Πάγκαλος…

  

12 Ιουλίου 2010 (Ημέρα Πάγκαλου)

Ταλαντούχος στις «βρόμικες» δουλειές

Τι κρύβεται πίσω από τις φασιστικές κραυγές Πάγκαλου

Γεννημένος το 1938, γόνος της γνωστής οικογενείας (ο παππούς ήταν ο γνωστός δικτάτορας Θόδωρος Πάγκαλος που διέπρεψε στον μεσοπόλεμο) ήρθε νωρίς σε επαφή με την Αριστερά. Βρέθηκε στην ηγεσία της νεολαίας Λαμπράκη και οργανώθηκε στο ΚΚΕ, διετέλεσε μέλος της καθοδήγησης του κόμματος στο Παρίσι, αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, συμμετείχε στην περιβόητη 12η ολομέλεια του 1968 και -κατά δήλωσή του- αποχώρησε το 1968, μετά την εισβολή στην Τσεχοσλοβακία. Έχοντας ειδικές σχέσεις με την ανανεωτική Αριστερά, έρχεται οριστικά σε ρήξη με τους χώρους αυτούς και προσχωρεί σχετικά αργά στο ΠΑΣΟΚ, στο οποίο και διαπρέπει ως πρωταγωνιστικό στέλεχος, καταλαμβάνοντας πολλούς υπουργικούς θώκους.
Τώρα είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπανδρέου, με ειδικό ρόλο να φωνάζει και να «γαυγίζει», πότε ενάντια στη δεξιά, πότε ενάντια στην Αριστερά και τελευταία ειδικά ενάντια στην Αριστερά και τους αγώνες. Τοποθετήθηκε σε αυτή τη θέση για να βγάζει τη «βρόμικη» δουλειά, αφενός γιατί έχει τα προσόντα και το ταμπεραμέντο να την «πέφτει» –δηλαδή τον τραμπουκισμό που χρειάζεται– και αφετέρου γιατί έχει ικανότητες και δυνατότητες να κάνει βρόμικες δουλειές. Έτσι ξεχάστηκαν γρήγορα όσα έχει πει κατά καιρούς για τον Γ. Παπανδρέου και τους φίλους του, καθώς και οι μεγάλες του αποτυχίες στα Ίμια και την υπόθεση Οτσαλάν, ως υπουργός Εξωτερικών (αυτά ίσως να είναι και προσόντα για το τιμ του Γ. Παπανδρέου.
Ο κυνισμός του, που φτάνει μέχρι την ακραία φασιστική συμπεριφορά απέναντι στον όποιο αντίπαλό του (θυμηθείτε πώς τοποθετήθηκε για τους εργαζόμενους με stage πριν λίγους μήνες), τον οδηγεί σήμερα να είναι μια από τις πιο σημαντικές φωνές ενάντια στην Αριστερά, τους αγώνες, τους εργαζόμενους. Θρασύτατος, χωρίς αναστολές, δεν του αρέσει και έχει διαγράψει κατά δήλωσή του τη λέξη «αυτοκριτική».

Εμπαθέστατος και προκλητικός βγαίνει στα ΜΜΕ και προβοκάρει ολόκληρη την Αριστερά.
Έτσι και πρόσφατα. Καταγγέλλει ότι το ΚΚΕ θέλει νεκρούς, ότι από το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν όσοι έκαψαν τη Μαρφίν, ότι από αυτά τα μπλοκ βγήκαν μέλη της ΚΟΕ και χτύπησαν τον Παναγόπουλο, και μετά ποιεί την νήσσα όταν δεν προσκομίζει κανένα στοιχείο. Ξέρει τι κάνει και συνειδητά προχωρά στις φασιστικής έμπνευσης προβοκάτσιες για να λειάνει το έδαφος στην πιο ωμή αστυνομοκρατία και καταστολή.
Το ΠΑΣΟΚ, συνολικά και όχι μόνο ο Πάγκαλος, αναγκάζεται να πάρει μεγάλες αποστάσεις από την Αριστερά για λόγους άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και για λόγους συνθετότερης ιδεολογικής μετατόπισης, η οποία πρέπει να δρομολογηθεί αναγκαστικά. Οι μωρολογίες «είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία» δεν μπορούν να λειτουργούν ως ιδεολογικό άλλοθι για πάντα. Απαιτείται ιδεολογική-πολιτική αντιστοίχηση με το Μνημόνιο και τους καταναγκασμούς που επιβάλλει στην κοινωνία. Άρα χρειάζεται ένας Πάγκαλος, γιατί σαν μπουλντόζα ανοίγει αυτόν τον δρόμο και είναι εντελώς άσχετο τι θα απογίνει ο ίδιος…

Μ.Σ.

