Ship to Gaza : Το «Ρέιτσελ Κόρι» καθ’ οδόν

[Κύπρος, 4 Ιουνίου 2010] Το «Ρέιτσελ Κόρι» βρίσκεται 150 μίλια μακριά από τη Γάζα, σε διεθνή ύδατα και είναι καθ’ οδόν. Θα φτάσουν το Σάββατο πρωΐ. Το 1200 τόνων φορτηγό πλοίο είναι το τελευταίο του Στόλου της Ελευθερίας και είναι φορτωμένο με οικοδομικά υλικά, 20 τόνους χαρτί και πολλά άλλα είδη που το Ισραήλ αρνείται να επιτρέψει στους πολιορκούμενους κατοίκους της Γάζας.

 

Κάποιοι από τους «επώνυμους» επιβάτες:

Η Mairead Maguire από το Μπέλφαστ, Νομπελίστα Ειρήνης (1976) και συν-ιδρύτρια του «Peace People» στη Β. Ιρλανδία. Βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για την εργασία της προς την ειρήνευση και τη μη βίαιη λύση της εθνικοπολιτικής σύγκρουσης στη Β. Ιρλανδία. Η Mairead είχε ταξιδέψει με το Dignity στο παρθενικό του ταξίδι με το Free Gaza Movement. Ήταν επίσης στο πλοίο Spirit όταν οι ισραηλινοί το κατέλεβαν σε διεθνή ύδατα, απαγάγοντας και τους 21 ανθρωπιστές επιβάτες στο Ισραήλ, όπου συηνελήφθησαν, κρατήθηκαν μια βδομάδα σε ισραηλινή φυλακή και μετά απελάθηκαν.

Ο Denis Halliday, από την Ιρλανδία, Βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών από το 1994 ως το 1998. Διορισμένος από τον ΓΓ Μπούτρος Γκάλι, υπηρέτησε στη Ν. Υόρκη και από τα μέσα του 1997 ως το τέλος του 1998 ως επικεφαλής του ανθρωπιστικού προγράμματος του ΟΗΕ στο Ιράκ, βοηθώντας τον ιρακινό λαό που πάλευε κάτω από το γενοκτονικό εμπάργκο. Αφότου παραιτήθηκε από τον ΟΗΕ το 1998, έχει ευρεία δράση σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αναμόρφωση του ΟΗΕ.

Ο Matthias Chang Wen Chieh, Μαλαίσιος κινεζικής καταγωγής. Εργάζεται 32 έτη ως δικηγόρος και υπηρέτησε ως Πολιτικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού της Μαλαισίας. Είναι σθγγραφέας τριών μπεστ-σέλλερ, των “Future Fast Forward”, “Brainwashed for War, Programmed to Kill”, και “The Shadow Money-Lenders and the Global Financial Tsunami” που έχουν εκδοθεί σε ΗΠΑ και Μαλαισία.

Ο Mohd Nizar bin Zakaria, από το Perak της Μαλαισίας, βουλευτής.

Επιπλέον, υπάρχει τριμελές συνεργείο εικονοληπτών από την Μαλαισιανή τηλεόραση TV3 και ο δημοσιογράφος Shamsul Akmar bin Musa Kamal.

Οι επιβαίνοντες στο πλοίο έχουν δηλώσει: «Οι επικοινωνίες είναι δύσκολες και κάποιες φορές αδύνατες. Επίσης υπάρχουν πολλές φήμες από τις ισραηλινές αρχές, αλλά δεν έχουμε απολύτως καμμία πρόθεση να πάμε στην Ασντόντ. Είμαστε, σίγουρα, καθ’ οδόν για τη Γάζα».

Επικοινωνία: Greta Berlin +35799187275, Mary Huges +35763838

.

