Οι εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 δεν είναι απλώς διαφορετικές

 

 

του Θοδωρή Δρίτσα
βουλευτή και υποψήφιου βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Α’ Πειραιά

 

 

 1. Οι εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 δεν είναι απλώς διαφορετικές. Είναι ιστορικές. Ο Ελληνικός λαός συναντιέται στις κάλπες με την Ιστορία, έχοντας ήδη εγγράψει υποθήκες δυόμιση χρόνια τώρα με τις πάνδημες αγωνιστικές κινητοποιήσεις του και τη μεγαλειώδη αντίσταση του στην Τρόϊκα και στις υποτακτικές κυβερνήσεις και κόμματα. Είναι τώρα η ώρα να βρούν αυτοί οι αγώνες και τη θεσμική του δικαίωση. Ο λαός στην εξουσία, με την Αριστερά εγγύηση για τη νέα δημοκρατική, ανοιχτή, φιλολαϊκή και ανεξάρτητη διακυβέρνηση της χώρας, συνθέτουν το στόχο, τη διεκδίκηση και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο

 

 1. Το μείζον θέμα-πρόβλημα για τη χώρα μας και την κοινωνία είναι η οικονομική, κοινωνική και θεσμική ανασυγκρότηση της με δημοκρατία και δικαιοσύνη. Αυτό θα εξακολουθεί – με νέα βεβαίως δεδομένα – να παραμένει ως μείζον και την επόμενη των εκλογών. Δεν υπάρχουν πλέον αυτόνομα θέματα ελάσσονος ή τρέχουσας προτεραιότητας. Η υποβάθμιση της συζήτησης σε ασύνδετη και επιλεκτική παράθεση επί μέρους θεμάτων, θα συγκροτεί τον παραπλανητικό λόγο του Σαμαρά και του Βενιζέλου κατά την προεκλογική περίοδο. Είναι εξουσιαστική επιλογή σκόπιμη και εκ του πονηρού.

Ο Ελληνικός λαός, με ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών που βάναυσα του επιβλήθηκαν, όχι μόνο δικαιούται αλλά και μπορεί την επόμενη των εκλογών να δρομολογήσει την οργανωμένη διεκδίκηση ακύρωσης του Μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων. Η ασπίδα προστασίας των εργαζομένων, των ανέργων, των φτωχών, των νέων, των συνταξιούχων, είναι όροι για την ανασυγκρότηση. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με την Τρόϊκα, ούτε φυσικά με την άδικη κατανομή του παραγόμενου πλούτου. Τις θυσίες πρέπει επιτέλους να αναλάβουν αυτοί που πραγματικά έχουν και μπορούν. Αυτή την «εντολή» διεκδικούμε και προτείνουμε.

 

3.  Ο Πειραιάς, το μεγάλο λιμάνι, δε συναποτελεί μόνο μια ενιαία διοικητική ενότητα με τα νησιά, την Αίγινα, το Αγκίστρι, τον Πόρο, την Ύδρα, τις Σπέτσες, τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα, αλλά και με την Τροιζηνία και τα Μέθανα. Συνθέτει κυρίως μια ιστορική, οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ενότητα, ανθρώπινων διαδρομών και σύγχρονων επιδιώξεων με ένα τρόπο ανοικτό και δημοκρατικό που «χωνεύει» χωρίς να συνθλίβει και να επιβάλει. Έτσι βλέπω την εκλογική μου Περιφέρεια. Αυτή η ιστορική κατάκτηση αν περιφρουρηθεί εγγυάται προοπτικές, αρκεί να συνοδευτεί και με ένα σοβαρό σχέδιο ενίσχυσης των βασικών υποδομών σε όλα τα κρίσιμα πεδία, σχέδιο που επί δεκαετίες διαρκώς εξαγγέλλεται και ουδέποτε υλοποιείται. Το ζήτημα των δημόσιων επενδύσεων έχει και αυτό κεντρική θέση σε αυτές τις εκλογές.

 

4.   Νομίζω πως έχω ήδη απαντήσει. Σε κάθε περίπτωση πάντως το βέβαιο είναι πως πάρα πολλά θα αλλάξουν και τίποτα δε θα είναι όπως παλιά. Εκτιμώ πως το αίτημα να μη μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ είναι όντως ρεαλιστικό και διεκδικήσιμο. Το ίδιο και η – δια της λαϊκής ψήφου – ανάθεση στο ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο της εντολής να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

 

5.  Το μήνυμα των διαδηλώσεων στη Wall Street στις ΗΠΑ «είμαστε το 99%, είναι το 1%» με εκφράζει απόλυτα. Όπως με εκφράζει επίσης και το μήνυμα των Ευρωπαίων διαδηλωτών ¨Ελλάδα δεν είσαι μόνη- Είμαστε όλοι Έλληνες!»