ΥΓ: «Πάγκαλε ψεύτη» έγραψαν με τεράστια κόκκινα γράμματα έξω από το πολιτικό γραφείο του κ. αντιπροέδρου, τοιχοκολλώντας, μάλιστα, αντίγραφο πρόσφατης συνέντευξής του στην εφημερίδα Το Βήμα, στην οποία δήλωνε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε στο ΔΝΤ»


δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «δρόμος της Αριστεράς»    10 Ιουλίου 2010 –>εδώ

~//~

…o εύχαρις
 Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει ένα όνομα που ταιριάζει απόλυτα με το κορμί του. Πάγκαλος από το “παντός κάλλους”, “ο πανέμορφος”, με απαλειφή του ενός “λ” λόγω οικονομίας και ΔΝΤ. 
Τυχαίο; Δεν νομίζω!!!
Το βρήκα στον Έφηβο –> εδώ
 

   

 
 
  
 

…o ευπατρίδης : Καλημέρα!!!
 
 

 

  

…o οικολόγος : Θέματα περιβάλλοντος και το μεθάνιο της αγελάδας.
  

  

   

…οι νέες τεχνολογίες και σύστημα γκόγκλ
  

     

…ο διεθνιστής
  

  


  

…ο ευθύς, ειλικρινής, φιλαλήθης και με λίγα λόγια, ντόμπρος πολιτικός
  

   

…κοντά στα νιάτα και τους εργαζόμενους
     

   

…ο Δημοκράτης
 Ας τον αφήσουμε να μας αυτοσυστηθεί. Δεν υπάρχει αρμοδιότερος να περιγράψει τον Πάγκαλο, από τον ίδιο τον Πάγκαλο!
Απολαύστε το διάλογο που είχαν την  Παρασκευή 15/5/2009, ο τότε, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ με τον Στ. Μάνο, στο ραδιοσταθμό «City».
 

Μάνος: «Θυμούμαι το αρχικό αμάρτημα, “Έξω από το ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ, το ίδιο συνδικάτο”. Αυτό δεν το έχω ξεχάσει. Και αυτό ήταν το σύνθημα με το οποίο το ΠΑΣΟΚ…».
Πάγκαλος: «Σε ένα βιβλίο που ετοιμάζω αναμνήσεων και θα λέγεται “Στην Ευρώπη με τον Αντρέα” (…) περιγράφω πώς ο Παπανδρέου μού είχε πει όταν τον ρώτησα τι θα γίνει – γιατί ανέλαβα το υπουργείο Εξωτερικών, τον ευρωπαϊκό τομέα ενώ ίσχυε ακόμα αυτή η γραμμή μας “Έξω από το ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ”, δηλαδή, αυτή ήταν η θέση μας – και τον ρώτησα “τι πολιτική θα κάνουμε τώρα πρόεδρε, γιατί εγώ είμαι ευρωπαϊστής, αλλά εσείς έχετε πει έτσι, και ο κόσμος μας ψήφισε με βάση αυτό το πρόγραμμα”.
Μου είπε ο Παπανδρέου: “Πιστεύεις ότι θα μας ψήφιζαν αν πιστεύανε ότι πραγματικά θα φύγουμε από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ;”, την ΕΟΚ όπως την έλεγαν τότε.
Και λέω, λοιπόν, “τότε γιατί χειροκροτάγανε;”.
Λέει: “Γιατί τους άρεσε να το λέμε και γιατί ήταν πεισμένοι ότι δεν πρόκειται να το κάνουμε”.

