Τα έγγραφα του WikiLeaks σε Ελληνική διαδραστική μετάφραση

Ο ΔΟΛ ανέπτυξε και παρουσίασε ειδική εφαρμογή που εμφανίζεται στον ιστοχώρο με γενικό τίτλο «WikiLeaks CableGate Statelogs»  και υπογράφουν οι «the Press Project».  Σκοπό της η εμφάνιση και η επεξεργασία των αμερικάνικων διπλωματικών εγγράφων που διέρρευσε το Wikileaks υπό τον γενικό τίτλο «CableGate».

Η εφαρμογή περιέχει όλα τα έγγραφα όπως εμφανίζονται στο WikiLeaks με πιο ανεπτυγμένο μηχανισμό αναζήτησης.

Ο κύριος λόγος ανάπτυξής της εφαρμογής ωστόσο είναι η δυνατότητα συλλογικής μετάφρασης των κειμένων από τους χρήστες προκειμένου να δημιουργηθεί μια ουσιαστική βάση δεδομένων που θα βοηθήσει στην κατανόηση της σημασίας της διαρροής.

Στόχος είναι καταρχάς η μετάφραση των 1313 εγγράφων της Αμερικάνικης πρεσβείας των Αθηνών. Το τι θα δούμε θα το δούμε στη σελίδα «Στατιστικά».

Μεταφράσεις

Η σελίδα αυτή έχει αναπτυχθεί με στόχο τη συλλογική συμμετοχή στην μετάφραση των τηλεγραφημάτων. Για να βοηθήσετε στη μετάφραση το μόνο που χρειάζεται είναι να πατήσετε στο αντίστοιχο κουμπί στη σελίδα προβολής.

Διαδικασία μετάφρασης:
Μπορείτε να βοηθήσετε με 2 τρόπους. Είτε να μεταφράσετε (ή να αποδώσετε) την περίληψη του εγγράφου, είτε το πλήρες έγγραφο. Για να αποφευχθεί η άσκοπη διπλή προσπάθεια όταν αποφασίζετε να μεταφράσετε ένα έγγραφο πατήστε πρώτα το κουμπί «Θα την αναλάβω εγώ». Αυτή η κίνηση θα εμφανίσει μια μικρή επισήμανση σε όλους όσους άλλους σκοπεύουν να ασχοληθούν με το ίδιο έγγραφο. Μπορείτε πάντα να προτείνετε νέα μετάφραση σε έγγραφο εφόσον πιστεύετε ότι χρειάζεται.

Πνευματικά δικαιώματα

Οι μεταφράσεις των χρηστών ΔΕΝ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Από τη στιγμή που αποθηκεύονται στη βάση είναι ελεύθερα προς χρήση από οποιονδήποτε το επιθυμεί. Ωστόσο σε όποιον επιλέγει να τα χρησιμοποιήσει επιθυμούμε να γίνεται αναφορά στην πηγή ή στο όνομα του μεταφραστή που συνέβαλε.

Για μετάβαση στον ιστοχώρο κλικ εδώ –> http://www.thepressproject.gr/cablegate/index.php

.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s