Ship to Gaza : Πειρατεία Ελληνικού πλοίου από τον Ισραηλινό Στρατό

 

Ανταπόκριση του Βαγγέλη Πισσια από το ελληνικό πλοίο «Ελεύθερη Μεσόγειος», λίγο πριν οι Ισραηλινοί επιτεθούν και το καταλάβουν σε διεθνή χωρικά ύδατα, και παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσα.

.

Εικόνες από την πειρατεία των Ισραηλινών δυνάμεων σε διεθνή ύδατα. 

Ακολουθεί μία καταγραφή των γεγονότων, όπως αυτά αναρτήθηκαν στο shiptogaza.gr, μέσω συνεχούς επικοινωνίας με τα μέλη της αποστολής:

23:00

Τρία πολεμικά σκάφη του Ισραήλ προσέγγισαν τον Στόλο της Ελευθερίας. Καλούν στον ασύρματο το τουρκικό σκάφος Mavi Marmara. Νεότερα σε λίγο. Μην τηλεφρωνείτε στα σκάφη. Χρειάζονται τα δορυφορικά ελεύθερα.

23:08

Διασταύρωση πληροφοριών από τουρκικό σκάφος. Τα ισραηλινά πολεμικά είναι τρία. Κάνουν αναγνώριση στο Mavi Marmara. Το πλήρωμα κάλεσε τους επιβάτες να φορέσουν σωσίβια. Η επίθεση ουσιαστικά έχει αρχίσει.

23:25

Η επιθετική εμφάνιση των Σιωνιστών γίνεται 120 περίπου μίλια από τη Γάζα. Αυτή τη φορά ανέβηκαν πιο βόρεια. Κάνουν έλεγχο σε σκάφη σε διεθνή χωρικά ύδατα. Συμπεριφέρονται σαν επικυρίαρχοι της Μεσογείου. Βομβαρδίστε με τηλεφωνήματα τα ελληνικά ΜΜΕ.

23:36

Είδηση από το Ισραήλ:  Two hours later, Israel Radio broadcast a recording of one of the missile boats warning the flotilla not to approach Gaza. «If you ignore this order and enter the blockaded area, the Israeli navy will be forced to take all the necessary measures in order to enforce this blockade,» the radio message continued.

Μεταφράζω: Δυο ώρες αργότερα (σ.σ. εννοεί μετά την αναχώρηση των πυραυλάκατων από τη Χάιφα), το Ισραηλινό Ραδιόφωνο αναμεταδίδει από μία από τις πυραυλάκατους προειδοποίηση προς το Στόλο να μη προσεγγίσει τη Γάζα. «Εάν αγνοήσετε αυτή τη διαταγή και εισέλθετε στην αποκλεισμένη περιοχή, το Ισραηλινό Ναυτικό θα αναγκαστεί να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιβάλει τον αποκλεισμό», συνέχισε το ραδιοφωνικό μήνυμα.

23:38

Σήμα κινδύνου από GPS  από το Στόλο της Ελευθερίας. Το παραθέτω όπως στάλθηκε:
Date: Sunday, May 30, 2010, 4:24 PM EST

Spot2
Latitude:33.34283
Longitude:33.60121
GPS location Date/Time:05/30/2010 23:24:34 EEST

23:41

Και ένα ηχητικό που μας έστειλε η συντρόφισσα Σάνα
http://www.ipadio.com/phlogs/Gaza_TVNews/2010/05/30/Gaza-TVs-phlog-Breaking-News-3-Israeli-War-Ships-Approa

00:04

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε πριν λίγο: Το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να σταματήσει το Στόλο αγνοώντας το τίμημα. Χαρακτήρισε όλους τους επιβάτες υποστηρικτές της «τρομοκρατικής» Χαμάς.
Τα σιωνιστικά καθάρματα προκαλούν.

00:40

Νεότερη είδηση από το Ισραήλ. Αλλα τρία πολεμικά σκάφη αναχώρησαν. Δεν διευκρινίστηκε αν αναχώρησαν από τη Χάιφα ή από άλλο λιμάνι.

01:12

Οπως μετέδωσε το Αλ-τζαζίρα, χιλιάδες άτομα έχουν κλείσει τους δρόμους γύρω από το ισραηλινό προξενείο στην Ισταμπούλ. Απαιτούν να φτάσουν τα πλοία ασφαλή στη Γάζα.

