Pentanostimi for Mayoress

ΓΙΑ ΑΘΗΝΑ ΝΟΣΤΙΜΗ

ΨΗΦΙΣΤΕ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ

http://pentanostimi.blogspot.com/2010/09/blog-post_9962.html

 

ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΘΗΝΑ ΑΛΛΗ

ΨΗΦΙΣΤΕ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ

 

9 comments on “Pentanostimi for Mayoress

 1. ΔΗΛΩΣΗ
  της Νάντιας Βαλαβάνη

  Αποφάσισα χθες, μετά από πρόταση του Αλέκου Αλαβάνου και του Παναγιώτη Λαφαζάνη, να αποδεχτώ την υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Αττικής. Αυτή η εξαιρετικά τιμητική για μένα πρόταση είχε νόημα μόνο ως μια έσχατη προσπάθεια για ενωτική κάθοδο του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές αυτές, που απαιτούν μια ευρείας λαϊκής συσπείρωσης, αποτελεσματική μάχη ενάντια στο Μνημόνιο της ελληνικής κυβέρνησης και της Τρόικα, που καταδικάζει τη χώρα στην υπανάπτυξη, εκατομμύρια συμπολίτες μας σε ένα είδος «μισής ζωής» και αφαιρεί απ’ τη νεολαία την ελπίδα.
  Μετά από την κατά πλειοψηφία απόφαση, όμως, της ΚΠΕ του ΣΥΝ να στηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Αλέξη Μητρόπουλου για την Περιφέρεια Αττικής, θεωρώ ότι η συνέχιση της διαθεσιμότητας μου ως υποψήφιας είναι άσκοπη. Η επιμονή σ΄ αυτήν, όπως και η συνέχιση των σχετικών συζητήσεων, θ΄ αποπροσανατόλιζε, δημιουργώντας την ψευδή εντύπωση ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια ενωτικών λύσεων. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι αποφάσεις που βρίσκονται σε πλήρη διάσταση με τις αγωνίες και τις προσδοκίες του κόσμου της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και το ενωτικό εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ήδη ειλημμένες.
  Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της ΚΠΕ του Αριστερού Ρεύματος του ΣΥΝ και τα μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που στήριξαν την προσπάθεια αυτή.

  Αθήνα, 09.09.2010

 2. Δήλωση Νίκου Γαλάνη, εκπροσώπου της ΚΟΕ στη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

  1. Είναι γνωστό ότι ζούμε μια βαθύτατη οικονομική κρίση που στη χώρα μας έχει σαν συνέπεια άγριες και πειραματικές πολιτικές διάλυσης της κοινωνικής συνοχής, ολοκληρωτικής υποταγής των εργαζομένων, αφαίρεσης της δυνατότητας από τη νεολαία να ζήσει σχετικά ευτυχισμένα τα καλύτερά της χρόνια.

  Εξελίσσεται και αναπτύσσεται επικαιροποιημένη με βάση το κατάπτυστο μνημόνιό τους μια σκληρή πολιτική που έχει δημιουργήσει μια τεράστια δεξαμενή-μείγμα απελπισμένων, θυμωμένων, αμήχανων, απογοητευμένων συνταξιούχων, ανέργων, εργαζομένων, νεολαίων και μικρομεσαίων.
  Ένα ανθρώπινο πολυταξικό κοκτέιλ, που στη βάση του είναι ο κόσμος της εργασίας που μπορεί να εξελιχθεί σε ηφαίστειο, που εγκυμονεί κοινωνικές και πολιτικές εκρήξεις.

  Το ζητούμενο σήμερα για την επίλυση του σύγχρονου κοινωνικού ζητήματος είναι το πώς η κοινωνική απελπισία και αγανάκτηση θα μετασχηματιστεί σε πολιτική ελπίδα.Αυτό θα παίζεται καθημερινά και κάθε μάχη θα ‘ναι μια μεγάλη μάχη, που θα κρίνει το προς τα πού θα πάει το γραδόμετρο του αγώνα.

