Ιανός – Marfin : Δύο μέρες μετά

 
Στο video το βιβλιοπωλείο «Ιανός» και η Marfin δύο ημέρες μετά. Κόσμος έξω από την Marfin.
Ο διευθυντής του βιβλιοπωλείου «Ιανός», Βασίλης Χατζηιακώβου, μιλά για τα γεγονότα.

 

Ο διευθυντής του βιβλιοπωλείου «Ιανός», Βασίλης Χατζηιακώβου, λίγες ώρες μετά τα τραγικά γεγονότα της Σταδίου, διηγείται ό,τι έζησε, παγωμένος από τη συνειδητοποίηση μιας αναμέτρησης κυριολεκτικά με τον θάνατο.

Το βιβλιοπωλείο ήταν κλειστό, αφού οι υπάλληλοι συμμετείχαν στη γενική απεργία, ο κ. Χατζηιακώβου ήταν, όμως, στον πολυχώρο του «Ιανού», «διά παν ενδεχόμενον», όπως λέει. Διηγείται: «Βλέπαμε την πορεία. Ηταν η πιο μαζική που έχω δει τα τελευταία 25 χρόνια στην Αθήνα. Δεν έχω δει τόσο κόσμο σ’ όλα τα μπλοκ, οποιουδήποτε χώρου. Με την πρώτη εμφάνιση των ΜΑΤ στην οδό Κοραή, ξαφνικά, μέσα από αυτό το τεράστιο πλήθος, πετάχτηκαν κουκουλοφόροι. Δυο-τρεις κατευθύνθηκαν με λοστάρια προς τη βιτρίνα του βιβλιοπωλείου. «Αυτό, παιδιά, το ‘χουμε ξανασπάσει», ακούμε τον έναν να λέει. Ηρθαν κι άλλοι δυο-τρεις με σφυριά, έσπασαν, όλοι μαζί, την κεντρική βιτρίνα και την είσοδο προς τον πολυχώρο και πέταξαν μέσα δύο μολότοφ. Η μία έσκασε στο δάπεδο (ευτυχώς που ήταν άδειος ο χώρος και έλειπαν οι υπάλληλοι) και η άλλη έσκασε σ’ έναν πάγκο με βιβλία που πήραν φωτιά.

»Μαζί με τον ιδιοκτήτη του «Ιανού» Νίκο Καρατζά και έναν φίλο μου, πήραμε τους πυροσβεστήρες του επάνω ορόφου και κατεβήκαμε να σβήσουμε τη φωτιά. Μπαίνει, τότε, μέσα κάποιος κουκουλοφόρος και μας λέει «Πίσω, γιατί θα σας κάψουμε». Μιλούσε σπαστά ελληνικά -εκτός κι αν η κουκούλα εμπόδιζε την καθαρή εκφορά του λόγου του».

Τις φορτισμένες στιγμές, που οι άνθρωποι του «Ιανού» προσπαθούσαν να σβήσουν με πυροσβεστήρες τις φωτιές και στον κεντρικό χώρο του βιβλιοπωλείου και στην ξύλινη σκάλα προς τον πολυχώρο, «άλλη ομάδα κουκουλοφόρων έσπασε απέναντι την τράπεζα «Marfin» και έριξε μέσα στον χώρο δύο μολότοφ. Το κτήριο της τράπεζας είναι διατηρητέο, παλιό, με πολλά ξύλινα τμήματα. Πήρε αμέσως φωτιά που εξαπλώθηκε ανεξέλεγκτη. Είδα σκηνές που μου θύμισαν την 11η Σεπτεμβρίου: Είδα έναν άνθρωπο να ‘χει βγει στο μπαλκόνι του τραπεζικού κτηρίου και να προσπαθεί να ισορροπήσει στο σκέπαστρο, σε ύψος 4-5 μέτρων από το έδαφος. Είδαμε άλλους ανθρώπους στα μπαλκόνια να αλαλάζουν. Τρέξαμε κι εμείς με τους πυροσβεστήρες…».

Ο κ. Χατζηιακώβου διαβεβαιώνει ότι η Πυροσβεστική ήρθε ταχύτατα, «σε 3-5 λεπτά. Εγιναν όμως διάφορα παρατράγουδα. Μέχρι κάποια στιγμή, ο κόσμος δεν πίστευε ότι υπάρχουν νεκροί…».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο «Ιανός», όπως και σειρά κτηρίων της Σταδίου, δέχεται τέτοια επίθεση. «Εμείς», λέει ο Βασίλης Χατζηιακώβου, «είμαστε υπέρ των διεκδικήσεων. Εχουμε φιλοξενήσει ανθρώπους και εκδηλώσεις από όλους τους χώρους. Αυτοί που μας επιτέθηκαν σήμερα είναι πέρα από ιδεολογίες, «μπαχαλάκηδες», που δυστυχώς έγιναν και δολοφόνοι».

http://prezatv.blogspot.com/2010/05/blog-post_9454.html

.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s