Κρίση, σε κρίνω με μαθηματικό τρόπο και σε βρίσκω κοριτσάκι μου φάουλ!

Της Λήδας Καφετζή

 

Όταν ήμουν στο Deree, οι παλιοαμερικάνοι μας έμαθαν τον κανόνα 80/20, ο οποίος λέει ότι το 20% του πληθυσμού παράγει το 80% του πλούτου και τούμπαλιν.

Αν λοιπόν ισχύει αυτός ο κανόνας, που μάλλον έχει αλλάξει σε 90/10, μη σου πω σε 95/5…. η φορολόγηση θα πρέπει να είναι αντίστοιχη για να είναι βιώσιμο ένα κράτος. Γιατί δεν πα να καταφορολογήσεις και να κόψεις μέχρι και το χέσιμο στους 5, 10, 20, αν δεν απευθυνθείς ως κράτος στους 80, 90, 95 που βγάζουν το λαλά, δεν θα δεις το ταμείο σου να κάνει σεφτέ! Κι αμα το ταμείο δεν κάνει σεφτέ, θα στο πάρει το μαγαζάκι η τράπεζα μάγκα μου! Και η πλάκα είναι ότι πίσω από την τράπεζα είναι αυτοί οι 5, 10, 20 που δεν άφησες να πληρώσουν για τα προϊόντα που πήραν από το μαγαζάκι σου, αυτοί που τους τα έδωσες δωρεάν. Αυτοί dude, δεν έχουν μπέσα… και κερασμένοι και αγνώμονες και αδίστακτοι. Κι όταν γίνουν οι new owners, θα σε βάλουν να δουλεύεις στο μαγαζί που κάποτε σου ανήκε και το πολύ να σου πετούν κι ένα κομμάτι ψωμί. Σιγά μη σε βάλουν μέτοχο ρε βλάκα! Ξύπνα μάγκα μου, ξύπνα, πριν να είναι αργά.

Τι εννοώ? Πάμε με απλά, πιο απλά δεν γίνεται μαθηματικά. Ας δούμε καταρχήν τα στοιχεία μας, τους αριθμούς μας, ας δούμε τους αριθμούς που αυτοί οι 5, 10, 20 λένε ότι ισχύουν.

Σύμφωνα με το factbook της CIA (https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/gr.html) έχουμε: -περίπου 11 εκατομμύρια πληθυσμό, από τον οποίο -5εκατομμυρια εργατικό δυναμικό, από το οποίο -9% για το 2009 και 11% είναι άνεργο (προβλέψεις για το 2010) και -20% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. (Δεν θα μου κάνει φυσικά εντύπωση αν σε αυτό το ποσοστό υπάρχουν σκαφάτοι, πισινάτοι και άλλοι πάμπλουτοι που δηλώνουν κάτω από 9.600€, που θεωρείται και το όριο φτώχειας, δηλαδή το 40% του μέσου εισοδήματος.)
– Το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι σύμφωνα με τη CIA 24,000€ ($32.000)
-Το Gini index μας, που μετράει την ψαλίδα των εισοδημάτων και την οικονομική ανισότητα της κοινωνίας μας είναι από τα υψηλότερα της Ε.Ε., δηλαδή έχουμε μια από τις πιο άνισες κοινωνίες, μαζί με την Ελβετία, την Πορτογαλία, το Η.Β. Μόνο κάποιες χώρες από το πρώην ανατολικό μπλοκ μας ξεπερνούν σε κοινωνική ανισότητα.
– Ο προϋπολογισμός εξόδων για το 2009, που όπως πάντα ήταν υποτιμημένος και μικρότερος των πραγματικών αναγκών του κράτους ήταν 109 δις € (145,2 δις$), τη στιγμή που τα έσοδα του κράτους είχαν μετά βίας υπολογιστεί στα 81,6 δις € (108.7 δις$).
– Το Α.Ε.Π. είναι 256 δις € (341 δις $).

Αυτά είναι τα στοιχεία μας λοιπόν. Για να δούμε τώρα τι συμπεράσματα βγαίνουν από αυτά τα στοιχεία.

