Τρία σενάρια για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης βλέπει το Ινστιτούτο
Το Ινστιτούτο Γεωπολιτικών και Στρατηγικών Αναλύσεων «Stratfor» είναι μια από τις εμβληματικές σταθερές της… σταθεράς που ονομάζεται Αμερική. Επηρεάζοντας με τις αναλύσεις και τις προβλέψεις του, τον τρόπο σκέψης αλλά και τη στρατηγική θεώρηση των πραγμάτων, από την εκάστοτε ηγεσία της υπερδύναμης.
Απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις του γνωστού αμερικανικού Ινστιτούτου Γεωπολιτικών, Στρατηγικών καθώς και Οικονομικών Αναλύσεων, Stratfor, για την κρίση χρέους της Ελλάδας και κατ’ επέκτασιν της Ευρωζώνης.
Στην καινούργια του έκθεση παρουσίάζει τρία σενάρια για την Ελλάδα και οι επιπτώσεις του στην ΕΕ.
Συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο, σε νέα έκθεσή του, που κυκλοφορεί από σήμερα, επισημαίνει ότι «όποιες και εάν είναι οι αποφάσεις, που θα πάρει η Γερμανία, τρία σενάρια είναι αναπόφευκτα: ένα σχέδιο διάσωσης για την Ιταλία, μια Ευρωπαϊκή τραπεζική κρίση και η χρεοκοπία της Ελλάδας. Όποιο σενάριο επικρατήσει πρώτο, θα προκαλέσει τα άλλα δύο».
Το αδιέξοδο είναι εμφανές (βλ: πίνακα), αλλά οι αποφάσεις που θα πάρει το Βερολίνο θα κρίνουν εν πολλοίς είτε την αποδυνάμωση του ευρώ, είτε την αφάνισή του.
Το Stratfor συγκεντρώνει μερικούς από τους κορυφαίους γεωστρατηγικούς αναλυτές των ΗΠΑ οι οποίοι κατά κανόνα πριν την ενασχόλησή τους με το STRATFOR απασχολούντο σε κυβερνητικές θέσεις (CIA, Στέϊτ Ντιπάρτμεντ κλπ)
Σε παλαιότερη αλλά πρόσφατη έκθεση του, το «Stratfor» υποστήριζε ότι ανεξαρτήτως του τι θα κάνει τελικά η Ευρωπαϊκή Ένωση, εν μέσω ζυμώσεων και πιέσεων από την πλευρά των ΗΠΑ για να δοθεί αποτελεσματική λύση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, το επίκεντρο και η κύρια εστία ανησυχίας της οποίας βρίσκονται στην Αθήνα, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.
Το «Stratfor» μάλιστα διατυπώνει την εκτίμηση ότι από τη στιγμή που η Αθήνα θα κηρύξει στάση πληρωμών, θα υποχρεωθεί στη συνέχεια να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, και θα επιστρέψει στη δραχμή. Σε μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, η ευρωζώνη θα υποστεί τις συνέπειες ενός εκκωφαντικού οικονομικού κόστους, που θα ανέλθει στο ύψος των 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ.
ΥΓ Στο πρώτο διάγραμμα προσέξτε ότι οι Αμερικάνοι αναλυτές του STRATFOR έχουν λεπτό χιούμορ. Προσέξτε την τελευταία πρόταση (σε κόκκινο κύκλο) : «Η Ευρωζώνη (διάβαζε : Γερμανία)…»
.