας, για να μην έχουμε αυτό τον κατήφορο ανταγωνιστικότητας, που δημιουργεί τεράστια προβλήματα τελικά και στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.

Β. ΜΟΥΡΤΗΣ («ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ»): Κύριε Πρόεδρε, σας άκουσα χθες να επαναφέρετε το θέμα του ασφαλιστικού. Θα το ανοίξετε είπατε το ασφαλιστικό και είπατε επίσης ότι θα επιδοτήσετε και τις εισφορές. Υπάρχει μία παράμετρος του ασφαλιστικού συστήματος, η οποία παραβλέπεται από τους ειδικούς αναλυτές, είτε από άγνοια, είτε από σκοπιμότητα. Πρόκειται για τη μηχανοργάνωση του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων.
                        Το 1998 ο Γρηγόρης Σολωμός είχε προκηρύξει ένα διαγωνισμό 4ετή, με 12 εκατ. προϋπολογισμό και μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί 120 εκατ., κανένας δεν ξέρει πότε θα τελειώσει και πόσο θα κοστίσει. Αγνοήθηκε και από την επόμενη διοίκηση του Νεκτάριου και από τη διοίκηση των τελευταίων 5,5 ετών.
                        Σήμερα καλύπτει το 70% του ασφαλιστικού κλάδου, με αποτέλεσμα το έλλειμμα των ασφαλιστικών εισφορών να έχει φτάσει κοντά τα 4 δις, με αύξηση 30% το τελευταίο έτος. Και καλύπτει τον κλάδο υγείας μόνο κατά 30%. Αυτό σημαίνει απώλεια τεράστιων ποσών, δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο. Θα δεσμευτείτε εσείς κ. Πρόεδρε ότι μέχρι το τέλος του 2010 μπορεί να έχει ολοκληρωθεί η μηχανοργάνωση του ΙΚΑ και των ασφαλιστικών ταμείων των άλλων;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν είμαι τεχνικός της πληροφορικής, αλλά είμαι λάτρης της τεχνολογίας αυτής, όχι, μόνο λόγω χόμπι, αλλά διότι πιστεύω ότι μπορεί να διευκολύνει τον Έλληνα πολίτη, μπορεί να διευκολύνει τη διακυβέρνηση, να σπάσει τη γραφειοκρατία. Και πολύ σωστά είπατε, ότι είναι μία ακόμα απόδειξη της σπατάλης που υπάρχει.
                        Τόσα χρόνια μιλάμε για τη μηχανογράφηση στα Νοσοκομεία, τόσα χρόνια μιλάμε για τη μηχανογράφηση στο ασφαλιστικό σύστημα. Κι αυτά έχουν μείνει πίσω. Είναι βασική μας προτεραιότητα.
                        Και δεν είναι θέμα κόστους, είναι θέμα βούλησης. Τα προγράμματα, τα λογισμικά πια, είναι εύκολα, είναι υπαρκτά, είναι εφαρμόσιμα. Είναι θέμα βούλησης απέναντι σε συμφέροντα που δεν το θέλουν, και έχουν τεράστια κέρδη, αισχροκέρδεια, σε βάρος της υγείας και των συντάξεων του Ελληνικού λαού.
                        Θα βάλουμε τέρμα σε αυτή την αισχροκέρδεια, θα εφαρμόσουμε διαφάνεια. Και η σύγχρονη τεχνολογία, θα είναι βασικός μας σύμμαχος για να το κάνουμε, το γρηγορότερο.

Δ. ΛΑΓΟΥ («FLASH»): Κύριε Πρόεδρε, και σήμερα σας άκουσα να μιλάτε για την ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος του βουλευτή. Ήδη όλο το προηγούμενο διάστημα, έχετε θέσει θέμα δημοκρατίας, έχετε θέσει θέμα αλλαγής του μοντέλου εξουσίας.
                        Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω αν έχει έρθει η στιγμή για πλήρη εφαρμογή του Συντάγματος, το οποίο θέλει τη σαφή διάκριση μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, δηλαδή επιβολή ασυμβιβάστου στο ρόλο βουλευτή και υπουργού.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Από ό,τι κατάλαβα, η ερώτηση είναι αν ένας βουλευτής μπορεί να είναι υπουργός. Είμαστε σε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα, και στα κοινοβουλευτικά συστήματα των Δημοκρατιών, είθισται οι βουλευτές να είναι και υπουργοί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και οι πιθανές εξαιρέσεις για εξωκοινοβουλευτικούς, όταν υπάρχουν ειδικές ανάγκες.
                        Όμως, αυτό το οποίο θεωρώ ότι είναι βασικό σε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα, δεν είναι να μην είναι βουλευτής, εκλεγμένος από τον Ελληνικό λαό, αυτός που είναι υπουργός, αλλά να μπορεί απρόσκοπτα να υπηρετεί την εντολή του Ελληνικού λαού, πρώτον, γι’ αυτό μιλάμε για την αυτονομία της πολιτικής. Και δεύτερον, να έχει τους απαραίτητους συνεργάτες, υπηρεσιακούς ή μετακλητούς, οι οποίοι θα μπορέσουν να του δώσουν όλη την τεχνογνωσία, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, για να μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά του.
                        Αυτός είναι που θα πάρει τις αποφάσεις, συλλογικά επίσης το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά θα πρέπει να έχει υποστήριξη. Σήμερα, δεν την έχει. Διότι δεν υπάρχει αξιοκρατία στο Δημόσιο και διότι δεν έχουμε κάνει προσπάθεια να προσελκύσουμε και από τον ιδιωτικό τομέα, αν θέλετε από την ευρύτερη αγορά, και από τη Διασπορά, ικανούς ανθρώπους σε επίπεδο ακόμα και υπουργικών γραφείων.
                        Γι’ αυτό, στόχος μου είναι να υπάρχουν αυστηροί κανόνες, προδιαγραφές και διαδικασίες, ώστε να προσελκύσουμε το καλύτερο δυνατό επιστημονικό δυναμικό, για την υποστήριξη των υπουργών στο ανώτατο επίπεδο, και βεβαίως, για να μπορεί η χώρα μας να παίρνει τις καλύτερες αποφάσεις, ο υπουργός τις καλύτερες αποφάσεις, σύμφωνα με τις διεθνείς εξελίξεις, είτε είναι σε πολιτικές, είτε είναι σε τεχνολογία, είτε είναι σε κοινωνικές πολιτικές, είτε στην οικονομία.

Σ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ («ΑΘΗΝΑ 9.84»): Κύριε Πρόεδρε, ο προσεχής Δεκέμβριος είναι ένα ορόσημο για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, την πρόοδό της ή μη. Εσείς σε περίπτωση που είστε πρωθυπουργός της χώρας την 5η του Οκτώβρη, ποια θα είναι τα ελληνικά προαπαιτούμενα; Ποιες θα είναι οι ελληνικές προϋποθέσεις, για να δοθεί το ελληνικό Ο.Κ. στην Τουρκία και αν το δικαίωμα της αρνησικυρίας, το βέτο, υπάρχει ακόμη στη διαπραγματευτική μας φαρέτρα.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εγώ δεν απεμπολώ, όπως η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Καραμανλής, το δικαίωμα της αρνησικυρίας. Και η απόφασή μου θα ληφθεί μετά από αξιολόγηση των βημάτων της γείτονας χώρας, και στο Κυπριακό, και στις διμερείς μας σχέσεις.
                       Χάσαμε δύο μεγάλες ιστορικές ευκαιρίες, όταν η κυβέρνηση και δια στόματος του ίδιου τού κ. Καραμανλή, απεμπόλησε το βέτο, μάλιστα από το «CNN», λέγοντας «εγώ δεν θα βάλω βέτο στην Τουρκία». Δηλαδή, κατέβασε τα όπλα, ενώ θα έπρεπε να διαπραγματευτεί για θέματα όπως είναι αυτό της υφαλοκρηπίδας, και μαζί, όλες οι άλλες παραβιάσεις, οι οποίες γίνονται στον εναέριο χώρο μας και πάνω από τα νησιά μας.
                       Επιτέλους, θέλουμε μια γειτονική χώρα, η οποία θα σέβεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και αυτό είναι ένα στοιχείο, το οποίο θα αξιολογηθεί, λαού θέλοντος όταν είμαστε κυβέρνηση, για την επόμενη συνάντησή μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Δ. ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ («ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»):  Κύριε Πρόεδρε, με ποιο τρόπο σχεδιάζετε να εισπράξετε τις πολλών δις ανείσπρακτες οφειλές; Είπατε 31 δις πριν από λίγο. Και πως, με ποια μέτρα μπορεί δραστικά να περιοριστεί η θηριώδης φοροδιαφυγή;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχω πει «θα ματώσουμε», για να μπορέσουμε να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή. Τους ανείσπρακτους φόρους, να τους εισπράξει το κράτος. Και βεβαίως, η πρότασή μας δίνει τη βάση για να μπορούμε να είμαστε πετυχημένοι. Βάση, που είναι η διαφάνεια, η μηχανογράφηση, μέχρι βεβαίως και αντικειμενικά κριτήρια τέτοια, τα οποία θα μπορέσουν να βοηθήσουν στη διασφάλιση της φορολογητέας ύλης η οποία διαφεύγει.
                        Επίσης, τη φορολόγηση όλων των εισοδημάτων σε ενιαία κλίμακα. Και οπωσδήποτε, να αναδιαρθρώσουμε τους μηχανισμούς της Εφορίας, ώστε να μην είναι κομματικά φέουδα, αλλά να υπηρετούν το στόχο του δημοσίου συμφέροντος και αν θέλετε και την αξιοπρέπεια και του επιχειρηματία και του φορολογούμενου.
                        Το λέω, διότι έχω ακούσει ιστορίες για αγρίους! Έχω ακούσει να γίνονται συναλλαγές για το ποιος εφοριακός θα πάρει ποια περιοχή, διότι έχει καλά κέρδη, και να γίνονται συναλλαγές για τέτοιου είδους τοποθετήσεις, οι οποίες φτάνουν μέχρι και σε πολιτικές αποφάσεις υπουργών, για να ευνοήσουν τον «άλφα» ή τον «βήτα».
                        Και βεβαίως, τα πληρώνει ο καλοπληρωτής. Ο επιχειρηματίας, ο οποίος θέλει να έχει την ησυχία του, να ξέρει ότι «αν έχω σωστά τα βιβλία μου, δεν θα με ενοχλήσει κανείς». Αυτό θέλω κι εγώ: να ξέρει ότι είναι ένα δίκαιο σύστημα, όταν πληρώνει τους φόρους του. Όχι πολυνομία, όχι δαιδαλώδης γραφειοκρατία, όχι εκβιασμοί για κάτω από το τραπέζι χρήμα. Όταν πληρώνω τους φόρους μου, θα με σεβαστεί η Πολιτεία. Αλλά θα τους πληρώνω τους φόρους μου. Αυτό ζητάω από τον πολίτη.
                        Εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας, για να φτιάξουμε το σύστημα με διαφάνεια, με δικαιοσύνη, με σιγουριά. Αλλά θα ζητήσω και από τον φορολογούμενο, κι αυτός να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του. Με αυτό τον τρόπο, μπορώ να σας πω ότι σε κάποιες περιπτώσεις, μπορούμε ακόμη και να μειώσουμε εισφορές, ακόμη και να μειώσουμε φορολογία, διότι θα έχουμε πολλά περισσότερα έσοδα στο κράτος.

ΣΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ («ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»): Κύριε Πρόεδρε, σας άκουσα νωρίτερα να μιλάτε για κρίση της κοινωνίας. «Δεν περνάμε μόνο μια οικονομική κρίση περνάμε μια κρίση της κοινωνίας και κρίση των θεσμών, μιλάμε για ένα πελατειακό κράτος».
                        Θέλω να έρθω λίγο στην υπόθεση της SIEMENS. Ο κ. Χριστοφοράκος, ακόμη και σήμερα στέλνει μηνύματα από τη Γερμανία για χρηματοδότηση των κομμάτων ακόμη και το 2007 και μιλάει για ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία. Στο κόμμα σας, πριν από λίγο καιρό ο κ. Τσουκάτος παραδέχτηκε ότι υπάρχει ένα Ταμείο με 1 εκατομμύριο μάρκα μάλιστα.
                        Εσείς δεν είστε καινούργιος στο ΠΑΣΟΚ, έχετε πάρα πολλά χρόνια. Δεν αισθάνεστε ότι πρέπει να δώσετε εξηγήσεις λίγες περισσότερες γι’ αυτή την πολύκροτη υπόθεση, που ακόμη βασανίζει και χτυπά το πολιτικό μας σύστημα, στα θεμέλιά του; Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εγώ περιμένω εξηγήσεις. Ο Ελληνικός λαός θα περίμενε εξηγήσεις από έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση, που συστηματικά δεν ήθελαν εξηγήσεις, δεν ήθελαν διαφάνεια, δεν ήθελαν να αποκαλυφθούν τα στοιχεία.
                        Αυτό το οποίο εγώ ζήτησα είναι να ματώσουμε, αλλά να μάθουμε την αλήθεια. Στιχομυθίες μέσω εφημερίδων, κατηγοριών και τα λοιπά, δεν είναι δικαιοσύνη. Δεν είναι δικαιοσύνη. Και δεν τιμά την Ελλάδα. Δεν τιμά την Ελλάδα να είναι ο ανακριτής κατηγορούμενος, να είναι οι κατηγορούμενοι στο εξωτερικό και εμείς να ερμηνεύουμε στιχομυθίες από το υπερπέραν.
                        Θα έπρεπε να είναι εδώ αυτοί οι άνθρωποι, να είχε γίνει η Εξεταστική Επιτροπή, να είχαν αποδοθεί οι ευθύνες και να είχαμε αλλάξει ό,τι χρειάζεται να αλλάξει, ώστε να μην είναι σε ομηρία κανένα κόμμα, κανένας πολιτικός, και να μην μπορεί και καμία πολυεθνική να έρχεται να εξαγοράζει Έλληνες πολίτες, πολιτικούς ή οποιονδήποτε άλλον. Καμία πολυεθνική.
                        Αυτή είναι η δύναμη της χώρας μας. Να έχουμε δυνατούς δημοκρατικούς θεσμούς, για να αντέξουμε στις μεγάλες δυνάμεις, που έχουν συσσωρευθεί λόγω της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, οικονομικές δυνάμεις, που είναι πολύ μεγαλύτερες πολλές φορές από τα ίδια τα κράτη.
                        Αυτό λέω εγώ, να έχουμε μια Δημοκρατία που εκφράζει τον Ελληνικό λαό και δεν έχει εξαρτήσεις από άλλους. Από την επομένη, λαού θέλοντος, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, εγώ θα ανοίξω τη διαδικασία αυτή. Θα κάνουμε Εξεταστική Επιτροπή, παρότι τα παρέγραψε ο κ. Καραμανλής κλείνοντας τη Βουλή, αλλά η αλήθεια θα υπάρξει. Η αλήθεια για τον Ελληνικό λαό. Η αλήθεια, όχι για εκδίκηση, αλλά για να μπορέσουμε να δούμε πώς δεν θα επαναληφθεί ποτέ ξανά μια τέτοια υπόθεση.

Α. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ («ΡΑΔΙΟ CITY»): Κύριε Πρόεδρε μιλήσατε για θεσμικές αλλαγές με πρώτη αυτή του εκλογικού συστήματος. Σκέφτεστε να συμπεριλάβετε σε αυτές τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα πράγματα που έχετε πει παλαιότερα, όπως θητεία για τους βουλευτές ή τους υπουργούς, να αναμορφώσετε ίσως το σύστημα αμοιβών των βουλευτών, ή ακόμα και το νόμο περί ευθύνης υπουργών πράγμα το οποίο σημαίνει ότι προς το τέλος της θητείας σας όταν θα μπορείτε θα ανοίξετε και ζήτημα αναθεώρησης του συντάγματος;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είχα προτείνει στον κ. Καραμανλή, επειδή το θέμα του συντάγματος είχε «στραβώσει» λόγω των δικών του χειρισμών, της κυβέρνησής του, με τη νοθεία για το άρθρο 24 για τα δάση, που ήθελαν ουσιαστικά να απελευθερώσουν τη νομοθεσία από την προστασία των δασών, είχα προτείνει στον κ. Καραμανλή να ξαναξεκινήσουμε τη διαδικασία μετά το 2007, να ξεκινήσουμε από την αρχή το θέμα της αναθεώρησης του συντάγματος και να το κάνουμε με ευρύτατο, συναινετικό τρόπο.
                        Δεν το δέχτηκε, προχώρησε, υπήρξε και νέα νοθεία δυστυχώς σ’ αυτή τη διαδικασία. Αυτά είναι παρελθόν, τα ξέρει ο Ελληνικός λαός. Το θέμα της αναθεώρησης του Νόμου Περί Ευθύνης Υπουργών, ναι, είναι κάτι το οποίο εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει. Δεν είναι ο λόγος για τον οποίο σήμερα δεν ξεκαθαρίστηκαν οι υποθέσεις, όπως είναι το Βατοπέδι, όπως είναι το θέμα του Παυλίδη, όπως πολλά άλλα, διότι η πλειοψηφία θα μπορούσε κάλλιστα να προχωρήσει στη διερεύνηση, όπως λέει ο νόμος, αυτών των υποθέσεων. Δεν το έκανε. Φύγανε από τη Βουλή. Αποχώρησαν από τη Βουλή, πρωτοφανές, αλλά δεν ήταν το πρόβλημα ο νόμος. Ακριβώς λοιπόν για να μην μπορεί τόσο απλά και τόσο εύκολα μια πλειοψηφία να κάνει τέτοιου είδους κινήσεις, πρέπει να αλλάξει ο νόμος.
                        Βέβαια, ο νόμος περιορίζεται από τις συνταγματικές προδιαγραφές. Υπάρχουν συγκεκριμένες ρήτρες του συντάγματος γύρω από αυτό το θέμα. Αυτό θέλει βεβαίως συνταγματική ρύθμιση.

Α. ΜΟΣΧΟΒΑΣ («ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΕΡΔΟΣ»): Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα. Ένας φίλος μου διηγήθηκε μια ιστορία. Μου περιέγραψε πώς βλέπει το ΠΑΣΟΚ. Ότι εσείς που είστε ένας συμπαθής πολιτικός έχοντας εξ’ ευωνύμων και εκ δεξιών σας όπως καλή ώρα σήμερα τον κ. Ραγκούση, τον κ. Παπακωνσταντίνου και άλλα στελέχη που είναι φρέσκα και συμπαθή επίσης στον κόσμο, κάνετε ωτοστόπ στον ελληνικό λαό για να σας φέρει στο δρόμο προς την εξουσία.
                        Πολλοί φοβούνται όμως ότι σε αυτό το ωτοστόπ όταν θα σταματήσει ο Ελληνικός λαός θα πεταχτούν από τους θάμνους και μια σειρά από εκατοντάδες ή χιλιάδες κομματικά και όχι μόνο στελέχη που θέλουν να εισβάλουν στην εξουσία. Και η Νέα Δημοκρατία επίσης σας κατηγορεί για κρυφή ατζέντα.
                        Πώς μπορείτε εσείς να πείσετε τον Ελληνικό λαό ότι δεν έχετε κρυφά σχέδια και ότι δεν θα καταλάβουν τις θέσεις σε δημόσιους οργανισμούς σε ΔΕΚΟ και λοιπά στελέχη, αποτυχημένοι πολιτευτές όπως είδαμε τα προηγούμενα χρόνια με φαινόμενα κολλητών, κουμπάρων και λοιπά. Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το ΠΑΣΟΚ έχει πολλά και ικανά στελέχη. Το ΠΑΣΟΚ έχει μια ιστορία, ενός πολύ μεγάλου έργου προσφοράς στη χώρα. Αλλά πέραν τούτου, εγώ έχω τονίσει σε κάθε μου αναφορά, ότι η στελέχωση του κράτους, των δημόσιων Οργανισμών, των διοικήσεων, θα γίνει με ανοιχτές και αξιοκρατικές διαδικασίες. Θέλουμε τους καλύτερους, θέλουμε τους άξιους, όχι τους αρεστούς.
                        Θέλουμε εκείνους, οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην υλοποίηση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, για το οποίο πρόγραμμα θα πάρουμε εντολή. Εντολή εφαρμογής. Και η εφαρμογή θα γίνει όταν βρούμε τους καλύτερους, αυτούς που μπορούν να εφαρμόσουν αυτό το πρόγραμμα.
                        Ένας λόγος τής μεγάλης αποτυχίας τής Νέας Δημοκρατίας, ακόμα και αν ένας υπουργός είχε καλή πρόθεση – και είμαι σίγουρος υπάρχουν υπουργοί με καλή πρόθεση στη Νέα Δημοκρατία, που είχαν πάθος να δουλέψουν, να βοηθήσουν – ήταν ότι τη Δημόσια Διοίκηση, την οργάνωσαν όχι με βάση τις πραγματικές ανάγκες του δημοσίου συμφέροντος, αλλά από τις πιέσεις κομματικών και άλλων παραγόντων.
                        Τέλος. Αυτό, τέλος. Το Δημόσιο θα λειτουργεί όχι για κανέναν παράγοντα, αλλά για τον Ελληνικό λαό. Με τους καλύτερους, τους άξιους για τη χώρα.

