Στα 434,3 δισ. έφθασε το εξωτερικό χρέος (ή στο 187% του ΑΕΠ)!!!

Κατά 21,3 δις αυξήθηκε το ακαθάριστο εξωτερικό χρέος της χώρας στο δεύτερο τρίμηνο του 2010, φθάνοντας τα 434,3 δισ. ευρώ ή στο 187% του ΑΕΠ σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Είναι σημαντικό να θυμηθούμε ότι :

Το παρέλαβε ο Σημίτης το 1996 στα 100 δισ. ευρώ και το παρέδωσε το 2004 στα 200 δισ. ευρώ αν και οι κυβερνήσεις του σε αυτήν την οχταετία διαχειρίστηκαν περισσότερα από 300 δισ. ευρώ.
Το παρέλαβε ο Κωστάκης Καραμανλής το 2004 στα 200 δισ. ευρώ και μετά από πέντε χρόνια, το 2009 το παρέδωσε στα 300 δισ.  αν και ο ίδιος υποσχόταν να δημιουργήσει έσοδα για να ισοσκελίζει τους δυσβάστακτους τόκους των δέκα και άνω δις ευρώ που πληρώναμε ετησίως.
Τέλος το παρέλαβε ο Γιωργάκης Παπανδρέου το 2009 στα 300 δισ. ευρώ υποσχόμενος ότι λεφτά υπάρχουν και μέσα σε ένα μόνο χρόνο κατάφερε να το φτάσει στα 434,3 δισ. ευρώ

Οι τόκοι για το 2010 θα είναι 12,34 δισ. ευρώ και για το 2011 θα είναι στα 15,7 δισ. ευρώ.
Ο ΓΑΠ και η κυβέρνηση του υποστηρίζουν ότι η στυγνή φορολόγηση τα μέτρα λιτότητας η μείωση μισθών και συντάξεων και όλος ο κόπος που κάνει ο ελληνικός λαός δεν θα πάει χαμένος και οι θυσίες θα φέρουν καρπούς. Για την ώρα το μόνο που καταφέρνουν είναι να πληρώνουν μόνο ένα ελάχιστο μέρος των τόκων.

Μέρα με την μέρα γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι με το ένα χέρι με ληστρική επιδρομή υφαρπάζουν τα χρήματα των εργαζομένων και με το άλλο χέρι τα πετάνε σε ένα πηγάδι δίχως πάτο. Το πηγάδι που έκτισε ο δικομματισμός, σιγά – σιγά όλα τα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Το ότι αυτή είναι μια αδιέξοδη πολιτική έχουν αρχίσει να το σκέφτονται και τα στελέχη του ΓΑΠ. Μάλιστα ο Ανδρέας Λοβέρδος,  σκεφτόμενος δυνατά, είπε ότι φοβάται μην τους πάει ο λαός σε ένα νέο Γουδή.Αυξήθηκε κατά 21,3 δισ. το εξωτερικό χρέος

NAFTEMPORIKI.GR Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2010 12:09
Τελευταία Ενημέρωση : 04/10/2010 12:20

Αύξηση 21,3 δισ. ευρώ εμφάνισε το ακαθάριστο εξωτερικό χρέος της χώρας στο δεύτερο τρίμηνο του 2010, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, φθάνοντας τα 434,3 δισ. ευρώ ή στο 187% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα τριμηνιαία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Σημειώνεται ότι το εξωτερικό χρέος της χώρας περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις της έναντι των άλλων χωρών, όπως αυτό προκύπτει ανά τομέα της οικονομίας (Γενική Κυβέρνηση, Τράπεζες κλπ), και αποτυπώνει κατά κύριο λόγο τη συνολική αξία του δανεισμού των φορέων αυτών στο εξωτερικό. Ο κύριος όγκος του εξωτερικού χρέους αφορά στο Δημόσιο.

Συνολικά, το συγκεκριμένο μέγεθος αποτιμήθηκε στις 30 Ιουνίου σε 184 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο (αποτίμηση Μαρτίου), που ήταν 213,1 δισ. ευρώ. Η μείωση αυτή – η οποία δεν επηρεάζει το συνολικό Δημόσιο Χρέος της χώρας, όπως αυτό καταγράφεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους – αντανακλά κατά κύριο λόγο τη μεγάλη υποχώρηση των αγοραίων τιμών των ελληνικών ομολόγων στη διάρκεια της παραπάνω περιόδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, η αξία των ομολόγων που κατέχουν οι ξένοι επενδυτές, η οποία τον Μάρτιο του 2010 ήταν 200 δισ. ευρώ, τον Ιούνιο μειώθηκε σε 154,7 δισ. ευρώ. Η τρέχουσα μειωμένη τιμή αφορά στην τιμή που (υποθετικά) θα εξοφλούνταν σήμερα τα ομόλογα, με βάση τις τιμές διαπραγμάτευσής τους στη δευτερογενή αγορά.

Σε ό,τι αφορά στις τράπεζες, καταγράφεται αύξηση των υποχρεώσεών τους προς το εξωτερικό, το σύνολο των οποίων στο τέλος του Ιουνίου έφτασε σε 139,6 δισ. ευρώ και πρόκειται κυρίως για την άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με ενέχυρο κρατικά ομόλογα, διαδικασία που εντάθηκε στο βʼ τρίμηνο του 2010, καθώς κλιμακώθηκε η κρίση, με το κλείσιμο των αγορών για το δημόσιο, που επηρέασε και τις ελληνικές τράπεζες.

Στο διάρκεια του βʼ τριμήνου, οι σχετικές υποχρεώσεις των τραπεζών αυξήθηκαν κατά 27 δισ. ευρώ. Στο πρώτο τρίμηνο του 2010, οι αντίστοιχες υποχρεώσεις ήταν 112,6 δισ. ευρώ, ενώ στα ίδια περίπου επίπεδα κινούνταν από το τέλος του 2008. Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΤτΕ, προκύπτει ότι το βραχυπρόθεσμο εξωτερικό χρέος των τραπεζών ανήλθε τον Ιούνιο σε 105,3 δισ. ευρώ και το μακροπρόθεσμο σε 34,3 δισ. ευρώ.

Από τον δανεισμό των τραπεζών επηρεάστηκε και το χρέος της ΤτΕ, που αυξήθηκε σε 84,7 δισ. ευρώ στο τέλος του Ιουνίου, από 60,9 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Μαρτίου. Διευκρινίζεται ότι το συγκεκριμένο ποσό περιλαμβάνει και τις υποχρεώσεις στο Ευρωσύστημα, που σχετίζονται με το TARGET, αλλά και τις αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Πηγή –> εδώ

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s