Οι αυτοδιοικητικές εκλογές κρίσιμο μέτωπο μάχης

      Καλούμε τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, τους συνταξιούχους,  τους ανέργους, τους νέους και όλους τους πολίτες  που θέλουν να αντισταθούν, με την ψήφος τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όποιο αριστερό ψηφοδέλτιο κι αν επιλέξουν, να πουν όχι στο Μνημόνιο, στη Τρόικα, στην Ε.Ε., στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ, στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου και στον Καλλικράτη.
     Η αριστερή ψήφος μπορεί να συμβάλλει, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή του Μνημονίου, για την ανατροπή της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, για μια νέα προοπτική κοινωνικής αφύπνισης και για μια νέα ενότητα των δυνάμεων της Αριστεράς και ιδιαίτερα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δύο βουλευτές και εννέα μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψαν το πάρα κάτω κείμενο

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές κρίσιμο μέτωπο μάχης

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποκτούν κρίσιμη πολιτική σημασία. Το Μνημόνιο, η επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου, της Τρόικα, της ΕΕ, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου στο εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων και το σύνολο του ελληνικού λαού, το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου, το καθεστώς επιτήρησης από την  ΕΕ και το ΔΝΤ, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις του Καλλικράτη, δίνουν ένα ιδιαίτερο νόημα στην ψήφο του ελληνικού λαού στις επικείμενες εκλογές.

Η Αριστερά είναι κατώτερη των ιστορικών αναγκών και προκλήσεων και δεν είναι σε θέση να παίξει τον ηγετικό της ρόλο σε αυτή την κρίσιμη φάση. Ευθύνες γι’ αυτό υπάρχουν σε πολλές πλευρές.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε σοβαρή κρίση. Απέτυχε να προωθήσει το βασικό λόγο δημιουργίας του. Την ενότητα της Αριστεράς και τη σύγκλιση και την κοινή δράση ευρύτερων δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.


Η αδυναμία μας να συγκροτήσουμε κοινά ψηφοδέλτια στην Περιφέρεια Αττικής και σε άλλες Περιφέρειες και Δήμους της Ελλάδας, σε μια εκλογική μάχη με κατ’ εξοχήν πολιτικό χαρακτήρα, αποκαλύπτει το μέγεθος και το βάθος αυτής της κρίσης.

Τη σημερινή μας κρίση επέτειναν τα διαφορετικά σχέδια και οι αποκλίνουσες στρατηγικές, αφενός της ηγεσίας του ΣΥΝ και αφετέρου των δυνάμεων του Μετώπου αλληλεγγύης και ανατροπής, με την αυθαίρετη υπέρβαση των αποφάσεων των Πανελλαδικών Σωμάτων και των συμφωνημένων  κανόνων  για τη λήψη αποφάσεων και τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η συγκεντρωτική και  γραφειοκρατική λειτουργία, ερήμην των μελών και του κόσμου που προσέγγισε το ενωτικό εγχείρημα, καθώς και το σοβαρό έλλειμμα κοινωνικής γείωσης.

Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί και η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να επεξεργαστεί σε βάθος, να προβάλλει και να πείσει την κοινωνία για τις εναλλακτικές του προτάσεις για την κρίση, τις αιτίες που την προκάλεσαν και τη διέξοδο απ’ αυτή.

Ένα είναι βέβαιο. Μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μην έχει συμβεί τίποτε.

Οφείλουμε να καταβάλουμε συστηματικές προσπάθειες για μια δημιουργική ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ με τις αναγκαίες αποσαφηνίσεις και τομές σε ζητήματα πολιτικής και οργανωτικής φυσιογνωμίας.

Όμως, όσο κι αν έχουμε βαθιά συνειδητοποιήσει όλα τα παραπάνω, δεν έχουμε δικαίωμα στην απογοήτευση και στην αποστασιοποίηση. Κακώς υπάρχουν πολλά αριστερά ψηφοδέλτια. Η απάντηση όμως δεν είναι η ένταση του ανταγωνισμού μεταξύ τους, αλλά η υπέρβαση αυτής της πραγματικότητας μετά τις εκλογές.

Καλούμε τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, τους συνταξιούχους,  τους ανέργους, τους νέους και όλους τους πολίτες  που θέλουν να αντισταθούν, με την ψήφος τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όποιο αριστερό ψηφοδέλτιο κι αν επιλέξουν, να πουν όχι στο Μνημόνιο, στη Τρόικα, στην Ε.Ε., στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ, στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου και στον Καλλικράτη. Η αριστερή ψήφος μπορεί να συμβάλλει, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή του Μνημονίου, για την ανατροπή της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, για μια νέα προοπτική κοινωνικής αφύπνισης και για μια νέα ενότητα των δυνάμεων της Αριστεράς και ιδιαίτερα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Ιδιαίτερα η ψήφος στα ριζοσπαστικά αριστερά και οικολογικά σχήματα που έχουν συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με ευρύτερες δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και Οικολογίας, αλλά και σε άλλα αριστερά σχήματα, με θετική συμβολή στα κινήματα και στους αγώνες των τοπικών κοινωνιών, στα οποία μετέχουν επί μέρους δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν σαφές Συριζικό πρόγραμμα και χρώμα, θα προωθήσει τους κεντρικούς ενωτικούς στόχους του κινήματος μας.