Α. ΣΤΙΒΑΚΤΑΚΗ («ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ»): Κύριε Πρόεδρε ήθελα να σας ρωτήσω για τα θέματα της δημόσιας ασφάλειας. Την προηγούμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη είχαμε τέσσερα περιστατικά με ανταλλαγές πυροβολισμών μέσα στο κέντρο της πόλης και σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΑΣ σχεδόν κάθε μέρα σημειώνεται και μια δολοφονία. Είναι η δημόσια ασφάλεια ένα μεγάλο ζήτημα. Έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις.
                        Εσείς χθες είπατε ότι η πρόθεσή σας, εφόσον αναλάβετε την κυβέρνηση, είναι η αστυνομία να βρίσκεται σε κάθε γειτονιά. Εκείνο που θέλω να ρωτήσω είναι πώς σκέφτεστε να το οργανώσετε και να το κάνετε αυτό και σε επίπεδο υπουργείων, αλλά και σε επίπεδο της Ελληνικής Αστυνομίας. Και επίσης θέλω να ρωτήσω τι θα κάνετε με την Αγροφυλακή. Θα παραμείνει ως έχει ή θα αλλάξει κάτι;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ’ όλα, δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό ή την πυρίτιδα. Το ΠΑΣΟΚ είχε καταφέρει να κάνει τη χώρα μία από τις πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο. Το αίσθημα της σιγουριάς και ασφάλειας, κι αν θέλετε και η συμφιλίωση των Σωμάτων Ασφαλείας με τον Ελληνικό λαό, επήλθε στις δικές μας μέρες. Αισθανόταν ασφάλεια και σιγουριά ο κόσμος. Το ξέρουμε και το μπορούμε.
                        Κι όπως είπα, για όσους έχουν προσληφθεί νόμιμα, δεν υπάρχει κανένα θέμα απολύσεων.

Γ. ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ («ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»): Καλησπέρα κ. Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να σας ρωτήσω τα εξής: Μια λογική ερμηνεία που δόθηκε για τη μη συμμετοχή του κ. Κώστα Σημίτη, του κ. Βερελή και άλλους στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι «δεν τους θέλατε στην επόμενη Βουλή, επειδή δεν ήταν ελεγχόμενοι και θα μπορούσαν να σας δημιουργήσουν προβλήματα σε περίπτωση που κερδίζατε τις εκλογές και αναλαμβάνατε τη διακυβέρνηση της χώρας».
                        Θα ήθελα το σχόλιό σας πάνω σε αυτό και επιπροσθέτως, επειδή ακόμη δεν έχουν κλείσει τα ψηφοδέλτια του κόμματος θα ήθελα να μας πείτε εάν θα δίνατε μια δεύτερη ευκαιρία στον κ. Σημίτη να σκεφτεί την πρόταση που του κάνατε, προκειμένου να μετάσχει ως υποψήφιος στην Α’ Πειραιώς ή στην Α’ Αθηνών. Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχω απαντήσει, θα ήθελα τον κ. Σημίτη στη Βουλή.

Φ. ΔΕΡΓΙΑΔΕΣ («ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»): Εχθές μιλήσατε για μεγάλες αποφάσεις και είπατε ότι «η κυβέρνησή σας αν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση θα δώσει αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό«.
                      Η Νέα Δημοκρατία σας κατηγορεί ότι «μιλάτε γενικόλογα για την οικονομία», ενώ η Αριστερά υποστηρίζει ότι «θα εφαρμόσετε την ίδια σκληρή αντιλαϊκή πολιτική», μάλιστα η κα Παπαρήγα εδώ σε ένα σχόλιό της σας είχε χαρακτηρίσει «ήπιο ως ευαίσθητο» και τον κ. Καραμανλή «έντιμο – κακό».
                      Εγώ θέλω να ρωτήσω το εξής, τελικά τι ποσοστό αυξήσεων θα δώσετε; 0,5%, 2%, 1%; Ποια είναι μια καλή σύνταξη για έναν μέσο συνταξιούχο σήμερα; Γιατί αποφεύγετε να δώσετε κάποια μεγέθη; Και τελικά τι θα κάνετε με αυτούς τους χιλιάδες συμβασιούχους, όπως οι πυροσβέστες, ή οι καθαρίστριες; Η υπόθεση της Κούνεβα είναι ακόμα σε μια εκκρεμότητα, τι θα κάνετε με όλους αυτούς τους ανθρώπους; Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κατ’ αρχήν, εμείς έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα και ας το αξιολογήσετε.
                        Τους χαρακτηρισμούς, μπορεί ο καθένας να τους κρίνει όπως θέλει. Εγώ θέλω απλά να πω σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της κυβέρνησης, ότι δεν είδα κανένα ιδιαίτερο πρόγραμμα. Είδα πάγωμα μισθών, μείωση υπερωριών και οδοιπορικών, που αυτά τα δύο, οι υπερωρίες και τα οδοιπορικά, θα είναι περίπου 160 εκατομμύρια, αλλά με αρνητικές, αρνητικότατες επιπτώσεις στην οικονομία και στον Ελληνικό λαό. Και έξι χρόνια, εμείς καταθέτουμε προγράμματα. Η κυβέρνηση λέει πολλά, αλλά δεν πράττει τίποτα.
                        Η ουσία είναι ότι σε ό,τι αφορά – από ό,τι κατάλαβα από την ερώτησή σας – τον εργαζόμενο, χρειάζεται να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά του. Σήμερα, υπάρχει ένας εργασιακός μεσαίωνας. Η Κούνεβα είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση των γραφείων ενοικιάσεως εργαζομένων, το οποίο έχουμε πει  ότι θα αναθεωρήσουμε.
Χρειάζεται σιγουριά, ασφάλεια ο εργαζόμενος, ώστε να μπορεί και να αποδώσει. Εμείς θεωρούμε ότι είναι βασικό αναπτυξιακό στοιχείο ο εργαζόμενος να αισθάνεται σιγουριά, ασφάλεια για τα δικαιώματά του. Και βεβαίως, οι αυξήσεις θα γίνουν μέσα στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αλλά εμείς είμαστε θετικοί, όπως σας είπα και χθες.

Α. ΒΙΤΑΛΗΣ («ΒΡΑΔΥΝΗ»): Κύριε Πρόεδρε, επανέρχομαι σε ένα θέμα αρκετά σοβαρό, δώσατε μια πρώτη απάντηση, επειδή όμως βλέπω, αν μου επιτρέπετε κάποια πράγματα που δεν έχουν γίνει πολύ συγκεκριμένα, θα επανέλθω.
                  Στις 100 πρώτες μέρες της διακυβέρνησής σας, εάν πάρετε την εντολή από τον Ελληνικό λαό, έχετε μια μεγάλη πρόκληση μπροστά σας, που είναι τα ελληνοτουρκικά, μέσα από το πλέγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ρωτηθήκατε προηγουμένως, υπάρχει όμως ένα ζήτημα εδώ κ. Πρόεδρε, πλαίσιο του Ελσίνκι δεσμευτικό με ημερομηνίες, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, για τον όποιο λόγο, δεν το κρίνουμε.
                 Άρα, ποιο είναι το πλαίσιο πάνω στο οποίο εσείς θα διαπραγματευθείτε; Γιατί αναφερθήκατε στα θέματα της υφαλοκρηπίδας ότι «έπρεπε να έχουν συζητηθεί», αυτά λήξανε μαζί με το πλαίσιο του Ελσίνκι, δεύτερον βέτο ελληνικό δεν υπάρχει και δεν υπάρχει σε αυτή τη φάση παρά μόνο τα παγώματα των κεφαλαίων.
                  Είπατε δύο φορές ότι «έχουμε αρνηθεί δύο φορές το βέτο, πετάξαμε το βέτο δύο φορές στο καλάθι», άρα λέω βέτο σε αυτή τη διαδικασία εδώ που είμαστε σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει μέσο πίεσης τέτοιο αυτή τη στιγμή. Θα ήθελα, αν ήταν εύκολο, να διευκρινίσετε το πλαίσιο στο οποίο εσείς θα κινηθείτε στα ευρωτουρκικά, με τα προηγούμενα δεδομένα που ζήτησα, και το μέσο πίεσης που θα έχετε στην Τουρκία. Στο Ελσίνκι ήταν πολύ καθορισμένα αυτά τα πράγματα. 