  2. Σε αυτές τις συνθήκες που αντικειμενικά είναι ευνοϊκές για την Αριστερά που η ζήτησή της θα ‘ταν τεράστια, η Αριστερά εμφανίστηκε μπλοκαρισμένη, αυτοαπομονωμένη να κοιτά τον εαυτό της και όχι την κοινωνία, μια Αριστερά της επιβίωσης, των υπαρκτών αλλά αδύναμων κομματιδίων, μηχανισμών, ίντριγκας και όχι παραγωγής ιδίας πολιτικής, δράσης. Εμφανίζεται μια Αριστερά χωρίς πολιτική γραμμή, σχέδιο και προσπάθεια δημιουργίας ενός πολιτικού κινήματος-ρεύματος για να ανατραπούν οι συσχετισμοί.

  Μπροστά στην πρώτη μετα μνημονίου πολιτική μάχη, απογοητευθήκαμε ακόμα μια φορά από την ηγεσία του ΚΚΕ που πρόλαβε ασθμαίνοντας να κατεβάσει τους κομματικούς του υποψηφίους, αδιαφορώντας για το αν υπάρχει δυνατότητα άλλης φωνής με μεγαλίτερη συγκέντρωση δύναμης άρα και αποτελεσματικότητας. Το μικρόβιο της ενότητας φαίνεται πως για την ηγεσία του ΚΚΕ αποτελεί μεγαλύτερο φόβο από το θηρίο της τρόικας, της Ε.Ε. και της εθελόδουλης κυβέρνησης ΓΑΠ. Ξεχάστηκε άραγε η απορρίφθηκε η ιστορία της εθνικής αντίστασης και του ηρωικού ΕΑΜ;

  Παραμένουμε επίσης έκπληκτοι μπροστά στη μεγάλη ευκολία αυτοαπομόνωσης, περιχαράκωσης αλλά και αντιΣΥΡΙΖΙΚΗΣ επιθετικότητας τμημάτων της ηγεσίας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

  Στο ΣΥΡΙΖΑ όμως πληγωθήκαμε το τελευταίο διάστημα -βαθύτατα και ανεπανόρθωτα- και βρεθήκαμε νάμαστε τα αγαπημένα θέματα των γελοιογράφων και φρέσκων αριστερών και λαικών ανέκδοτων. Η γελοιοποίηση προήλθε από την πασαρέλα των ονομάτων και τις επακόλουθες ηχηρές αρνήσεις που προβλήθηκαν στον τύπο για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στην Αττική και Αθήνα αντίστοιχα. Η ευθύνη για την τέτοια εξέλιξη ανήκει αποκλειστικά στην αυθαιρεσία της ηγετικής ομάδας του ΣΥΝ, που μέσα σε ένα χρόνο διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ αφότου διέσπασε τον ΣΥΝ για να τον οδηγήσει (ξανά επίσης) ή σε νέα διάσπαση ή σε μαζική αποστράτευση. Και όλα αυτά για να εκτελεσθεί ένα φθηνό σχέδιο αποκλεισμού του Αλ. Αλαβάνου, η στην χειρότερη περίπτωση να ακολουθηθεί ένα «φρέσκο» σχέδιο μιας κεντροαριστεράς.
  Είναι φανερό πως χρειαζόμαστε ένα ελπιδοφόρο μέλλον κόντρα σε ένα νεκρό πλέον παρελθόν που έφθασε ως ένα σημείο τα πράγματα στην Αριστερά.

  3. Η ΚΟΕ σε όλη τη διάρκεια του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να υπηρετήσει τη βασική πολιτική της γραμμή που είναι ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΩΡΑ.

  Σε όλη τη διάρκεια του υβριδικού, πρωτότυπου και ελπιδοφόρου εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να διατυπώσει μια δική της ανεξάρτητη άποψη, μια δική της ανεξάρτητη πολιτική γραμμή καθοδηγούμενη από την αντίληψη ότι μέσα από έντιμες-καθαρές πολιτικές αντιπαραθέσεις θα υπάρξουν μεγαλύτερες και ουσιαστικότερες πολιτικές συνθέσεις και ενότητες.

  Δεν επεδίωξε ρόλο αντιπολίτευσης αλλά ρόλο βαθέματος της ενότητας, και απεδείχθη αυτό, είτε με προεδρία Αλαβάνου είτε με προεδρία Τσίπρα. Είμασταν και είμαστε πάντα πρόθυμοι για την θετική υπερβαση της πολυδιάσπασης θέτοντας την οργάνωση μας σε αυτό το σχέδιο, δεν είμαστε όμως καθόλου πρόθυμοι του ΣΥΝ ούτε θελήσαμε να ανήκουμε στην παρέα του και στο σχέδιο ΣΥΝ και λοιπες δυνάμεις.