Δεν ξέρω αν αυτό είναι μάθημα κυνισμού, αλλά εν πάση περιπτώσει βρίσκω ότι είναι μια υπέροχη πολιτική σκέψη, που ισχύει για πάρα πολλά πράγματα στην Ελλάδα»
!
Λίγο νωρίτερα, και στην ίδια εκπομπή, ο Πάγκαλος είχε πει επίσης: «Και πράγματι τα δύο μεγάλα κόμματα δεν κάνουν ποτέ αυτά που λένε. Ποτέ»!
Αυτός ο κύριος, που «καρφώνει» τον νεκρό ιδρυτή του κόμματός του, εξιστορώντας ότι ο Αντρέας Παπανδρέου δεν πίστευε τίποτα από όσα έλεγε στο λαό, και που ο Πάγκαλος τον εξυμνεί (!) γι’ αυτό, αυτός ο κύριος που ισχυρίζεται ότι ο πολιτικός αμοραλισμός, ο κυνισμός, η δημαγωγία, το ψέμα, η εξαπάτηση, η υποκρισία, η διπροσωπία, ο εμπαιγμός, συνιστούν «υπέροχη πολιτική σκέψη» (!), είναι ο ίδιος κύριος που λασπολογεί εναντίον του ΚΚΕ, που γκαιμπελίζει λέγοντας ότι το ΚΚΕ έχει σχέση με τον «Γερμανό» και ότι «το ΚΚΕ έχει κοινές επιχειρήσεις με τη ΝΔ».
Πράγματι. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δε θα μπορούσε να αναθέσει σε κάποιον «καταλληλότερο» το ρόλο του συκοφάντη.   (όλο το άρθρο στο geranitsa)  
 .
…Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, αμέσως μετά την επικράτησή του, σχημάτισε κυβέρνηση που πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη συνέλευση, αλλά πολύ γρήγορα εγκατέλειψε τα δημοκρατικά προσχήματα.
Μια πρώτη ένδειξη των πραγματικών διαθέσεων του Πάγκαλου, ήταν το διάταγμα της 13 Ιουλίου για την «κατοχύρωση του Δημοκρατικού Πολιτεύματος» , με το οποίο παραπέμπονταν σε στρατοδικεία όσοι μετέδιναν ειδήσεις που διατάρασσαν τη δημόσια τάξη ή στρέφονταν κατά κάποιο τρόπο εναντίον της κυβέρνησης…
…Ο Πάγκαλος εκμεταλλεύτηκε το έντονα αντικομουνιστικό κλίμα, που είχε δημιουργηθεί από τις αλλεπάλληλες απεργίες και τις άλλες εργατικές εκδηλώσεις, και τον πανικό του αστικού κόσμου, για να καταλάβει την εξουσία, ενώ ο αστικός πολιτικός κόσμος εύκολα συγκατατέθηκε να του δώσει πίστωση χρόνου, προκειμένου να επιβάλει μια σειρά αντιδημοτικών μέτρων, τα οποία οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις απεύφευγαν για ευνόητους λόγους… (
βικιπαίδεια)
(καλοκαίρι 1925, πριν 85 χρόνια)
 
 
 
 
 
 
 
 

  

  

============================ 

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τις Ακυβέρνητες πολιτείες (και εδώ), την πληροφορήθηκα μέσω του Βιβλιοθηκάριου, και συμμετέχουν και τα εξής ιστολόγια:
Кроткая
Happy Hour
Antidrasex
Βυτίο
Κόκκινο Μπαλόνι
Καλώδια
Ροΐδη εμμονές
e-Cynical
Πεντανόστιμη
Ροδιά
Everything you know is wrong
Ιστολόγιον
Ημερολόγιο.taspanb
Ακανόνιστη
Γατουλέας
Busy bee
χώρα του ποτέ-ποτέ
ιστορίες συνομωσίας 
Κουπέπκια
ΑΝεμος
ngeor
ο κ. ΑΜ
Θέατρο δρόμου
Μετα την εφημεριδα
ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Can’t hear yaaaa!
τίποτα το σημαντικό
AlluFunMarx
Punk-αλος

και στο twitter: #PankalosDay

[η λίστα θα ενημερώνεται συνεχώς, όπως λέει και η Кроткая] 

  

  

8 comments on “Πάγκαλος…

  1. Παράθεμα: Πάγκαλος « Ροΐδη Εμμονές

  2. Παράθεμα: Θεόδωρος Πάγκαλος « Кроткая

  3. Παράθεμα: Tweets that mention Πάγκαλος… « Κανάλι -- Topsy.com

  4. Παράθεμα: καλημέρα σας κύριε πάγκαλε… « ακυβέρνητες πολιτείες

  5. Παράθεμα: Πάγκαλος…ακούει; « Το κόκκινο μπαλόνι

  6. Παράθεμα: Πάγκαλος « Έφηβος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s