01:16

Aυτή τη στιγμή το Αλ-τζαζίρα μεταδίδει ότι εκατοντάδες παλαιστίνιοι έχουν κατέβει στο λιμάνι της Γάζας, ανεμίζοντας τεράστιες σημαίες. Περιμένουν το Στόλο της Ελευθερίας.

01:22

Στο Mavi Marmara ο κόσμος παραμένει με τα σωσίβια και κάποιοι φορούν αντιασφυξιογόνες μάσκες. Δεν είναι διατεθειμένοι να παραδώσουν εύκολα το πλοίο τους. Το κομβόι έχει σφίξει το σχησματισμό του και τα πιο μικρά επιβατηγά πλοία(Σφενδόνη και Challenger 1) έχουν πλευρίσει το μεγάλο τούρκικο. Ο Στόλος της Ελευθερίας συνεχίζει για τη Γάζα.

01:46

Το Αλ-Τζαζίρα μετέδωσε ότι φάνηκαν επίσης ισραηλινά αεροσκάφη σε κάποια απόσταση. Επίσης, ότι ο Στόλος της Ελευθερίας ανακαθορίζει την πορεία του ώστε να μην έχει αντιπαράθεση με τους Ισραηλινούς στη διάρκεια της νύχτας.

02:19

Η Χανίν Ζουάμπι, μέλος του Ισραηλινού κοινοβουλίου, που επιβαίνει στο Στόλο της Ελευθερίας, είπε στο Αλ-Τζαζίρα ότι οι ακτιβιστές σκοπεύουν να φτάσουν στη Γάζα, ανεξάρτητα από τα σχέδια που θέλουν να τους σταματήσουν.
«Εάν οι Ισραηλινοί σκοπεύουν να μας σταματήσουν, αυτό θα είναι μια μεγάλη διπλωματική και πολιτική κρίση γι’ αυτούς», είπε η Ζουάμπι. «Εχουμε 50 χώρες που συμμετέχουν στην αποστολή και στέλνουν ένα καθαρό μήνυμα στο Ισραήλ: η διεθνής κοινότητα δεν αποδέχεται την πολιορκία της Γάζας».

02:22

Φωτογραφία από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Ισραηλινό προξενείο στην Ισταμπούλ

 

03:09

Επικοινωνία με το ναύτη Μιχάλη Γρηγορόπουλο, ώρα 3:00:
Εδώ και ώρα οι Σιωνιστές έχουν πάψει να μας παρενοχλούν. Εχουν μείνει πίσω μας και δεν έχουν δοκιμάσει να επικοινωνήσουν στον ασύρματο. Εχουμε κόψει ταχύτητα για να φτάσουμε στην πιο επικίνδυνη περιοχή μέρα. Συνεχίζουμε κανονικά την πορεία μας προς τη Γάζα. Γύρω στις 4 με 5 τα χαράματα εκτιμούμε ότι θα είναι μια κρίσιμη ώρα.

Το ηθικό είναι ακμαιότατο.

Χαιρετισμούς σε όλους από τη γέφυρα της «Ελεύθερης Μεσογείου».

05:29 Αιματηρή επίθεση των Σιωνιστών στο Στόλο της Ελευθερίας!

Στις 4:50 ο σιωνιστικός στρατός έκανε επίθεση με ελικόπτερα και φουσκωτά ενάντια στο Στόλο της Ελευθερίας. Με χρήση πραγματικών πυρών κατέλαβε πρώτα το τουρκικό επιβατηγό. Στη συνέχεια επιτέθηκαν στη Σφενδόνη και στα δυο τουρκικά φορτηγά, τα οποία επίσης κατέλαβαν. Η Ελεύθερη Μεσόγειος συνέχισε την πορεία της. Κάλεσαν το σκάφος να παραδοθεί και πλήρωμα και επιβάτες αρνήθηκαν. Φουσκωτά με άνδρες των σιωνιστικών ενόπλων δυνάμεων κατευθύνονται προς το ελληνικό σκάφος. Υπάρχουν διάφορες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τις οποίες δεν μπορούμε να αναπαράγουμε πριν τις επιβεβαιώσουμε.