  Σήμερα αναπνέοντας τον αέρα που μυρίζει εκρήξεις, κατανοώντας τις ευθύνες και την αναγκαιότητα για μια άλλη κατάσταση στο χώρο της ευρύτερης Αριστεράς, αναζητώντας μια Αριστερά που να συνδέεται μα την κοινωνία, που να τολμά να οικοδομεί νέα μαζικά πολιτικά εγχειρήματα, η ΚΟΕ στήριξε και στηρίζει την υποψηφιότητα του σ. Αλέκου Αλαβάνου στην περιφέρεια Αττικής θεωρώντας ότι έχει αποδείξει την ικανότητα του : 1) να προσεγγίζει από τα αριστερά μεγάλα κοινωνικά ακροατήρια, 2) να συγκινεί τις γνήσιες αντιδεξιές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, 3) να ακούγεται από το πιο ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας, τη νεολαία και 4) να αποτελεί μια σημαντική συγκολλητική ουσία για την Αριστερά. Επιζητούμε την δυνατότητα οικοδόμησης της πολιτικής ελπίδας. Οι περιφερειακές εκλογές στην Αττική είναι μια πρώτη ευκαιρία, ένα ξεκίνημα του μεγάλου παρατεταμένου αγώνα ενάντια στην Ε.Ε., την τρόικα και την κυβέρνηση.

  4. Ακόμα και την ύστατη στιγμή δεν θέλαμε με ευκολία και άνεση να θυσιάσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ προς δικαίωση της δικής μας αλήθειας. Γι’ αυτό και αποδεχτήκαμε πρόταση υποψηφιότητας της σ. Νάντια Βαλαβάνη. Παρολα αυτά και ενώ η κατά πλειοψηφία απόφαση της Κ.Π.Ε. του ΣΥΝ επέμενε στην υποψηφιότητα Μητρόπουλου οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ εμφανίστηκαν στην γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζοντας τα τερτίπια και προς χάρη εντυπώσεων, παίζοντας με νέες δήθεν εναλλακτικές, χωρίς ταυτόχρονα να αποκλείουν την υποψηφιότητα Μητρόπουλου.

  Πιστεύουμε πως η ιδέα της ενότητας της Αριστεράς δεν διασπάται, δεν αυτοκτονεί, δεν χρησιμοποιείται. Η ιδέα της ενότητας δεν μπορεί όμως να αφεθεί να ‘ναι μια κακόφημη έννοια, δεν μπορεί ταυτόχρονα να φυλακίζει την πολιτική δυναμική της ανατροπής των συσχετισμών –ειδικά σε αυτή τη σκληρή και δύσκολη εποχή για τη χώρα και την κοινωνία– γιατί γι’ αυτό το λόγο δημιουργήθηκε και έχει χρησιμότητα.

  Η ενότητα της Αριστεράς δεν μπορεί να μας κάνει να δικαιολογήσουμε πράγματα απαράδεκτα για τις αξίες, τα οράματα, το ήθος και τους ηρωικούς αγώνες της Αριστεράς που διαπράττονται διαρκώς από ορισμένους καιροσκόπους των μηχανισμών, που παραμένουν μηχανισμοί εξυπηρέτησης ατομικών συμφερόντων και μικροεξουσιών κι όχι υπηρέτες της λεγόμενης –από παλιά– υπόθεσης.

  Το σχέδιο της συγκόλλησης με δήθεν αντάρτες του ΠΑΣΟΚ δεν αφορά το σχέδιο της ενότητας της Αριστεράς, δεν αφορά το σχέδιο μιας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας με κέντρο-πυρήνα την Αριστερά.

  Ας βάλουμε ένα τέλος στη συνεχιζόμενη παρακμή, γελοιοποίηση και εκφυλισμό της ριζοσπαστικής αριστεράς. Ας τολμήσουμε να δοκιμαστούμε στο φρέσκο αέρα της κοινωνίας, παραμένοντας ένθερμοι υποστηρικτές της Αριστεράς και της ενότητάς της .