 

Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό των «Ενεργών Πολιτών» «Πολίτες»

3 comments on “Οι εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 δεν είναι απλώς διαφορετικές

 1. Ολα σωστά, μόνο που… θα χάσουμε. Δηλαδή θα χάσει ο λαός.

  Κατά 99% πιθανότητα, νομίζω. Δέχομαι ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ να φάω και βρισίδια αν αποδειχτεί ότι έχω λάθος.
  Αλλά μπορώ να αποδείξω ΓΙΑΤΙ το συμπεραίνω.

  Θεώρημα: Ο λαός θα χάσει (και η πολιτική της λιτότητας θα συνεχιστεί με φιλο-μνημονιακές συγκυβερνήσεις).

  ΑΠΟΔΕΙΞΗ

  Α. Πρώτη μέθοδος απόδειξης του θεωρήματος
  (1) Αριστερή συγκυβέρνηση χωρίς το ΚΚΕ είναι ΤΕΛΕΙΩΣ ανέφικτη (κι αν γίνει, θα είναι ψεύτικη, δηλαδή μνημονιακή»).
  (2) Το ΚΚΕ δήλωσε επίσημα ότι ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ αν λάβει «διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης» θα την απορρίψει.
  (3) Επομένως ΠΑΕΙ εξ ορισμού ΚΑΘΕ δυνατότητα αριστερής συγκυβέρνησης.
  (4) Επομένως πάμε σεμη-αριστερή (ή μη-αποκλειστικά-αριστερή) «αντι-μνημονιακή» συγκυβέρνηση.
  (5) ΑΣΚΗΣΗ (για τον… μαθητή). Να καταδειχτεί βάσει του (4) [κ.ά. δεδομένων] ότι τέτοια κυβέρνηση θα καταστεί (φιλο-)μνημονιακή.

  (6) Οπερ Εδει δείξαι.

  Β. Δεύτερη μέθοδος απόδειξης

  Τα ποσοστά που απαιτούνται για σχηματισμό μνημονιακής συγκυβέρνησης, για τα μεγάλα κόμματα + ΛΑΟΣ (κρυπτο-μνημονιακό)
  + Χρυσή Αυγή (προβοκάτορες/άχρηστοι ναζί) + ΔΗΜΑΡ (δεκανίκι ΠΑΣΟΚ) + φρούτα και ζαρζαβατικά (Ντόρα, Μάνος, κ Σία)…
  …αρκούν με το παραπάνω για να σχηματιστεί μια τέτοια συγκυβέρνηση.
  (ακόμη και στη χειρότερη των περιπτώσεων για όλους αυτούς με τις πιο ευνοΪκές για μας δημοσκοπήσεις)

  Αρα…

  Η κατάσταση θυμίζει εκεινο το απόσπασμα της Δίκης του Κάφκα,
  όπου είπανε στον κύριο Κ.
  «τη βλέπεις αυτή την πόρτα? για σένα φτιάχτηκε. Και τώρα… θα την κλείσω».

  Σόρυ, κάντε ό,τι μπορείτε, αλλά…

 2. @1, Omadeon : Νομίζω ότι θα γίνει αλλιώς. Ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών θα έχουμε από Δευτέρα εξελίξεις. Τα μηνύματα που έχω είναι ενθαρρυντικά. Ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ αλλά και στελέχη, επίσης από αριστερά κόμματα, ακόμα και αναρχικές και αντιεξουσιαστικές ομάδες μου λένε ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Χτες στην συγκέντρωση στην Ομόνοια είδα ανθρώπους που είχα να τους δω από φοιτητής.
  Ο κόσμος έχει πρόβλημα. Ο κόσμος αυτοκτονεί. Ο κόσμος χάνει τα σπίτια του. Ο κόσμος κοιμάται στα πεζοδρόμια. Ο κόσμος δεν σηκώνει τα τηλέφωνά του γιατί οι μόνοι που του τηλεφωνούν είναι οι τράπεζες.
  Σε αυτό το πρόβλημα απαντά ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθεί να δώσει λύσεις με τις δυνάμεις που έχει. Αν περισσότερο αριστερά κομμάτια του κινήματος ακολουθήσουν (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ) θα δώσουν και μια περισσότερο αριστερή συνισταμένη στην επόμενη ημέρα. Αν αναγκαστεί να συμμαχήσει με πιο δεξιά κομμάτια, τότε χάσαμε.
  Για την ώρα πάντως είμαι αισιόδοξος.

 3. Καναλιώτη χαίρομαι αφάνταστα που… έπεσα έξω. Θάλεγα τώρα ότι είμαστε γενικά σε καλό δρόμο. Η ρωγμή που άνοιξε στο σύστημα το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαίου δεν θα κλείσει εύκολα. Μάλλον θα διευρυνθεί μέχρι να καταρρεύσει το κτίριο….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s