Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς στην Ελλάδα

.

…Όταν οι απελευθερωτικές δυνάμεις εισήλθαν στην Ελλάδα διαπίστωσαν ότι με την υποχώρηση των Γερμανών είχε καταστραφεί σχεδόν το σύνολο των σιδηροδρομικού δικτύου, των δρόμων, των λιμενικών εγκαταστάσεων, των επικοινωνιών, και της Εμπορικής Ναυτιλίας. Περισσότερα από χίλια χωριά είχαν καεί. Ογδόντα πέντε τοις εκατό των παιδιών είχαν φυματίωση. Τα ζωντανά, τα πουλερικά, καθώς και τα υποζύγια είχαν σχεδόν εξαφανιστεί. Ο πληθωρισμός είχε εξαφανίσει σχεδόν όλες τις οικονομίες…

Τρούμαν.  Απόσπασμα από το “Δόγμα Τρούμαν” 

.

Αυτές τις μέρες διεξάγεται η δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα θύματα του Ναζισμού και τις Γερμανικές αποζημιώσεις. Η δικαίωση των Ελλήνων θυμάτων του Ναζισμού μέσω των Ιταλικών δικαστηρίων, έχει οδηγήσει την υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στο οποίο προσέφυγε η Γερμανία για να ακυρώσει τις αποζημιώσεις και το οποίο ξεκίνησε τη σχετική δικαστική διαδικασία τη Δευτέρα 12/09.

Την ίδια ώρα, ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα το μέγα θέμα του ανεξόφλητου αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου της χώρας μας προς τη Γερμανία και των γερμανικών επανορθώσεων για τις κατοχικές καταστροφές στη χώρα μας, αφού η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα η οποία δεν έχει λάβει ως αποζημίωση ούτε ένα ευρώ.

Η μέχρι τώρα παθητική, δυστυχώς, στάση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, στο μέγιστο αυτό Εθνικό θέμα, ήρθε η ώρα να γίνει ενεργητική.

Είναι απόλυτη ανάγκη, από σήμερα, οι Υπουργοί Δικαιοσύνης, Εξωτερικών και Οικονομικών, τουλάχιστον, να παρακολουθήσουν αυτή την πολυσήμαντη για τα εθνικά μας συμφέροντα δίκη στη Χάγη. Η παρουσία τους δεν θα είναι τιμή μόνο, για τα θύματα του Ναζισμού, αλλά, επι τέλους θα καταδείξει στους Δικαστές της Χάγης και στην παγκόσμια κοινή γνώμη, την αποφαστικότητα της Ελληνικής Πολιτείας να στηρίξει δυναμικά τις διεκδικήσεις των συγγενών των ελλήνων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας για ηθική και υλική αποζημίωση. Αυτή η δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στις σημερινές συνθήκες, έχει τεράστια σημασία για το παρόν και το μέλλον της Πατρίδας μας.

Τον Οκτώβριο του 1940, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να μπεί στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με την απρόκλητη εισβολή των στρατευμάτων του Μουσολίνι στην Ήπειρο. Ο Χίτλερ, για να σώσει τον Μουσολίνι από μία ταπεινωτική ήττα, εισέβαλε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941.

Η Ελλάδα λεηλατήθηκε και ερειπώθηκε από τους Γερμανούς όσο καμία άλλη χώρα κάτω από την κατοχή τους. Σύμφωνα με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, τουλάχιστον 300.000 Έλληνες πέθαναν από την πείνα – άμεσο αποτέλεσμα της Γερμανικής λεηλασίας. Ο Μουσολίνι παραπονέθηκε στον Υπουργό του των Εξωτερικών, Κόμη Τσιάνο,

« Οι Γερμανοί έχουν αρπάξει από τους Έλληνες ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους ». Η Γερμανία και η Ιταλία επέβαλαν στην Ελλάδα όχι μόνο υπέρογκες δαπάνες κατοχής, αλλά και ένα αναγκαστικό δάνειο (κατοχικό δάνειο) ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολλαρίων. Ο ίδιος ο Χίτλερ είχε αναγνωρίσει την υποχρέωση της Γερμανίας να πλήρωσει αυτό το χρέος και είχε δώσει οδηγίες να αρχίσει η διαδικασία πληρωμής του.

Μετά το τέλος του πολέμου, η Συνδιάσκεψη των Παρισίων επιδίκασε στην Ελλάδα 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια για πολεμικές επανορθώσεις έναντι της

Ελληνικής απαίτησης 14,0 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Ιταλία πλήρωσε στην Ελλάδα το μερίδιο της από το κατοχικό δάνειο. Η Ιταλία και η Βουλγαρία πλήρωσαν πολεμικές επανορθώσεις στην Ελλάδα, και η Γερμανία πλήρωσε πολεμικές επανορθώσεις στην Πολωνία το 1956 και στην Γιουγκοσλαβία το 1971.

