Το κατοχικό δάνειο

Συλλαλητήριο μπροστά στη γερμανική πρεσβεία της Αθήνας πραγματοποιήθηκε σήμερα από Γερμανούς πολίτες καθώς και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις Αποζημιώσεις αλλά και συγγενείς των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στο Δίστομο και τα Καλάβρυτα, απαιτώντας να καταβληθούν επιτέλους οι αποζημιώσεις που οφείλει η Γερμανία προς την Ελλάδα από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο συλλαλητήριο παρευρέθηκε και ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος ανέδειξε και το ηθικό κομμάτι, αλλά υπολογίζοντας και μακροπρόθεσμες συνέπειες στην ελληνική οικονομία από τη ναζιστική κατοχή, ο ίδιος υπολόγισε το κόστος των αποζημιώσεων σε 1,5 τρισ. ευρώ.
Ο Μανώλης Γλέζος και αντιπροσωπεία της ομάδας «Αμβούργο-Δίστομο» συναντήθηκαν με τον Γερμανό πρόξενο, ο οποίος τους είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει νομική υποχρέωση στο θέμα των αποζημιώσεων και αυτή είναι η πρώτη φορά που ακούγεται από επίσημα χείλη κάτι τέτοια.

Παράλληλα, ο Μ. Γλέζος τόνισε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση.

ΟΦΕΙΛΕΣ, ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ & ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ

ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα ανέρχονται, βάσει επίσημων στοιχείων στα εξής:

α. 7,1 δις δολάρια αγοραστικής αξίας 1938 (μας τα επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη των Παρισίων 1946) για την καταστροφή των βασικών υποδομών της χώρας.

Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο της Τραπέζης της Ελλάδας (προ 15 ημερών) το ποσό αυτό υπολογίζεται σήμερα σε 108,43 δις ευρώ! ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ (με το ελάχιστο επιτόκιο του 3% το έτος υπερβαίνουν το 1τρις ευρώ!)

β. 3,5 δις δολάρια αγοραστικής αξίας 1938 για το κατοχικό δάνειο (το ποσό αυτό υπολογίζεται σήμερα σε 50 δις ευρώ! ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ.

Το κατοχικό δάνειο με το πληθωριστικό χρήμα που προκάλεσε συνέβαλε καθοριστικά στην πείνα και τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς απ’ αυτήν (δεν είναι άλλωστε τυχαίο το σύνθημα που ακούστηκε πρόσφατα:

ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΟΦΕΙΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΟ ΔΩΣΑΜΕ ΜΕ ΠΕΙΝΑ.

γ. οι αποζημιώσεις των θυμάτων των 89 Ολοκαυτωμάτων (56.225 νεκροί) Ενδεικτικά

Το Πρωτοδικείο της Λειβαδιάς με απόφασή του το 1997 επεδίκασε στα θύματα του Διστόμου (την οποία επισφράγισε οριστικά η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου το 2000) σε 35 εκ. δρχ ανά εκτελεσθέντα.

Μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε για τι μιλάμε….

Σημείωση:

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΝ, ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ (ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ) Ή ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ. ΣΥΝΕΠΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ!

Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα από το 1996 που ιδρύθηκε δίνει ένα συνεπή αγώνα για το εθνικό αυτό ζήτημα. Από κοινού με το δίκτυο Μαρτυρικών Χωριών & Πόλεων και τις Ενώσεις Θυμάτων των Ολοκαυτωμάτων της χώρας μας αλλά και με την ανιδιοτελή στήριξη ενεργών πολιτών στην Ελλάδα, τη Γερμανία και άλλες χώρες αγωνιζόμαστε για την απόδοση των αποζημιώσεων και επανορθώσεων ως πράξη πραγματικής μεταμέλειας του σύγχρονου γερμανικού κράτους για τα εγκλήματα του Γ’ Ράιχ, ως έμπρακτη απόδοση δικαιοσύνης, ως οφειλόμενη πράξη απόδοσης τιμής στη μνήμη των θυμάτων και σεβασμού στον ελληνικό λαό που αγωνίστηκε καταβάλλοντας βαρύτατο τίμημα για μια ανεξάρτητη και υπερήφανη Ελλάδα σε μια δημοκρατική και ειρηνική Ευρώπη των λαών.

