Ζωή Γεωργαντά : «Στημένη η ελληνική χρεοκοπία»

Ζωή Γεωργαντά : Η Eurostat «φούσκωσε» το έλλειμμα της Ελλάδας για να παρθούν τα μέτρα!

.

«Το έλλειμμα της χώρας για το 2009 σκοπίμως παρουσιάστηκε στο 15,4% από τη Eurostat. Έπρεπε να φανεί μεγαλύτερο από αυτό της Ιρλανδίας, που ήταν 14%, ώστε να παρθούν δυσβάσταχτα μέτρα κατά της Ελλάδας», αποκαλύπτει στην «Ελευθεροτυπία» η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος της επιτροπής της Ελληνικής Στατιστικής ΑρχήςΖωή Γεωργαντά.

.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει δίπλα του τον πρόεδρο Α. Γεωργίου. Αριστερά ο παραιτηθείς από νωρίς Ν. Λογοθέτης και στην άκρη δεξιά ο νυν καρατομηθείς Α. Φιλίππου

.

Η αποκάλυψη- σοκ για τα «μαγειρέματα» του ελληνικού ελλείμματος έρχεται μία μόλις ημέρα μετά την  «καρατόμηση» της κ. Γεωργαντά αλλά και ακόμη πέντε μελών της επταμελούς επιτροπής της ΕΛΣΤΑΤ  από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Εντύπωση ωστόσο προκάλεσε το γεγονός πως στα καθήκοντά του παρέμεινε μόνο ο πρόεδρος της επιτροπής λόγω «προβλημάτων σε προσωπικό και διοικητικό επίπεδο».
Η καθηγήτρια Ζωή Γεωργαντά, με δηλώσεις της στην «Ελευθεροτυπία», είναι κατηγορηματική στην άποψή της: «Το έλλειμμα του ’09 είχε τεχνηέντως διογκωθεί για να φανεί ότι η χώρα είχε το μεγαλύτερο σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακόμα και από αυτό της Ιρλανδίας που ήταν 14%, με σκοπό να δικαιολογηθούν όλα αυτά τα βαριά μέτρα κατά της χώρας. Κι εμείς παρουσιάσαμε στη Eurostat 15,4%».

 

«Το έλλειμμα έγινε τόσο μεγάλο λόγω του γεγονότος ότι μπήκαν όχι με φυσιολογικό τρόπο στη “γενική κυβέρνηση” ένας αριθμός ΔΕΚΟ, αυτοί οι 151 φορείς, αυτούς όπου τώρα εξελίσσεται η εφεδρεία. Αυτοί οι φορείς δεν μελετήθηκαν στατιστικά όπως έπρεπε, και μάλιστα σύμφωνα με όσα ορίζει η ίδια η Eurostat. Γι’ αυτή τη διαδικασία τα κριτήρια είναι πολλά και πολύπλοκα, χρειάζεται μακροχρόνια μελέτη για να υπαχθούν. Εμείς επιμέναμε αυτές οι ενστάσεις μας να καταγραφούν ακόμα και στα πρακτικά. Ο πρόεδρος της Αρχής μάς απάντησε ότι “στα πρακτικά θα μπει ό,τι θέλω εγώ”, επί λέξει».

Η ίδια η κ. Γεωργαντά ακόμα και με έγγραφο που είχε αποστείλει από τον περασμένο Απρίλιο στον Κάρολο Παπούλια, στον Γιώργο Παπανδρέου και στον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, ενημέρωνε την πολιτική ηγεσία για τα προβλήματα δυσλειτουργίας της Αρχής. Σύμφωνα με αυτό, η Αρχή δεν είχε συνεδριάσει για επτά μήνες ενώ σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο (382/2010) έπρεπε να συνεδριάζει μία φορά το μήνα. Γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι η Αρχή είχε μετατραπεί σε «Αρχή ενός ανδρός», στην «ανεξήγητη αδρανοποίησή της» και στο ότι οι εμπειρογνώμονες, ειδικοί επιστήμονες και μέλη της, αγνοούνταν συστηματικά από τον πρόεδρό της. Σ’ αυτή την επιστολή ουδέποτε έλαβε κάποια απάντηση.

Το συμπέρασμα της κ. Γεωργαντά αμφισβητεί άλλο μέλος της επιτροπής, λέγοντας ότι επιστημονικά μπορεί να αποδειχτεί ότι οι «φορείς του Δημοσίου, που δεν χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο και εισήλθαν στη συγκεκριμένη λίστα, δεν μπορούν να επηρεάσουν σε τέτοιο βαθμό την τελική διαμόρφωση του ελλείμματος».