Η Ελλάδα απαίτησε από την Γερμανία την πληρωμή του κατοχικού δανείου το 1945, 1946, 1947, 1964, 1965, 1966, 1974, 1987, και το 1995. Παρά ταύτα, η Γερμανία αρνείται συστηματικά να πληρώσει στην Ελλάδα τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις.

Το 1964, ο Γερμανός Καγκελάριος Erhard υποσχέθηκε την πληρωμή του δανείου μετά την ενωποίηση της Γερμανίας, που πραγματοποιήθηκε το 1990.

Ενδεικτικό της σημερινής αξίας των Γερμανικών υποχρώσεων προς στην Ελλάδα είναι το ακόλουθο: εάν χρησιμοποιηθεί σαν τόκος ο μέσος τόκος των Κρατικών Ομολόγων των ΗΠΑ από το 1944 μεχρι το 2010, που είναι περίπου 6%, η σημερινή αξία του κατοχικού δανείου ανέρχεται στα 163,8 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτή των πολεμικών επανορθώσεων στα 332 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στις 2 Ιουλίου 2011, ο Γάλλος οικονομολόγος και σύμβουλος της Γαλλικής κυβέρνησης Jacques Delpla δήλωσε ότι οι οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ανέρχονται σε 575 δισεκατομμύρια δολάρια (Les Echos, Saturday, July 2, 2011).

Ο Γερμανός ιστορικός οικονομολογίας Dr. Albrecht Ritschl συνέστησε στην Γερμανία να ακολουθήσει μία περισσότερο μετριοπαθή πολιτική στην ευρωκρίση του 2008-2011, διότι ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη δικαιολογημένων απαιτήσεων για πολεμικές επανορθώσεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (Der Spiegel, June 21, 2011, guardian.co.uk, June 21, 2011).

Οι Γερμανοί δεν άρπαξαν από τούς Έλληνες μόνο «ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους». Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα έχασε 13% του πληθυσμού της. Ένα μέρος αυτού του πληθυσμού χάθηκε στην μάχη, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό χάθηκε από την πείνα και τα εγκλήματα πολέμου των Γερμανών.

Οι Γερμανοί δολοφόνησαν τούς κατοίκους 89 Ελληνικών πόλεων και χωριών, έκαψαν περισσότερα από 1.700 χωριά και εκτέλεσαν πολλούς από τους κατοίκους αυτών των χωριών. Μετέτρεψαν την χώρα σε ερείπια, και λεηλάτησαν τους αρχαιολογικούς της θησαυρούς.Ζητούμε από την Γερμανική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα, πού εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες, πληρώνοντας το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, και πολεμικές επανορθώσεις ανάλογες των υλικών ζημιών, των εγκλημάτων και των λεηλασιών που διέπραξε η πολεμική μηχανή των Γερμανών.Αγαπητοί φίλοι, όπως αναφέρεται παρακάτω από το EΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Αυτές τις μέρες διεξάγεται η Δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα θύματα του Ναζισμού και τις Γερμανικές αποζημιώσεις.
.
Παρακαλώ ζητήσετε από φίλους και γνωστούς σας να πάνε στο http://www.greece.org/blogs/wwii/  και να υπογράψουν το Αίτημα μας που ζητά από την Γερμανική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα, πού εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες, πληρώνοντας το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και πολεμικές επανορθώσεις ανάλογες των υλικών ζημιών, των εγκλημάτων και των λεηλασιών, που διέπραξε η πολεμική μηχανή των Γερμανών…
.
Για το Εθνικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
.
Μανώλης Γλέζος
.

.
Διαβάστε επίσης
Kanali : Γράμματα από την Χάγη –> εδώ
Kanali : Το δόγμα Τρούμαν –> εδώ
Kanali : Κατοχικό Δάνειο: Μιά Άγνωστη Αλήθεια –> εδώ
Kanali : Το κατοχικό δάνειο –> εδώ
Προλεταριακή Σημαία –> εδώ
.

6 comments on “Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς στην Ελλάδα

 1. Το απόσπασμα απ’ το Δόγμα Τρούμαν στο πρωτότυπο:

  When forces of liberation entered Greece they found that the retreating Germans had destroyed virtually all the railways, roads, port facilities, communications, and merchant marine. More than a thousand villages had been burned. Eighty-five per cent of the children were tubercular. Livestock, poultry, and draft animals had almost disappeared. Inflation had wiped out practically all savings.

