Ετοιμάζουν και τον στρατό!!!

Σε μια περίοδο, που οι διαδηλώσεις και οι αντιδράσεις για τα μέτρα λιτότητας, είναι συχνές και η έντασή τους μεγάλη, φαίνεται ότι οι αρχές εξετάζουν όλα τα σενάρια και τα ενδεχόμενα για τους τρόπους αντιμετώπισης των διαδηλωτών.

Άλλωστε πολλοί αναλυτές και διεθνή μέσα ενημέρωσης, προβλέπουν ότι οι Έλληνες πολίτες δεν θα αντέξουν τα μέτρα, η κοινωνική συνοχή θα απειληθεί και είναι πολύ πιθανό και η Ελλάδα να ζήσει καταστάσεις ανάλογες με αυτές της Αργεντινής

Έτσι, εκτός από την αστυνομία και στον στρατό πραγματοποιούνται ασκήσεις, που προβλέπουν παρέμβαση στρατιωτών σε περίπτωση που ο έλεγχος μιας διαδήλωσης ξεφύγει.

Την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου διεξήχθη στο στρατόπεδο «Κορομηλά» στην Αργυρούπολη του Δήμου Κιλκίς, η στρατιωτική άσκηση «Καλλίμαχος» από την 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία.

 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα http://www.kilkistoday.gr/, η άσκηση, που έγινε παρουσία της στρατιωτικής  ιεραρχίας, των τοπικών αρχών και στρατιωτικών εκπροσώπων ξένων χωρών και χωρών που συμμετέχουν στο Σχηματισμό Μάχης (HELBROC BG) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. περιελάμβανε μεταξύ άλλων και σενάρια τρομοκρατικής επίθεσης, εξουδετέρωσης βόμβας, αλλά και αντιμετώπισης διαδηλωτών!

Στο βίντεο μάλιστα που διέρρευσε στο διαδίκτυο, βλέπουμε ότι στρατιώτες παίρνουν θέσεις μάχης ανάλογες με αυτές που έχουν τα ΜΑΤ στους δρόμους, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, έχουν σκυλιά και αμύνονται με τον ίδιο τρόπο σε επιθέσεις με πέτρες και μολότοφ.

Η 71 Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία συμμετέχει στη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης (NRF) του ΝΑΤΟ, στη Ταξιαρχία Νοτιανατολικής Ευρώπης (SEEBRIE) αλλά και στο Σχηματισμό Μάχης HELBROC, που συναποτελούν η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Κύπρος.

Ως Σχηματισμός Μάχης στα πλαίσια των Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης της ΕΕ μπορεί να φέρει σε πέρας ευρύ φάσμα αποστολών όπως επιχειρήσεις εκκένωσης πλήθους, παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, αποτροπή σύγκρουσης, διαχωρισμό αντιμαχομένων πλευρών στο πλαίσιο κατευθύνσεων από την Ε.Ε. και το ΓΕΕΘΑ.

Η δημιουργία τέτοιων δυνάμεων (Ευέλικτα Ταχυκίνητα Στρατιωτικά Τμήματα) αποφασίστηκε από την Ε.Ε. το 2003 και στις 2 Οκτωβρίου του 2006 εγκρίθηκε από τη Στρατιωτική Επιτροπή.

Οι δυνάμεις αυτές προβλέπεται ότι έχουν  δυνατότητα εκτέλεσης επιχειρήσεων για διάρκεια 30 έως 120 ημέρων. Μπορούν να αναπτυχθούν σε απόσταση 6.000 χιλιομέτρων από τις Βρυξέλλες και αποτελούνται από περίπου 1.500 άνδρες.

Η χρονική συγκυρία της άσκησης δημιουργεί ανησυχία και αν το σενάριο παρέμβασης του στρατού στους δρόμους της Αθήνας και άλλων πόλεων, μοιάζει μακρινό, κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα σε λίγους μήνες.

Πηγή news24 -> εδώ

6 comments on “Ετοιμάζουν και τον στρατό!!!

