ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟΥ
Όσο σκεπτικισμό κι αν δημιουργεί η προσφυγή των μεταναστών, να αναζητήσουν άσυλο στη Νομική Σχολή, είμαι υποχρεωμένος να δηλώσω τα παρακάτω: Το άσυλο, ως απαραβίαστος χώρος, επινοήθηκε ως ιδέα, ως πράξη κι εφαρμογή και ως λέξη από τους αρχαίους Έλληνες.
Παραμένει ως αδιαπραγμάτευτη κατάκτηση των αρχών του δικαίου, ως η πιο ανθρωπιστική ιδέα στην πορεία της ανθρωποποίησης του ανθρώπου.
Το Πανεπιστημιακό άσυλο καθιερώθηκε, ιδιαίτερα, μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, όχι μόνον ως χώρος ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, αλλά ως άσυλο – προσφυγή κάθε αδικημένου.
Οι μετανάστες προσφεύγουν σ’ αυτό, για να επιστήσουν την προσοχή στο πρόβλημά τους. Δουλεύουν χρόνια τώρα στη χώρα μας και τους εκμεταλλεύονται οι πάντες, χωρίς να ρωτούν αν είναι παράνομοι.
Επιτέλους! Πρέπει το μεταναστευτικό πρόβλημα, από ελληνικό να γίνει ευρωπαϊκό.
.
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ : Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για την απεργία πείνας των μεταναστών
Με αφορμή την απεργία πείνας εκατοντάδων μεταναστών σε πανεπιστημιακό χώρο για τη διεκδίκηση νομιμοποίησής τους, έχει ξεκινήσει μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια στοχοποίησης των πολιτικών δυνάμεων που έχουν ταχτεί αλληλέγγυες στα δίκαια αιτήματά τους, με προφανή στόχο να ξεφύγει η συζήτηση από την ουσία της.
Η απόφαση των μεταναστών να πραγματοποιήσουν απεργία πείνας σε χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών, που δεν παρακωλύει την πανεπιστημιακή διαδικασία, έγινε κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. του Συλλόγου φοιτητών της Νομικής σχολής, την οποία ψήφισαν και οι φοιτητικές παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ.
Αναρωτιόμαστε τι ακριβώς μεσολάβησε ώστε λίγες ώρες αργότερα οι εν λόγω παρατάξεις, να αλλάξουν στάση.
Σε κάθε περίπτωση, το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι ο χώρος που επιλέγουν, αλλά η κραυγή απόγνωσης εκατοντάδων συνανθρώπων μας οι οποίοι αναγκάζονται με οριακό τρόπο να διεκδικήσουν το αυτονόητο: να τους αναγνωριστούν τα δικαιώματά τους, καθώς πολλοί από αυτούς βρίσκονται στη χώρα μας επί πολλά χρόνια, χωρίς χαρτιά.
Ας μην ψάχνουν, λοιπόν, η υπουργός παιδείας, καθώς και όσοι έσπευσαν κατά τη συνήθη πρακτική τους σε κυνήγι μαγισσών, για υποκινητές.
Η ενεργοποίηση των πιο συντηρητικών αντανακλαστικών της ελληνικής κοινωνίας, οι πιέσεις για αστυνομική παρέμβαση και καταστολή, δεν δίνουν διέξοδο σε ένα γενικευμένο πρόβλημα των σύγχρονων κοινωνιών.
To Γραφείο Τύπου 25/01/2011
.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ : Δηλώσεις του προέδρου της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά σχετικά με την απεργία πέινας των μεταναστών.
«Η απεργία πείνας των μεταναστών μέσα στη Νομική Σχολή της Αθήνας, έχει δώσει αφορμή σε ακραίους κύκλους να ξεδιπλώσουν μια επίθεση συκοφαντίας απέναντι σε όσους συμπαραστέκονται στα αιτήματά τους. Έδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση να αλλάξει καθώς την συμφέρει την πολιτική ατζέντα. Έδωσε μάλιστα την ευκαιρία σε ορισμένους να βάλουν για μια ακόμη φορά στο στόχαστρο ακόμη και το ακαδημαϊκό άσυλο.
Όσοι όμως σπεύδουν να κερδοσκοπήσουν πολιτικά σε ένα γενικευμένο κοινωνικό πρόβλημα, πολύ γρήγορα θα βρεθούν εκτεθειμένοι. Η δε προσπάθεια στοχοποίησης πολιτικών χώρων γελοιοποιεί αυτούς που την επιχειρούν.
To μεταναστευτικό είναι κοινωνικό πρόβλημα, δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, δεν είναι πρόβλημα του πανεπιστημίου. Ο αγώνας των μεταναστών για την αξιοπρέπεια και τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα μας αφορά όλους. Δεν υπάρχουν παρείσακτες ζωές. Φωνές ρατσιστικές, φωνές μίσους, φωνές φασιστικές είμαστε βέβαιοι ότι θα απομονωθούν γιατί ο ελληνικός λαός έχει ιστορική μνήμη και κυρίως γιατί γνωρίζει ότι δεν φταίνε οι μετανάστες για την κρίση που σήμερα βιώνουμε, για τη φτώχια και την ανεργία.
Φταίει η κυβέρνηση και οι πολιτικές που ακολουθεί. Φταίει το μνημόνιο της χρεοκοπίας που ψήφισαν από κοινού κυβέρνηση και ακροδεξιά.
Ευτυχώς βέβαια, απέναντι στην έκρηξη της υποκρισίας και της μισαλλοδοξίας υπήρξαν και υπάρχουν ψύχραιμες και σοβαρές τοποθετήσεις. Η δήλωση του Μανώλη Γλέζου, η τοποθέτηση των Οικολόγων Πρασίνων, η στάση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η σημερινή πρόταση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών για αποστοχοποίηση του πανεπιστημίου και του πανεπιστημιακού ασύλου, είναι απολύτως λογική και την υποστηρίζουμε. Η κυβέρνηση δεν δικαιούται να κωφεύει χάριν μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.