 2. Παράθεμα: Ραντεβού-έκπληξη Γλέζου-Ράιχενμπαχ για τις γερμανικές αποζημιώσεις | Κανάλι

 3. Παράθεμα: Η Ελλάδα δε χρωστάει. Της χρωστάνε!!! (Επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ) | Κανάλι

 4. Παράθεμα: 1940. Μέρες Γερμανικής Κατοχής. Η καθημερινότητα των Ελλήνων | Κανάλι

 5. Φίλτατοι συνέλληνες καί φίλτατες συνελληνίδες, επιθυμώντας να διευρύνω τις γνώσεις σα επί του θέματος καί ταυτοχρόνως να ενισχύσω την επιχειρηματολογία σας, επιθυμώ να παραθέσω κάποια χρήσιμα καί ταυτοχρόνως κρίσιμα στοιχεία, χάριν ενός γονίμου προβληματισμού σας.
  (Α) Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι με τον όρο «Τρίτο Ράϊχ» κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εννοούμε ταυτοχρόνως την Αυστρία καί τη Γερμανία καί ως εκ τούτου θα πρέπει να ομιλούμε χάριν ιστορικής δικαιοσύνης περί «Αυστρογερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων». Απλώς δίκην ενός χρονικού παραθέτω τα σχετικά γεγονότα.
  11-12 Μαρτίου 1.938μ.α.χ.χ.: Ένωση Γερμανίας καί Αυστρίας, εντός ενός κράτους με το λεγόμενον «Anschluss».
  10 Απριλίου 1.938μ.α.χ.χ.: Δημοψήφισμα σε Γερμανία καί Αυστρία, επικυρώνει την ένωση των δύο κρατών.
  1η Σεπτεμβρίου 1.939μ.α.χ.χ., 04:45΄-2α Σεπτεμβρίου 13:00΄: Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος.
  6η Απριλίου 1.941μ.α.χ.χ., 05:35΄: Επίθεση του Τρίτου Ράϊχ στην Ελλάδα.
  8η Μαΐου 1.945μ.α.χ.χ.: Άνευ όρων συνθηκολόγηση του Τρίτου Ράϊχ.
  10η Φεβρουαρίου 1.947μ.α.χ.χ.: Συνθήκη των Παρισίων ή των Είκοσιν Ενός Εθνών καί τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη.
  23η Μαΐου 1.949μ.α.χ.χ.: ίδρυση της Ομόσπονδης Γερμανικής Δημοκρατίας με πρωτεύουσα τη Βόννη.
  7η Οκτωβρίου 1.949μ.α.χ.χ.: Ίδρυση της Γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας με πρωτεύουσα το Ανατολικό Βερολίνο.
  14η Μαΐου 1.955μ.α.χ.χ.: Αυστριακή Κρατική Συνθήκη καί ανσύσταση της Αυσττρίας ως κράτους.
  4η Μαΐου 1.990μ.α.χ.χ.: Υπογραφή της συνθήκης των «4+2», δηλαδή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, της Ενώσεως Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, του Ηνωμένου Βασιλείου καί τη Γαλλίας, με την Ομόσπονδη Γερμανική Δημοκρατία καί τη Γερμανική Λαϊκή Δημοκρατία περί της Γερμανικής ενοποίησης.
  3η Οκτωβρίου 1.990μ.α.χ.χ.: Γερμανική ενοποίηση.
  Άρα, ουσιαστικώς θα πρέπει να ομιλούμε περί των «Αυστρογερμανικών» πολεμικών αποζημιώσεων. Τώρα, πώς θα διανείμουμε την αξίωσή μας, εξ ίσου εξ αμφοτέρων των κρατών ή λόγου χάριν κατά μεγάλο μέρος(π.χ. περί το 90%) από τη Γερμανίακαί το υπόλοιπο(π.χ. περί το 10%) από την Αυστρίαν, αυτό είναι όντως θέμα, διότι θα πρέπει να τεθεί το θέμα κατά πόσον θα διεκδικήσουμε βάσει της ισονομίας των κρατών ή βάσει της αναλογικότητας ως προς τον πληθυσμό. Αυτόι είναι όντως φιλοσοφικό θέμα.
  (Β) Πέραν της θεμελίωσης της διεκδίκησης από δύο(2) χώρες, την Αυστρία καί τη Γερμανία, πλέον οφείλουμε να δούμε καί τα είδη των πολεμικών αποζημιώσεων, ως χώρα, τις οποίες δικαιούμαστε.