 3. Ο Χ Καπάταης στο «Μέτωπο»…
  (υποψ. Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην Α’ Αθήνας)

  Εμείς, Σοσιαλιστές, Δημοκράτες, πιστοί στις αρχές της Εθνικής Ανεξαρτησίας, Λαϊκής Κυριαρχίας, Κοινωνικής Απελευθέρωσης
  σε αυτή τη χρονική στιγμή συναντιόμαστε με την Ιστορική Αριστερά μη ανεχόμενοι την συνεχιζόμενη διολίσθηση της σημερινής κυβέρνησης σε όλο και πιο ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα και πολιτικές.
  Δυστυχώς από το συμβόλαιο με το λαό φτάσαμε στο συμβόλαιο με το ΔΝΤ και την ΤΡΟΙΚΑ.
  Από την υποψηφιότητα της Αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη φτάσαμε στον κύριο Τατούλη .
  Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη, ο κοινός μας αγώνας για την ανατροπή του Μνημονίου και των εκφραστών του.
  Μεγαλύτερη ανάγκη είναι η διαμόρφωση εκείνων των προϋποθέσεων όπου ο λαός θα μπορέσει να επιβάλλει τις απαραίτητες για τον τόπο λύσεις.
  Και λύσεις υπάρχουν . Ο μονόδρομος του Μνημονίου είναι η μεγάλη πλάνη.
  Θα πρέπει να αποτινάξουμε τα ενοχικά σύνδρομα που προσπαθούν να μας επιβάλλουν για την σημερινή κατάσταση της χώρας, και με θάρρος και ελπίδα όλοι με τη συμμετοχή μας να γίνουμε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.
  Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε άλλο την συνεχιζόμενη πτώση του βιοτικού επιπέδου κάθε Έλληνα και Ελληνίδας.
  Δεν πρέπει να επιτρέψουμε το μαρασμό της μικρομεσαίας επιχείρησης, του αυτοαπασχολούμενου και όλων των ανθρώπων της εργασίας.
  Δεν πρέπει να επιτρέψουμε το μέλλον των παιδιών μας να είναι η νέα μετανάστευση ή η ανεργία.
  Δεν μπορούμε να ανεχτούμε τις βάρβαρες επιθέσεις στο κοινωνικό κράτος, την πρόνοια και τις επιχειρήσεις κοινωνικού ενδιαφέροντος και ωφέλειας.
  Έτσι λοιπόν καταθέτουμε όλες μας τις δυνατότητες και δυνάμεις στον κοινό μας αγώνα με μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον.

 4. Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής
  συνέντευξη τύπου για τις περιφερειακές εκλογές
  Ομιλία του Αλέκου Αλαβάνου 9/9/2010