Αυτά τα προβλήματα, όμως, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Ε», ξεκινούσαν από την «απομονωτική, αντιδημοκρατική, εξουσιαστική» λειτουργία του προέδρου της Ανδρέα Γεωργίου, όπως έχει καταγγείλει και ο σύλλογος των εργαζομένων στην ΕΛΣΤΑΤ και έφταναν μέχρι το συστηματικό αποκλεισμό των μελών της από το να εκφράζουν άποψη σε σοβαρά ζητήματα, όπως η επιστημονική ορθότητα των στατιστικών μεθοδολογιών που ακολουθούνταν, ο κανονισμός λειτουργίας της Αρχής, ο κανονισμός των υποχρεώσεων που είχαν προς την Αρχή άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου και άλλα.
Ο πρόεδρος της Αρχής Ανδρέας Γεωργίου, προσωπικός φίλος και επιλογή του Γ. Παπακωνσταντίνου, ήταν γνωστό σε όλους ότι δεν είχε καλές σχέσεις με τα μέλη της επιτροπής, από την ίδρυση κιόλας της Αρχής, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξελισσόταν μια μυστηριώδης επιχείρηση εξαναγκασμού σε παραίτηση κάποιων μελών της. Ήδη, για ένα μέλος της είχε γίνει καταγγελία για παράνομη είσοδο σε υπολογιστικά συστήματα της Αρχής με αποτέλεσμα να δεχτεί αιφνιδιαστική επίσκεψη της Ασφάλειας η οποία κατέσχεσε από το σπίτι του τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τόσο του ίδιου όσο και της οικογένειάς του.

Η ίδια η Ζωή Γεωργαντά, αναφορικά με τον πρόεδρο της Αρχής θα πει ότι ακόμα και ο πρόεδρος της Eurostat Τόμσεν της είχε πει τηλεφωνικώς ότι «δεν είναι η καλύτερη επιλογή και ότι θα του έκανε συστάσεις».

Σημειώνεται, τέλος, πως η κ. Γεωργαντά επανέλαβε τις καταγγελίες της σήμερα το πρωί μιλώντας στο Βήμα fm, προσθέτοντας μάλιστα ότι ο ρόλος των μελών στην ΕΛΣΤΑΤ ήταν «για να βάζουν απλά σφραγίδες, εν γνώσει της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών».
Η ίδια, μάλιστα, επεσήμανε πως σύμφωνα με την προσωπική της άποψη «το θέμα με την ελληνική χρεοκοπία είναι στημένο».
.
Πηγή «Ελευθεροτυπία» –> εδώ

.

Πηγή  «Simatoros Xpress» –> εδώ

.

9 comments on “Ζωή Γεωργαντά : «Στημένη η ελληνική χρεοκοπία»

 1. 19/09/2011

  Εισαγγελική παρέμβαση για την ΕΛΣΤΑΤ μετά το δημοσίευμα της «Ε»
  http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=310961

  Κοινή επιστολή Λαφαζάνη – Παπαδημούλη σε Βενιζέλο για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ
  http://papadimoulis.wordpress.com/2011/09/19/%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%AE-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CE%BB%CE%B1%CF%86%CE%B1%CE%B6%CE%AC%CE%BD%CE%B7-%E2%80%93-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CE%BB/

 2. Συνεχίζονται οι καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Σε δηλώσεις του στον Βήμα 99,5 ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, συνήγορος του πρώην αντιπροέδρου της Αρχής Νίκου Λογοθέτη, κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου ότι «έλεγε ναι» σε ό,τι ήθελε η Eurostat. Παράλληλα, ένα e-mail του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ προς το ΔΝΤ ανάβει νέες φωτιές μετά τις καταγγελίες των πρώην μελών του ΔΣ της Ανεξάρτητης Αρχής περί σκόπιμης διόγκωσης του χρέους, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας. Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και δεύτερον να διαπιστωθούν ενδεχόμενα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα σε βάρος της εθνικής οικονομίας διέταξε ο εισαγγελέας…

  συνέχεια στο tvxs εδώ –>http://tvxs.gr/news/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%84

 3. Tα Greek statistics και τα troika statistics

  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ (βουλευτής Β’ Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ)

  ΕΡ : Χρειάζεται τελικά εξεταστική επιτροπή για να πειστεί η Βουλή ότι έχουν μαγειρευτεί τα στοιχεία του 2009 να φτάσει το έλλειμμα στο 15% ώστε την επόμενη χρονιά να επιστρέψει στο 10 και να έχουμε κάνει στα χαρτιά ένα μεγάλο κατόρθωμα; Δηλαδή αν και τα αυτονόητα δεν τα καταλαβαίνουμε…

  «Σας απαντώ κατηγορηματικά. Όχι, είναι μια ακόμη άθλια κοκορομαχία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για ένα θέμα το οποίο ο κόσμος το έχει τούμπανο, εννοώ και τα Greek statistics και τα troika statistics. Και πιστεύω ότι η εμπειρία από το φιάσκο των εξεταστικών επιτροπών που δημιουργήθηκαν την τελευταία 2ετία και των προκαταρκτικών επιτροπών δείχνει ότι και αυτή η προκαταρκτική επιτροπή θα εξελιχθεί αν συσταθεί τελικά και δεν είναι απλά αυτά μπλόφες, το ίδιο φιάσκο. Γι’ αυτό και προσωπικά είμαι πάρα πολύ επιφυλακτικός για το αν αξίζει τον κόπο να συμμετάσχουμε ως ΣΥΡΙΖΑ, φυσικά θα το συζητήσουμε συλλογικά.»