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ’ όλα, το Ελσίνκι μπορεί να το εγκατέλειψε η κυβέρνηση, αλλά το Ελσίνκι υπάρχει.
                  Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο, νομίζω είναι πολύ καθαρό. Είναι ένα πλαίσιο, που λέει ότι εμείς θέλουμε η Τουρκία να έχει ευρωπαϊκή προοπτική, θέλουμε να της δώσουμε τη δυνατότητα να γίνει πλήρες μέλος, με όλα τα δικαιώματα.
                  Για να γίνει αυτό, θέλουμε και απαιτούμε να εκπληρώσει και όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που μέσα σε αυτές είναι και η καλή γειτονία. Και καλή γειτονία σημαίνει σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.
                   Σημαίνει να μην έχει κατοχικά στρατεύματα σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να λυθεί το Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, στο πλαίσιο του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, βεβαίως, και στο πλαίσιο του Ελσίνκι, όπου υπάρχει και συγκεκριμένη ρήτρα, συγκεκριμένο άρθρο, συγκεκριμένη παράγραφος για το θέμα και της υφαλοκρηπίδας. Παραπέμπει δηλαδή και στο θέμα της επίλυσης παρόμοιων διαφορών στο Δικαστήριο της Χάγης. Άρα, λοιπόν, αυτό θα είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθώ.
                   Και δεν έχουμε ως κράτος αρνηθεί, εγκαταλείψει το βέτο. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εγκατέλειψε το βέτο. Εγώ δεν το έχω εγκαταλείψει κι εγώ θα διαπραγματευθώ για τα συμφέροντα της χώρας. Δεν θα φυγομαχήσω, όπως η σημερινή κυβέρνηση, διότι αυτό έκανε, φυγομάχησε.

Σ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ («ΑΞΙΑ»): Κύριε Πρόεδρε, ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του, νομίζω στη ΔΕΘ ήτανε, δεν υπήρξε ξεκάθαρος για το τι θα κάνει το Μάρτιο αν ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δεν θέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Φοβάστε κάποιου είδους πολιτικό παιχνίδι; Δηλαδή υπάρχει κάποιο εναλλακτικό σχέδιο από εσάς; Και αν σε αυτό το σχέδιο περιλαμβάνεται ο Έλληνας Επίτροπος Σταύρος Δήμας. Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Νομίζω ότι έχουμε εξαντλήσει αυτό το ζήτημα. Είχαμε ζητήσει εκλογές, νωπή εντολή πριν από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είχαμε πει, μετά τη νωπή αυτή εντολή, εμείς σε κάθε περίπτωση θα ψηφίσουμε και πάλι τον Κάρολο Παπούλια για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εφ’ όσον ο ίδιος το θέλει. Νομίζω έχει κλείσει το θέμα. Ας αναλάβει η Νέα Δημοκρατία τις ευθύνες της, τι θέλει να κάνει.

Σ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ («ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ»): Κύριε Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε να επανέλθω στο θέμα των αυξήσεων που έχετε ανακοινώσει σε μισθούς και συντάξεις. Λέτε πως θα δώσετε αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού ή λίγο παραπάνω.
                        Με έναν πρόχειρο υπολογισμό αυτό σημαίνει ότι ανακοινώνετε αυξήσεις γύρω στα 30 λεπτά την ημέρα σε ένα μισθό της τάξης των 1.000 ευρώ. Για τέτοιες αυξήσεις μιλάτε; Και με αυτόν τον τρόπο πιστεύετε ότι θα δώσετε ώθηση στην αγορά και θα στηρίξετε τα νοικοκυριά; Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ’ όλα, θέλω να συγκρίνετε δύο διαφορετικές πολιτικές. Η μία πολιτική μιλάει για πάγωμα συντάξεων και μισθών, και η άλλη μιλάει για αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό.
                        Η μία πολιτική φορτώνει βάρη στην οικογένεια, στην υγεία, στην παιδεία, στην πρόνοια. Και η άλλη, η δικής μας πολιτική λέει ότι αυτά – δεν λέμε σε μία μέρα – θα είναι υπηρεσίες, οι οποίες χρηματοδοτούνται σωστά από το ελληνικό κράτος, με διαφάνεια, για να πιάνουν τόπο, για να μην είναι βάρη και κόστος στη μέση ελληνική οικογένεια η παιδεία, η υγεία, η πρόνοια και οι συντάξεις.
                        Και βεβαίως, έχουμε μιλήσει για ένα κατώτατο όριο συντάξεων ως ενιαία βάση για όλες τις συντάξεις. Έχουμε μιλήσει για 950 ευρώ το ζευγάρι, θέματα τα οποία μας δεσμεύουν και τα οποία θα προχωρήσουμε, βεβαίως εν ευθέτω χρόνο, ανάλογα με τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες. Ο στόχος μας δεν αλλάζει. Οι στόχοι θα μείνουν και είμαι αποφασισμένος να εφαρμόσουμε τις πολιτικές μας.

Π. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ («ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»): Κύριε Πρόεδρε, ισχυρίζεστε ότι ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία συγκρούονται δυο διαμετρικά αντίθετες πολιτικές αντιλήψεις. Βέβαια η κα Κατσέλη, υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του κόμματος σας, πολύ πρόσφατα, στις 10 Αυγούστου, στον ραδιοφωνικό σταθμό «9,84» δήλωσε ότι: «οι πολιτικές που προτείνει το ΠΑΣΟΚ στο κάτω – κάτω όπως χαρακτηριστικά είπε, δεν είναι τόσο ιδεολογικά διαφοροποιημένες από τις  αντίστοιχες της Νέας Δημοκρατίας». Εν πάση περιπτώσει.
                        Μπορείτε εσείς να μου πείτε ένα σημαντικό νόμο για το ασφαλιστικό, ένα νόμο για τη μερική απασχόληση, ένα νόμο για την υγεία ή την παιδεία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που να κατάργησε η Νέα Δημοκρατία;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είναι δύο διαφορετικές αντιλήψεις. Είναι δύο διαφορετικές προσεγγίσεις για το πώς χρησιμοποιούμε, πώς αξιοποιούμε τα λεφτά του Ελληνικού λαού. Αυτοί σπαταλούν σε ρουσφετολογικές προσλήψεις. Εμείς μιλάμε για αξιοκρατία. Αυτοί φόρτωσαν τον Ελληνικό λαό με το ΕΤΑΚ. Εμείς μιλάμε για τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
                        Αυτοί ξεχαρβάλωσαν τις εργασιακές σχέσεις και έχουμε έναν εργασιακό μεσαίωνα. Εμείς λέμε, να βάλουμε τάξη για να προστατεύσουμε  τον εργαζόμενο.
                        Αυτοί λειτούργησαν με τα Ασφαλιστικά Ταμεία, καταθέτοντας χρήματα του Ελληνικού λαού, των συντάξεων, σε τοξικά ομόλογα, με υπόβαθρο όμως αυτής της προσπάθειάς τους κάποιοι να κερδίσουν και, πιθανώς, να πάνε σε κομματικό κορβανά χρήματα του Ελληνικού λαού. Εμείς μιλάμε για την ορθολογική και διαφανή διαχείριση των χρημάτων του Ελληνικού λαού.
                        Αυτοί χάρισαν ασφαλιστικές εισφορές 5 δις στις τράπεζες. Εμείς λέμε ότι οι τράπεζες πρέπει να είναι φοροδότες, σύμφωνα με τις ικανότητές τους, με τις υποχρεώσεις τους. Αυτοί δεν τολμούν να μηχανογραφήσουν τα Νοσοκομεία και έχουμε 6 δις σπατάλη. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να χτυπήσουμε τη σπατάλη και τη διαφθορά σε αυτές τις Υπηρεσίες.
                        Αυτοί έχουν κλείσει τα μισά ΤΕΙ και έχουν ανοίξει τη λειτουργία όλο και περισσότερων ιδιωτικών κέντρων. Εγώ δεν είπα να μην υπάρξουν μη κρατικά ιδρύματα, αλλά με κανόνες και στηρίζοντας ουσιαστικά τη δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια παιδεία συνολικά. Μερικά σας είπα, μπορώ να σας πω πολλά ακόμα.