Μετά τις εκλογές συνεκτιμώντας και τα αποτελέσματα τους θα παρουσιάσουμε αναλυτικά και δημόσια τις θέσεις μας για τα μέτωπα πάλης στη νέα φάση και τις προτάσεις μας για την υπέρβαση της κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κείμενο υπογράφουν:  

Αθανασίου Κώστας                Ρόζα                  Μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ
Γιαννόπουλος Τάκης             Ξεκίνημα             Μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ
Δρίτσας Θοδωρής                                         Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Κοσμάς Πάνος                      Κόκκινο              Μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ
Μαστρογιαννόπουλος Τάκης   Ανένταχτος         Μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ
Μουλόπουλος Βασίλης                                   Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Μπανιάς Γιάννης                   ΑΚΟΑ                 Μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ
Πανταζίδης Τάσος                 Οικοσοσιαλιστές   Μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ
Ρήγος Άλκης                       Ανένταχτος         Μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ
Σπαθής Μάκης                     Ανένταχτος         Μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ
Χριστοδουλοπούλου Τασία      Ανένταχτη          Μέλος Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ

                                                                      Αθήνα 4 Νοεμβρίου 2010

6 comments on “Οι αυτοδιοικητικές εκλογές κρίσιμο μέτωπο μάχης

 1. Από το γραφείο του Θοδωρή Δρίτσα λάβαμε τις ακόλουθες διευκρινίσεις

  Προς συντρόφισσες και συντρόφους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

  ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ για το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 4.11.2010 με τίτλο «Οι αυτοδιοικητικές εκλογές, κρίσιμο μέτωπο μάχης», το οποίο το συνυπογράψαμε εννέα (9) μέλη της Γραμματείας και δύο (2) βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α..Το κείμενο δημοσιεύτηκε μεταξύ άλλων αυτούσιο στην ΑΥΓΗ της Παρασκευής, 5.11.2010, και σε αποσπάσματα στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της ίδιας μέρας σε ρεπορτάζ του Θ.ΤΣ., ενώ σχολιάστηκε από τον ίδιο στα «Πολιτικά Παρασκήνια» της εφημερίδας αυτής με τίτλο «Καμπανάκι».

  Για την ακριβή γνώση του κειμένου, καλό θα ήταν να διαβαστεί στο σύνολό του.

  Σημειώνω πάντως ότι δύο είναι τα κεντρικά μηνύματά του:

  Το πρώτο είναι να ψηφιστούν τα αριστερά ψηφοδέλτια, και περισσότερο εκείνα που έχουν συγκροτηθεί ενωτικά από τις δυνάμεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε όλη την Ελλάδα, και το δεύτερο, ότι ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η τελική καταγραφή των ψηφοδελτίων αυτών, να μην αναπαραχθούν διχαστικά σχέδια, αλλά αντίθετα «να καταβάλλουμε συστηματικές προσπάθειες για μια δημιουργική ανασύνταξη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α…»

  Θοδωρής Δρίτσας

 2. Παράθεμα: Οι στρατηγικές Παπανδρέου και Σαμαρά μπροστά στην … | Διαιτες

 3. Δήλωση Αλέκου Αλαβάνου για το εκλογικό αποτέλεσμα (7/11/2010)

  «Αναλαμβάνω την ευθύνη για ένα αποτέλεσμα που δεν είναι καλό. Εξακολουθώ όμως να πιστεύω βαθιά στην ανάγκη να φύγει αυτή η κυβέρνηση επειγόντως πριν η ζημιά για τη χώρα γίνει ανεπανόρθωτη.

  Μια μικρή ομάδα από συντρόφους και συντρόφισσες έδωσε υπόσταση στο εγχείρημά μας για την ανασυγκρότηση της αριστεράς. Ευχαριστούμε όσες και όσους μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη. Θα συνεχίσουμε.

  Χαιρετίζουμε τη νεολαία της αποχής. Δεν τους πείσαμε. Περιμένουμε πολλά από αυτούς.

  Υπάρχει και τρίτος γύρος. Και θα είναι κοινωνικός. Και θα είμαστε παρόντες»

 4. Παράθεμα: Σε γενική δοκιμασία ο ΣΥΡΙΖΑ με κείμενο διαφωνίας « νέα :: αναλύσεις

 5. Αναμένουμε τώρα την εξαγγελθείσα δημοσιοποίηση των απόψεων της άτυπης αυτής ομάδας, που θα ερμηνεύει την αριστερή ψήφο της Κυριακής.
  Η «δημιουργική ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ» χωρά πολλές ερμηνείες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s