Καλούμε επίσης, το Δήμαρχο Αθηναίων, που, και ως Συνήγορος του Πολίτη, είχε επιδείξει ανάλογη ευαισθησία, να συνδράμει σε αυτή την κατεύθυνση. Καθώς επίσης καλούμε και το συνδικαλιστικό κίνημα να συνδράμει σε αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχουν λύσεις τις οποίες πρέπει όλοι με ευθύνη να επιδιώξουμε.
Για παράδειγμα, προτείνουμε, εφ’ όσον και η επιτροπή των αγωνιζόμενων μεταναστών το επιθυμεί, να μεταφερθούν ασφαλώς σε ένα δημοτικό γυμναστήριο προκειμένου να συνεχίσουν το δίκαιο αγώνα τους, να αποκτήσουν χαρτιά, ιδίως όσοι το δικαιούνται, ζούνε για πολλά χρόνια σ’ αυτή τη χώρα, εργάζονται και έχουν δικαιώματα.
Η υποκρισία πρέπει να σταματήσει. Η στοχοποίηση των δικαιωμάτων πρέπει να σταματήσει. Η στοχοποίηση του πανεπιστημιακού ασύλου από ακραίους κύκλους πρέπει να σταματήσει. Και κυρίως η κυβέρνηση να σταματήσει να νομίζει ότι μπορεί να στρέψει αλλού την προσοχή των πολιτών πέρα από τις μεγάλες ευθύνες που έχει για την κρίση, πέρα από τις μεγάλες ευθύνες που έχει για το κουκούλωμα των σκανδάλων.
26.01.2011
.
ΚΚΕ : Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για την παρουσία μεταναστών στην Νομική Σχολή
25/01/11
Αυτοί που οδήγησαν τους μετανάστες στο υπό ανακαίνιση παλιό κτήριο της Νομικής, με αυτή την ενέργεια δεν υπηρετούν τα δίκαια αιτήματα των μεταναστών – προσφύγων, αλλά τους εκθέτουν περισσότερο στη συκοφάντηση και στις απειλές αντιδραστικών κομμάτων και μηχανισμών, στην κρατική καταστολή και στους εκβιασμούς των κυκλωμάτων που τους εκμεταλλεύονται.
Ταυτόχρονα προσφέρουν υπηρεσίες στις δυνάμεις που επιθυμούν και επεξεργάζονται την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Συμβάλλουν στον παραπέρα εκφυλισμό των φοιτητικών συλλόγων εφόσον καλύπτουν τις επιλογές και τις ενέργειές τους με δήθεν συλλογικές διεργασίες και αποφάσεις.
Η απόφαση της πρυτανείας, να παύσει τη λειτουργία όλων των τμημάτων της Νομικής, δεν συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος, στοχοποιεί τα θύματα που είναι οι μετανάστες, ειδικά με το να εγκαλεί την κυβέρνηση μόνο για το θέμα περιφρούρησης του κτηρίου.
Οι μετανάστες – πρόσφυγες που βρίσκονται στο κτήριο της Νομικής και συνολικά στην Ελλάδα κάτω από άθλιες συνθήκες είναι σε τραγικό αδιέξοδο. Είναι θύματα στυγνής εκμετάλλευσης και όμηροι ενός απάνθρωπου νομικού καθεστώτος που έχουν διαμορφώσει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις. Οι περισσότεροι είναι άνεργοι ή εργάτες γης, μαύρης εργασίας που δεν μπορούν να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους. Άλλοι, θύματα πολέμου και διώξεων δικαιούνται άσυλο και ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες που επιθυμούν.
Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη και πρέπει να δώσει λύση αρχίζοντας από την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης και επίλυσης των δίκαιων αιτημάτων τους.
Το ΚΚΕ καλεί τις φοιτήτριες και τους φοιτητές με συλλογικές διαδικασίες να διεκδικήσουν την άμεση επίλυση του προβλήματος, να απορρίψουν την κατάσταση εκφυλισμού των συλλόγων τους, να προστατεύσουν το πανεπιστημιακό άσυλο από την υπονόμευση και την κατάργηση του.
Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να παραπλανηθούν από τα κηρύγματα μίσους των δυνάμεων που συγκαλύπτουν τις αιτίες της μετανάστευσης, τις ευθύνες και τις επιδιώξεις της ΕΕ. Αυτοί, εκτός άλλων, εξυπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα όσων τους εκμεταλλεύονται και επιθυμούν να είναι όμηροι σε καθεστώς παρανομίας και διώξεων.
.
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ : Στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, δρν επιτρέπεται να υπάρχουν άνθρωποι 2ης κατηγορίας
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν τα ανθρώπινα δικαιώματα απαραίτητη αφετηρία κάθε μεταναστευτικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζουν συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον αγώνα των μεταναστών για κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να ακούσει τα αιτήματα τους, να αναλάβει τις υποχρεώσεις της για ομαλή ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία και το σεβασμό των δικαιωμάτων όλων.
Η πανελλαδική απεργία πείνας 300 μεταναστών από διάφορες περιοχές της χώρας που ξεκινά σήμερα Τρίτη 25 Ιανουαρίου, φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις δραματικές συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που ζουν στη χώρα μας. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία άνθρωποι διωγμένοι από τη φτώχεια, την ανεργία, τους πολέμους και τις δικτατορίες εγκαταλείπουν τη χώρα τους αναζητώντας αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειες τους.