Α. ΨΥΧΑΣ («ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ»): Κύριε Πρόεδρε, έχετε μιλήσει πολλές φορές για την αναγκαιότητα της αποκέντρωσης, των αλλαγών στο κράτος, στη Διοίκηση, στην Αυτοδιοίκηση.
                        Σε ένα χρόνο έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές. Θα έχετε προχωρήσει μέχρι τότε στη θέσπιση της τριτοβάθμιας αιρετής Αυτοδιοίκησης, στην περιφερειακή αιρετή Αυτοδιοίκηση; Θα έχετε αλλάξει τον διοικητικό χάρτη της χώρας; Θα έχετε προχωρήσει σε έναν «Καποδίστρια»; Θα έχετε αλλάξει τον τρόπο εκλογής των αυτοδιοκητικών παραγόντων και να επαναφέρετε το 50% στην εκλογή τους; Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μέσα στην αλλαγή του πολιτικού συστήματος, μιλάμε για ένα κράτος επιτελικό, αποτελεσματικό. Όχι σπάταλο, όχι πολυδαίδαλο, όχι με τις χιλιάδες συναρμοδιότητες, που ένας υπουργός νομοθετεί και ο άλλος νομοθετεί το αντίθετο, και κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει τελικά τι ισχύει, ή προκύπτουν προβλήματα επειδή υπάρχει αδράνεια, λόγω των διαφορετικών απόψεων.
                        Ένα επιτελικό, ισχυρό, κεντρικό κράτος, που βάζει κανόνες, εποπτεία, αλλά που αποκεντρώνουμε πια πόρους, αρμοδιότητες και δυνατότητες στην Περιφέρεια. Είμαστε το πιο συγκεντρωτικό κράτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό το λέω, σε σχέση ακόμα και με τις πρώην κομμουνιστικές χώρες. Είμαστε το πιο συγκεντρωτικό κράτος.
                        Και δεν είναι απλώς συγκεντρωτικό, είναι και πελατειακό. Δηλαδή, δεν σχεδιάζουμε σύμφωνα με τις κεντρικές ανάγκες. Να έλεγα, κεντρικό κράτος, συγκεντρωτικό, αλλά έχουμε κάποιους κεντρικούς στόχους. Δεν έχουμε όμως. Είναι φέουδα τα Υπουργεία, φέουδα οι διοικήσεις και πελατειακές οι σχέσεις με τον πολίτη. Δεν υπάρχει σχέδιο, γιατί ο καθένας έχει το μικροσυμφέρον του.
                        Αυτά θα αλλάξουν, μεταφέροντας εξουσίες στην Περιφέρεια, που θα μπορεί και να συντονίζει, και να προγραμματίζει, και να είναι κοντά στον πολίτη. Στόχος μας, στις επόμενες Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές, να υπάρξουν και εκλογές για την αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Ν. ΛΙΟΝΑΚΗΣ («ΑΥΓΗ»): Περίπου πριν από ένα χρόνο η Νέα Δημοκρατία είχε φέρει το νόμο για το ασφαλιστικό. Η επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ τότε ήταν ότι δεν χρειαζόταν να γίνει αυτό, καθώς αυτό που χρειαζόταν κατά το ΠΑΣΟΚ ήταν η εφαρμογή του Νόμου Ρέππα. Η Νέα Δημοκρατία εν πάση περιπτώσει το έφερε. Χθες αναφέρατε ότι θα ανοίξετε μέτωπο για το ασφαλιστικό. Θα καταργήσετε το ασφαλιστικό της Νέας Δημοκρατίας;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν υπάρχει κανένας, ο οποίος σήμερα να θεωρεί ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι υγιές. Χρωστάει το κράτος, οι «μεταρρυθμίσεις» και οι συγχωνεύσεις έγιναν χωρίς σχεδιασμό. Είμαστε υπέρ των συγχωνεύσεων, είμαστε υπέρ των συνεργασιών. Και βεβαίως, η δαιδαλώδης γραφειοκρατία ταλαιπωρεί τον συνταξιούχο, σε σημείο ώστε να αποδίδονται τα δικαιώματά του – αν αποδίδονται, διότι μερικά παρακρατούνται για πολλά χρόνια – μετά από πάρα πολύ χρόνο.
                        Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το μέτωπό μας θα είναι μέτωπο ενάντια στην κακοδιαχείριση, για να μπορέσει ο Έλληνας συνταξιούχος να δικαιούται αυτό για το οποίο έχει δουλέψει και παλέψει σε όλη του τη ζωή. Και δεν θα κάνουμε κινήσεις που θα αλλάζουν τον δικό του προγραμματισμό, που θα ανατρέπουν τον δικό του προγραμματισμό ζωής.

Α. ΓΙΟΥΜΕΡΤΑΚΗΣ («ΤRT»): Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας ρωτήσω: μια παθογένεια του πολιτικού συστήματος, πέρα από τον τρόπο της εκλογής των Βουλευτών είναι και το γεγονός ότι τα ελληνικά πολιτικά κόμματα δεν λειτουργούν πλέον παράγοντας ιδέες, αλλά στην ουσία ως εκλογικοί μηχανισμοί και δυστυχώς στο μυαλό όλων των κομμάτων είναι το πώς θα επανεκλεγούν.
                        Θέλω να ρωτήσω εσάς λοιπόν, ένα νέο πολιτικό με σύγχρονες αντιλήψεις, εάν το δικό σας προσωπικό στοίχημα είναι μια καινούργια εκλογική επιτυχία ή ενδεχομένως εάν παρασυρθείτε από τα στελέχη του κόμματός σας ή θα προτιμούσατε στο τέλος της τετραετίας, εάν σας τη δώσει ο ελληνικός λαός, να αποβείτε χρήσιμος σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των οικονομικών ενός κράτους που όλοι ομολογούν ότι είναι χρεοκοπημένο και ας χάσετε τις εκλογές.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εγώ θέλω να μπορέσουμε να πετύχουμε στη σωστή διαχείριση, τη δίκαιη και αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών του κράτους, και γι’ αυτό να μας επιβραβεύσει ο Ελληνικός λαός.

Ν. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ («FREE SUNDAY»): Κύριε Πρόεδρε, ένας από τους επιμέρους στόχους του δικού σας σχεδίου των 100 ημερών είναι ο  περιορισμός της κρατικής σπατάλης. Με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πετύχετε και μάλιστα σε τόσο σφιχτό χρονικό διάστημα, εκεί όπου σημειωτέον απέτυχαν όλες οι κυβερνήσεις από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους; Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ακριβώς επειδή είναι ένα χρονίζον πρόβλημα, κάποια στιγμή πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Τώρα είναι η ώρα. Έχουμε τη βούληση και έχουμε και συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένο πρόγραμμα, από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, από την υπογραφή του υπουργού στο διαδίκτυο, από την προγραμματική μας διαδικασία για προϋπολογισμούς τριετίας, από τη λογοδοσία, όπου κάθε εξάμηνο θα αξιολογούνται οι διαδικασίες και οι επενδύσεις, να βρούμε και πού είναι οι σπατάλες, και πώς θα τις χτυπήσουμε. Είναι μια σειρά από μέτρα, τα οποία έχουμε ανακοινώσει.
                        Εγώ θέλω να πω το εξής: ότι πράγματι, το ζήτημα δεν είναι μόνο πού θα βρούμε τα έσοδα. Λεφτά υπάρχουν. Φορολογικό σύστημα, με αναμορφωμένη μορφή, ώστε να είναι δίκαιο, αλλά να έχουμε και περισσότερα έσοδα. Πόροι από το Κοινοτικό Πλαίσιο και από την Κοινότητα ευρύτερα. Από τον δημόσιο πλούτο, τη δημόσια γη, όχι με τη λογική του Βατοπεδίου βεβαίως, με μια σωστή αξιοποίηση, με σεβασμό αυτού του δημόσιου πλούτου. Το ανθρώπινό μας δυναμικό, το οποίο μπορεί να κινητοποιηθεί και να βοηθήσει, να αξιοποιηθεί, για να λειτουργήσει καλύτερα και η Διοίκηση, και πιο ανταγωνιστικά οι επιχειρήσεις μας.
                        Έχουμε λοιπόν τις δυνατότητες των πηγών, αλλά έχουμε και τις δυνατότητες να σπάσουμε αυτή τη σπατάλη, για την οποία σας μίλησα. Σας έδωσα πολλά παραδείγματα σπατάλης. Υπάρχουν και πολλά ακόμα, τα οποία όμως δεν έχουν μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση αυτή αντιμετωπιστεί, διότι δεν είχε την πολιτική βούληση. Δεν είναι τεχνοκρατικό το ζήτημα. Μπορεί να υπάρχουν και τεχνοκρατικά ζητήματα. Το θέμα δεν είναι να βρούμε τις τεχνοκρατικές λύσεις. Αυτές θα τις βρούμε από τους καλύτερους τεχνοκράτες, τους καλύτερους ειδικούς που έχει η χώρα μας, ή και διεθνώς. Το θέμα είναι να υπάρχει βούληση.
                        Εγώ θα σας πω, παραδείγματος χάρη, στο θέμα της χωροταξίας που μας ταλαιπωρεί, ή στο θέμα των δασών και των πόλεων. Πριν από δύο εβδομάδες, πήρα τον Acebillo τηλέφωνο. Ο Acebillo είναι ένας μεγάλος πολεοδόμος αρχιτέκτονας, ο οποίος ουσιαστικά οργάνωσε όλη τη Βαρκελώνη. Δεν ξέρω πόσοι έχετε πάει στη Βαρκελώνη μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
                        Έφτιαξε τη Βαρκελώνη μία από τις πιο όμορφες πόλεις, όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά παγκοσμίως. Και του είπα: θέλω να φτιάξεις μια Διεθνή Επιτροπή Προσωπικοτήτων, διότι αύριο ενδέχεται ο Ελληνικός λαός να μου δώσει την εντολή, και θέλω τη δική σου σοφία, εμπειρία και γνώση, μαζί βεβαίως πάντα με ικανούς Έλληνες ειδικούς, για να δούμε τα θέματα χωροταξίας, δασών, πόλεων. Και μου είπε, ναι. Και μου έχει πει και ονόματα, και μου έχει πει και χρονοδιάγραμμα.  
                        Αυτά είναι τα απλά. Το θέμα είναι η βούληση. Και τη βούληση την έχουμε. Να έχουμε τους καλύτερους και να χτυπήσουμε εκεί όπου άλλοι φοβήθηκαν, φυγομάχησαν, διότι δεν ήθελαν να τα βάλουν με κάποια μικρότερα ή μεγαλύτερα συμφέροντα.

Δ. ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ («ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ»): Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Στο ασφαλιστικό θα αναφερθώ κι εγώ. Δεσμεύεστε ότι ανοίγοντάς το δε θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης; Γιατί χθες στην ομιλία σας δεν κάνατε κάποια συγκεκριμένη αναφορά. Και όπου έχει γίνει προσπάθεια αναθεώρησής του, αλλάζουν προς το χειρότερο. Και για τους ενοικιαζόμενους εργαζομένους λέτε για ριζική αναθεώρηση. Δεσμεύεστε ότι θα καταργήσετε αυτό το καθεστώς εργασίας; Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Επειδή έχω ρωτήσει πολλές φορές ειδικούς πάνω στο θέμα αυτό, και εδώ στην Ελλάδα, θεωρείται ότι δεν είναι αυτό το πρόβλημα για την εξυγίανση και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Γι’ αυτό, εμείς έχουμε πάρει θέση για τη μη αλλαγή των ορίων ηλικίας.

