Ευρωπαίοι παπαγάλοι

Από την προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ομόνοια

Από την προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ομόνοια

Μόλις μία ημέρα μετά την ημέρα των εκλογών, δηλαδή την 7/5/2012 διαβάσαμε σε άρθρο της πάντα καλά ενημερωμένης δημοσιογράφου Βασιλικής Σιούτη στο περιοδικό ΜΟΝΟ, για βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έχουν φτάσει να σκέφτονται ακόμα και να ζητήσουν παρασκηνιακά από τους Ευρωπαίους να πιέσουν τα πράγματα και τα πρόσωπα έχοντας στο μυαλό τους τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά από λίγες ημέρες (11/5/2012) ο Γιάννης Δραγασάκης κατήγγειλε στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ότι εγχώριες δυνάμεις ήταν σε ανοικτή γραμμή με τον Μπαρόζο και τον προετοίμαζαν, μόλις λάβει την επιστολή Τσίπρα, να βγει και να κάνει δηλώσεις ότι μετά την επιστολή αυτή η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει στο ευρώ. Ο Χατζηνικολάου ζήτησε από τον Γιάννη Δραγασάκη ονόματα αλλά αυτός δεν έδωσε.

Την επομένη στον Real Fm και στην εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλλα και της Μαίρης Πολλάλη, ο Θοδωρής Δρίτσας αναφερόμενος στις προηγούμενες δηλώσεις του Δραγασάκη είπε ότι είναι απόλυτα σίγουρος ότι αυτά που κατήγγειλε ο Δραγασάκης ισχύουν αλλά προς το παρόν δεν γνώριζε σε ποιον αναφέρονταν.

Την προεκλογική περίοδο είχε παρατηρηθεί «σιγή ασυρμάτου» σε σχέση με τις συνήθεις παραινέσεις και πιέσεις από την ΕΕ και τα κέντρα των δανειστών εκτός από κάποια παράφωνα κρωξίματα Σόιμπλε. Είχαμε σκεφτεί ότι είχε να κάνει με μια ευρωπαϊκής ευγένειας στάση ώστε να μην υπάρχει εξωτερική παρέμβαση στα ελληνικά πολιτικά πράγματα από παράγοντες άλλων κρατών. Ομολογουμένως την προεκλογική περίοδο δεν ακούστηκαν σημαντικές απειλές που να στοχεύουν σε επηρεασμό της κοινής γνώμης που να αποσκοπεί στην διαμόρφωση του αποτελέσματος των εκλογών.

Αντιθέτως και σε απόλυτη συνέπεια της δημοσιογραφικής αποκάλυψης της Βασιλικής Σιούτη και των καταγγελιών Δραγασάκη και Δρίτσα ξαφνικά άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου και τα διάφορα Ευρωπαϊκά παπαγαλάκια άρχισαν να κελαηδούν. Η κινδυνολογία έφτασε στα απόγειο τις ημέρες  που τα κόμματα του μνημονίου ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πίεζαν τον ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με πάνω κάτω τα δικά τους φιλομνημονιακά δεδομένα. Ευτυχώς ο Τσίπρας είχε ωτίτιδα.

.

Μερικές ανακοινώσεις

Σόιμπλε:
15/5/2012 Δημοψήφισμα για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ οι νέες εκλογές στην Ελλάδα.
14/5/2012 Δεν αλλάζουν οι συμφωνίες. Σε φοβερά δύσκολη θέση η Ελλάδα.
11/5/2012 Μπορούμε και χωρίς την Ελλάδα.

Άσμουσεν:
9/5/2012 Η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει τα συμφωνημένα.
8/5/2012  Η απόρριψη του μνημονίου οδηγεί εκτός ευρώ

Ρεσλερ :
Απαίτησε να σχηματιστεί κυβέρνηση μνημονίου!!!

Βέστερβελε:
Χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν έχει άλλες δόσεις.