Η οικονομική κρίση οδηγεί καθημερινά πολλούς συμπολίτες μας στην εξαθλίωση. Ιδίως οι μετανάστριες και οι μετανάστες αντιμετωπίζουν καθημερινά τραγικές συνθήκες, στερούμενοι βασικά είδη πρώτης ανάγκης αλλά και στοιχειώδη εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα τα οποία απολαμβάνουν οι Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες που κατοικούν στη χώρα μας.
Είναι απαράδεκτο να κατηγορούνται οι μετανάστριες και οι μετανάστες .ότι ευθύνονται για τις συνέπειες της κρίσης, τη στιγμή που αυτοί και αυτές πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα.
Στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, δεν επιτρέπεται να υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας!
Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Οικολόγων Πράσινων
.
Στη συνέχεια οι απόψεις ενός συντηρητικού και αυταρχικού μπλόκ από την κυβέρνηση και μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης.
Κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου, ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, είπε χαρακτηρισιτκά, «Είναι αριστερή πολιτική να εκμεταλλέυεσαι τον πόνο των μεταναστών και να προωθείς την ανομία παραβιάζοντας κάθε έννοια νομιμότητας και το θεσμό του ασύλου;»
.
Δήλωση της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου, για την κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθηνών
Οι δυστυχείς αυτοί άνθρωποι που βρίσκονται στη Νομική δεν βρέθηκαν εκεί τυχαία. Οδηγήθηκαν και καθοδηγήθηκαν. Είναι εξοργιστικό ότι πολιτικές δυνάμεις εκμεταλλεύονται με προκλητικό τρόπο την ανθρώπινη αγωνία, για να υπηρετήσουν κομματικές σκοπιμότητες, καταλύοντας τις πανεπιστημιακές ελευθερίες.
Η μετατροπή της Νομικής σε καταυλισμό μεταναστών είναι πέρα από τα όρια κάθε ανοχής. Οι πρυτανικές αρχές οφείλουν ως έχουν, εκ του νόμου, να πάρουν την πρωτοβουλία, να υπερασπιστούν την ακαδημαϊκή λειτουργία. Οι νόμοι πρέπει να εφαρμοστούν με τη συνδρομή όλων των οργάνων της πολιτείας, ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση.
Δήλωση Υπουργού προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή σχετικά με την κατάληψη χώρων της Νομικής Σχολής Αθηνών.
«Η προστασία του Πανεπιστημιακού Ασύλου είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των Πανεπιστημιακών Αρχών και αφορά στα υποκείμενα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, διδάσκοντες και διδασκόμενους.
Αυτή είναι η ουσία και το περιεχόμενο του Πανεπιστημιακού Ασύλου για τη διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και της γνώσης στους πανεπιστημιακούς χώρους.
Το Πανεπιστημιακό Άσυλο ισχύει και κατοχυρώνεται με νόμο του κράτους ως κατάκτηση του δημοκρατικού φοιτητικού κινήματος μετά την μεταπολίτευση με την ολόθερμη υποστήριξη του προοδευτικού, πνευματικού και πολιτικού κόσμου.
Αισθάνομαι την υποχρέωση να υπενθυμίσω προς όλους ότι το Πανεπιστημιακό Άσυλο δεν προσφέρεται, ούτε ως άλλοθι θεσμικής δυσλειτουργίας και διοικητικής ανικανότητας, ούτε ως πεδίον επιδίωξης πολιτικών σκοπιμοτήτων και αλλότριων εξωπανεπιστημιακών στόχων.
Οι αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν την αποκλειστική ευθύνη και την αρμοδιότητα για τη λειτουργία και την ασφάλεια των χώρων και των εγκαταστάσεων, όπως έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την προστασία του Πανεπιστημιακού Ασύλου.
Ως εκ τούτου, οι Πανεπιστημιακές Αρχές έχουν την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Νομική Σχολή Αθηνών.
Όπως έχουν την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα να εκτιμήσουν τις δυνατότητες της Πανεπιστημιακή κοινότητας και με απόφαση των αρμοδίων οργάνων να ζητήσουν τη συνδρομή των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών, όπως ορίζει ο νόμος του κράτους .
Όλα τα υπόλοιπα που ακούγονται σήμερα στη δημόσια συζήτηση, είναι μια προσπάθεια απόσεισης ευθυνών, αποπροσανατολισμού της Κοινής Γνώμης και συμβάλλουν αντικειμενικά στην επιδίωξη των στόχων της κινητοποίησης που διοργάνωσε η Κίνηση «Φόρουμ των Μεταναστών» επιδιώκοντας την άμεση νομιμοποίηση όλων των παράνομων μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Αυτό εξάλλου δήλωσαν χθες κατά τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι του Φόρουμ και των ίδιων των μεταναστών με την αρμόδια Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Απασχόλησης κ. Άννα Νταλάρα και το Γενικό Γραμματέα Μετανάστευσης του υπουργείου Εσωτερικών κ. Ανδρέα Τάκη. Όπως, όμως τους τόνισαν, τόσο η κ. Νταλάρα, όσο και ο κ. Τάκης, κάτι τέτοιο αντίκειται στις διατάξεις του ελληνικού Συντάγματος και το νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη διαχείριση της κατάστασης μέσα στο πλαίσιο των νόμων του Κράτους.
Η Πολιτεία και τα αρμόδια Υπουργεία, το καθένα στο χώρο ευθύνης του, είναι έτοιμα να συνεργαστούν για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών».