-Από τη στιγμή που 11% είναι άνεργοι, οι πραγματικά εργαζόμενοι ανέρχονται στα 4,5 εκατομμύρια με μέσο εισόδημα 24.000€. Δηλαδή σύνολο 108 δις €(4,5 εκ * 24.000€)…. Κάτι λιγότερο από τον υποτιμημένο προϋπολογισμό του 2009. Ακόμα δηλαδή κι αν οι μέσοι μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, μεσαίοι δικηγόροι και γιατροί, ψωρό-έμποροι και μικροεστιάτορες φορολογηθούν στο 100%, το κράτος δεν καλύπτει τον ετήσιο προϋπολογισμό που να χτυπιέται κάτω. Τα 108 δις € είναι το σύνολο όλων των χρημάτων όλων των εργαζομένων.

-Παρόλα αυτά το επίσημο ΑΕΠ μας, χωρίς να υπολογίζεται καθόλου το μαύρο, κατάμαυρο και διαφεύγον χρήμα σε αυτό το ποσό, είναι 2,5 φορές πάνω. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι από τα 5 εκατομμύρια εργατικού δυναμικού κάποιοι, και φαντάζομαι ότι θα είναι λίγοι, πολύ λίγοι, ίσως το 5%,δηλαδή 250.000 άνθρωποι μάξιμουμ, παράγουν χρήμα ίσον με 148 δις €, δηλαδή παράγουν ένα ποσό της τάξης άνω του μισού εκατομμυρίου ετησίως. Θέλετε να είναι το 10%, δηλαδή 500.000 άνθρωποι που μοιράζονται αυτό το χρήμα και να βγάζουν από 300.000€ ο καθένας? Ας πούμε λοιπόν ότι είναι έτσι.

-Τα έσοδα του κράτους είχαν υπολογιστεί για πέρυσι στα 81,6 δις, ποσό το οποίο είμαι 100% σίγουρη ότι δεν καλύφθηκε κι ούτε πρόκειται να καλυφθεί.

– Ας κάνουμε τώρα μια μικρή υπόθεση. Για να μαζευτούν αυτά τα χρήματα, τα 81,6 δις, θα πρέπει όλοι οι έλληνες εργαζόμενοι να φορολογηθούν με 33%. (ΑΕΠ 256 δις € * 33%= 81,9).

-Αν φορολογηθεί ο μέσος έλληνας των 24.000€ με 33%, του μένουν 16.080€ το χρόνο, δηλαδή μόλις 1.340 € το μήνα. Και βγάλε εσύ μάγκα μου στεγαστικό, ΔΕΗ, κοινόχρηστα, βενζίνες, ασφάλειες, φροντιστήρια παιδιών, γιατρούς, ζημιές στο σπίτι, και 10 μέρες διακοπών στους κάτω Τραχανάδες με οικογενειακό εισόδημα 2,680€ το μήνα, χωρίς να ψοφήσεις από το άγχος!

-Αν όμως φορολογηθούν οι 500.000 που λέγαμε ότι έχουν μέσο εισόδημα 300.000€ το χρόνο, αυτοί που παράγουν τα 148 δις που περισσεύουν από το ΑΕΠ με 33%, τότε θα τους μένουν καθαρά 200.000€, δηλαδή θα την βγάζουν το μήνα με 16,5 χιλιαρικάκια! Μόνο! Φοβάμαι μόνο μην πάθουν αποπληξία τα χρυσά μου στην επόμενη δημοπρασία του οίκου Christie’s, που δεν θα μπορούν να χτυπήσουν εκείνον το πολυπόθητο Cezanne! Αχ, τα χρυσούλια μου, πόσο τα καταλαβαίνω που τρέμουν μην τυχόν και χρειαστεί να πληρώσουν για το φαί, τη στέγη, την υγεία, την παιδεία 10 εκατομμυρίων ανθρώπων, που δουλεύουν για αυτούς!!!!