Έτσι λοιπόν μετά την επίκληση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ παράγοντες όπως οι Σόιμπλε, Άσμουσεν, Βέστερβελε, Resler, Μαρία Φέκτερ κλπ πίεσαν τις ημέρες αυτές με σκοπό να σχηματιστεί μια ελληνική κυβέρνηση που θα ήταν αρεστή στο γερμανικό βιομηχανικό κεφάλαιο, αλλά ευτυχώς χωρίς επιτυχία,.

Στον αντίποδα αυτής της επίθεσης εκφοβισμού παρενέβη ανέλπιστα χτες (14/5/2012) ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και δήλωσε ότι είναι ανοησίες και προπαγάνδα τα περί ελληνικής εξόδου από το ευρώ Συγκεκριμένα είπε ότι «….δεν βλέπω, ούτε για ένα δευτερόλεπτο, την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. Αυτά είναι ανοησίες. Αυτό είναι προπαγάνδα».

Κυβέρνηση δεν έγινε. Οι επέμβαση του πολιτικού προσωπικού του γερμανικού κεφαλαίου δεν κατάφερε να επηρεάσει τα πολιτικά δεδομένα ούτε «βοήθησε» να σχηματιστεί φιλομνημονιακή κυβέρνηση, που αυτός ήταν ο στόχος.

Σήμερα οι αρχηγοί των κομμάτων αποφάσισαν να πάμε σε εκλογές.

Ήδη βλέπουμε στα κανάλια την πλειοψηφία των ελλήνων μεγαλοδημοσιογράφων να ξανατοποθετούνται όπως και στις προηγούμενες εκλογές με τις φιλομνημονιακές δυνάμεις. Αυτό ο λαός στις προηγούμενες εκλογές το αγνόησε και ίσως λειτούργησε και ανάποδα και μάλλον το ίδιο θα γίνει και τώρα.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάνει ο λαός στις καθημερινές «καταστροφολογικές» παρεμβάσεις του Σόιμπλε και των άλλων πρώσων στα ελληνικά πολιτικά δεδομένα.

Πιστεύω ότι σε αυτές τις ελληνικές εκλογές οι παρέμβαση των πρώσων θα είναι απροκάλυπτη και αδιανόητη. Είμαι σίγουρος ότι αδιανόητη και απρόσμενη θα είναι και η απάντηση του ελληνικού λαού, για τους πρώσους.

Μετεκλογική συγκέντρωση - συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ

14/5/2012 Μετεκλογική συγκέντρωση – συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ

3 comments on “Ευρωπαίοι παπαγάλοι

 1. Καταιγίδα προειδοποιήσεων για έξοδο από το ευρώ
  ————————————————————————————-

  Νέο γύρο πιέσεων, με μπαράζ δηλώσεων σε επίπεδο κορυφής άσκησε χθες η Ε.Ε. δηλώνοντας έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα εντός ευρώ, ακόμη και με πρόσθετα αναπτυξιακά μέτρα, εφόσον όμως η χώρα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αποδεικνύοντας στην κάλπη την προσήλωσή της στην Ευρωζώνη.