.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ : Ανακοίνωση σχετικά με την κατάλξψη των χώρων της Νιμικής Σχολής Αθηνών από ομάδα αλλοδαπών στερουμένων κάθε νόμιμου τίτλου παραμονης (σσ sic)
Κατόπιν της χθεσινής αυθαίρετης ενέργειας ομάδας αλλοδαπών, στερουμένων κάθε νόμιμου τίτλου παραμονής, να καταλάβει χώρους της Νομικής Σχολής Αθηνών με την υποστήριξη συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων με το ακραίο αίτημα της γενικής νομιμοποίησης των ιδίων καθώς και όλων των μεταναστών που παραμένουν παράνομα στη χώρα, το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης επιθυμεί να καταστήσει απόλυτα σαφές και προς πάσα κατεύθυνση ότι:
Όπως ακριβώς είχε αναφέρει στο ελληνικό κοινοβούλιο ήδη από τον Μάρτιο του 2010 ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ν. Ραγκούσης, δεν υπάρχει καμία πρόθεση και κανένα περιθώριο μαζικής και αδιάκριτης νομιμοποίησης αλλοδαπών που έχουν εισέλθει και διαμένουν παράνομα στη χώρα.
Αναμφισβήτητη απόδειξη της υλοποίησης της δέσμευσης αυτής αποτελεί το γεγονός ότι σήμερα, δεκαπέντε μήνες μετά την έναρξη της θητείας της κυβέρνησης δεν έχει διενεργηθεί καμία μεμονωμένη ή μαζική νομιμοποίηση, ούτε και πρόκειται να διενεργηθεί στο μέλλον.
Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι οι τελευταίες τέτοιες νομιμοποιήσεις διενεργήθηκαν το 2005 και το 2007 από τη προηγούμενη κυβέρνηση, προσφέροντας μαζικά και αδιακρίτως νόμιμους τίτλους σε 150.000 περίπου αλλοδαπούς που είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα.
Υπογραμμίζεται δε για άλλη μια φορά ότι οι διατάξεις του Ν. 3838/2010 «Σύγχρονες διατάξεις για την Ελληνική Ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών» δημιούργησαν ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο ανταποκρινόμενο πλήρως στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους δικαίου. Άλλωστε όπως είναι πλέον γνωστό οι διατάξεις αυτές αφορούν και εφαρμόζονται αποκλειστικά σε νόμιμα διαμένοντες μετανάστες και όχι σε αλλοδαπούς που έχουν εισέλθει και διαμένουν παράνομα, όπως όσοι έχουν καταλάβει τους χώρους της Νομικής Σχολής.
Η κυβέρνηση θα παραμείνει αταλάντευτη στην πολιτική της υπεύθυνης κοινωνικής ένταξης των νομίμων μεταναστών από τη μια αλλά και της αποφασιστικής αντιμετώπισης της παράνομης εισόδου μεταναστών από την άλλη.
.
O Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, στο περιθώριο της δεξίωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια προς τιμήν του διπλωματικού σώματος, στο Προεδρικό Μέγαρο, έθεσε και πάλι το θέμα της κατάργησης του ασύλου, λέγοντας: «Σήμερα, όλα τα γεγονότα δείχνουν ότι η μόνη λύση είναι η κατάργηση του ασύλου, ενός θεσμού που έχει ξεπεραστεί. Πρέπει να καταργηθεί».
.
ΝΔ : Δήλωση υπεύθυνου Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Ν.Δ Θανάση Νάκου για την κατάληψη της Νομικής Σχολής από λαθρομετανάστες.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Ν.Δ., βουλευτής Μαγνησίας Θανάσης Νάκος, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή, με αφορμή την κατάληψη του κτιρίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών από λαθρομετανάστες και προέβη στην ακόλουθη δήλωση για το θέμα:
«Η πρωτοφανής αδράνεια και η παροιμιώδης σιωπή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στο ζήτημα της κατάληψης από εκατοντάδες παράνομους μετανάστες του κτιρίου της Νομικής Σχολής, στο κέντρο της Αθήνας, δεν γεννά απλώς ερωτηματικά, αλλά προκαλεί εύλογη ανησυχία για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να επιβάλει το νόμο και την τάξη και να προασπίσει την ασφάλεια των πολιτών.
Όλοι γνώριζαν τι επρόκειτο να συμβεί, αλλά ο αρμόδιος υπουργός δεν έπραξε τίποτα για να το αποτρέψει.
Είτε ήταν ο μόνος που δεν γνώριζε είτε γνώριζε και απλώς αδιαφόρησε, το συμπέρασμα είναι ένα και το αυτό: αποδεικνύεται σίγουρα ανεπαρκής και μπορεί να καταλήξει επικίνδυνος. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, που επικοινώνησε μαζί του, δηλώνει σήμερα ότι το κράτος δεν κάνει τη δουλειά του. Αλήθεια, ο κ. Πρωθυπουργός τί έχει να πει γι’ αυτό; Χθες κατέθεσα για το ίδιο θέμα ερώτηση προς τον κύριο Υπουργό. Σήμερα επανέρχομαι με νέα επίκαιρη ερώτηση. Ελπίζω σύντομα να λάβουμε όλοι μία πειστική απάντηση».
.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ : Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ανομία ως θέαμα.
Ο Εκπρόσωπος τύπου του κινήματος «Δημοκρατική Συμμαχία» Γιάννης Οικονόμου έκανε την Τρίτη (25/1) την ακόλουθη δήλωση: «Οι αδυναμίες και η ατολμία της μεταναστευτικής πολιτικής δεν μπορεί να λειτουργούν σαν άλλοθι για όσους, κάνοντας επίδειξη τζάμπα φιλοστοργίας, εκμεταλλευόμενοι τον ανθρώπινο πόνο, συνεχίζουν να κρατούν υπό κατάληψη τη Νομική.
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ανομία και την επαναστατική γυμναστική ως θέαμα. Λες και δεν είναι κυβέρνηση άλλα ένας ακόμη τηλεοπτικός σταθμός.
