ΧΡΕΟΚΡΑΤΙΑ- Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για το χρέος

  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

της Πρωτοβουλίας για τη Συγκρότηση ΕΛΕ

Αθήνα 6/4/2011

 

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου (ΕΛΕ) του ελληνικού δημόσιου χρέους γυρίστηκε το ντοκιμαντέρ Χρεοκρατία/ Debtocracy, το οποίο μπορούν όλοι να δουν στο Ίντερνετ, στις διευθύνσεις  xreokratia.gr και debtocracy.gr.

Απ’ αυτό θα πληροφορηθείτε όσα δεν λέγονται για το χρέος από τα επίσημα χείλη.

ΑΠΟΨΕ,Τετάρτη 6 Απριλίου κλείνουμε την τηλεόραση, στα δελτία των 8 και των 9, και ανοίγουμε το Ιντερνετ. Από τη διεύθυνση xreokratia.gr και debtocracy.gr, από τις 20:00 και μετά θα είναι διαθέσιμο το πρώτο ελληνικό ντοκιμαντέρ που στηρίχθηκε αποκλειστικά στην οικονομική ενίσχυση των θεατών και το οποίο θα διατίθεται χωρίς δικαιώματα χρήσης και αναμετάδωσης.

Στο Debtocracy, μιλούν, μεταξύ άλλων, οι πανεπιστημιακοί  Ντέιβιντ ΧάρβεϊΣαμίρ ΑμίνΚώστας Λαπαβίτσας και Ζεράρ Ντιμενίλ, ο φιλόσοφος  Αλέν Μπαντιού, ο επικεφαλής της επιτροπής λογιστικού ελέγχου του Ισημερινού Ούγκο Αρίας, ο πρόεδρος του CADTM Ερίκ Τουσέν, δημοσιογράφοι όπως o Άβι Λιούις (συγγραφέας/σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ The Take – Η Κατάληψη) και ο Ζαν Κατρμέρ (Liberation). Ακόμη προσωπικότητες όπως ο Μανώλης Γλέζος και η αντιπρόεδρος του γερμανικού κόμματος Die Linke, Ζάρα Βάγκενκνεχτ.

 

Το ντοκιμαντέρ  παρακολουθεί την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας τα τελευταία 40 χρόνια, εξηγώντας τι σημαίνει παράνομο, μη νομιμοποιημένο και απεχθές χρέος. Παρουσιάζει εναλλακτικές ερμηνείες και προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης δημόσιου χρέους της Ελλάδας, στηρίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο  την αναγκαιότητα για τη συγκρότηση της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του χρέους, ως δημοκρατικό δικαίωμα του ελληνικού λαού να γνωρίζει ποιες είναι οι αιτίες, οι όροι και η χρήση των δανείων και αν  είναι νομιμοποιημένο το χρέος στο όνομα του οποίου η κυβέρνηση και η Ε.Ε. επιβάλλουν μακροχρόνια λιτότητα και καταστροφή κοινωνικών κατακτήσεων πολλών δεκαετιών.

 

Το Deptocracy είναι το πρώτο ελληνικό ντοκιμαντέρ που στηρίχθηκε οικονομικά στους θεατές και   διατίθεται χωρίς δικαιώματα χρήσης και αναμετάδοσης. Στηρίχθηκε επίσης στην αφιλοκερδή εργασία των δημοσιογράφων Άρη Χατζηστεφάνου και Κατερίνας Κιτίδη, που έγραψαν και το σενάριο. Η  μουσική είναι του Γιάννη Αγγελάκα, το μοντάζ υπογράφει ο Άρης Τριανταφύλλου, η επιστημονική επιμέλεια είναι του οικονομολόγου Λεωνίδα Βατικιώτη. Την παραγωγή υπογράφει η εταιρεία BitsnBytes.

Η Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ΕΛΕ καλεί τις λαϊκές επιτροπές κάθε γειτονιάς, τα συνδικάτα, τους δήμους, κάθε συλλογικότητα να προβάλουν μαζικά το ντοκιμαντέρ, να συζητήσουν σε κάθε γειτονιά και χωριό και να συμβάλουν στη συγκέντρωση υπογραφών με αίτημα τη συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού  Ελέγχου του ελληνικού δημόσιου χρέους.  

 

 

 

6 comments on “ΧΡΕΟΚΡΑΤΙΑ- Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για το χρέος

  1. Πέμπτη, 7 Απριλίου 2011

    Εντυπωσιακή πρεμιέρα για το Debtocracy

    Σταθμό στο χώρο της ηλεκτρονικής –και όχι μόνο- ενημέρωσης και των ανεξάρτητων ντοκιμαντέρ αποτελεί πλέον το πρώτο ελληνικό ντοκιμαντέρ για την κρίση Debtocracy-Χρεοκρατία σε σενάριο-σκηνοθεσία της Κατερίνας Κιτίδη και του ¨Αρη Χατζηστεφάνου. Μέσα σε λίγες ώρες από το βράδυ της Τετάρτης που έγινε διαθέσιμη η πρώτη –προσωρινή- κόπια του ντοκιμαντέρ είχε περισσότερες από 110.000 προβολές, (σε vimeo , dailymotion και youtube), ενώ έχει δεχτεί ιδιαίτερα θετικά σχόλια από την συντριπτική πλειονότητα των χρηστών του διαδικτύου. ¨Όπως ανακοίνωσαν οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ μέσω twitter, οι συνεντέυξεις του debtocracy είναι πάρα πολλές και δεν ήταν δυνατόν να συμπεριληφθούν στο σύνολο τους. Το επόμενο διάστημα από το διαδικτυακό χώρο του debtocracy θα γίνουν διαθέσιμα τα mini documentaries για όσους επιθυμούν περισσότερη τεκμηρίωση.

  2. Παράθεμα: επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους | Herr K.

  3. Αυτό το ντοκιμαντέρ (λέμε τώρα) σε κάνει να θλίβεσαι και σου έρχονται λυγμούς. Για την κατάντια της ελληνικής διανόησης, που δεν ξέρει τι άλλο να προτείνει παρά … άλλη μία επιτροπή. Η Σακοράφα, ο Δρίτσας, Γλέζος και τόσοι άλλοι τόσα χρόνια βουλευτές, ας πάρουν τα πρακτικά και τους προϋπολογισμούς του κράτους να δουν που πήγαν τα λεφτά. Εκεί γράφει ακόμα και πόσα ξοδεύτηκαν σε κωλόχαρτα. Είπαμε, είμαστε λαός από μπουμπούνες, αλλά όχι και τόσο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s