Rachel Corrie on Her Way

[Cyprus, June 4, 2010] The Rachel Corrie is 150 miles away from Gaza in international waters and on her way. They will arrive on Saturday morning. The 1200 ton cargo ship is the last ship from the Freedom Flotilla and is loaded with construction materials, 20 tons of paper and many other supplies that Israel refuses to allow into the imprisoned people of Gaza.

Some of the High-Profile people on board:

Mairead Maguire from Belfast, Ireland, a Nobel Peace Laureate (l976) and Co-founder of Peace People, Northern Ireland.  She was awarded the Nobel Peace Prize for her work for peace and a nonviolent solution to the Ethnic/political conflict in Northern Ireland. Mairead went on the maiden Voyage of Dignity in October 2008, the second successful voyage for the Free Gaza Movement.  She was also on Board ‘Spirit’ when Israel hijacked the Boat in International Waters, taking all 2l humanitarian passengers to Israel, where they were arrested, detained for a week in an Israeli prison and then deported.
Denis Halliday, from Ireland, a UN Assistant Secretary-General from 1994-98. Appointed by SG Boutros Ghali, he served as ASG UN Human Resources Management in New York and in mid 1997 to end 1998 as Head, Humanitarian Programme in Iraq to support the Iraqi people struggling under the genocidal impact of UN Sanctions. Since resigning from the UN in 1998, Halliday has delivered numerous parliamentary briefings, provided extensive media inputs and has given public/university lectures on Iraq, human rights, and the UN, in particular its reform.
Matthias Chang Wen Chieh is a Malaysian of Chinese descent. He is a Barrister of 32 years standing and once served as the Political Secretary to the Fourth Prime Minister of Malaysia, Tun Dr. Mahathir Mohamad. He is the author of three bestsellers, “Future Fast Forward”, “Brainwashed for War, Programmed to Kill”, and “The Shadow Money-Lenders and the Global Financial Tsunami”, published in the US and in Malaysia.
Mohd Nizar bin Zakaria,Perak, Malaysia, MP Mohd Nizar bin Zakaria is a Member of the Malaysian Parliament.
In addition, there is a three-member camera crew on board from Malaysia TV3 and journalis Shamsul Akmar bin Musa Kamal.
The passengers on board the ship have stated, “Communication is difficult and sometimes impossible and there are many rumors out there started by Israeli authorities, but there is no way we are going to Ashdod. We are, for sure, on our way to Gaza.”
Contact: Greta Berlin, 00 357 99 18 72 75
Mary Hughes 00 357 6 38 38

2 comments on “Ship to Gaza : Το «Ρέιτσελ Κόρι» καθ’ οδόν

 1. Χάθηκε η επικοινωνία με πλοίο που κατευθύνεται στη Γάζα
  Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2010, 12:09

  Κάθε επικοινωνία έχει χαθεί με το φορτηγό πλοίο Rachel Corrie, που κατευθύνεται προς τη Λωρίδα της Γάζας, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με εκπρόσωπο του κινήματος Free Gaza.
  «Χάσαμε κάθε επαφή με το πλοίο. Υποθέτουμε ότι πρόκειται για σαμποτάζ από τους Ισραηλινούς» δήλωσε η εκπρόσωπος του Free Gaza, Όντρεϊ Μπομς.

  «Θα κατευθύνουμε το Rachel Corrie σε ένα λιμάνι, θα επιβιβάσουμε περισσότερες προσωπικότητες και θα επιμείνουμε να μας συνοδεύσουν δημοσιογράφοι από ολόκληρο τον κόσμο, για να προληφθεί οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του πλοίου ή των επιβατών του» πρόσθεσε. «Ελπίζουμε ότι οι επικοινωνίες θα αποκατασταθούν, ώστε να μπορέσουμε να ενημερώσουμε τους επιβαίνοντες για την απόφαση αυτή να σταματήσουν σε ένα λιμάνι».

  Στο πλοίο, το οποίο φέρει το όνομα της Αμερικανίδας ακτιβίστριας που σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας το 2003, επιβαίνουν 15 ακτιβιστές, ανάμεσά τους και η βραβευμένη με το Νομπέλ Ειρήνης 1976 Βορειοϊρλανδή Μέιρεντ Κόριγκαν-Μαγκουάιρ.