  ΕΡ : Δεν ξέρω επίσης την λεπτομέρεια του τι γίνεται με τις εξεταστικές επιτροπές που θα έχουν συσταθεί εάν προκηρυχθούν εκλογές.

  «Θα σταματήσουν, θα σταματήσουν κ. Κοκορίκο. Αλλά και αυτές που συγκροτήθηκαν και δούλεψαν ένα χρόνο είδατε σε τι φιάσκο καταλήξανε. Εγώ έκατσα 11 μήνες και 1000 ώρες στην εξεταστική επιτροπή της SIEMENS, μιλήσαμε πολλές φορές (ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : πόσο μάλλον για τα στατιστικά στοιχεία). Αν κάτι πρέπει να γίνει είναι να αποφασίσουν επιτέλους οι κυβερνήσεις ότι δε θα ανακατεύονται στο μαγείρεμα των στατιστικών στοιχείων, ούτε θα αφήνουν άλλους να ανακατεύονται. Οι επιστήμονες που θα συγκροτούν την ηγεσία της στατιστικής αρχής θα κάνουν απερίσπαστοι τη δουλειά τους. Δηλαδή αυτό που γίνεται τώρα όπου ο Βενιζέλος καρατομεί τους πάντες και κρατάει τον πρόεδρο για τον οποίο ένας δεν έχει πει καλή κουβέντα από τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, είναι λάθος. Ξήλωσέ τους όλους κύριε και φέρε σοβαρούς επιστήμονες οι οποίοι θα συγκροτήσουν ένα διοικητικό συμβούλιο που θα κάνει αυτά που λέει η επιστήμη.»

  ΕΡ : Ξέρετε πάντως ως αριστερός ότι τα στοιχεία χρησιμοποιούνται και ότι επιστήμονας ουδέτερος δεν υπάρχει. Δηλαδή αφού και η τρόικα τα χρησιμοποιεί και εμείς τα χρησιμοποιούμε και όλοι τα χρησιμοποιούμε…

  «Μου θυμίσατε μία ωραία ρήση που λέει υπάρχουν τα ψέματα, τα μεγάλα ψέματα και οι στατιστικές. Αλλά αυτή την ώρα πρέπει αυτό το παιχνίδι επιτέλους να σταματήσει. Όταν έχεις αυτή την αποτυχία του μνημονίου, αυτή την παταγώδη αποτυχία και ανικανότητα της κυβέρνησης που την αποτύπωσε η Βάσω Παπανδρέου χθες σε μια φράση, λέει 6 δόσεις 6 φορές σώσαμε τη χώρα, ως πότε θα μας πιστεύουν και θα μας αντέχουν; Όταν έχεις αυτό, το μαγείρεμα των στατιστικών και οι καταγγελίες είναι απλώς το κερασάκι στην τούρτα. Εμένα αυτό που με θλίβει είναι αυτή την έλλειψη εμπιστοσύνης η κυβέρνηση αντί να την αντιμετωπίσει με μια προσπάθεια αυτοκριτική, να κάνει πράγματα που δεν έκανε, να αλλάξει πολιτικές που αποδείχθηκαν λάθος, προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους Έλληνες. Έτσι φτάσαμε χθες στο σημείο η κυρία Λαγκάρντ να αδειάζει τον κ. Βενιζέλο και να λέει όχι δεν έχει καμία σχέση η Αργεντινή με την Ελλάδα.»

  http://papadimoulis.wordpress.com/2011/09/24/t%CE%B1-greek-statistics-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-troika-statistics/

 4. Παράθεμα: Πρέπει να πληρώσουμε τα χαράτσια; « mySatelite

 5. Παράθεμα: Πρέπει να πληρώσουμε τα χαράτσια; « mySatelite

 6. Σε μια εξαιρετική θαρραλέα κυρία του καθηγητικου πανεπιστημιακού χώρου αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και εκφράζω τον θαυμασμό μου για την δύναμη της να προβεί στις αποκαλύψεις των παρανομιών που υπεπεσαν λόγω της θέσεως και των γνώσεων της και να σταθεί απέναντι, υπερασπιζομενη το δίκαιο της πατρίδας μας χωρις υπαναχώρηση στις απειλές και τις διώξεις σε βάρος της. Δυστυχώς, είναι ελάχιστοι εκείνοι που σημερα ανταποκρίνονται όπως η καθηγητρια του Πανεπιστημίου κυρία Ζ. Γεωργαντα, και για τον λόγο αυτό της απευθύνω ένα μεγάλο Ευχαριστώ για τον αγώνα της που εκφράζει την αγωνία μεγάλου μέρους των συμπατριωτών μας. Είμαστε στο πλευρό Σας. Παρακαλούμε να βρεθεί ο τρόπος να το εκφράσουμε αυτό. Ειμαι συνταξιούχος, πρώην συνάδελφος Σας πανεπιστημιακός. ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ !!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s