05:30

Συνέχεια της προηγούμενης είδησης. Η «Ελεύθερη Μεσόγειος» είναι το μόνο πλοίο που δεν έχει καταληφθεί. Αρνείται να υπακούσει στις εντολές του Ισραηλινού ναυτικού και δηλώνει πως περιμένει οδηγίες από την ελληνική κυβέρνηση.
Βουλευτές και μέλη της Πρωτοβουλίας προσπαθούν να επικοινωνήσουν με το υπουργείο Εξωτερικών αλλά μέχρι τώρα δεν απαντούν τα τηλέφωνα.

05:33

Σκηνές από την αιματηρή επίθεση των Σιωνιστών στο Στόλο της Ελευθερίας από τουρκικά κανάλια
http://www.trt.net.tr/Canli/canli.aspx?kanal=TV2&slv=0

05:57

Μόλις μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο Τάκης Πολίτης, μέλος της ελληνικής αποστολής. Οι Ισραηλινοί ανεβαίνουν στο πλοίο με γάντζους. Κατήγγειλε την πράξη πειρατείας του σιωνιστικού κράτους στα διεθνή χωρικά ύδατα. Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες και τις εκκλήσεις του πληρώματος και των επιβατών της «Ελεύθερης Μεσογείου», δεν έκανε τίποτα για να προστατεύσει το ελληνικό σκάφος και τους έλληνες πολίτες. Η επικοινωνία του Τάκη Πολίτη κόπηκε απότομα. Το τελευταίο που πρόλαβε να πει είναι πως όλοι είναι πλέον κρατούμενοι. Προφανώς, του άρπαξαν το τηλέφωνο από τα χέρια.

06:44

H τουρκική οργάνωση ΙΗΗ, συνιστώσα του Στόλου της Ελευθερίας, ανακοίνωσε ότι από την επίθεση του σιωνιστικού στρατού στο πλοίο MAVI MARMARA υπήρξαν 2 νεκροί και 30 τραυματίες. Η είδηση επιβεβαιώθηκε και από το Αλ-Τζαζίρα, που αναφέρει ότι οι δύο νεκροί είναι Τούρκοι.

Στην Τουρκία συγκλήθηκε επείγουσα σύσκεψη κορυφής με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Αμυνας. Ο πρέσβης του Ισραήλ κλήθηκε επειγόντως στο υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή Salata.tv http://www.salata.tv/news/world/281-israhlinh-epithesh-sto-karavi-gia-th-gaza

11 comments on “Ship to Gaza : Πειρατεία Ελληνικού πλοίου από τον Ισραηλινό Στρατό

 1. Από το livestream http://www.livestream.com/shiptogaza

  Πληροφορίες του Πάνου Χαρίτου (η μόνη ουσιαστικά έγκυρη πηγή ενημέρωσης αυτές τις ώρες) αναφέρουν ότι από τους 36 έλληνες οι 19 δεν δέχτηκαν να υπογράψουν, 3 υπέγραψαν και θα απελαθούν μάλλον αύριο και οι υπόλοιποι ακόμα ανακρίνονται – Aύριο πρωί αναμένεται ο Έλληνας πρέσβης να επισκεφτεί τους κρατούμενους.

 2. Skai News – Τελευταία Ενημέρωση 00:05

  Συνολικά εννέα ακτιβιστές είναι νεκροί και 20 τραυματίες μετά την επίθεση που δέχθηκε από ισραηλινούς καταδρομείς το πλοίο που ανήκε στον διεθνή στολίσκο με την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

  Ο στρατός δεν ανακοίνωσε την εθνικότητα κανενός από τα θύματα, όμως ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης δήλωσε πως οι περισσότεροι νεκροί ήταν Τούρκοι.

  Νωρίτερα ισραηλινές πηγές και MME ανέβαζαν τον αριθμό των νεκρών στους 19.

  Εκτάκτως συγκλήθηκε τη Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου κατά την έναρξη της έκτακτης συνόδου, δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει «χάσει κάθε διεθνή νομιμοποίηση» και τόνισε ότι το Ισραήλ διέπραξε «ένα σοβαρό έγκλημα παραβλέποντας πλήρως όλες τις αξίες που έχουμε θεσπίσει από ίδρυσης των Ηνωμένων Εθνών».