  Χθες το απόγευμα, το πλοίο βρισκόταν σε απόσταση 250 ναυτικών μιλίων από το σημείο όπου εκδηλώθηκε η ισραηλινή επίθεση εναντίον του στόλου της Ελευθερίας την προηγούμενη Δευτέρα. Το πλοίο ανήκει στον στόλο της Ελευθερίας, αλλά η πολύ χαμηλή του ταχύτητα το άφησε πολύ πίσω από τα υπόλοιπα πλοία της αποστολής.

  http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=142129&cid=5

  Συνεχίζει την πορεία του προς τη Γάζα το «Rachel Corrie», μετά το σαμποτάζ στις επικοινωνίες του.

  Τη διακοπή της επικοινωνίας με το φορτηγό πλοίο του «Στόλου της Ελευθερίας», Rachel Corrie, το οποίο μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ανακοίνωσε νωρίτερα εκπρόσωπος του κινήματος Free Gaza, εκτιμώντας πως πρόκειται για σαμποτάζ από τους Ισραηλινούς. Τελικά η επικοινωνία αποκαταστάθηκε και έγινε γνωστό ότι το πλοίο συνεχίζει κανονικά την πορεία του.

  Όπως είχε δήλωσει η Οντρεϊ Μπομς, εκπρόσωπος του Κινήματος, «θα κατευθύνουμε το Rachel Corrie σε ένα λιμάνι, θα επιβιβάσουμε περισσότερες προσωπικότητες και θα επιμείνουμε να μας συνοδεύσουν δημοσιογράφοι από ολόκληρο τον κόσμο, για να προληφθεί οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του πλοίου ή των επιβατών του». «Ελπίζουμε ότι οι επικοινωνίες θα αποκατασταθούν ώστε να μπορέσουμε να ενημερώσουμε τους επιβαίνοντες για την απόφαση αυτή να σταματήσουν σε ένα λιμάνι», πρόσθεσε.

  Στο πλοίο, το οποίο φέρει το όνομα της αμερικανίδας ακτιβίστριας που σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας το 2003, επιβαίνουν 15 ακτιβιστές, ανάμεσά τους και η βραβευμένη με το Νομπέλ Ειρήνης 1976 Βορειο-Ιρλανδή Μέιρεντ Κόριγκαν-Μαγκουάιρ.

  Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, σήμερα το βράδυ ή νωρίς αύριο το πρωί αναμένεται να φτάσει στα ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας. Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντιμετώπιση της οποίας θα τύχει από το Ισραήλ, μετά το μακελειό της Δευτέρας, που στοίχισε τη ζωή σε 9 ακτιβιστές.

  Το πλοίο ξεκίνησε τη Δευτέρα από τη Μάλτα και μεταφέρει μεταξύ άλλων ιατρικό εξοπλισμό, σχολικές προμήθειες και τσιμέντο, υλικό το οποίο απαγορεύεται από το Ισραήλ να εισαχθεί στη Γάζα.

  «Αναμένουμε να φτάσουμε στη Γάζα αργά την Παρασκευή ή νωρίς το Σάββατο. Είμαστε εν πλω. Είμαστε συγκλονισμένοι με αυτό που συνέβη. Είμαστε αποφασισμένοι, ωστόσο, να συνεχίσουμε για τη Γάζα », δήλωσε την Πέμπτη στο πρακτορείο Reuters, ο ιδιοκτήτης του σκάφους, Ντέρεκ Γκράχαμ. Στο μεταξύ, το Ισραήλ μέσω του υπουργού Εξωτερικών του, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, έχει διαμηνύσει ότι «κανένα σκάφος δεν θα φτάσει στη Γάζα».

  http://tvxs.gr/node/59627

  Κατάληψη στα γραφεία της ισραηλινής εταιρείας Netafim

  Στην κατάληψη των γραφείων της ισραηλινής εταιρείας Netafim στην οδό Αραχώβης 23,προχώρησε σήμερα ομάδα περίπου 40 ακτιβιστών, αγωνιζόμενων για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Πρόκειται για κρατική εταιρεία κατασκευής αρδευτικών συστημάτων, από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, με ετήσιο κέρδος πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια.

