Εκλογές 1981 (Ανέκδοτες Φωτογραφίες)

Οι εκλογές που έγιναν την 18η  Οκτώβρη 1981 έβγαλαν μεγάλο νικητή το ΠΑΣΟΚ με 48,06% και 172 έδρες, με κεντρικό σύνθημα την «Αλλαγή».

Το ΚΚΕ έλαβε 10,9% και 13 έδρες, ενώ είχε στόχο 17% και είσοδο στην δεύτερη κατανομή με κεντρικά συνθήματα τα «Για την Αλλαγή  ψήφισε ΚΚΕ» και «ΚΚΕ στη Βουλή – Δεύτερη κατανομή». Θυμάμαι μια διαδήλωση που μετά τις εκλογές φώναζε στους δρόμους της Αθήνας  «Τι δεκαεπτά, τι δέκα κόμμα επτά».

Το ΚΚΕ (εσ) έλαβε 1,37% και έμεινε εκτός βουλής. Θυμάμαι τον Κύρκο να κλαίει σαν μωρό παιδί στο εκλογικό κέντρο χαμηλά στην Πανεπιστημίου.

Η κίνηση «για μια Επαναστατική Αριστερά» (ΚΚΕ μ-λ, ΚΟ ΜΑΧΗΤΗΣ) έλαβε 0,12% με κεντρικό σύνθημα «οι εκλογές δεν φέρνουν την αλλαγή, χρειάζεται αγώνας και πάλη ταξική».

Οι εκλογές του 1981 σηματοδότησαν μια πορεία 30 χρόνων καπιταλισμού που στηρίχθηκε και τροφοδοτήθηκε από τις πελατειακές σχέσεις πολίτη – κράτους. Εξυπηρέτησε επαρκώς την ασυδοσία του ντόπιου κεφαλαίου αλλά κυρίως παραδόθηκε σχεδόν σε όλες τις επιθυμίες του διεθνούς κεφαλαίου. Ήταν 30 χρόνια που όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις κατάφεραν να απογυμνώσουν την χώρα από οποιαδήποτε παραγωγική διαδικασία. Τα συνηθισμένα μοντέλα «ανάπτυξης» ήταν τα «ξηλώστε καλλιέργειες», «κλείστε εργοστάσια» και «πάρτε επιδοτήσεις». Ήταν 30 χρόνια πολιτικών ξενοδουλείας και πολιτικών παραχωρήσεων. Στα 30 αυτά χρόνια έγινε πολλές φορές συσώρευση πλούτου με πιο έντονες και επώδυνες αυτήν του χρηματιστηρίου και βέβαια κορυφαία την εξαιρετικά βίαιη σημερινή.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Το ΚΚΕ πάλευε για 17% και Αλλαγή

Η Αλλαγή του ΚΚΕ vs στην Αλλαγή του ΠΑΣΟΚ

One comment on “Εκλογές 1981 (Ανέκδοτες Φωτογραφίες)

  1. Παράθεμα: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «άλλο» | Red NoteBook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s