Όπως λέει και ο Πρόεδρός μας Μανόλης Γλέζος, απαιτούμε, δεν επαιτούμε τις αποζημιώσεις και επανορθώσεις.

 • Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να πράξει το ιστορικό της χρέος και να διεκδικήσει, επιτέλους, τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
 • Απαιτούμε από τη γερμανική κυβέρνηση να πάψει να υπεκφεύγει, διαδίδοντας ψευδώς ότι τάχα έχει πληρώσει στο παρελθόν ή ότι δεν οφείλει τίποτα.
 • Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει αποζημιωθεί από τη Γερμανία, ενώ όλες οι άλλες χώρες έχουν αποζημιωθεί!
 • Επίσης, η αλήθεια είναι ότι οι άλλες δύο χώρες της τριπλής κατοχής της χώρας μας κατά την περίοδο 1941-1945 (δηλ. η Ιταλία και η Βουλγαρία) μας έχουν αποζημιώσει και μόνο η Γερμανία αρνείται να καταβάλει τις απαιτούμενες οφειλές.

Δεν έχουμε κάτι εναντίον του γερμανικού λαού. Αντίθετα στον αγώνα μας βρίσκουμεπολύτιμους συμπαραστάτες γερμανούς δημοκράτες και αντιφασίστες, που κατανοούν κι αυτοί ότι η καταβολή των αποζημιώσεων προς την Ελλάδα είναι αναγκαία προϋπόθεση για να γυρίσει οριστικά η μαύρη σελίδα του ναζισμού και να προχωρήσουμε μπροστά σ’ ένα κοινό δημοκρατικό ευρωπαϊκό μέλλον, με σεβασμό στις θεμελιώδεις αξίες του ανθρώπου, με αλληλεγγύη και ανθρωπιά.

Ο αγώνας μας συνεχίζεται μέχρι την τελική του δικαίωση.

Δελτίο τύπου

Δαμιανός Βασιλειάδης, υπεύθυνος για τη Γερμανία από μέρους του «Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, του οποίου πρόεδρος είναι ο Μανόλης Γλέζος.

Πηγή «Το προσωπικό ιστολόγιο του Δαμιανού Βασιλειάδη»  –> εδώ

Επίσης διαβάστε

την Ζούγκλα –> εδώ
Το Βήμα –> εδώ
τον Τάσο Μηνά Ηλιαδάκη –> εδώ
Το ιστολόγιο Εξέγερση –> εδώ 

11 comments on “Το κατοχικό δάνειο

 1. Η Μοναδικη ευκαιρια να παρουμε τα Λεφτα που μας εκλεψαν οι Γερμανοι ηταν τοτε με την ενοποιηση της Γερμανιας επι Κωλ .. Τοτε η Ελλάδα μπορουσε να προβαλλει Βετο γιατι η ενωση της Ανατολικής Γερμανιας με την Δυτική ηταν ουσιαστικά εσιοδος απο την Πισω πόρτα στην Ε.Ε ?(Εοκ τοτε)
  και η ελλαδα ιχε Βετο ..
  Ομως τοτε μας ελαχε πρωθυπουργις ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ..Ο οποιος ειπε το περιβοητο ‘και ποιοι εμαστε εμεις να αλλάξουμε τον Ρουν της Ιστοριας )
  και ΥΠΟΥΡΓΟΣ του Μητσοτακη τοτε ηταν οΜΙΚΗΣ Θοδωρακης το οποιον καποιοι εντελώς μυστηριοι …κυκλοι σημερα προβαλλουν και για ..εθνικό Ηγετη ..