  Σύμφωνα με την πρωτοβουλία που βρίσκεται πίσω από τη δράση αυτή, η παρέμβασή αυτή γίνεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολύνεκρη επίθεση του ισραηλινού στρατού στα πλοία της διεθνούς αποστολής αλληλεγγύης στη Γάζα και τους τραυματισμούς, τις κακοποιήσεις και τις συλλήψεις εκατοντάδων ακτιβιστών.

  Οι καταληψίες μπήκαν στο κτίριο ενημερώνοντας τους υπαλλήλους, ότι επρόκειτο να παραμείνουν συμβολικά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση του ισραηλινού στρατού στα πλοία της διεθνούς αποστολής στη Γάζα και ανέβηκαν στον πρώτο όροφο όπου ανήρτησαν πανό, φωνάζοντας ταυτόχρονα συνθήματα. Επίσης, μοιράζουν ανακοίνωση με τις θέσεις τους σε διερχόμενους.

  http://tvxs.gr/node/59647

  Χιλιάδες διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη αποδοκίμασαν το Ισραήλ

  Περίπου 10.000 διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη αποδοκίμασαν σήμερα το Ισραήλ, μετά την αιματηρή ισραηλινή επιδρομή στο διεθνή στολίσκο που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα.

  Το πλήθος, φωνάζοντας παράλληλα συνθήματα υπέρ της Χαμάς, συγκεντρώθηκε στην πλατεία του μεγάλου τεμένους του Βαγιαζήτ μετά την προσευχή της Παρασκευής με αφορμή τη νεκρώσιμη ακολουθία που τελείτο για τον δημοσιογράφο Τζεβντέτ Κιλιτσλάρ, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά την ισραηλινή έφοδο. «Κάτω το Ισραήλ», «Έξω από την Παλαιστίνη!», «Ζήτω η παγκόσμια Ιντιφάντα», ήταν μερικά από τα συνθήματα.

  Χθες είχαν συγκεντρωθεί 15.000 ως 20.000 άνθρωποι μπροστά σε άλλο τέμενος της πόλης φωνάζοντας επίσης συνθήματα κατά του Ισραήλ και υπέρ της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

  Τη σχέση της με το Ισραήλ επανεξετάζει η Τουρκία

  Την σχέση της με το Ισραήλ φαίνεται να επανεξετάζει η Τουρκία, η οποία δηλώνει και επίσημα ότι πιθανόν να περιορίσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ στο «χαμηλότερο επίπεδο» μετά την επίθεση Ισραηλινών κομάντος σε τουρκικό πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

  Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία εξετάζει να περιορίσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, στους τομείς της οικονομίας και της αμυντικής βιομηχανίας, αλλά ότι η διμερής συνεργασία δεν θα παγώσει εντελώς.

  Στο μεταξύ, η Τουρκία στρέφει τώρα τις προσπάθειες της στη συγκέντρωση μαρτυριών και υλικού που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δίωξη των υπευθύνων για τους θανάτους και τους τραυματισμούς Τούρκων ακτιβιστών στην ισραηλινή επιδρομή εναντίον του στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

  Την ίδια στιγμή, σοκ στην κοινή γνώμη της Τουρκίας αλλά και της διεθνούς κοινότητας προκαλεί η ιατροδικαστική αποκάλυψη ότι οι 5 από τους 9 νεκρούς του «Στόλου της Ελευθερίας» έχουν πυροβοληθεί στο κεφάλι.