  Ο αντιπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ Ντάνιελ Κάρμον, μιλώντας στο ΣΑ, κατηγόρησε το διεθνή στολίσκο προς τη Γάζα πως είχε σκοπούς αλλότριους από τους ανθρωπιστικούς και είπε ότι στη Γάζα δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση.

  «Σοκαρισμένος» από τις αναφορές για νεκρούς και τραυματίες δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι – μουν και ζήτησε ενδελεχή έρευνα έρευνα. Τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας ζητούν επίσης Ελβετία και Γερμανία.

  Κυρώσεις κατά του Ισραήλ προτείνει ο ειδικός εισηγητής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το μεσανατολικό, Ρίτσαρντ Φαλκ,

  Δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων κατά την επίθεση των ισραηλινών στη νηοπομπή στα διεθνή ύδατα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας. Την επίθεση καταδίκασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

 3. 31/05/2010
  Δήλωση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρή Δρίτσα για τη δολοφονική επίθεση του Ισραήλ σε πολίτες που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

  Όταν στις 6 σήμερα το πρωί, το φορτηγό με την ελληνική σημαία, το ελληνικό πλήρωμα και τους Έλληνες επιβαίνοντες ζήταγε από τους διώκτες του, τον ισραηλινό στρατό, να επικοινωνήσει με την κυβέρνησή του γιατί είναι σε διεθνή ύδατα και έχει ελληνική σημαία και έχει Έλληνες πλήρωμα και επιβαίνοντες και να ακολουθήσει αυτά που η κυρίαρχη κυβέρνηση θα συνιστούσε, σήμερα το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών δεν υπήρχε κανείς για να χειριστεί το ζήτημα. Το έγκλημα που συντελέστηκε τα ξημερώματα στη Μεσόγειο, στη θάλασσα των πολιτισμών που βάφτηκε με αίμα, είναι ένα ακόμα έγκλημα της κτηνώδους βίας που ασκεί το Ισραήλ, χωρίς έλεγχο, χωρίς ποινές, χωρίς συνέπειες, χωρίς την αποκατάσταση της νομιμότητας όπως την ορίζουν και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και οι διεθνείς συνθήκες.

  Σήμερα εκατοντάδες οικογένειες σε όλο τον κόσμο, σε όλη την Ευρώπη και πρώτα απ’ όλα στην Τουρκία και στην Ελλάδα θρηνούν θύματα, θρηνούν ανθρώπους που αγνοείται η τύχη τους και που έντονη είναι η ανησυχία για το τι ακριβώς συμβαίνει.

  Ζητώντας από την κυβέρνησή μας να παρέμβει, μαζί με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και τουλάχιστον οι πρεσβευτές των ευρωπαϊκών χωρών να συναντήσουν αμέσως τους κρατούμενους συλληφθέντες αυθαίρετα από το Ισραήλ, δεν υπάρχει καμιά απάντηση για αυτό, την στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση οργάνωνε στρατιωτικά αεροπορικά γυμνάσια στο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
  Είναι η στιγμή που η μεγαλειώδης προσπάθεια μη κυβερνητικών οργανώσεων, κινήσεων ειρήνης, διανοουμένων, δημοσιογράφων, καλλιτεχνών, ακτιβιστών από όλο τον κόσμο που θέλησαν να πουν ότι η Γάζα δεν μπορεί να μένει άλλο αποκλεισμένη και ότι αυτή η ανθρωπιστική τραγωδία πρέπει να λήξει και προσπάθησαν να το κάνουν έμπρακτα, συνάντησαν τη βία, τον όλεθρο, την απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης ζωής.

  Είναι πια καιρός και η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρώπη να σταθούν με αποφασιστικότητα απέναντι σε αυτή την αυθαιρεσία. Δεν πάει μακριά αυτή η πολιτική. Θα δημιουργήσει εντάσεις σε όλη τη Μεσόγειο και όχι μόνο στις χώρες της Μέσης Ανατολής με καταστροφικές συνέπειες για όλους μας και ακόμα και για την Ευρώπη. Είναι η στιγμή που πρέπει η Ευρώπη και η ελληνική κυβέρνηση να πάρει τις ευθύνες της. Η ελληνική κοινωνία θα στείλει και σήμερα με τις μεγάλες διαδηλώσεις της το μήνυμα που πρέπει και η κυβέρνηση πρέπει να το ακούσει.