  Πριν ένα σχεδόν χρόνο είχαμε κοινοβουλευτικές εκλογές.
  Η κυβέρνηση Παπανδρέου εφάρμοσε το αντίθετο ακριβώς πρόγραμμα από αυτό που είχε παρουσιάσει. Διέλυσε το κοινωνικό κράτος. Παρέλυσε την οικονομική δραστηριότητα. Κατέλυσε τη λαϊκή κυριαρχία. Παρέδωσε την εξουσία στους ξένους, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δίνουν μια μοναδική ευκαιρία στον ελληνικό λαό να τοποθετηθεί ενάντια στο μνημόνιο και σε μια κυβέρνηση που πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό, για το κοινωνικό κράτος και την ανάπτυξη.
  Αυτό ισχύει πρώτα από όλα στην περιφέρεια Αττικής, όπου ζει σχεδόν η μισή Ελλάδα. Για αυτό ακριβώς η δύναμη που μας οδήγησε στο νήμα για το μνημόνιο, η ΝΔ, και η δύναμη που έφερε το μνημόνιο, το ΠΑΣΟΚ, προσπαθούν με την επιλογή των υποψηφίων και με κάθε τρόπο να ακυρώσουν τον πολιτικό χαρακτήρα
  Με αυτό το σκεπτικό, που έχει διατυπώσει εδώ και πολλούς μήνες, το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής ανακοινώνει σήμερα την πρωτοβουλία για μετωπικό ψηφοδέλτιο στην Αττική.
  Το θεωρούμε χρέος μας.
  Γνωρίζουμε ότι το περιβάλλον των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι νοσηρό και τοξικό από προσωπικές φιλοδοξίες και συνεχή κομματικά κόλπα.
  Δεν μας ενδιαφέρουν τα αξιώματα της περιφερειακής αρχής. Καθόλου. Μας ενδιαφέρει η ενεργοποίηση της κοινωνίας κατά τη διάρκεια της εκλογικής μάχης παράλληλα με τους καθημερινούς αγώνες, η απόφασή της τη μέρα των εκλογών, η αξιοποίηση της περιφέρειας για να επανεμφανισθεί η ελπίδα στη χώρα. Εκεί θα έχει δικαιωθεί και ολοκληρωθεί το έργο μας.
  Επιδιώκουμε την αποφασιστική καταδίκη του Μνημονίου και των πολιτικών δυνάμεων που μας οδήγησαν εδώ. Το κέντρο βάρους όμως είναι αλλού. Στην παρουσίαση και τη στήριξη της εναλλακτικής λύσης.
  Η εναλλακτική λύση είναι ριζοσπαστική, αλλά απλή και υλοποιήσιμη. Περιλαμβάνει ένα σύνολο κατευθύνσεων που κατά καιρούς καθεμία από αυτές έχει ληφθεί από διάφορες χώρες.
  Αναδιάρθρωση του διεθνούς χρέους με εξάλειψη σημαντικού μέρους του.
  Διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ελάχιστους όρους που κάνουν ανεκτή την παραμονή στο ευρώ.
  Δημοσιονομική αποκατάσταση όχι στη βάση της εξαθλίωσης των εργαζομένων, αλλά με στοχευμένες παρεμβάσεις σε αντιπαραγωγικούς τομείς.
  Αναγέννηση του κοινωνικού κράτους και μέσω αυτής ανάταξη της παγωμένης οικονομικής δραστηριότητας και των δημοσίων εσόδων.
  Ισχυρό δίκτυο δημοσίων τραπεζών και επιχειρήσεων, όχι μόνο κερδοφόρων, αλλά και εργαλείων για την ανάπτυξη.
  Αλλαγή του οικονομικού προτύπου με επίκεντρο την αξιοποίηση της δημιουργικής δύναμης της νεολαίας, μέσω της παιδείας, της τεχνολογίας, συλλογικών μορφών παραγωγικής δραστηριότητας.
  Ο νόμος Καλλικράτη είναι το Μνημόνιο στην Αυτοδιοίκηση.
  Δεν θέλουμε μια περιφέρεια που θα προσφέρει συσσίτια σε πολλές χιλιάδες φτωχούς. Θέλουμε μια Αττική χωρίς φτωχούς.
  Δεν θέλουμε αυτοδιοικητική αστυνομία για την αυξανόμενη παραβατικότητα μιας νέας γενιάς χωρίς αύριο. Θέλουμε τους νέους με αισιοδοξία στην αίθουσα παραδόσεων και στον τόπο δουλειάς.