  Το Ισραήλ συνεχάρη την Κύπρο

  Παράλληλα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ συνεχάρη σήμερα την Κύπρο για την υπεύθυνη στάση της στο θέμα του στολίσκου βοήθειας προς τη Γάζα.

  Ο υπουργός εξέφρασε «την εκτίμησή του για το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Κύπρος και για την υπευθυνότητα που επέδειξε η χώρα αυτή, πριν από την αναχώρηση του στολίσκου», σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση για τη συνάντηση του Μπαράκ με τον κύπριο υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, τον οποίο υποδέχθηκε στην Ιερουσαλήμ.

  Σημειώνεται ότι η Κύπρος δεν είχε επιτρέψει στα σκάφη του διεθνούς στολίσκου να αποπλεύσουν από τα λιμάνια της, ωστόσο ο Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας είχε χαρακτηρίσει τη Δευτέρα εγκληματική πράξη την ισραηλινή επίθεση εναντίον του στολίσκου.

  http://tvxs.gr/node/59657

  Το ισραηλινό ρεσάλτο με τα «μάτια» του τοπικού Τύπου
  Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2010, 14:42

  Για πρώτη φορά από το ισραηλινό ρεσάλτο εναντίον της διεθνούς νηοπομπής, οι ισραηλινές εφημερίδες δημοσιεύουν σήμερα λεπτομέρειες για την υπόθεση, για τις προετοιμασίες της όλης επιχείρησης, την εξέλιξή της και τα γνωστά συνεπακόλουθα.

  Οι προετοιμασίες της επιχείρησης, που έφερε την ονομασία «Sea Breeze» (θαλάσσια αύρα), ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο σε ανώτατο επίπεδο, αποκαλύπτει η εφημερίδα «Yediot Aharonot». Ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ, ναύαρχος Ελιέζερ Μαρόμ, δημιούργησε δύο επιχειρησιακούς πυρήνες, έναν αποτελούμενο από στρατιωτικούς και έναν από νομικούς, αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών και των υπηρεσιών πληροφοριών.

  Σε πρώτο στάδιο, οι ισραηλινές Αρχές επεδίωξαν να εμποδίσουν τον απόπλου του στόλου προς τη Λωρίδα της Γάζας διά της διπλωματικής οδού, πολλαπλασιάζοντας, μάταια, τα διαβήματα προς την Τουρκία, σύμφωνα με την Yediot.

  Το Ισραήλ ήρθε, επίσης, σε επαφή με την Αίγυπτο, η οποία πρότεινε την εκφόρτωση της ανθρωπιστικής βοήθειας στο λιμάνι του Ελ-Αρίς, ώστε να μεταφερθεί στη συνέχεια στη Λωρίδα της Γάζας, πράγμα που αρνήθηκαν οι διοργανωτές της αποστολής.

  Μόνο η Κύπρος δέχθηκε να συνεργασθεί με το Ισραήλ, αρνούμενη τον ελλιμενισμό και τον απόπλου πλοίων του στόλου της Ελευθερίας στα λιμάνια της.

  Η απόφαση για την αναχαίτιση της νηοπομπής και την προώθησή της προς το λιμάνι του Ασντόντ ελήφθη από τον αρχηγό των κομάντο του Πολεμικού Ναυτικού, για να επιτύχει τον αιφνιδιασμό των ακτιβιστών πριν ξημερώσει, παρά τον κίνδυνο να κατηγορηθεί το Ισραήλ για πειρατεία, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Yediot Aharonot».

  Ο ναύαρχος Μαρόμ ήταν παρών στην επιχείρηση, επιβαίνοντας σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού που έπλεε σε κοντινή απόσταση και μάλιστα έβαλε με προειδοποιητικά πυρά στο αέρα, όταν άρχισαν οι βιαιότητες.

  Μόλις οι Ισραηλινοί κομάντος αποβιβάσθηκαν από ελικόπτερο στη γέφυρα του Mavi Marmara, έγιναν δεκτοί με χτυπήματα σιδηρολοστών και μαχαιριών δεκάδων ακτιβιστών, σύμφωνα με μαρτυρίες των Ισραηλινών στρατιωτών.