 1. Πολλά και διάφορα λαμβάνουν χώρα τούτη την εποχή. Η κυβέρνηση για να μειώσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων στις επερχόμενες επιδρομές της, παρέχει πληροφορίες στους πράκτορές της για στελέχη των συνδικάτων, έτσι ώστε να τους αχρηστεύσει και κατά συνέπεια να μην μπορούν να πείσουν τα μέλη τους για τις όποιες κινητοποιήσεις. Το timing των αποκαλύψεων του Τριανταφυλλόπουλου για Ρίζους και λοιπά στελέχη της ΔΕΗ καθόλου τυχαίο και αθώο δεν θα πρέπει να το βλέπουμε. Καλώς τα “άπλυτα” βγαίνουν στον ήλιο, κακώς όμως ενώ βρωμούσαν τόσο καιρό απλώθηκαν με την σημερινή “κακοκαιρία”.
  Ένα ουσιαστικό όμως διαφεύγει από την κυβέρνηση. Όταν έχεις να κάνεις με κινητοποιήσεις και απέναντί σου έχεις κάποιο σωματείο έχεις να διαπραγματευτείς με κάποιους και κάπου όλα τελειώνουν. Αν όμως οι δρόμοι γεμίσουν με “ακέφαλους” εξοργισμένους πολίτες τότε Viva revolution και ο Θεός να βάλει το χέρι του. Θυμηθείτε πως στις 12 Φεβρουαρίου του 2011 ο synfot έγραψε ότι, η τωρινή κυβέρνηση είναι η 1η δημοκρατικά εκλεγμένη που προετοιμάζει τον στρατό για να αντιμετωπίσει λαϊκή εξέγερση και πως είναι αποφασισμένη γι’ αυτό.

 2. Επίκαιρη ερώτηση
  προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

  Θέμα: Σε τι αποσκοπούν οι ασκήσεις καταστολής πλήθους των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και η συμμετοχή της Ελλάδας σε δυνάμεις επέμβασης σε τρίτες χώρες;

  Την περασμένη Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου, έγινε στο στρατόπεδο Κορομηλά, στην Αργυρούπολη του Κιλκίς η στρατιωτική άσκηση «Καλλίμαχος» για την εκπαίδευση αερομεταφερόμενου λόχου στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στον Σχηματισμό Μάχης (Helbrog BG) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  Αντικείμενο της άσκησης, όπως προκύπτει από σχετικά δημοσιεύματα, ήταν η αντιμετώπιση κρίσεων σε «τρίτες χώρες» και περιλάμβανε, μεταξύ άλλων άσκηση «Καταστολής πλήθους», προφανώς δηλαδή την καταστολή λαϊκών διαδηλώσεων, συλλαλητηρίων και εξεγέρσεων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Helbrog BG οι δυνάμεις που την απαρτίζουν θα μπορούν να αναπτυχθούν σε απόσταση 6000 χλμ από τα σύνορα της Ένωσης.
  Αυτοί οι σχεδιασμοί και η εν λόγω στρατιωτική άσκηση δημιουργούν εύλογη ανησυχία για την πιθανή περαιτέρω εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε διεθνείς κρίσεις, σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε τρίτες χώρες με σκοπό τη διαφύλαξη των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτά θα ορίζονται κάθε φορά και σε συνεργασία με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Επιπλέον στρατιωτικές μονάδες εκπαιδευμένες στην «Καταστολή πλήθους» θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εναντίον κάποιου «εσωτερικού εχθρού»

  Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Ποιες αμυντικές ανάγκες της Ελλάδας εξυπηρετεί ο σχεδιασμός επεμβάσεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικό;
  2. Ποιες εγγυήσεις υπάρχουν ότι αυτές οι δυνάμεις δεν θα χρησιμοποιηθούν για την καταστολή λαϊκών εξεγέρσεων, όπως π.χ. τώρα στην Αίγυπτο, και για την καταστολή λαϊκών κινητοποιήσεων στην Ελλάδα;

  Αθήνα 8 Φεβρουαρίου 2011

  Ο ερωτών βουλευτής

  Θοδωρής Δρίτσας

 3. Παράθεμα: Καταγγελία ΣΥΡΙΖΑ: 1000 στρατιώτες σε ρόλο αστυνομικών | Κανάλι

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s