 2. Διαβάστε εδώ γιατί ΔΕΝ πρέπει να διεκδικήσουμε τις πολεμικές αποζημιώσεις, κατοχικά δάνεια κλπ !
  Παθογένειες της αριστεράς ή απλές μπούρδες…..?
  mumul

  «….Η άρνηση της επαναστατικής Αριστεράς να συναινέσει σε πολεμικές αποζημιώσεις προέρχεται από απλούς μεν, αλλά ισχυρούς πολιτικούς λόγους:

  Πρώτον, τις πολεμικές αποζημιώσεις τις πληρώνουν οι λαοί του ηττημένου κράτους όχι η άρχουσα τάξη. Θεωρώ ότι η ιστορική εμπειρία που αναφέρθηκε προηγουμένως στο άρθρο είναι επαρκής όσον αφορά αυτό το σημείο.

  Δεύτερον, η εργατική τάξη δεν έχει κανένα άλλο όπλο στη διάθεσή της πέραν του διεθνισμού για να αντιμετωπίσει τη δύναμη των καπιταλιστών που δεν βρίσκεται μόνο στο εσωτερικό αλλά και στη διεθνή διαπλοκή του κεφαλαίου. Είναι διεθνιστικό καθήκον της Αριστεράς να παλεύει ενάντια στις πολεμικές αποζημιώσεις και να αποκαλύπτει τα εγκλήματα της «δικής μας» αστικής τάξης ενάντια σε άλλες εθνότητες. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να οικοδομηθεί η αναγκαία εμπιστοσύνη και ενότητα της παγκόσμιας εργατικής τάξης απέναντι στην ισχύ ενός παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού.

  Τρίτον, οι πολεμικές αποζημιώσεις ενισχύουν το αστικό στρατόπεδο στο εσωτερικό της χώρας που πληρώνει πολεμικές αποζημιώσεις αλλά και της χώρας που τις δέχεται. Ο πληθυσμός τη χώρας που πληρώνει συσπειρώνεται με το «κράτος του» ως αυτό που μπορεί (ή τουλάχιστον προσπαθεί) να τον προστατεύσει από «άπληστους εχθρούς του έθνους». Ο πληθυσμός που δέχεται τις πολεμικές αποζημιώσεις τις δέχεται ως «εθνική επιτυχία» της κυβέρνησής του….»

  http://www.aformi.gr/2011/02/%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B6%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BA/

 3. @1 Νοσφεράτος : Δεν νομίζω ότι έχεις δίκιο. Δεν έχει τελειώσει τίποτα. Αρκεί κάποιος ειλικρινά να θέλει να το κυνηγήσει. Ελπίζω κάποια στιγμή σύντομα να είναι ο λαός. 1,5 τρις μας χρωστάνε!!!

  @2 mumul : Να συμπεράνω ότι οι ανόητοι «εργατιστές» που υπογράφουν αυτό το κείμενο και είναι ενάντια στην απαίτηση των πολεμικών αποζημιώσεων για τους ίδιους λόγους θα είναι και υπέρ πιο σκληρών μνημονίων;;;
  Αν αντιληφθώ ότι ο Γλέζος είναι τσαρλατάνος εθνικιστής …θα πεθάνω.

 4. Παράθεμα: Γράμματα από την Χάγη « Κανάλι

 5. Παράθεμα: Κατοχικό Δάνειο: Μιά Άγνωστη Αλήθεια « Κανάλι

 6. Παράθεμα: H σύγχρονη Γερμανία αντιδικεί στην Χάγη με τα θύματα των Ναζί « Το μεγαλύτερο blog της πόλης

 7. Παράθεμα: Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς στην Ελλάδα « Κανάλι

 8. Παράθεμα: Stern: Η Γερμανία οφείλει 370 δισ. στην Ελλάδα | Κανάλι

 9. Παράθεμα: Η Ελλάδα δε χρωστάει. Της χρωστάνε!!! (Επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ) | Κανάλι

 10. Παράθεμα: 1940. Μέρες Γερμανικής Κατοχής. Η καθημερινότητα των Ελλήνων | Κανάλι

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s