  Σύμφωνα με τη «Haaretz», ακτιβιστές κατόρθωσαν να αιχμαλωτίσουν για λίγο τρεις Ισραηλινούς στρατιώτες και να τους αρπάξουν ένα ή πολλά όπλα. Έπειτα από την επιχείρηση που χαρακτηρίσθηκε «φιάσκο», η απόφαση για την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων επιβατών ελήφθη από τον πρωθυπουργό Μπεντζαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας υπό την πίεση της Τουρκίας, σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, τη στιγμή που ο Στρατός ήλπιζε να χρησιμοποιήσει τα προϊόντα της ανάκρισής τους, για να στηρίξει τη θέση μίας μελετημένης πρόκλησης.

  http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=142181&cid=5

  Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των Τούρκων ακτιβιστών
  Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2010, 14:24

  Οι τουρκικές Αρχές προχωρούν ταχύτατα στη συγκέντρωση μαρτυριών και υλικού, που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δίωξη των υπευθύνων για τους θανάτους και τους τραυματισμούς, κατά την ισραηλινή επιδρομή εναντίον του στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

  Τη στιγμή, μάλιστα, που η τουρκική κοινή γνώμη είναι συγκλονισμένη από την αποκάλυψη, ότι ο 19χρονος φοιτητής Φουρκάν Ντογάν, ένα από τα εννέα θύματα της επιδρομής, σκοτώθηκε με τέσσερις σφαίρες στο κεφάλι, οι ιατροδικαστές και εισαγγελείς συλλέγουν όλες τις μαρτυρίες σύμφωνα με τον τουρκικό ποινικό κώδικα, για να συγκροτήσουν τον φάκελο της υπόθεσης.

  Εν τω μεταξύ, στην Κωνσταντινούπολη έφθασαν χθες με τουρκικά αεροπλάνα από το Ισραήλ όλοι οι μετέχοντες στην αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας, νεκροί, τραυματίες και ταλαιπωρημένοι ακτιβιστές.

  Πολλά από τα ευρήματα των ιατροδικαστών και μαρτυρίες που δημοσιεύονται στον τουρκικό Τύπο έχουν προκαλέσει αναστάτωση στην κοινή γνώμη. Πολλές μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες φώναζαν «ένα λεπτό», όταν ξυλοκοπούσαν τα θύματά τους, ενώ άλλες μαρτυρίες μιλούν για στρατιώτες που πηδούσαν με τις μπότες πάνω στα τραύματά των θυμάτων τους.

  Η φράση «ένα λεπτό» παραπέμπει στη δημόσια αποδοκιμασία από τον Τούρκο πρωθυπουργό της ισραηλινής εισβολής στη Γάζα τον Δεκέμβριο του 2009, κατά το παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

  Οι συγγενείς των θυμάτων, οι τραυματίες και άλλοι μετέχοντες στην αποστολή έχουν δηλώσει ότι θα προσφύγουν δικαστικά εναντίον του Ισραήλ και θα επιδιώξουν καταδίκη αλλά και αποζημίωση για όλες τις ζημιές που υπέστησαν.

  Για τη δικαστική προσφυγή απαιτείται, ωστόσο, άδεια του τουρκικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, γιατί αφορά σε στρατιώτες ξένης χώρας και εκπροσώπους ξένου κράτους.
  Επίσης, η σύσταση διεθνούς εξεταστικής επιτροπής διερεύνησης της επιδρομής τίθεται συχνά ως ένας από τους όρους για τη μελλοντική εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ.