  Δεν θέλουμε ένα οδικό δίκτυο για τα νεκροταφεία μαγαζιών. Θέλουμε δρόμους και λεωφόρους που να σφύζουν από ζωή και δραστηριότητες.
  Χωρίς ριζική αλλαγή του οικονομικού πλαισίου του μνημονίου οι περιφερειακοί θεσμοί θα βυθισθούν στο χρέος, θα εξελιχθούν σε εστίες νέων επιβαρύνσεων για τους πολίτες, θα γίνουν εστίες διάψευσης, ασυνέπειας και παρακμής.
  Μόνο σε ένα εντελώς διαφορετικό οικονομικό πλαίσιο οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί θα μπορούσαν να γίνουν κινητήρας οικολογικής προστασίας, κοινωνικής παρέμβασης, τομής σε κεντρικά προβλήματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, οι συγκοινωνίες, πολιτιστικής άνθισης.
  Για αυτό ακριβώς ο πολιτικός χαρακτήρας των εκλογών δεν σκιάζει την αυτοδιοικητική τους σημασία αλλά είναι η πρώτη και κεντρική προϋπόθεση για την ανάδειξή της.
  Στόχος μας είναι η πρότασή μας να είναι πλειοψηφική.
  Γνωρίζουμε φυσικά τις δυσκολίες που φαίνονται ανυπέρβλητες και το εξαιρετικά αδύναμο σημείο αφετηρίας.
  Η ενωμένη αριστερά των ημερών του άρθρου 16, πριν λίγο μόλις καιρό, είχε ανοίξει τα φτερά της, είχε αναδειχθεί ελπίδα της κοινωνίας, συνομιλητής και φίλος της νέας γενιάς. Σήμερα είναι κατακερματισμένη, αναξιόπιστη, αδιάφορη για τη νεολαία, ασήμαντη.
  Προσωπικά θέλω να εξάρω τις προσπάθειες του Μανώλη Γλέζου και του Παναγιώτη Λαφαζάνη σε αυτή τη ιδιότυπη στιγμή που είναι δύση και ανατολή μαζί.
  Όλα αυτά όμως είναι και βασικοί λόγοι που παίρνουμε αυτή την πρωτοβουλία.
  Για μας η αριστερά δεν είναι η δύναμη που θα τρέξει να συντηρήσει την αναχρονιστική πολιτική σκηνή που κυριαρχείται από τον δικομματισμό και παραχωρεί και ένα εισιτήριο εξώστη και στην ίδια.
  Για μας η αριστερά είναι η δύναμη που με τόλμη, με διακινδύνευση, με πάθος, με φαντασία, με όραμα πρωταγωνιστεί στην πλήρη αλλαγή του πολιτικού χάρτη, και πρώτα του εαυτού της.
  Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με τη συμμετοχή της κοινωνίας. Και οι περιφερειακές εκλογές στην Αττική, τη μισή σχεδόν Ελλάδα, είναι μια μεγάλη δυνατότητα.
  Καλωσορίζουμε τις φίλες και τους φίλους μας από τον σοσιαλιστικό χώρο. Είναι τιμή για μας η κοινή πλέον δράση.
  Έχουν περάσει μάλιστα μια δοκιμασία που δεν έχουμε περάσει εμείς από την αριστερά. Βγαίνουν μέσα από χρόνια παραμονής σε ένα κυβερνητικό χώρο αλώβητοι και ακέραιοι, χωρίς εμπλοκές σε γκρίζες μέρες, γκρίζα υπουργεία και γκρίζες διαχειρίσεις, χωρίς συμμετοχές σε δικαστικές ή άλλες περιπέτειες, χωρίς έκθεση σε στήριξη αντικοινωνικών μέτρων, με αντιστάσεις και λαϊκότητα.
  Εκφράζουν αυτό το μεγάλο μέρος των οπαδών του ΠΑΣΟΚ που πίστευσαν και πιστεύουν στην Λαϊκή Κυριαρχία, την Εθνική Ανεξαρτησία, την Κοινωνική Απελευθέρωση.
  Το Μέτωπο είναι πλέον πραγματικότητα.
  Στον εξαιρετικά δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο κεντρικό μας στόχο, στην περίπτωση ανάδειξης του εγχειρήματός μας στην περιφερειακή αρχή της Αττικής, τρεις θα είναι οι άμεσες κατεπείγουσες προτεραιότητες στις οποίες θα κατευθυνθούν και τα μεγαλύτερα κονδύλια στη διάθεσή μας:
  – Θέσεις εργασίας.
  – Κοινωνικές υπηρεσίες, από το νήπιο μέχρι την τρίτη ηλικία.