Δεν είναι τηλεοπτικός σταθμός, είναι κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις εκλέγονται για να λύνουν προβλήματα, άμεσα πριν αυτά αποκτήσουν χαρακτηριστικά ντόμινο».
.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ : Ανακοίνωση για την εγκατάσταση μεταναστών στη Νομική Σχολή Αθηνών
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας δεν μπορεί να αντικαθίσταται ή και να υποκαθίσταται από επιλογές μεμονωμένων ομάδων ή προσώπων, όπως συνέβη στη Νομική Σχολή σήμερα από καταληψίες μετανάστες και στενόμυαλους «συμπαραστάτες» τους και χθες στον Άγιο Παντελεήμονα από αυτόκλητους ακροδεξιούς «σωτήρες».
Η εγκατάσταση των μεταναστών στο κτίριο της Νομικής Σχολής είναι μια εντελώς αδιέξοδη και ανώφελη ενέργεια, η οποία το μόνο που καταφέρνει είναι να εγείρει συντηρητικά ανακλαστικά και να επαναφέρει με αρνητικό τρόπο το θέμα του ασύλου.
Το πανεπιστημιακό άσυλο από θεσμός που εγγυάται την ανάπτυξη της γνώσης και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, μετατρέπεται σε χώρο υποτιθέμενης προστασίας οποιασδήποτε κοινωνικής ή πολιτικής ομάδας επιθυμεί να διαμαρτυρηθεί ή να διεκδικήσει κάποιο αίτημα.
Καλούμε τα κόμματα, τις πολιτικές νεολαίες και τις φοιτητικές παρατάξεις να επιδείξουν τη σοβαρότητα που απαιτεί το μείζον ζήτημα της μετανάστευσης και να αποφεύγουν κινήσεις εντυπωσιασμού που οδηγούν σε περιθωριοποίηση τα μεταναστευτικά αιτήματα και σε απαξίωση την έννοια του ακαδημαϊκού ασύλου.
.
Πηγή –> Ισκρα
ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ!
ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥΣ ΔΟΘΗΚΕ ΘΕΤΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ! ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΙΩΝ
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ!
Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις και με πρωτοβουλία των μεταναστών επετεύχθη τελικά συμφωνία με τις πρυτανικές αρχές και την αστυνομία, η οποία δίνει θετική διέξοδο στο ζήτημα της μετεγκατάστασης τους και της διασφάλισης των όρων συνέχισης του αγώνα τους
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι μετανάστες απεργοί πείνας ανάμεναν την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων που είχαν περικυκλώσει το κτίριο της Νομικής προκειμένου να ξεκινήσουν συντεταγμένη πορεία προς το κτίριο που θα τους φιλοξενήσει, στις οδούς Ηπείρου και Πατησίων.
Όλη αυτή την ώρα, γύρω από το περικυκλωμένο από αστυνομικούς κτίριο, βρίσκονταν χιλιάδες κόσμου που περιφρουρούσαν με την αλληλεγγύη τους το δίκαιο αγώνα των μεταναστών. Μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, πλήθος κόσμου ανεμένε την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων προκειμένου να παραταχθεί μαζί με τους μετανάστες σε μια μεγάλη, ενωτική, ειρηνική πορεία.
Είναι σαφές ότι οι μετανάστες με την υπεύθυνη και αγωνιστική αυτή στάση τους δίνουν ένα θετικό μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία.
Και το γεγονός αυτό μπορεί να καταγραφεί ως μια πρώτη νίκη που δίνει νέα, θετική τροπή στον αγώνα τους
ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ
ρεπορτάζ της ΙΣΚΡΑ
ΕΓΙΝΕ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ Η ΟΠΟΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΜΕΝΗ ΑΠΟ ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ!
Τα γεγονότα σε σχέση με τους μετανάστες απεργούς πείνας της Νομικής Σχολής τρέχουν συνεχώς από το πρωί.
Λίγο πριν από τις 9 το βράδυ, η Νομική συνεχίζει να είναι πλήρως αποκλεισμένη από διμοιρίες των ΜΑΤ και δυνάμεις των ΕΚΑΜ. Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε οχήματα, πεζούς, μετανάστες αλλά ακόμα και δικηγόρους.
Οι όροι που έθεσαν οι μετανάστες για να μετεγκατασταθούν είναι: να μην υπάρχει 24ωρη αστυνομική παρακολούθηση του νέου κτιρίου, να μπορούν να βρίσκονται στο χώρο και οι αλληλέγγυοι στην κινητοποίησή τους και να γίνει η μετεγκατάστασή τους χωρίς αστυνομική συνοδεία.
Οι προϋποθέσεις τους έγιναν δεκτές, αλλά «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις αποτελεί ο όρος για την 24ωρη φύλαξη, καθώς ο ιδιοκτήτης του χώρου που προτάθηκε να μετεγκατασταθούν οι μετανάστες δεν τον παραχωρεί αν δεν υπάρχει συνεχής παρακολούθηση από τις δυνάμεις ασφαλείας, εκφράζοντας ανησυχίες για την ακεραιότητά του. Συνεπώς, θα χρειαστεί να βρεθεί κάποιος άλλος χώρος ή να μεταπειστεί ο ιδιώτης στον οποίο ανήκει το κτίριο της Πατησίων.
Λίγο πριν απο τις 8, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Υπουργό Εσωτερικών Γιώργο Ραγκούση, διατυπώνοντας την άποψη ότι ακόμη και τώρα μπορεί να βρεθεί λύση χωρίς άρση του ασύλου και χωρίς χρήση βίας, αρκεί από την πλευρά της κυβέρνησης να γίνουν δεκτά τα τρία αιτήματα που θέτουν οι απεργοί πείνας, προκειμένου να μεταφερθούν ασφαλώς σε άλλο κτίριο. Ζήτησε αυτοσυγκράτηση και σε κάθε περίπτωση να μη χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα η παραμονή των μεταναστών στο χώρο για τη χρήση βίας εναντίον τους και την κατάργηση του ασύλου.