Γ. ΚΟΛΛΑΤΟΣ («ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤV»): Κύριε Πρόεδρε, για την ελληνική περιφέρεια και ιδιαίτερα για τη Θεσσαλία που εκπροσωπώ, υπάρχει μια χρονιά ορόσημο, το 2013, με δυο προκλήσεις. Η πρώτη είναι η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, για την οποία αγωνιούν οι αγρότες μας, όπως το ξέρετε πολύ καλά, καθώς φτάνουν πολλαπλά μηνύματα για δραματικές περικοπές των επιδοτήσεων. Ενώ η δεύτερη είναι οι Μεσογειακοί Αγώνες σε Βόλο και Λάρισα, από τους οποίους προσδοκά ανάπτυξη ολόκληρη η Θεσσαλία, αλλά οι τοπικές κοινωνίες επίσης ανησυχούν επειδή πολλά έργα είναι στο κόκκινο.
                        Θα θέλαμε λοιπόν τις δεσμεύσεις σας για τις δυο αυτές σημαντικές προκλήσεις, όπως επίσης και για το έργο του Αχελώου, γιατί στην ομιλία σας στη Λάρισα στις ευρωεκλογές είχατε αναφερθεί γενικά για μεταφορά νερού στο Θεσσαλικό κάμπο κι αυτό παρερμηνεύτηκε. Ευχαριστώ. 

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μεσογειακοί Αγώνες. Οι Μεσογειακοί Αγώνες δεν θα έπρεπε να είναι, κι αυτό θέλουμε, απλώς αγώνες επαρχίας, της Θεσσαλίας. Να είναι Μεσογειακοί και Παγκόσμιοι Αγώνες, δηλαδή να έχουν το βάρος και την προβολή για την περιοχή, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα διεθνώς. Διότι αυτοί οι αγώνες – όπως με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ένα μεγαλύτερο γεγονός – είναι και μια δυνατότητα προβολής του πολιτισμού μας, προβολής του τουρισμού μας, προβολής των προϊόντων μας, προβολής της φιλοξενίας μας, του Ελληνισμού, του χαρακτήρα μας, της ταυτότητάς μας.
                          Δεύτερον, είναι μια ευκαιρία να αξιοποιήσει το δυναμικό και την επένδυση, για να κινητοποιήσει όλες τις τοπικές δυνάμεις, για σημαντικές υποδομές που θα μείνουν για την ανάπτυξη της περιοχής.
                         Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει σκύψει πάνω στους Μεσογειακούς Αγώνες της Θεσσαλίας. Π.χ. η σιδηροδρομική γραμμή Βόλος – Λάρισα είναι στο κόκκινο, που είναι πάρα πολύ βασικό και είναι για μας προτεραιότητα, διότι είναι μια ήπια μορφή μεταφορών, συνάδει δηλαδή με τη λογική μας, της πράσινης ανάπτυξης.
                          Παρά ταύτα, θα κάνουμε το παν, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, ώστε να είναι οι καλύτεροι δυνατοί Μεσογειακοί Αγώνες μέσα σε αυτό το περιθώριο.
                           Σε ό,τι αφορά τον αγροτικό πληθυσμό – η δεύτερη ερώτηση – βεβαίως, είμαστε κοντά στον αγρότη εδώ και πολλά χρόνια. Εγώ προσωπικά, είχα την εμπειρία να ζήσω μαζί τους και αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά της Πολιτείας με τα δακρυγόνα στον Πειραιά, όταν οι άνθρωποι είχαν δίκαια – θα έλεγα – αιτήματα, για τα οποία έχω τονίσει ότι δεν είναι ότι απλώς ζητάνε κάποια λεφτά. Δεν ζητάνε λεφτά. Ζητάνε προοπτική. Ζητάνε σιγουριά για το αύριο. Ζητάνε μια μέριμνα για το πού θα πάει αυτός ο τομέας της οικονομίας.
                           Και η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έπρεπε να χρηματοδοτήσει – αυτό ήταν ευθύνη της κυβέρνησης – τη μετάβαση του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, από μία οικονομία που ήταν επιδοτούμενη στο προϊόν, και άρα όχι πάντα ανταγωνιστική, διότι ο άλλος παρήγαγε προϊόν που πιθανώς να μην ήταν ανταγωνιστικό στην αγορά, αλλά έπαιρνε την επιδότηση, στο να πάμε σε μια ανταγωνιστική αγροτική παραγωγή, που γίνεται πια ουσιαστικά επιδότηση του αγρότη, για να μπορεί να έχει τις δυνάμεις, τη βάση, πάνω στην οποία θα στηρίξει την αναπροσαρμογή του προϊόντος του, τη μεταποίηση, ώστε να είναι προϊόν ανταγωνιστικό.
                             Για την Ελλάδα, το ανταγωνιστικό προϊόν δεν είναι το φτηνό προϊόν που θα έρθει από τη Βραζιλία, την Αίγυπτο, τη Λατινική Αμερική ή την Ασία. Για την Ελλάδα, το ανταγωνιστικό προϊόν είναι το προϊόν στο οποίο επενδύουμε τεχνογνωσία, επενδύουμε παιδεία, κατάρτιση, επενδύουμε υποδομές, επενδύουμε πράσινη ανάπτυξη, δηλαδή ποιότητα και υγεία.
                           Και επενδύουμε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας, που είναι απ’ τη μεσογειακή διατροφή, μέχρι και τον ιδιαίτερο πολιτισμό τής κάθε περιοχής, την ονομασία προέλευσης, τα προϊόντα. Η Φλώρινα έχει τα όσπρια, τα φασόλια, η Χίος τη μαστίχα, η Κοζάνη τον κρόκο, το λάδι στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο, σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας μας, ένα εθνικό προϊόν, το οποίο έχει ταυτότητα και τοπική, αλλά και ελληνική.
                             Η ταυτότητά μας πρέπει να συνδυαστεί με την ποιότητα. Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις, αναλυτικό πρόγραμμα, κάνουμε πολλές διαβουλεύσεις, για το πώς θα κάνουμε αυτή τη μετάβαση, στηρίζοντας και ανακουφίζοντας σήμερα τον αγρότη, αλλά και βοηθώντας για μια νέα ανάπτυξη, ιδιαίτερα με το νέο αγρότη. Είχα την ευκαιρία και προχθές να είμαι στην Ολυμπία και να συζητήσω με τους νέους αγρότες ακριβώς αυτά τα ζητήματα.
                              Θα είμαστε κοντά τους, διότι θεωρούμε ότι είναι ένας δυναμικός κλάδος ο οποίος χάνεται και συνδυάζεται και με άλλους κλάδους, όπως είναι η βαριά μας βιομηχανία, όπως τη λέμε, του τουρισμού. Σκεφτείτε έναν τουρισμό που έχει ελληνική ταυτότητα, την ελληνική μεσογειακή δίαιτα και άλλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
                             Άρα, έχουμε ένα συνολικό σχέδιο για την ύπαιθρο, που βασίζεται ακριβώς στην πράσινη ανάπτυξη, μια νέα αγροτική πολιτική.

Λ. ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ («ΠΡΙΝ»): Κύριε Πρόεδρε, το 2004 είχατε ταχθεί δημόσια υπέρ του σχεδίου Ανάν. Σήμερα έχετε αλλάξει γνώμη απορρίπτοντας κάθε λύση του Κυπριακού στη λογική του σχεδίου Ανάν, μετά την απόρριψή του από τους Ελληνοκυπρίους με ποσοστό 76% στο δημοψήφισμα που διοργανώθηκε;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εμείς είχαμε διασφαλίσει ότι όποιο σχέδιο και αν ερχόταν, θα έπρεπε να είναι με τη σύμφωνη γνώμη των δύο κοινοτήτων, βεβαίως και των Ελληνοκυπρίων. Απ’ τη στιγμή που απερρίφθη, η πρόταση Κόφι Ανάν έχει πεθάνει. Και έχει μπει πια μια νέα διαδικασία, μια διαδικασία την οποία έχω στηρίξει, μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του κ. Χριστόφια, και του κ. Ταλάτ, για την προσπάθεια εξεύρεσης μιας δίκαιης λύσης.
                    Γι’ αυτό, βεβαίως, χρειάζεται η βούληση από πλευράς της Τουρκίας, να μην παρεμβαίνει σε αυτές τις διαδικασίες καθοδηγώντας την Τουρκοκυπριακή κοινότητα, να την αφήσει ελεύθερη. Χρειάζεται η βούληση όμως και της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, να συμφωνήσει σε ρήτρες και διαδικασίες που είναι δίκαιες και λειτουργικές, για μια Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία είναι ενταγμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορεί να παίρνει αποφάσεις στο Συμβούλιο Κορυφής, στα διάφορα Συμβούλια. Μια λειτουργική κυβέρνηση, που αποτυπώνει αυτές τις ανάγκες μέσα σε ένα ευρωπαϊκό κεκτημένο.
                      Θα βρίσκομαι αύριο στην Κύπρο, για λίγο βεβαίως. Θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω και πάλι με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις επόμενες εξελίξεις. Όπως είπα, λαού θέλοντος αν είμαστε στην κυβέρνηση, θα έχουμε μπροστά μας – το είπατε και εσείς – μια πολύ μεγάλη μάχη στο Συμβούλιο Κορυφής του Δεκεμβρίου γύρω από το θέμα της πορείας της Τουρκίας, που βεβαίως συνδέεται και με την πορεία του Κυπριακού.