-Οι πραγματικές ανάγκες του κράτους, χωρίς να κοπούν τα κονδύλια για την παιδεία, τον πολιτισμό, την υγεία, τον τουρισμό, και αντιθέτως για να ενισχυθεί η έρευνα, η επιστήμη, η πράσινη ανάπτυξη, ξεπερνούν κατά πολύ την πρόβλεψη των 109 δις €.

Ας κοιτάξουμε λίγο την περίπτωση του Βελγίου (https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/be.html), που πληθυσμιακά μας πλησιάζει και όπου το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι στα 27,5 χιλιάδες €. Το Βέλγιο με το αντίστοιχο εργατικό δυναμικό, και με ένα δείκτη κοινωνικής ανισότητας πολύ μικρότερο από τον δικό μας έχει ένα ετήσιο προϋπολογισμό εξόδων στα 173,5 δις € (231δις $).

****Σημειωτέον ότι το Βέλγιο με ΑΕΠ μόλις 30 δις μεγαλύτερο από το δικό μας, έχει προϋπολογισμό εσόδων 72,3 δις πάνω από τον δικό μας(154 δις στο σύνολο).

-Αν λοιπόν υποθέσουμε ότι κι εμείς για να είμαστε μια ευνομούμενη και με κοινωνικές παροχές χώρα όπως το Βέλγιο χρειαζόμαστε αν όχι 173 δις, αλλά σίγουρα πολλά περισσότερα από τα 109 δις που λέμε ότι χρειαζόμαστε, πως μπορούμε να τα βρούμε?

Σίγουρα πάντως όχι στίβοντας την ήδη ξεζουμισμένη ομάδα της μεσαίας και χαμηλής τάξης. Σίγουρα όχι μειώνοντας τον ήδη εξευτελιστικό και μη εφαρμόσιμο προϋπολογισμό. Να υπενθυμίσω ότι ο κρατικός προϋπολογισμός εξόδων για το 2009 ήταν 109 δις και ξεπεράστηκε κατά πολύ. Η κυρίαρχη μεσαία τάξη των 24.000€/έτος όλη μαζί παράγει ένα ποσό κατά 1 δις μικρότερο από τον πιο πάνω προϋπολογισμό. Φαντάζομαι ότι ο τρόπος δεν είναι να μειώσεις τα έξοδα, άρα και τις παροχές ενός κράτους 11 εκατομμυρίων κατοίκων κάτω από τα 100 δις, όταν το Βέλγιο με ένα ΑΕΠ πολύ κοντινό στο δικό μας, σπαταλά για τους ισάριθμους κατοίκους του 173 δις. Φαντάζομαι ότι στο Βέλγιο τα έσοδα δεν προέρχονται από την μεσαία τάξη των 27.500€. Και το φαντάζομαι αυτό, γιατί δεν βγαίνει αριθμητικά. 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι επί 27.000€/εργαζόμενο = 123,8 δις. Αλλά ,ακόμα και ο προϋπολογισμός των εσόδων του κράτους του Βελγίου φαντάζει εξωπραγματικός για εμάς. Είναι 153 δις. Εμείς με ΑΕΠ μόλις 30 δις μικρότερο, υπολογίζουμε να εισπράξουμε και δεν εισπράττουμε 81,6 δις….. Τα συμπεράσματα… Αλλά, να σας προλάβω λίγο…. Ναι, χρωστάνε. Χρωστάνε πολλά, πολύ περισσότερα από εμάς…. Αλλά ρε πούστη μου, προσφέρουν και 173 δις στους πολίτες τους και τα προσφέρουν. Τραβάτε μια βολτίτσα στις Βρυξέλλες κι άμα τις δείτε, δεν καμ μπακ του Άθενς να μου εξπλέιν τι είδατε! Κι άμα με πείτε ότι είδατε την ίδια χαοτική κατάσταση με την Αθήνα μας, μα τω Θεώ που δεν πιστεύω θα πηδηχτώ από το παράθυρο!

ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΙ.
ΠΛΕΡΩΝΕΙΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΣΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ.
ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΡΕ! ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ!

Πηγή : Λήδα Καφετζή (κλικ –> εδώ)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s