  Θοδωρής Δρίτσας

 4. Σας παρουσιάζουμε την λίστα των 6 φίλων και συντρόφων μας που επιστρέφουν από το Ισραήλ:

  1)Στυλιανάκης Ζαχαρίας
  2)Χρυσοχοίδης Νεκτάριος.
  3)Γρηγορόπουλος Μιχαήλ.
  4)Παπαδοκωστόπουλος Αριστείδης
  5)Γελάλης Δημήτριος.
  6)Πετρογιάννης Θανάσης

 5. 1/6/2010
  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ
  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Καλωσορίζουμε τους πρώτους ακτιβιστές από την Ελλάδα που επέβαιναν στα πλοία του Στόλου της Ελευθερίας και επέστρεψαν σήμερα το πρωί. Οι μαρτυρίες τους για την προκλητική πειρατεία των ισραηλινών κομμάντο καθώς και για την ωμή βία που δέχτηκαν από τους σιωνιστές κατά τη σύλληψη και κράτησή τους είναι συγκλονιστικές. Μετά από αυτές τις μαρτυρίες γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό το αίτημά μας για άμεση απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων και την επιστροφή των σκαφών του Στόλου της Ελευθερίας.
  Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν χτες έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πρωτοβουλίας «Ενα Καράβι για τη Γάζα», αντιπολεμικών κινημάτων, παλαιστινιακών οργανώσεων, συνδικάτων και κομμάτων της αριστεράς.
  Αυτή τη μαζική διαδήλωση που απλωνόταν από την ισραηλινή πρεσβεία μέχρι την Πανόρμου, επέλεξε να χτυπήσει η κυβέρνηση και οι δυνάμεις καταστολής. Παρά τις επιθέσεις και τις συνεχείς ρίψεις χημικών, ο κύριος όγκος των διαδηλωτών παρέμεινε για ώρα στο χώρο και στη συνέχεια διαδήλωσε προς το Σύνταγμα. Συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε τουλάχιστον 15 πόλεις της Ελλάδας.
  Σε όλο τον πλανήτη, από τον αραβικό κόσμο μέχρι την Ευρώπη και την Αμερική, χιλιάδες διαδηλωτές πολιόρκησαν τις ισραηλινές πρεσβείες θυμίζοντας το μαζικό κίνημα αλληλεγγύης στους Παλαιστινίους που αναπτύχθηκε μετά τους βομβαρισδμούς στη Γάζα το Δεκέμβρη του 2008.
  Η πράξη διεθνούς πειρατείας ενάντια σε πολίτες από τουλάχιστον 50 χώρες που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στην πολιορκημένη Γάζα, δείχνει για άλλη μια φορά το αληθινό πρόσωπο του σιωνιστικού απαρτχάιντ. Ταυτόχρονα απειλεί να βυθίσει σε μια νέα κρίση αποσταθεροποίησης το κράτος τρομοκράτη.
  Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκανε τίποτα για να προστατεύσει τη ζωή και την ασφάλεια ελλήνων πολιτών που επέβαιναν σε σκάφη που έφεραν την ελληνική σημαία, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί άριστες σχέσεις με το κράτος του Ισραήλ, οικονομικές, στρατιωτικές, πολιτικές κτλ. Είναι με αυτή την έννοια συνένοχη με τους δολοφόνους του Ισραήλ.
  Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση:
  – να ενεργήσει για την άμεση απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων και την επιστροφή των σκαφών του Στόλου της Ελευθερίας
  – να κλείσει την πρεσβεία του Ισραήλ
  – να διακόψει κάθε σχέση με το κράτος-τρομοκράτη.

  Καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Πέμπτη 3 Ιουνίου,
  στις 7 μ.μ., στα Προπύλαια,
  και πορεία προς τη Βουλή και το Υπουργείο Εξωτερικών

  Για περισσότερες πληροφορίες: Πέτρος Γιώτης (6976.127545), Γιάννης Μαίστρος (6947.937777), Χρήστος Μόλλας (6932.642672), Σταύρος Σαγκριώτης (6972.608460), Γιάννης Σηφακάκης (6946.093043).