Ο αποκλεισμός της Νομικής από την αστυνομία ξεκίνησε το απόγευμα. Λίγο μετά μετάβησαν στο χώρο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Θοδωρής Δρίτσας και ο Αλέκος Αλαβάνος, προκειμένου να διαπραγματευτούν με τους εισαγγελείς και τους αστυνομικούς.
Στις 6 περίπου το απόγευμα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Ελένη Ραϊκου, δέχθηκε αίτημα από την πρυτανεία του πανεπιστημίου, για άρση του ασύλου στη Νομική. Από στιγμή σε στιγμή λοιπόν, οι ισχυρότατες δυνάμεις καταστολής που έχουν περικυκλώσει τη Νομική, είναι έτοιμες να εισβάλουν στο κτίριο! Βρισκόμαστε ενόψει τραγικών εξελίξεων, για τις οποίες υπεύθυνο είναι το ακραίο συντηρητικό – αυταρχικό μπλοκ Κυβέρνησης – ΝΔ – ΛΑΟΣ. Νωρίτερα, οι μετανάστες απεργοί πείνας, κατά τη συνέλευσή τους που έληξε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα, αποφάσισαν να παραμείνουν στο κτίριο της Νομικής.
Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου, της συνέλευσης των απεργών πείνας, «οι βασικοί λόγοι για τους οποίους αυτή η μετεγκατάσταση είναι αδύνατη είναι οι εξής τρεις: α) Στον προτεινόμενο χώρο μπορούν να είναι μέσα μόνο οι απεργοί και όχι οι αλληλέγγυοι, β) Ο χώρος αυτός θα φρουρείται από την αστυνομία, γεγονός το οποίο όχι μόνο δε θα λύσει προβλήματα αλλά θα δημιουργήσει και εντάσεις, γ) Η προτεινόμενη λύση είναι μόνο προσωρινή και δεν δίνει μόνιμη λύση. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, τέθηκε ως απαράβατος όρος η αποχώρηση των απεργών πείνας, από το κτίριο στο οποίο θα μετέβαιναν, εντός 3 ημερών.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, Νίκος Γιαννόπουλος, «αποφάσισαν να μη μετακινηθούν σε άλλον χώρο, διότι αφενός θεωρούν ότι δεν ενοχλούν κανέναν, δεδομένου ότι στο κτίριο δεν γίνονται μαθήματα, και αφετέρου διότι εκτιμούν ότι το άλλο κτίριο, που τους προτάθηκε, δεν πληροί τις προδιαγραφές (ασφαλείας), που είχαν συμφωνηθεί».
Το τελεσίγραφο της Κυβέρνησης, έληγε στις 5 μ. μ.
Στο μεταξύ, ολονύχτιες και συνεχείς ήταν οι διαβουλεύσεις για την εξεύρεση συνθετικής-συναινετικής διεξόδου.
Οι πρυτανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι διαθέτουν πρόταση για αξιοπρεπή μετεγκατάσταση των απεργών μεταναστών σε άλλο κτίριο, στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Ηπείρου.
Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών με ανακοίνωσή του τόνισε ότι »παρά τις αντιξοότητες εξασφάλισε κτίριο που πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής, στο κέντρο της Αθήνας.
Η λύση αυτή κατέστη δυνατή με τη συνεργασία και την αρωγή τεσσάρων μη Κυβερνητικών Οργανώσεων – του Ερυθρού Σταυρού, των Γιατρών του Κόσμου, της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης Ψυχικής Υγιεινής και της Αποστολής – οι οποίες μαζί με το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα μεριμνήσουν για την εγκατάσταση και την υποστήριξη των μεταναστών στο χώρο αυτό». »Το Πανεπιστήμιο Αθηνών εγγυάται την ασφαλή μεταφορά των μεταναστών στο κτίριο με δικά του μέσα και τη συνδρομή της Πανεπιστημιακής Κοινότητας» συνεχίζει. «Ευχαριστούμε τις παραπάνω οργανώσεις για τη συμβολή τους στην επίλυση αυτού του οξύτατου προβλήματος. Το Πανεπιστήμιο αποτελεί μέρος της λύσης και αυτό επεδίωκε από την αρχή»
Στο μεταξύ, τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και από το ακραίο συμμαχικό συντηρητικό μπλοκ ΝΔ-ΛΑΟΣ-Δημοκρατική Συμμαχία, που τη συνοδεύει, συνεχίστηκαν οι εμπρηστικές τοποθετήσεις μέσα και έξω από τη Βουλή, με επίκεντρο την κατάργηση του ασύλου και την άμεση χρήση αστυνομικής καταστολής και βίας.
Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΣΤΕΡΙΚΕΣ ΚΡΑΥΓΕΣ
Το μεταναστευτικό ζήτημα είναι βαθύ και πολύπλευρο και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Αν θα έπρεπε να ανοίξει μια συζήτηση σήμερα, αυτή θα έπρεπε να αφορά τα μεταναστευτικά ρεύματα και τις αιτίες τους, το πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και πως η Ελλάδα ως πύλη εισόδου μεταναστών και προσφύγων για τις χώρες υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., μπορεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα μέσα από ένα συνολικό πανευρωπαϊκό σχεδιασμό με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με δημιουργία προϋποθέσεων υποδοχής και ένταξης των μεταναστών και προσφύγων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες .
Σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η επιδίωξη για αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ έτσι ώστε οι πρόσφυγες να μπορούν, όταν εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτημα ασύλου στην χώρα μέλος που επιθυμούν και όχι αναγκαστικά στην πρώτη χώρα εισόδου. Κάτι τέτοιο θα αποσυμφόριζε τη χώρα από τα συσσωρευμένα κύματα προσφύγων και μεταναστών που εγκλωβίζονται αναγκαστικά εντός των συνόρων μας, ενώ η χώρα στην οποία επιθυμούν να μεταβούν είναι άλλη.
Δυστυχώς, όμως, δεν γίνεται καμία σχετική ουσιαστική συζήτηση. Παρακολουθούμε, αντίθετα, την εξαγγελία απαράδεκτων μέτρων που παρακάμπτουν την ουσία του προβλήματος, όπως η κατασκευή του φράκτη στον Έβρο, αλλά και την αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού θέματος με μικροκομματικές αντιλήψεις και αντιλήψεις περιορισμού ελευθεριών και δικαιωμάτων. Με μισαλλόδοξες φωνές και υστερικές κραυγές οι οποίες τελικά παίρνουν αφορμή από γεγονότα και καταστάσεις για να φτάσουν στο σημείο να μιλάνε για κατάργηση του πολιτικού ασύλου!
Ακολουθεί ρεπορταζ της ΙΣΚΡΑ από τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών:
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΝΤΙ ΝΑ ΥΠΟΚΙΝΗΣΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟ Η ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ, ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΑΦΟΡΜΗ ΜΙΑΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗΣ ΑΡΤΗΡΙΟΣΚΛΗΡΩΤΙΚΗΣ ΕΚΤΡΑΧΥΝΣΗΣ!
Με δυσανεξία αλλά (εδώ που έχουμε φτάσει!) όχι με έκπληξη παρακολουθήσαμε αυτές τις μέρες την κλιμάκωση μιας επίθεσης σε βάρος των 250 μεταναστών απεργών πείνας, οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο παραμονής στη Νομική Σχολή Αθήνας, η οποία ξέφυγε από κάθε όριο λογικής και θεμιτής διαφωνίας και έλαβε μορφή υστερικής αντίδρασης!
ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΠΟΥΜΠΟΥΛΑ ΟΙ ΛΥΚΟΙ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ!
Μετά το υστερικό και μισαλλόδοξο παραλήρημα σύσσωμου του μπλοκ των συντηρητικών δυνάμεων της χώρας ΠΑΣΟΚ -ΝΔ- ΛΑΟΣ και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ενάντια στους μετανάστες απεργούς πείνας, ΝΔ και ΛΑΟΣ, επανέφεραν σήμερα το ζήτημα της κατάργησης του Πανεπιστημιακού ασύλου, διατυπώνοντας μάλιστα την πρόθεσή τους να καταθέσουν σχετικές προτάσεις νόμου!
Εκμεταλλευόμενοι τα συντηρητικά αντανακλαστικά τα οποία αυτό το ρατσιστικό παραλήρημα έχει προκαλέσει στην πλειοψηφία της κοινής γνώμης αλλά και την παρουσία των μεταναστών στο κτίριο της Νομικής – η οποία, όμως, σε καμία περίπτωση δεν παρακωλυει ή παρεμποδίζει την εκπαιδευτική διαδικασία- επανέφεραν το ζήτημα της κατάργησης του ασύλου, κάτι για το οποίο είχαν πρωτοστατήσει, χωρίς αποτέλεσμα, στο παρελθόν.
Απέναντι σε αυτό το νέο σκηνικό το οποίο επιμελώς στήνεται, η κυβέρνηση βέβαια δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Αθανάσιος Πλεύρης υποστήριξε το πρωί στη Βουλή την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου με νέο νόμο, ο οποίος θα υποχρεώσει, όπως είπε, τις πρυτανικές αρχές να το εφαρμόζουν.
«Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι αναγκαίος θεσμός που υπάρχει για να προστατεύει την ακαδημαϊκή κοινότητα και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και όχι για να λύνει τις στεγαστικές ανάγκες των μεταναστών», παρατήρησε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, και συνέστησε προσοχή στις υπερβολές.
Επιπλέον, η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι το πανεπιστημιακό άσυλο πρέπει να καταργηθεί, προαναγγέλλοντας την κατάθεση σχετικής πρότασης νόμου!
«Το λεγόμενο πανεπιστημιακό ασυλο έχει ξεπεραστεί προ πολλού. Δεν χρησιμεύει σε τίποτε. Αντιθέτως, μάλιστα. Ένας θεσμός που διαμορφώθηκε για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την προστασία των ακαδημαϊκών ελευθεριών, κατέληξε στο ακριβώς αντίθετο. Κακοποιείται, καταστρατηγείται και γίνεται μοχλός εκβιασμού σε βάρος του ίδιου Πανεπιστημίου και ολόκληρης της κοινωνίας» «Οι υπεκφυγές και η πολιτική υποκρισία είναι επιτέλους καιρός να τελειώσουν. Το πανεπιστημιακό άσυλο, όπως ισχύει σήμερα, πρέπει να καταργηθεί. Είναι αξίωση της κοινωνίας και προϋπόθεση ομαλής λειτουργίας των Πανεπιστημίων μας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΝΔ.
Tην κατάργηση του ασύλου ζήτησε και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος. Όπως ανέφερε, πολλά Ιδρύματα έχουν αφεθεί σε ένα καθεστώς ανομίας. Κατειλημμένα κτίρια, φθορές στις υποδομές, παράνομες δραστηριότητες, καλύπτονται πίσω από το πρόσχημα του ακαδημαϊκού ασύλου. Μετά τη σημερινή μου συνάντηση με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, θέλω να εκφράσω όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται ότι η λύση σε τέτοιου είδους παράνομες πράξεις που «θάβουν» την ανώτατη εκπαίδευση είναι η κατάργηση του ασύλου, που σήμερα υποθάλπει εγκληματικές πράξεις, πρόσθεσε.
ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Όλα ξεκίνησαν τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, όταν η Κοσμητεία της Νομικής Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, προέβη αβασάνιστα στη γρήγορη απόφαση να κλείσει τη Σχολή μέχρι και την Παρασκευή, εξαιτίας της παρουσίας των 250 περίπου απεργών πείνας, την οποία μάλιστα στήριξε σε ακραία και αβάσιμα επιχειρήματα, χωρίς να μπει στον κόπο να τα διατυπώσει επισήμως και να έρθει σε ένα εποικοδομητικό διάλογο με τους μετανάστες για προσφορότερες συνθετικές διεξόδους και λύσεις.
Η παραπάνω απόφαση, εκ των πραγμάτων και δεν θέλουμε να πιστέψουμε από πρόθεση, έριξε «λάδι στη φωτιά» και αντί να λειτουργήσει κατευναστικά, πυροδότησε πολιτικές και παραταξιακές εμπρηστικές τοποθετήσεις.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής Σχολής, καταδίκασε την άστοχη, αν όχι και εμπρηστική, απόφαση της Κοσμητείας με υπογραφές όχι μόνο των αριστερών σχημάτων (ΑΡΕΝ, ΕΑΑΚ) αλλά και των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ. Παρόλα αυτά, λίγες ώρες μετά, τόσο η ΔΑΠ όσο και η ΠΑΣΠ, έκαναν, κατά περίεργο τρόπο, που προκαλεί ερωτηματικά, στροφή 180 μοιρών και από την αποδοκιμασία της απόφασης της Κοσμητείας, πέρασαν στην καταδίκη των μεταναστών για «κατάληψη» της Νομικής Σχολής(!) και στην ανακάλυψη «πολιτικών υποκινητών» της υπόθεσης!
Σύμφωνα, όμως με τους μετανάστες και τους αλληλέγγυους σε αυτούς, η παρουσία των μεταναστών δεν συνιστά κάποια «κατάληψη» της Σχολής, καθώς οι μετανάστες, διαμένουν στο υπό ανακαίνιση παλαιό κτήριο, όπου δεν λαμβάνει χώρα οποιαδήποτε ακαδημαϊκή λειτουργία, ενώ παρακολουθούνται σε καθημερινή βάση από εθελοντές ιατρούς.
Τη σκυτάλη της παραποίησης και αλλοίωσης δεδομένων αλλά και προθέσεων και συμπεριφορών, έλαβαν στη συνέχεια τα περισσότερα από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, τα οποία, αντί να καταγράψουν την ειδησεογραφία και τις εκ των πραγμάτων διαφορετικές και διιστάμενες απόψεις, επιδόθηκαν και επιδίδονται σε μια μονόπλευρη σε βάρος των μεταναστών κινδυνολογία και σε ένα κυνηγητό μαγισσών και πολιτικών υποκινητών, οι οποίοι περίπου, χρησιμοποιούν, ως ενεργούμενα τους μετανάστες, που κατά τα άλλα πανευτυχείς δεν έχουν κανένα πρόβλημα!
Σε αυτό το κινδυνολογικό, χωρίς επιχειρήματα, φοβικό και συντηρητικό μήκος κύματος, με ελάχιστες διαφοροποιήσεις, κινήθηκαν οι αντιδράσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης, από τη ΝΔ ως το ΛΑΟΣ. Η Ίσκρα, παραθέτει στη συνέχεια προς κρίση των αναγνωστών της τις δηλώσεις τους.
Είναι φυσικό, ίσως, από αρκετούς καλοπροαίρετους πολίτες να υπάρχουν ερωτήματα ή και διαφωνίες για τον τρόπο κινητοποίησης των μεταναστών και ιδιαίτερα για την επιλογή τους να καταφύγουν στη Νομική Σχολή Αθηνών, προκειμένου να αναδείξουν ειρηνικά και χωρίς καμία παρεμπόδιση της Πανεπιστημιακής λειτουργίας, τα αιτήματά του.
Αντί, όμως, με αυτές τις απόψεις να «επιτραπεί» να αναπτυχθεί ένας διάλογος ή και μια ουσιαστική αντιπαράθεση, από την οποία να προέκυπταν θετικά συμπεράσματα, ίσως και λύσεις, απέναντι σε αιτήματα απελπισμένων ανθρώπων, που επιλέγουν, κατά ορισμένους ακραίες μορφές πάλης, με στόχο την επιβίωσή τους, το κλίμα συνειδητά αποπροσανατολίζεται Ένα στείρο μπλοκ καταστημένων δυνάμεων το μετατοπίζει τεχνητά σε μια στείρα κινδυνολογία και τρομοφοβία, που μόνο στόχο έχει να καταργήσει το Πανεπιστημιακό Άσυλο και να τροφοδοτήσει τα πιο ακραία και πιο επικίνδυνα συντηρητικά και αυταρχικά αντανακλαστικά!
Παράθεμα: -Μεταναστευτικό: Μια ψύχραιμη προσέγγιση (απ’ το “φελέκι”) « Πόντος και Αριστερά
«Γλέζος: Το άσυλο είναι καταφύγιο για κάθε αδικημένο»
KAI του ακροδεξιού;
ΚΑΙ του χρυσαυγίτη;
ΚΑΙ του ισλαμοφασίστα
ΚΑΙ του ταλιμπάν;
ΚΑΙ του Γκρίζου Λύκου;
που πιθανόν να διώκονται σε κάποιες χώρες για τα πιστεύω τους;