  – Αναβίωση της οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας.
  Στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής δεν πρόκειται να γίνει ούτε μια απόλυση.
  Στα κτήρια της περιφέρειας Αττικής θα είναι απαγορευμένη η είσοδος της τρόικα και των ανθρώπων της.
  Στις δράσεις της περιφέρειας Αττικής θα εφαρμόζεται το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας και όχι η αντισυνταγματική νομοθεσία της κυβέρνησης Παπανδρέου. Θα υπερασπισθούμε τα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα των πολιτών. Με κάθε αγώνα, έτοιμοι για κάθε συνέπεια και κάθε τίμημα.
  Ελεύθερη Αττική.
  Ελεύθερη από το Μνημόνιο, τα τελεσίγραφα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
  Ελεύθερη από τις πρόσθετες αντεργατικές πολιτικές, το τέλος του εμποράκου, τη νεολαία σε αδιέξοδο, την παρακμή των υποδομών, τη μικρή και μεγάλη εγκληματικότητα που φέρνει η εξαθλίωση, τις νύκτες πορνείας.
  Στις 15 Νοέμβρη, απέναντι στην κεντρική κυβέρνηση της κατεδάφισης του Κοινωνικού Κράτους μπορεί να αντιπαρατάσσεται η κυβέρνηση της Αττικής, της μισής Ελλάδας, για την Αναγέννηση του Κοινωνικού Κράτους.
  Η Ελεύθερη Αττική είναι το πρώτο, αποφασιστικό βήμα για την Ελεύθερη Ελλάδα.
  Είναι όνειρο σε σχέση με τις μέρες απαισιοδοξίας, παραίτησης, πίκρας, κακομοιριάς, απόγνωσης, θυμού ή κυνισμού που όλοι βιώνουμε.
  Δεν είναι όνειρο σε σχέση με το εφικτό της πραγματοποίησής του.
  Όλους αυτούς τους μήνες, με την ελληνική περιπέτεια πάνω στη σκηνή της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, επιχειρούν να πείσουν τους λαούς ότι πια κυβερνούν οι τοκογλύφοι των παγκόσμιων αγορών και οι πειρατές των τραπεζικών συγκροτημάτων. Ότι ο λαός δεν υπάρχει, δεν έχει λόγο, δεν έχει ψυχή.
  Έφτασε η στιγμή να δώσουμε την απάντησή μας. Η κοινωνία της εργασίας υπάρχει. Έχει λόγο. Έχει ψυχή. Και είναι αυτή που θα καθορίσει με τους αγώνες και με την ψήφο της την πορεία των πραγμάτων.
  Με τον συμβολικό ρόλο που έχει σήμερα η Ελλάδα, η ήττα του μνημονίου, η νίκη του Κοινωνικού Κράτους στη μισή Ελλάδα είναι μήνυμα με διεθνείς αποδέκτες και επιδράσεις.
  Πρόκειται για μια φιλόδοξη αλλά δύσκολη πορεία.
  Δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την πρωταγωνιστική παρουσία της νέας γενιάς. Όχι συμμετέχοντας. Αλλά συνδιαμορφώνοντας.
  Οι νέες και οι νέοι που βιώνουν το αποκορύφωμα της εξουσιαστικής βίας του παγκόσμιου καπιταλισμού πάνω τους, πάνω στη νέα γενιά της χώρας όπου γίνεται το διεστραμμένο πείραμα. Που αντιστέκονται. Που φοβούνται. Που παραιτούνται. Που τα χάνουν.
  Οι νέες και οι νέοι που δεν βρίσκουν δουλειά. Που εξευτελίζονται αναζητώντας την. Που βλέπουν να παραβιάζεται κάθε δικαίωμά τους. Που σπουδάζουν χωρίς να ξέρουν τον λόγο. Που ονειρεύονται να φύγουν, να αφήσουν την Ελλάδα πίσω τους. Που έχουν φέρει απέξω τα μεταπτυχιακά και ψάχνουν για χειρωνακτική εργασία, μια χαμένη ζωή. Που σαρανταρίζουν και ζουν με τους γονείς τους. Που μπροστά τους είναι μια δεκαετία χωρίς προοπτική.
  Έχουμε τη δύναμη της ανατροπής.
  Θα την χρησιμοποιήσουμε. Μαζί.