 6. Ανοιχτή επιστολή πέντε βουλευτών για τους απαχθέντες από τον ισραηλινό στρατό

  Προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δρούτσα
  Δελτίο Τύπου – Ανοιχτή Επιστολή προς τον Υπουργό

  Κύριε Υπουργέ,

  Οι Έλληνες πολίτες, μέλη της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, οι οποίοι απήχθησαν από τον ισραηλινό στρατό και κρατούνται παράνομα στις φυλακές του Ισραήλ πρέπει άμεσα να επαναπατρισθούν. Καλούμε το Υπουργείο Εξωτερικών να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να εξασφαλιστεί η άμεση και ασφαλής επιστροφή των ακτιβιστών της αποστολής στην πατρίδα, ενδεχομένως και με την αποστολή ελληνικού αεροσκάφους για το σκοπό αυτόν. Μετά μάλιστα και από τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητά την άμεση απελευθέρωση των ακτιβιστών και δεδομένου των μαρτυριών για άσκηση βίας από τους απαχθέντες η πρωτοβουλία αυτή είναι αυτονόητη και αναγκαία.

  Υπογράφουν
  Σακοράφα Σοφία,
  Θοδωρής Δρίτσας,
  Οδυσσέας Βουδούρης,
  Τάσος Κουράκης,
  Χρύσα Αράπογλου

 7. Update from the statements of the first Greeks who arrived in Athens today

  A while ago, from the greek tv channels (NET and Ski tv) from the interviews of the 6 people who came back to Athens.
  (interview at the airport)

  These people were the crew of the greek ship Eleytheri Mesogeios, the captain kai sailors.

  What they said.
  Eleytheri Mesogeios was one of the cargo ship with less people on board but with the humanitarian aid, prokat houses, bricks, tiles, medicine, wheeling chairs, clothes, school bags etc. It also had some greek and a few foreigner passengers on board. (6 crew and 22 passengers -8 of them foreigners)

  This was the last ship which was attacked. The captain Stylianakis and the sailor Grigorakis talked about what happend.

  They were watching the attack on the other ships for sometime, and they were sailing about half a mile away from the turkish Mavi Marmara which to their surprise, it was the first one that was attacked, though it was a cruiser with only people on board, about 500. The turkish ship also was the one with most of the foreigners, mps and tv channel crews.

  The Marmara ship had locked its satellite communication so the israelis couldnt «break» it, this is why they had live feed during the attack.
  From Mesogeios they heard gunshots and saw flares (fires) and they decided to move away while they were in communication with the Greek authorities.

  When the israelis approached them, and asked them to «surrender» they informed the greek authorities and waited for order. In the meanwhile the commantos climbed on the ship, where there was no resistant, only some people tried to block them with their bodies to reach the bridge and taken videos and pictures. The israelis threw tear gus (one said inside the meeting room as well) and they shot the blockers by plastic bullets and one was electroshocked.

  When the Israelis arrested the crew and passengers, some were bitten in order to give away their cameras, videos, cellphones and laptops. Then they moved them in small rooms and locked them there. They didnt provide them water, food and if someone asked to go to the toilet the commandos said ‘later’. After some time they ascorted them there.

  They were given papers to sign (agree to their deportation) which they didnt sign, and were questioned on who they are and what they were doing there. Which again they answered only in a few.
  Then the ship was guided to the port of Ashdod and the crew of 6 were deported to Greece (without any personal belongings -one said that he insisted so they gave him back this wallet-, the sailor said he never signed to be deported. They arrived in Athens a few time ago.

  The latest news

  4 turks and 6 greeks have been deported. All personal belongings (cell phones, laptops cameras) have been confescated

  480 of all passengers are in the jail. Diplomats asked to see them so we are still waiting for this.

  The rest are in the hospital.
  3 turkish planes go to recieve some of the wounded (about 45 people according to sources)

 8. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΨΑΡΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ 80 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

