Αναζητώντας τον Σοφούλη

.

Σεπτέμβριος 1944.  Συμφωνία Καζέρτας.
«Αι αντάρτικαι δυνάμεις τίθενται υπό τας διαταγάς της Ελληνικής Κυβερνήσεως, η οποία τας θέτει υπό τας διαταγάς του Στρατηγού Σκόμπι».

Γεώργιος Α’ Παπανδρέου Α’, Πρωθυπουργός και Υπουργός Στρατιωτικών. .

Το ΕΑΜ, με το κύρος του στα ύψη, προκειμένου να αποτρέψει τη ρήξη προτεiνει συγκρότηση τμήματος ενιαίου εθνικού στρατού, που θα αποτελούνταν από την «ορεινή ταξιαρχία», τον «ιερό λόχο», τμήματα του ΕΔΕΣ και μια ταξιαρχία του ΕΛΑΣ «ίση προς το άθροισμα των άνω δυνάμεων και με ίσον οπλισμόν«.

Ο Γεώργιος Α’ Παπανδρέου Α’ αποδέχεται αρχικά την πρόταση αυτή, για να την αναιρέσει στη συνέχεια, ύστερα από εντολή του στρατηγού Σκόμπι και του Βρετανού πρεσβευτή Λίπερ. Στις 28 του Νοέμβρη ανακοινώνει ένα αλλοιωμένο κείμενο ως δήθεν συμφωνία με το ΕΑΜ. Οι υπουργοί της Αριστεράς – εκτός από τον Στρατηγό Σαρηγιάννη – παραιτούνται από την Κυβέρνηση Γεωργίου Α’ Παπανδρέου Α’ και το ΕΑΜ καλεί σε συλλαλητήριο στη Πλατεία Συντάγματος. Η Κυβέρνηση το απαγορεύει.

Στις 4 Δεκέμβρη ο Γεώργιος Α’ Παπανδρέου Α’ παρακαλεί τον πρεσβευτή Λίπερ να κάνει δεκτή την παραίτηση του και του προτείνει να καλέσει τον Σοφούλη να σχηματίσει Κυβέρνηση. Ο Τσόρτσιλ είναι κατηγορηματικός. Απαγορεύει στον Γεώργιο Α’ Παπανδρέου Α’ να παραιτηθεί και δίνει εντολή στον Λίπερ ότι, αν παραστεί ανάγκη, ας κλείσει τον Παπανδρέου σε ένα δωμάτιο στη Μ. Βρετανία. Η εντολή του Τσόρτσιλ σαφής. Ο Γεώργιος Α’ Παπανδρέου Α’ θα παραμείνει Πρωθυπουργός.

5 Δεκεμβρίου 1944. Τηλεγράφημα Τσορτσιλ στον Ρέτζιναλντ Λίπερ, τον Άγγλο Πρεσβευτή στην Αθήνα: “ανέθεσα το όλον ζήτημα της αμύνης των Αθηνών και την διατήρησιν της εννόμου τάξεως εις τον στρατηγόν Σκόμπι και τον διεβεβαίωσα ότι θα τον ενισχύσωμεν με όσας δυνάμεις χρειάζεται προς τούτο. Τόσον εσείς όσον και ο Παπανδρέου πρέπει να συμμορφωθείτε προς τα οδηγίας του εις ό,τι αφορά την δημοσίαν τάξιν και ασφάλειαν.
Πρέπει να συνδράμετε τον στρατηγόν Σκόμπι με πάντα δυνατόν τρόπον και να εισηγηθήτε εις αυτόν την λήψιν παντός μέτρου το οποίον κατά την γνώμην σας ήθελε καταστήσει το έργον του περισσότερον ευχερές και αποτελεσματικόν”.

Στον ίδιο τον Σκόμπυ, ο Τσόρτσιλ αποστέλλει το τηλεγράφημα “Δύνασθε να λάβετε όλα τα μέτρα που θα θεωρήσετε σκόπιμα διά τον έλεγχον των οδών και την παγίδευσιν των ταραξιών… μη διστάσετε να πυροβολήσετε εναντίον παντός ενόπλου ή αόπλου… Μη διστάσετε να ενεργήσετε ως να ευρίσκεσθε εις μόλις καταληφθείσαν πόλιν”.

Στις 5 Δεκέμβρη 1944 και ενώ η απεργία συνεχίζεται ο Σκομπυ κηρύσσει στρατιωτικό νόμο. Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος πλημμυρίζουν από το πρωί την Πανεπιστημίου και τη Σταδίου.

Μαζί με τους Άγγλους του Σκόμπυ, η Αστυνομία αποκλείει όλους τους δρόμους που οδηγούν στην πλατεία Συντάγματος με ζωντανά φράγματα αστυνομικών. Οι γυναίκες πέφτουν κάτω μαζί με τις σημαίες και τραγουδάνε. 28 νεκροί. 27 διαδηλωτές και ένας αρχιφύλακας.

Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, το 1958, ο τότε Δ/ντης της Αστυνομίας Αθηνών Άγγελος …Έβερτ αποκαλύπτει σε συνέντευξη του “…βάσει των διαταγών τας οποίας είχα, διέταξα υπευθύνως την δικαίαν διάλυσιν των επιτιθεμένων διαδηλωτών

Φαντάζομαι ότι η Ιστορία δεν θα παραξενεύεται καθόλου, που οι …νέοι Τσόρτσιλ, και οι νέοι Σκόμπυ, δεν επιτρέπουν στον Γεώργιο Β’ Παπανδρέου Γ’, στον Γιωργάκη δηλαδή, να παραιτηθεί. Άλλωστε είναι γνωστό ότι όταν αναλαμβάνεις να κάνεις τόσο βρώμικες δουλειές, όσο αυτές που ανέλαβε πριν 70 χρόνια ο Γεώργιος Α’ και πριν 2 χρόνια ο Γεώργιος Γ’, ε, τότε οι συν-εταίροι σου θα απαιτούν να τις αποτελειώσεις…

.

Μνημείον του «Πιστεύομεν στην Λαοκρατίαν»

.

Μνημείον Αντιεξουσιαστή Πρωθυπουργού

.

7 comments on “Αναζητώντας τον Σοφούλη

 1. Πότε επί τέλους οι Αριστεροί θα καταλάβουμε ότι η γραμμή και η δράση του λεγόμενου ΚΚΕ τώρα και πάνω από μισό αιώνα είναι διαλυτική. Ότι αυτή η ομάδα που διοικεί αυτό το κόμμα:
  1.Είναι συνεχιστές αυτών που διέλυσαν τις (παράνομες) οργανώσεις του ΚΚΕ στην χώρα μας όταν τους έβαλαν πραξικοπηματικά οι χρουτσωφικοί στην ηγεσία του. Που παρέδωσαν ένα ρωμαλέο δημοκρατικό κίνημα στην οικογένεια Παπανδρέου. (Μετέτρεψαν το Δημοκρατικό, Ανεξαρησιακό Μέτωπο ΕΔΑ σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ξωπίσω της Ε.Κ.)Ένα κίνημα που με τη ζωή, τις θυσίες και τον Αγώνα ελάχιστων (η μισή αριστερά ήταν στις Ανατολικές Χώρες και η άλλη μισή στα ξερονήσια), πήρε μ αυτές τις ‘’ευνοϊκές’’ συνθήκες το 25%.Πότε ξανά και με άλλες συνθήκες?
  2.Συνεχιστές της ίδιας ομάδας (Ρούσσος-Σιάντος-Παρτσαλίδης) που υπέγραψαν τις συμφωνίες παράδοσης (διάλυσης) του ΕΑΜ στους Άγγλους και την οικογένεια Παπανδρέου (τυχαίο? Ίσως) Παρ όλο που η σωστή γραμμή γι αυτό το κίνημα από τις 31-10-1940 έλεγε στο γνωστό γράμμα ότι: «Επαθλο για τον εργαζόμενο λαό και επιστέγασμα για το σημερινό του αγώνα πρέπει να είναι και θα είναι, μια καινούρια Ελλάδα της δουλιάς, της λευτεριάς, λυτρωμένη από κάθε ξενική ιμπεριαλιστική εξάρτηση, μ’ έναν πραγματικά παλλαϊκό πολιτισμό»

 2. Οταν επέλεξαν το Γ Α Παπανδρέου οι σημερινοί Ευρωπαίοι εγνώριζαν την «τιμή» και τις οικογενειακές του παραδώσεις ,όπως άλωστε και η «αριστερά» που πολλά απο κατα καιρούς στελέχη της κατέληξαν στα κόμματα της οικογένειας!!!!(Μ Βαφειάδης, Μ Δαμανάκη Μ Ανδρουλάκης κ α)

 3. Να ελαφρύνω την ατμόσφαιρα με ενα τραγουδακι της εποχής;
  (επιθεωρησιακό, νομίζω)
  «το πουλί του Σκόμπι
  είναι κόμποι κόμποι
  κι αν λυθούν οι κόμποι
  τί θα γίνει ο Σκόμπι;»

 4. Παράθεμα: Το διάγγελμα του φοβισμένου | Herr K.

 5. Δύσκολα τα πράγματα. Ευτυχώς που ορισμένοι αγρυπνούν:
  «Το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών, στις δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα, πιστεύει ότι αδιέξοδα στη δημοκρατία δεν υπάρχουν. Εκλογές εδώ και τώρα», ήταν η λιτή δήλωση του κ. Οικονόμου στο περιστύλιο της Βουλής.

 6. Παράθεμα: Γουδί ή Γουδή « Κανάλι

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s