 5. Δήλωση του εκπροσώπου της ΔΕΑ, Αντώνη Νταβανέλλου, στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

  Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να αντιμετωπίσει ενιαία την πρόκληση των περιφερειακών εκλογών. Η ευθύνη βαρύνει την ηγεσία του Συνασπισμού.

  Την Τετάρτη 8/9, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού αποφάσισε δια πλειοψηφίας να προτείνει για την περιφέρεια της Αττικής τη συνεργασία με το «πασοκογενές» σχήμα της Δημοκρατικής Συνεννόησης, με επικεφαλής τον Αλ. Μητρόπουλο.

  Η απόφαση αυτή αποτελεί παραβίαση της πολιτικής συμφωνίας της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που ενέκρινε μεν το «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ προς τις δυνάμεις που αποδεσμεύονται από το ΠΑΣΟΚ, αλλά με την πολιτική και τις δεσμεύσεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς και όχι με την αυτοδιάλυση του ΣΥΡΙΖΑ (ή το κρύψιμό του…) μέσα σε ένα σχήμα με απροσδιόριστες -για την ώρα- σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ.

  Η απόφαση αυτή αποτελεί επίσης εκδήλωση βαθιάς περιφρόνησης προς τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κανείς άλλος –πέραν της ηγεσίας του ΣΥΝ- δεν συμφωνούσε και δεν συμφωνεί με το «σχέδιο» υποστήριξης στον Αλ. Μητρόπουλο.

  Η επιμονή της ηγεσίας του ΣΥΝ στην υποστήριξη στον Αλ. Μητρόπουλο είναι ένα μεγάλο βήμα στην απόπειρα μετάπλασης του ΣΥΡΙΖΑ: Διευκολύνει την συγκρότηση μιας σοσιαλδημοκρατικής «συνιστώσας», ελπίζει στην εμφάνιση ανάλογης πράσινης-οικολογικής στο μέλλον, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ ως βασική επιλογή συμμαχιών του ΣΥΝ να αλλάξει χαρακτήρα. Να υποβαθμίσει τα χαρακτηριστικά ριζοσπαστικής Αριστεράς (τα κατ’ άλλους «αριστερίστικα»…) και να γίνει «πλατύτερος» από το κόμμα του ΣΥΝ, όπως άλλωστε συνιστούσαν τα στελέχη του σημερινού Δη.Αρι…

  Ακριβώς επειδή το διακύβευμα της απόφασης ήταν μεγάλο –και λόγω της σφοδρής αντίδρασης των στελεχών του Αριστερού Ρεύματος- η ηγεσία του ΣΥΝ επιχείρησε να θολώσει τα νερά. Ενώ αποφάσισε και πρότεινε δημόσια τον Αλ. Μητρόπουλο, άφηνε –τάχα- ανοιχτό το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του συντρόφου Θοδωρή Δρίτσα. Ακόμα και απολύτως άπειροι σύντροφοι κατανοούν εύκολα ότι η υποψηφιότητα του σ. Θοδ. Δρίτσα -τον οποίο τιμούσαμε και τιμούμε ιδιαίτερα- εκφράζει τελείως άλλες προοπτικές και άλλα σχέδια από εκείνα της υποψηφιότητας του Αλ. Μητρόπουλου.

  Η ηγεσία του ΣΥΝ δεν είχε παρανοήσει, δεν επιχειρούσε να κρατήσει δύο τελείως διαφορετικά καρπούζια στην ίδια μασχάλη. Απλώς συνέχιζε τον αφόρητο τακτικισμό (που συσσώρευσε αρκετά στραπάτσα φέτος το καλοκαίρι), αδιαφορώντας για το αν τραυματίζει ανθρώπους, οργανώσεις, πολιτικές σχέσεις και τελικά την ίδια την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

  Τα στελέχη του «Μετώπου», στις διαδοχικές συνεδριάσεις της Γραμματείας ζητήσαμε να απορριφθεί καθαρά και δημόσια η πρόταση για τον Αλ. Μητρόπουλο και να υπάρξει ενωτική διέξοδος με την υποψηφιότητα της Νάντιας Βαλαβάνη, που είχε ήδη προταθεί στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο κόμμα του ΣΥΝ από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

  Η πρόταση αυτή δεν στηριζόταν σε σύγκριση μεταξύ των σ. Δρίτσα και Βαλαβάνη, αλλά στην ύστατη προσπάθεια –πραγματικά την τελευταία στιγμή!- να αξιοποιηθεί η Νάντια Βαλαβάνη για την ενιαία έκφραση όλων των δυνάμεων του χώρου. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε χωρίς κανείς να μπει στον κόπο να εξηγήσει γιατί…

  Μετά από αυτά, η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Αλ. Αλαβάνου με τη στήριξη του «Μετώπου», ήταν απλώς μονόδρομος για τις δυνάμεις που δεν ήθελαν να δουν το ΣΥΡΙΖΑ να χάνεται μέσα σε μια «σύγκλιση» με κάποιες απροσδιόριστες πασοκογενείς δυνάμεις, αλλά επίσης δεν ήταν διατεθειμένες να καταφύγουν στην παθητικότητα της αποχής. Ιδίως μπροστά σε μια εκλογική μάχη με καθοριστική σημασία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s