  Η πρώτη ενέργεια των απολυταρχικών καθεστώτων είναι να φιμώσουν την πληροφόρηση, για να φιμώσουν την ενημέρωση. Αυτό ακριβώς έγινε και χθες όταν Ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν στη νηοπομπή η οποία επρόκειτο να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στον μαρτυρικό λαό των Παλαιστίνιων που ζουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες στη Γάζα. Αποκλείοντας την επικοινωνία με όσους επέβαιναν στα πλοία για τη Γάζα, το κράτος του Ισραήλ απέκλεισε, στην πραγματικότητα, την ενημέρωση. Για να μη δει και μάθει ο πλανήτης από πρώτο χέρι την αλήθεια. Και τις εγκληματικές ευθύνες τους.
  Αγαπητοί συνάδελφοι,
  Στα καράβια που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, ήταν 80 (σύμφωνα με πληροφορίες) συνάδελφοί μας από όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους η «δικιά μας» Μαρία Ψαρά, ο Άρης Χατζηστεφάνου από το Σκάι και η Κατερίνα Κιτίδη από το TVXS. Οι οικογένειές τους, οι εφημερίδες τους, οι άνθρωποί τους έχουν χάσει κάθε επαφή με αυτούς- όπως συμβαίνει και με όλους τους επιβάτες. Με μια μικρή αλλά ουσιαστική διαφορά: οι συνάδελφοί μας, αν και συμμετείχαν με όλη τους την καρδιά, βρίσκονταν εκεί καλύπτοντας δημοσιογραφικά το θέμα.
  Τους συνέλαβαν παράνομα σε διεθνή ύδατα, τους φυλάκισαν, θα τους δικάσουν ή θα τους απελάσουν. Προσβάλλοντας κατάφωρα το δικαίωμα της ελευθεροτυπίας, οι αρχές του Ισραήλ παρανομούν διπλά: κρατούν αιχμαλώτους ανθρώπους που εκπλήρωναν το δημοσιογραφικό τους καθήκον. Διαμαρτυρόμαστε με όλη τη δύναμη της φωνής μας και ζητούμε την άμεση απελευθέρωση όλων, και κυρίως των συναδέλφων μας.
  Η ελευθερία του Τύπου εξαρτάται και από εμάς.

  ΟΙ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

 9. Εκδήλωση αλληλεγγύης απόψε στο Καφέ «Αλάβαστρον»

  ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΚΑΦΕ ΑΛΑΒΑΣΤΡΟΝ KAI ΕΝΤΕΛΩΣ ΕΚΤΑΚΤΑ!!!!

  ΕΝΩΤΙΚΟΝ ΚΑΛΕΣΜΑ!!!! (δηλαδή, ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΥΤΟ!!!)

  Η ευρύτερη μουσική παρέα γύρω από τους NIGHT ON EARTH, τους JUKEJOINT ALLIGATORS, ΡΕΜΠΕΤΕΗΤΟΡΣ και λοιπούς αλανέητορς, μαζί με λογής λογής ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ που θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα και τη συνεύρεση,

  θα παίζουν παρεϊστικα και συνομωτικά ΑΠΟΨΕ ΤΡΙΤΗ, 1 IOYNIOY

  εν είδει μιας απάντησης στα άλλα συνομωτικά και επικίνδυνα παρεϊστικα κόλπα, αυτά που σκοτώνουν κόσμο, που σκοτώνουν όχι συνανθρώπους, αλλά ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ,κόλπα που δεν θέλουν καράβια, παρά μόνο τσιμέντα, τείχη και λωρίδες,κόλπα τα οποία κανονίζονται στην πλάτη μας και με τις πλάτες μας,όσο δεν μιλάμε, όσο δεν ακούμε, όσο κάνουμε ότι δεν βλέπουμε.

  ΑΠΟΨΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΡΙΤΗ, ΜΕ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΨΥΧΗ
  και με τη σκέψη μας στο δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό, αλλά και τον ηρωικό στόλο των καραβιών για τη Γάζα, που για καλό πηγαίναν και το κακό τους βρήκε, το πολύ κακό όμως, το πραγματικό Κακό…

  Να πέφτουν τα εσεμέσια, τα μέηλ και τα τηλέφωνα…
  Το κάλεσμα είναι ενωτικό και για καλό σκοπό!

  στις 22.30

  @ΚΑΦΕ ΑΛΑΒΑΣΤΡΟΝ
  Δαμάρεως 78 & Φρύνης
  (ολονύχτιο τρόλεϊ γραμμή 11 – Παγκράτι-Πατήσια, διασχίζει όλο το κέντρο και την Πατησίων)

  Στο facebook:
  http://www.facebook.com/?tid=1298892516719&sk=messages#!/event.php?eid=118153838226890

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s