  Η τουρκική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θεωρεί υποκατάστατο της ανάγκης της διεθνούς διερεύνησης του επεισοδίου τη διερεύνηση από τις ισραηλινές Αρχές.

  http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=142177&cid=5

  Ερντογάν: «Δεν κηρύσσουμε πόλεμο με το Ισραήλ»
  Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2010, 13:29

  Ερωτηθείς αν τίθεται θέμα, σε περίπτωση που συνεχιστούν οι αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, αυτές να συνοδεύονται από τον τουρκικό στόλο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «δεν κηρύσσουμε πόλεμο, για να συνοδεύουμε την ανθρωπιστική βοήθεια με τον στόλο. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα».

  Ο Ερντογάν επισκέφθηκε χθες στο νοσοκομείο στην Άγκυρα τους τραυματίες που επέστρεψαν από το Ισραήλ. Στο ερώτημα αν υπάρχουν αγνοούμενοι από την ισραηλινή επίθεση, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε «δεν τίθεται θέμα αγνοουμένων. Με βάση τον κατάλογο που έχουμε, δεν υπάρχει άλλο όνομα».

  Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της τουρκικής οργάνωσης ανθρωπιστικής βοήθειας «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ελευθερίες – Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας», Μπουλέντ Γιλντιρίμ, επιστρέφοντας προχθές από το Ισραήλ, είχε δηλώσει ότι υπάρχουν αγνοούμενοι και ότι οι νεκροί δεν είναι εννέα, όπως ανέφεραν οι ισραηλινές Αρχές, αλλά περισσότεροι.

  Ο Ερντογάν είπε, επίσης, ότι ο εισαγγελέας στην Άγκυρα ζητά ήδη τις καταθέσεις των τραυματιών, σημειώνοντας ότι «θα χρησιμοποιήσουμε τα δικαιώματά μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

  Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία ίσως περιορίσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ στο «χαμηλότερο επίπεδο» μετά την επίθεση Ισραηλινών κομάντο σε τουρκικό πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

  Ο Αρίντς επεσήμανε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ότι η Τουρκία «επανεκτιμά τις συμφωνίες με το Ισραήλ», που υπήρξε κάποτε στενός σύμμαχός της. Ο Αρίντς υπογράμμισε παράλληλα ότι η Τουρκία θα περιορίσει τις σχέσεις της στους τομείς της οικονομίας και της αμυντικής βιομηχανίας, αλλά ότι η διμερής συνεργασία δεν θα «παγώσει» εντελώς.

  http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=142158&cid=5

 2. Oι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν και το Rachel Corrie
  Israeli soldiers captured the «Rachel Corrie» ship

  5 Ιουνίου 2010 ώρα 1:26μμ

  Το Rachel Corrie ενώ θα έπρεπε να είχε φτάσει στον αρχικό του προορισμό από τις 11 το πρωί ακινητοποιήθηκε από τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις στα ανοιχτά της Γάζας. Oι Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν καταλάβει το πλοίο και το οδηγούν στο λιμάνι του Ashdod.
  Δεν καταφέραμε να έχουμε live stream από το λιμάνι της Γάζας όπου για άλλη μια φορά μέσα σε μία εβδομάδα ο παλαιστινιακός λαός περίμενε με περίσσια πίστη και ελπίδα να δει και να ζήσει αυτό που έζησε το 2008 όταν τα 2 ελληνικά ψαροκάικα έσπασαν τον αποκλεισμό της Γάζας μετά από 41 χρόνια.

  Τα πλοία θα σταματήσουν το ταξίδι τους όταν σταματήσει ο αποκλεισμός στο λιμάνι της Γάζας.

  ———————————————-

  The «Rachel Corrie» ship should have reached its original destination from 11 am but was detained by the Israeli military forces off the Strip instead. Israeli soldiers have captured the ship and urged it to divert its route to the port of Ashdod.

  Unfortunately we weren’t able to get live stream from the port of Gaza, where Palestinian people were waiting for the second time in a week, with great faith and hope, to witness the same experience they had in 2008 when the two Greek boats broke the blockade of Gaza after 41 years.

  The ships will continue to sail for Gaza as long as Gaza is under siege.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s