Ρουμπινί: Με το μνημόνιο και την ύφεση θα βγουν τα τανκς!

 

Η Intelligence Squared Greece, σε συνεργασία με το BBC World News,  διοργάνωσε, την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», debate με αντικείμενο συζήτησης το μέλλον της Ελλάδας και το ευρώ. Σ’ αυτό έλαβαν μέρος ο γνωστός οικονομολόγος καθηγητής, ο οποίος πρώτος προέβλεψε την πτώση της Lehman Brothers,  Νουριέλ Ρουμπινί, ο καθηγητής Οικονομικών στο School of Oriental and African Studies (SOAS) Κώστας Λαπαβίτσας, ο βουλευτής Ηνωμένου Βασιλείου και πρώην υπουργός για την Ευρώπη Ντένις ΜακΣέιν και η κυρία Μιράντα Ξαφά, πρώην μέλος του Δ.Σ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

 

Ο Νουριέλ Ρουμπινί, επονομαζόμενος και «Dr. Doom»  λόγω του γεγονότος ότι κατά το παρελθόν και σε αντίθεση προς τους υπόλοιπους οικονομολόγους που έπλεαν σε πελάγη πλασματικής ευτυχίας από την παγκόσμια φούσκα των δανεικών, αυτός είχε προβλέψει την παγκόσμια οικονομική κρίση, τάχθηκε υπέρ της πρότασης για χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τονίζοντας ότι το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο με το αρνητικό σενάριο να προβλέπει ότι θα αγγίξει ποσοστό 160% του ΑΕΠ το 2020. Όπως επισήμανε η οικονομική λιτότητα οδηγεί σε περαιτέρω ύφεση, καθώς και ότι η ανάπτυξη πρέπει να προκύψει μέσα από την υποτίμηση του νομίσματος και την επιστροφή στη δραχμή. Ισχυρίστηκε ότι «η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει, λόγω των σκληρών μέτρων, σε ένα φαύλο κύκλο και η ύφεση θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη μέσα στον χρόνο…» «…Είτε θα εξέλθετε από την Ευρωζώνη, είτε θα πρέπει να προετοιμαστείτε για ύφεση άλλων πέντε ετών τουλάχιστον. Ύφεση που θα οδηγήσει σε πολιτική και κοινωνική αποσταθεροποίηση…»
Ο Ν. Ρουμπινί παράλληλα υποστήριξε ότι «η ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας θα επανέλθουν μόνο με την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα».
Τέλος ο Νουριέλ Ρουμπινί στο περιθώριο του debate  δήλωσε  ότι «αν συνεχιστεί η ύφεση θα βγουν τα τανκς»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Κώστας Λαπαβίτσας ο οποίος έκανε λόγο για αποτυχία του προγράμματος που εφαρμόζει η τρόικα, χαρακτηρίζοντάς το ως «αργό θάνατο». Για το λόγο αυτό πρότεινε την έξοδο από το ευρώ, εκτιμώντας ότι το σοκ δεν θα είναι τόσο μεγάλο τονίζοντας ότι «η πρόσφατη συμφωνία, δεν λύνει αλλά αντίθετα επιδεινώνει το πρόβλημα. Ακόμα και μετά την αναδιάρθρωση του χρέους (PSI) και το νέο πακέτο στήριξης των 130 δισ. ευρώ το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν θα γίνει βιώσιμο, εκτίμησε ο οικονομολόγος». Ο κ. Λαπαβίτσας επισήμανε ακόμα ότι «το πρόγραμμα των 130 δισ. ευρώ δεν αποτελεί πακέτο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, καθώς πρόκειται για δάνειο που κάποτε θα πρέπει να αποπληρωθεί». Σε ό,τι αφορά το PSI, Ν. Ρουμπινί και Κ. Λαπαβίτσας σημείωσαν ότι «δεν θεωρούν πως το 53,5% που τελικώς συμφωνήθηκε στο Eurogroup, είναι αρκετό».

Αντίθετος στην πρόταση τάχθηκε ο Ντένις ΜακΣέιν σημειώνοντας ότι χρειάζεται αλλαγή οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη καθώς η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή δεν αποτελεί λύση. Τάχθηκε υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και των μεταρρυθμίσεων και μεταξύ άλλων σημείωσε: «στην πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα έβλεπα τανκς στους δρόμους. Αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ πολύ φοβάμαι πως θα τα ξαναδώ να φυλάνε τα ATM».

Από την πλευρά της η Μιράντα Ξαφά σημείωσε ότι «η επιστροφή στη δραχμή θα φέρει πόνο και όχι κέρδος», μίλησε για μία Σοβιετικού τύπου οικονομία, εστιάζοντας στην ανάγκη αλλαγής κανονιστικών και περιοριστικών πρακτικών για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, με την πιστή εφαρμογή του προγράμματος η οποία θα πρέπει να άρει αγκυλώσεις και να προσχωρήσει σε ένα πρόγραμμα αναδιάταξης της οικονομίας άμεσα.  Η ίδια συμπλήρωσε ότι υποτίμηση θα συνοδευθεί από πληθωρισμό, πλήττοντας κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα.

Στο τέλος του debate σε «δημοψήφισμα» που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στο κοινό που παρακολούθησε το debate, μειοψήφησε με 20% η πρόταση «Η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει και να φύγει από το Ευρώ» σε σχέση με την αντίθετή της που έλαβε το υπόλοιπο 75%.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s