Δ. ΔΟΥΚΑΣ («ΔΕΛΤΑ – ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΘΡΑΚΗΣ»): Κύριε Πρόεδρε, πρόσφατα στις ευρωεκλογές μια γραφειοκρατική ελίτ της μειονότητας με μία επίδειξη δύναμης, αμφισβήτησε το ελληνικό πολιτικό σύστημα και την ελληνική πολιτεία, καλώντας τις μουσουλμανικές μειονότητες της περιοχής σε αποχή.
                        Το ερώτημά μου εστιάζεται στο εάν το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα υιοθετήσει μέτρα που ανήγγειλε και πρότεινε το ΙΣΤΑΜΕ – ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ για τη διεύρυνση της ισονομίας και ισοπολιτείας των μουσουλμανικών μειονοτήτων της Θράκης, όπως π.χ. την άρση της Σαρίας και του αιρετού Μουφτή.
                        Και αν θα προχωρήσετε επίσης και σε άλλες θετικές διακρίσεις υπέρ των μειονοτήτων για τη χειραφέτησή τους απ’ την Άγκυρα.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η πολιτική, την οποία έχω ακολουθήσει και εγώ, ήταν σε αυτή την κατεύθυνση, όταν ήμουν στο Υπουργείο Παιδείας. Θα θυμάστε ένα μέτρο το οποίο ήταν καθολικής αποδοχής απ’ όλα τα κόμματα, για την ποσόστωση των μουσουλμανοπαίδων στις γενικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια. Ένα ποσοστό δηλαδή μουσουλμάνων νέων μπαίνει κάθε χρόνο στα ελληνικά Πανεπιστήμια, διότι λόγω και της δυσκολίας τους στη γλώσσα, είχαν ένα μειονέκτημα, και αυτό βεβαίως τους έστρεφε να πηγαίνουν έξω για τις σπουδές τους, και συνήθως πήγαιναν στην Τουρκία.
                        Αυτό είχε συμβάλει ιδιαίτερα στην ισονομία και στην ισοπολιτεία. Η ισονομία και η ισοπολιτεία, θεωρώ ότι είναι βάση για τις καλές σχέσεις σε οποιαδήποτε χώρα, οποιασδήποτε μειονότητας, με την πλειονότητα. Και βεβαίως, έχουμε δώσει ένα πολύ αυστηρό δίπτυχο. Τα σύνορά μας δεν αμφισβητούνται. Είναι αδιαπραγμάτευτα.
                        Και παράλληλα, οι μειονότητες σε οποιαδήποτε χώρα στα Βαλκάνια έχουν τα δικαιώματά τους, έχουν τις ελευθερίες τους, όπως κάθε άλλος πολίτης, που πρέπει να προστατεύονται. Αυτό το δίπτυχο, είναι δίπτυχο και ευημερίας και σταθερότητας και σωστής συνεργασίας μεταξύ των κρατών της περιοχής και σε άλλες περιοχές της γης. Δεν μπορούν οι μειονότητες να γίνουν εξαρτήματα, δούρειοι ίπποι, κάποιων τρίτων. Δεν θα το επιτρέψουμε.
                        Είναι Έλληνες πολίτες, είναι πολίτες οι οποίοι θα ξέρουν ότι με την κυβέρνηση, και όχι μόνο τη δική μου, με το ελληνικό κράτος, θα έχουν εξασφαλισμένα τα δικαιώματά τους.

Μ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ («ΚΑΝΑΛΙ 1»): Κύριε Πρόεδρε έχετε μιλήσει για μικρότερο κυβερνητικό σχήμα. Ήθελα να σας ρωτήσω ποια Υπουργεία θα καταργήσετε, αν είστε έτοιμος να μας δώσετε μια δομή της κυβέρνησής σας από τη στιγμή που θα εκλεγείτε και είχατε δεσμευτεί επίσης ότι θα καταργήσετε το νόμο Παυλόπουλου με τον οποίο Δήμαρχοι και Νομάρχες εκλέγονται με ποσοστό 42%, αν ισχύει η δέσμευσή σας αυτή. Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πράγματι, θα φέρουμε όπως σας είπα μια ολόκληρη, διαφορετική φιλοσοφία στην Αυτοδιοίκηση, με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, με αυτά τα στοιχεία στη νομοθεσία. Και βεβαίως, το ποια Υπουργεία θα συγχωνευθούν, αυτό θα το δείτε, λαού θέλοντος, στις 5 Οκτωβρίου.
                        Αλλά σίγουρα, θέλω να το τονίσω αυτό, μιλάμε για μικρότερο σχήμα, λιγότερους υπουργούς και πιο αποτελεσματικό Υπουργικό Συμβούλιο. Συλλογικό Υπουργικό Συμβούλιο.
                        Διότι σήμερα, αυτό το οποίο διατρέχει ως μεγάλη ασθένεια την διακυβέρνηση των τελευταίων έξι ετών, είναι μια κυβέρνηση όπου ο κάθε υπουργός έχει το φέουδό του, σαν να είναι διαφορετική χώρα, σαν να είναι δικό του δοβλέτι, και βεβαίως, δεν μπορεί έτσι να λειτουργήσουν συλλογικές πολιτικές, δεν μπορεί να υπάρξουν σωστές αποφάσεις.
                        Η συλλογική λειτουργία σημαίνει και αποτελεσματικότητα, σημαίνει και αποφάσεις που παίρνονται με την ισχυρή εποπτεία του πρωθυπουργού.

Θ. ΛΑΠΑΝΑΪΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε χθες στην ομιλία σας αναφερθήκατε στην καθιέρωση μιας βασικής σύνταξης που όπως είπατε θα αποτελέσει κοινή αφετηρία για όλες τις άλλες συντάξεις. Θα ήθελα συγκεκριμένα να μας πείτε ποιο είναι το ποσό αυτής της βασικής σύνταξης, για ποιους θα προορίζεται και ποιες προϋποθέσεις θα απαιτούνται για την χορήγησή της και τι σημαίνει συγκεκριμένα ότι θα είναι κοινή αφετηρία για όλες τις άλλες συντάξεις; Πώς θα τις επηρεάζει;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το σχέδιό μας είναι πολύ απλό. Πρώτα απ’ όλα, εμείς λέμε ότι όλοι οι πολίτες δικαιούνται σύνταξης. Θυμάμαι, ήταν μια συζήτηση που έγινε και το 2007. Παραδείγματος χάρη, οι νοικοκυρές θα δικαιούνται σύνταξη, μια βασική σύνταξη. Έχουμε μιλήσει για 500 ευρώ το άτομο και 950 ευρώ το ζευγάρι. Είναι μια κοινή αφετηρία πάνω στην οποία, ανάλογα με τη δουλειά, ανάλογα με τις εισφορές, μπορεί να αυξηθεί η τελική σύνταξη του συνταξιούχου, του εργαζομένου.
                        Είναι μια σημαντική βάση, στο πλαίσιο του στόχου μας, ότι κάθε Έλληνας πολίτης πρέπει να έχει διασφαλισμένο ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, που αφορά βεβαίως τη σύνταξη, αφορά όμως και το επίδομα ανεργίας, όταν είναι άνεργος, αφορά τον κατώτερο μισθό, αφορά βεβαίως και τις υπηρεσίες που του παρέχει αξιόπιστα και με ποιότητα το κράτος, είτε υγείας, είτε παιδείας, είτε πρόνοιας.

Κ. ΗΛΙΑΔΗΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ): Κύριε Πρόεδρε δυο πολύ σύντομες απαντήσεις για δυο πολύ συγκεκριμένα θέματα που αφορούν στην πόλη. Η προκήρυξη των εκλογών διέκοψε ή έχει αναστείλει προς το παρόν την πορεία ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Θέλω να μου πείτε αν γίνετε κυβέρνηση εάν θα συνεχίσετε αυτή την διαδικασία ή αν διαφωνείτε με αυτή την προοπτική.
                        Και μιας και είμαστε στη Διεθνή Έκθεση, προ μιας εβδομάδος ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε από αυτό το βήμα την απόφαση της κυβέρνησης να μετεγκατασταθεί η ΔΕΘ σε μια περιοχή κοντά στη Σίνδο. Αν σας βρίσκει σύμφωνο αυτή η απόφαση και αν δεσμεύεστε να χρηματοδοτήσετε αυτό το εγχείρημα ώστε να ολοκληρωθεί ως το 2012 που η πόλη γιορτάζει την 100η επέτειο ενσωμάτωσης στον εθνικό κορμό. Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Για το πρώτο πιστεύω ότι δεν αρκεί μια εξαγγελία, που έγινε και πέρσι, έγινε και φέτος. Αυτό το οποίο χρειάζεται, γιατί έχω έρθει πολλές φορές εδώ στη ΔΕΘ, και έχει σχέση και με τη Θεσσαλονίκη, είναι ποια είναι η ταυτότητα αυτής της πόλης, ποια είναι η ταυτότητα αυτής της Έκθεσης.
                        Σε αυτό το ερώτημα δεν θα απαντήσω εγώ, ούτε θα κάνουμε δουλειές του ποδαριού, λέγοντας να γίνει το ένα και το άλλο. Θα ζητήσουμε από τους καλύτερους διεθνώς, να μας πουν το ρόλο και την ταυτότητα που μπορεί να αναπτύξει αυτή η πόλη. Και πάνω σε αυτή τη βάση, θα γίνει η μελέτη για την μετεγκατάσταση, η οποία θα στηρίξει αυτό το νέο ρόλο για την πόλη, που θέλουμε να είναι πραγματικός, και όχι απλώς εξαγγελίες και λόγια, όπως όλα αυτά τα χρόνια, περί «πρωτεύουσας των Βαλκανίων» και τα λοιπά.
                        Θα δούμε ακριβώς ποιες είναι οι ανάγκες, ποιες είναι οι δυνατότητες και θα επενδύσουμε σε αυτό, για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτό που ζητούν εδώ και χρόνια οι Θεσσαλονικείς, αλλά και όλοι η Μακεδόνες.
                        Στο άλλο ερώτημα, είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων. Και μάλιστα τώρα, με τις κλιματικές αλλαγές. Είναι ένας πολύτιμος πόρος, ένα δημόσιο αγαθό, το οποίο πρέπει να προστατεύσουμε.