  (1) Οφειλόμενες Γερμανικές αποζημιώσεις του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου βάσει του «Σχεδίου Γιούνγκ» 102.000.000 δολλάρια Ηνωμένων Πολιτιειών Αμερικής, κατ’ απόφασιν της 17ης Μαΐου 1.930μ.α.χ.χ. Άρα, προφανώς αυτά θα πρέπει να συνυπολογισθούν επί των σημερινών ισοτιμιών τους.
  (2) Οφειλόμενες πολεμικές αποζημιώσεις του Τρίτου Ράϊχ, δηλαδή Αυστρίας καί Γερμανίας, 194.359.820 δολλάρια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
  Η επίσημη Ελληνική κυβέρνηση διεκδίκησε εξ αυτών 160.000.000 δολλάρια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
  Όλα ανεξαιρέτως τα στοιχεία προέρχονται από το εκτενές αφιέρωμα του θανόντος καθηγητού Δημοσίας Οικονομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,
  Παναγιώτη Β. Δερτιλή, δημοσιευθέντα στον τόμο του 1.964μ.α.χ.χ. του περιοδικού «Σπουδαί» της τότε Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιώς, υπό τον τίτλον «Τί μάς οφείλουν οι Γερμανοί», αναδημοσιευόμενον επί λέξει στο έργο του καθηγητού Ιωάννου Κ. Χολέβα, «ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ», Δρ. Οικονομικών καί Πολιτικών Επιστημών, εκδόσεις «Πελασγός», Αθήνα 2.007μ.α.χ.χ., σελίδες 67-76.
  (3) .Όσον αφορά τις οφειλόμενες πολεμικές αποζημιώσεις, αυτές υποδιαιρούνται ως ακολούθως, όσον αφορά το Κράτος:
  (α) Αποζημιώσεις λόγω υλικοτεχνικών υποδομών της χώρας,
  (β) Αποζημιώσεις λόγω καταστροφής καί δήωσης της υπαίθρου,
  (γ) Αρπαγές αποθεμάτων αγαθών
  (δ) «Μέθοδος του πληθωρισμού»,
  (ε) Σύμβαση αναγκαστικού δανεισμού της 14ης Μαρτίου 1.942μ.α.χ.χ., ύψους 13.000.000.000 δολλαρίων Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, βάσει των υπολογισμών
  του θανόντος Αγγέλου Αγγελοπούλου καί με βάση ένα ετήσιον επιτόκιον της τάξεως του 3%.
  (στ) Αρπαγή πολιτιστικών θησαυρών από τις δυνάμεις του Τρίτου Ράϊχ κατά την διάρκεια της Κατοχής
  Όσν αφορά τους πολίτες, οι αποζημιώσεις αφορούν:
  (α) Καταστροφές περιουσιών-επιχειρήσεων,
  (β) Εκτελέσεις αθώων αμάχων,
  (γ) Βασανισμούς/Ακρωτηριασμούς/Κακοποιήσεις αμάχων
  Πηγή: Ιωάννης Κ. Χολέβας, «ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ», Δρ. Οικονομικών καί Πολιτικών Επιστημών, εκδόσεις «Πελασγός», Αθήνα 2.007μ.α.χ.χ., σελίδες 22-32.
  Σημείωση: Με τον όρον «άμαχοι» εννοούνται κατά το σύγχρονο Διεθνές Δίκαιο του Πολέμου, οι πλήρως αμέτοχοι του όποιου πολέμου, όπως τα βρέφη, οι γυναίκες, οι γέροι καί οι γριές, αλλά καί όλοι όσοι επ’ ουδενί τρόπω με λόγω ή με έργω ή με ψήφω ή τή εαυτών χειρί δεν συμπαρίστανται στην οποιανδήποτε από τις εμπόλεμες παρατάξεις. Όλοι αυτοί θεωρούνται ως «άμαχοι».
  Αντιθέτως, οι «μαχητές»/»μαχήτριες» είναι οι ένοπλοι πολεμιστές/ένοπλες πολεμίστριες των όποιων παρατάξεων, οι συντάκτες/συντάκτριες καί διανομείς των όποιων επαναστατικών φυλλαδίων, οι διδάσκαλοι/διδασκαλίδες, οι εργαζόμενοι/εργαζόμενες των πολεμικών εργοστασίων, οι δημοσιογράφοι, ως εκφραστές της επίσημης κρατικής γραμμής, οι ιατροί, νοηλευτές/νοσηλεύτριες,
  οι εργαζόμενοι/εργαζόμενες των όποιων μυστικών υπηρεσιών, κρατικών ή επαναστατικών κ.λ.π. Άρα, ο πόλεμος πλέον είναι ουσιαστικός ευρύτερος κατά την
  εποχή μας.
  Επομένως, τα συμπεράματα είναι δικά σας.-

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s