Ζ. ΜΑΝΤΑΣ (ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΑΤΡΙΣ»): Κύριε Πρόεδρε από το 2007 μέχρι τώρα συμπληρώθηκαν δυο χρόνια από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Σε αυτό το διάστημα έχετε έρθει στο Νομό Ηλείας, θα σας θυμίσω εγώ, περίπου επτά ή οκτώ φορές. Εκπονήσατε προγράμματα, καταθέσατε σχέδιο νόμου και είπατε ότι είναι προτεραιότητά σας και θα ήθελα αν θέλετε να μας εξηγήσετε τι ακριβώς σημαίνει αυτό.
                        Ποια είναι η προτεραιότητα, δεδομένου ότι προτεραιότητες υπάρχουν και στα θέματα της υγείας και στα θέματα της οικονομίας και στα εθνικά θέματα, ποια είναι η προτεραιότητα που εσείς έχετε για τους πυρόπληκτους της Ηλείας και της Πελοποννήσου γενικότερα; Ευχαριστώ πολύ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Και έχουν προστεθεί και πολλοί άλλοι πυρόπληκτοι, δυστυχώς. Αυτό το οποίο εμείς εκπονήσαμε, και μάλιστα δώσαμε ένα ποσοστό των προεκλογικών μας κρατικών εσόδων για την Ηλεία, ήταν ένα σχέδιο νόμου, το οποίο μας δεσμεύει και σήμερα. Αυτό το νομοσχέδιο θα είναι ένας από τους νόμους που θα καταθέσουμε και θα υλοποιήσουμε.
                        Ο στόχος αυτού του νόμου και αυτών των μέτρων είναι, από μια τραγωδία, γιατί είναι τραγωδία αυτό που έγινε, και στον πολιτισμό μας, αλλά σε ανθρώπινες ζωές κυρίως, από αυτή την καταστροφή, να προκύψει μια ευκαιρία. Μια ευκαιρία, να κάνουμε την Ολυμπία, τη Νέα Ολυμπία, την Ηλεία, και βεβαίως την ευρύτερη περιοχή, ένα πρότυπο αυτής της ανάπτυξης για την οποία μιλάμε, της πράσινης ανάπτυξης, με τις απαραίτητες υποδομές, με τον πολιτισμό, με την αγροτική ανάπτυξη, με την εκπαιδευτική δραστηριότητα ενός Πανεπιστημίου διεθνούς εμβέλειας, σε σχέση με τον αθλητισμό, τον Ολυμπισμό και μια σειρά άλλων πραγμάτων.
                       Με μια ήπια τουριστική ανάπτυξη, που θα είναι ποιοτική ανάπτυξη και θα δώσει το νέο μοντέλο, το νέο πρότυπο και για τον τουρισμό. Είναι λοιπόν στόχος μας, θα τον υλοποιήσουμε, γιατί θα βοηθήσει όχι μόνο την περιοχή, αλλά θα είναι ένα πρότυπο για όλη την Ελλάδα.

Χ. ΚΙΟΥΠΗΣ («ΝΙΚΗ»): Κύριε Πρόεδρε, στο παρελθόν είχατε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανακρατικοποίησης της Εθνικής Τράπεζας. Θα ήθελα να ξέρω αν αυτό που είχατε πει στο παρελθόν ισχύει.
                        Και κάτι δεύτερο, με δεδομένο ότι υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με την ακρίβεια και ειδικά με τη βενζίνη και το πετρέλαιο, θα ήθελα να ξέρω αν εξετάζετε το ενδεχόμενο επανακρατικοποίησης των ΕΛΠΕ. Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Για το πρώτο, έχω ήδη απαντήσει.
                        Για το θέμα της ακρίβειας στο πετρέλαιο, εμείς έχουμε καταθέσει κατά καιρούς μέτρα, τα οποία πήρε τελικά η κυβέρνηση ως ημίμετρα, χωρίς να αντιμετωπίσει το θέμα της κερδοσκοπίας. Είναι από τα θέματα που, είτε οφείλονται στα καρτέλ, είτε λόγω ολιγοπωλίου, εμείς θα τα αντιμετωπίσουμε, για να έχουμε όσο γίνεται πιο χαμηλά τις τιμές του πετρελαίου.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ («ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»): Κύριε Πρόεδρε, εφόσον κερδίσετε τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, θα έχει επιτευχθεί μια πρωτοφανής επίδοση στην πολιτική ιστορία της χώρας, όντας εσείς ο τρίτος εκλεγμένος Πρωθυπουργός της ίδιας πολιτικής οικογένειας.
                        Ωστόσο, πέρα από τα σκάνδαλα, τη διαπλοκή, τη διαφθορά και όλα τα συμπαρομαρτούντα, κάποιοι επισημαίνουν κάνοντας λόγο για νεποτισμό, ότι «στην ολοένα επιτεινόμενη απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών συμβάλλει εν μέρει και το γεγονός ότι από τον πόλεμο και μετά, με εξαίρεση κάποια μικρά χρονικά διαλείμματα, δύο πολιτικές οικογένειες, Παπανδρέου και Καραμανλή, εναλλάσσονται σχεδόν αδιαλείπτως στην εξουσία».
                        Τι απαντάτε σε αυτές τις αιτιάσεις και πως πιστεύετε τελικά ότι θα επανακτηθεί η χαμένη αξιοπιστία της πολιτικής; Σας ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν ξέρω πόσο αναξιόπιστοι ήταν στην πολιτική τους καριέρα ο Γεώργιος και ο Ανδρέας Παπανδρέου.
                        Έξι φορές φυλακή και εξορία ο Γεώργιος Παπανδρέου για την προσφορά του στον τόπο. Δύο φορές φυλακή ο Ανδρέας Παπανδρέου για την προσφορά του στον τόπο.
                        Είμαστε αγωνιστές για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Και θα την αλλάξουμε την Ελλάδα. Κι εγώ δεν είμαι παρά ένας απλός αγωνιστής, μπροστάρης μεν, μαζί με τον κόσμο, για να αλλάξουμε την Ελλάδα.

Σ. ΝΑΝΟΣ («ΧΩΡΑ»): Κύριε Πρόεδρε, πολλοί είπαν ότι «ο Κώστας Καραμανλής έθεσε τις εκλογές πιεζόμενος από τα εξωθεσμικά κέντρα». Εσείς γι’ αυτά τα κέντρα έχετε δηλώσει πως έχουν όση αξία είναι διατεθειμένος κανείς να τους παραχωρήσει. Με εσάς πρωθυπουργό, πού αρχίζουν και πού τελειώνουν τα όριά τους; Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Εγώ δεν είδα παρά κουβέντες σε κάποιο σουβλατζίδικο, σε ό,τι αφορά αυτά τα κέντρα του κ. Καραμανλή.
                        Εγώ, δημοκρατικά εκλεγμένος δύο φορές στην ηγεσία αυτού του κόμματος, έθεσα αυτά τα προβλήματα. Και αυτό το οποίο θέλω, είναι να λειτουργούμε με καθαρούς κανόνες, όχι παρασκηνιακά, όχι εξωθεσμικά. Όλοι έχουν ρόλο, αλλά οι ρόλοι είναι καθαροί, ξεκάθαροι και οι σχέσεις καθαρές.
                        Αυτό είναι το δημοκρατικό, αυτό είναι που πιστεύω ότι θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας μας. Αυτό είναι που θα εμπεδώσει την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού στο πολιτικό μας σύστημα.

Β. ΣΠΥΡΙΔΩΝΙΔΗΣ («ΕΤ-3»): Κύριε Πρόεδρε, μιλήσατε λίγο πριν για τις μειονότητες, αλλά δεν ακούσαμε τίποτα για τους μετανάστες και όπως γνωρίζετε στην Ελλάδα οι μετανάστες δεν έχουν πολιτικά δικαιώματα, έχουν ελάχιστα κοινωνικά δικαιώματα, ενώ τους αναγνωρίζονται οικονομικά δικαιώματα με εντελώς άνισους όρους. 
                           Το τελευταίο στοιχείο που προσετέθη, το οποίο θα γνωρίζετε βεβαίως, είναι ότι υπάρχουν 250 χιλιάδες παιδιά που γεννήθηκαν τα τελευταία είκοσι χρόνια και αντιμετωπίζονται σαν μετανάστες επειδή έτυχε οι γονείς τους να είναι κι αυτοί μετανάστες. Υφίστανται δηλαδή τις συνέπειες ενός ρατσιστικού διαχωρισμού, αποκλεισμών και λοιπά. Θα τους δοθεί η υπηκοότητα κ. Παπανδρέου; Ευχαριστώ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κι εγώ έχω κάνει μετανάστης, ξέρω τι σημαίνει και ξέρω τι σημαίνει μια ευνομούμενη Πολιτεία και πώς διαχειρίζεται έναν μετανάστη που επισκέπτεται, εργάζεται, σπουδάζει και τελικά πιθανώς να ζήσει σε μια άλλη χώρα.
                        Χρειάζονται σαφείς κανόνες. Σαφείς κανόνες εισδοχής, σαφείς κανόνες, και προστασία των συνόρων μας. Από τη μία πλευρά, να χτυπήσουμε το λαθρεμπόριο των ανθρώπινων ζωών και, από την άλλη μεριά, χρειάζεται να υπάρξει η ένταξη του μεταναστευτικού δυναμικού στον ελληνικό πολιτισμό, στην Ελλάδα, στην ελληνική κοινωνία.
                        Άνθρωποι, οι οποίοι ουσιαστικά έχουν υιοθετήσει την Ελλάδα ως πατρίδα, πρέπει μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να έχουν το δικαίωμα να είναι και Έλληνες πολίτες. Παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν στην Ελλάδα και δεν έχουν άλλη πατρίδα, η Ελλάδα είναι η μόνη τους πατρίδα και αισθάνονται Έλληνες με την όποια καταγωγή, πρέπει να έχουν το δικαίωμα να είναι Έλληνες πολίτες.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κλείσαμε πάνω από δύο ώρες, έγιναν περισσότερες από πενήντα ερωτήσεις. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσία σας και για τις ερωτήσεις σας.

http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/9d3ecb37-956a-4e02-ae37-18c5c33bf513


Λεφτά υπάρχουν

4 comments on “13.9.2009 Προεκλογική Συνέντευξη Τύπου Γιώργου Α. Παπανδρέου προς τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην 74η ΔΕΘ

  1. Παράθεμα: Όλα τα ήξεραν. Αλλά το χούι (ΘΑ ΘΑ ΘΑ) δεν φεύγει. « Κανάλι

  2. Παράθεμα: Λεφτά υπάρχουν!!! « Κανάλι

  3. Παράθεμα: Γιάφκα « Κανάλι

  4. Παράθεμα: Γιατί να σας πιστέψουμε ποτέ ξάνα | mySatellite

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s