  Της Ελευθερίας Αρλαπάνου

  Με την προσοχή στραμμένη στις κάλπες της 17ης Ιουνίου και ανοικτή τη συζήτηση περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, η Ε.Ε., με «καταιγίδα» δηλώσεων, απηύθυνε χθες σαφείς προειδοποιήσεις προς την Αθήνα ότι προτίθεται να συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα εντός του ευρώ, ακόμη και με πρόσθετα αναπτυξιακά μέτρα, με απαράβατο όμως όρο την τήρηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από το Μνημόνιο. Το ελληνικό ζήτημα τίθεται επί τάπητος στη συνεδρίαση του G8 στο Καμπ Ντέιβιντ των Ηνωμένων Πολιτειών, αύριο και μεθαύριο, όπως διέρρεαν χθες πηγές από το Βερολίνο.
  Στον απόηχο της συνάντησης κορυφής της Α. Μέρκελ και του Φ. Ολάντ στο Βερολίνο την Τρίτη, με τους δύο ηγέτες να διαμηνύουν ότι επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και θα συζητήσουν πρόσθετα αναπτυξιακά μέτρα, εάν οι Έλληνες τηρήσουν τις δεσμεύσεις και αποδείξουν στις εκλογές την προσήλωσή τους στην Ευρωζώνη, με νέες δηλώσεις Α. Μέρκελ, Μ. Ντράγκι, Ο. Ρεν, Β. Σόιμπλε και Γκ. Βεστερβέλε ενέτειναν χθες τις πιέσεις. Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters δήλωνε χθες πως το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί στην επικείμενη Σύνοδο του G8, ενώ ερωτηθείς για το εάν οι εταίροι της Γερμανίας εκτός Ευρώπης εκφράζουν ανησυχίες για πιθανή έξοδο της χώρας από το ευρώ επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, εκτιμώντας πως «δεν υπάρχουν σημαντικοί προβληματισμοί».

  Μέρκελ-Βεστερβέλε
  Μιλώντας στο CNBC η Α. Μέρκελ εκτίμησε πως θα ήταν καλό για όλους η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, ενώ προσέθεσε πως εάν η Ελλάδα πιστεύει πως μπορούμε να βρούμε περισσότερα κίνητρα, παράλληλα με το Μνημόνιο, τότε πρέπει να το συζητήσουμε. Ερωτηθείσα δε, μιλώντας στο CNN για ποιο λόγο πρέπει οι Έλληνες να υποφέρουν τόσο πολύ τονίζοντας πως η ίδια θα παλέψει για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, δήλωσε πως «καταλαβαίνουμε τον πόνο των Ελλήνων, αλλά πληρώνουν τα λάθη των πολιτικών του παρελθόντος».
  Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός της εκπρόσωπος S. Seibert, δήλωσε πως «θέλουμε να σταθεροποιήσουμε την Ελλάδα εντός του ευρώ», ενώ σημείωσε πως η Α. Μέρκελ δήλωσε πως «όπου υπάρχουν ευκαιρίες για πρόσθετη αναπτυξιακή ώθηση στην Ελλάδα, μέσω στήριξης για τις προσπάθειες που καταβάλλει η ίδια η χώρα, είμαστε ανοικτοί να ακούσουμε προτάσεις και να κάνουμε και εμείς». «Αυτό θα μπορούσε να είναι το θέμα των συζητήσεων στην Ευρώπη στο μέλλον», εκτίμησε ο κ. Seibert προειδοποιώντας όμως πως το Μνημόνιο πρέπει να τηρηθεί.
  Για το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ και όχι για κομματικές πολιτικές, ψηφίζουν οι Έλληνες σε αυτές τις εκλογές, υποστήριξε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκ. Βεστερβέλε και τόνισε ότι είναι σημαντικό οι ψηφοφόροι να το γνωρίζουν. «Περιμένουμε ότι όλοι όσοι αποφασίζουν στην Ελλάδα έχουν και επίγνωση των ευθυνών τους», σημείωσε ο κ. Βεστερβέλε και δήλωσε πως διακυβεύονται πάρα πολλά.

  ΕΚΤ-Σόιμπλε
  Αίσθηση προκάλεσε χθες η παρέμβαση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι. «Θέλω να δηλώσω ότι η ισχυρή προτίμησή μας είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Εφόσον η Συνθήκη δεν προβλέπει τίποτα για έξοδο από το ευρώ, δεν αποτελεί θέμα για το οποίο πρέπει να αποφασίσει η ΕΚΤ», εκτίμησε. Πάντως ερωτηθείς για το εάν ανησυχεί για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ περιορίστηκε να πει «ουδέν σχόλιο».
  Νέα παρέμβαση έκανε χθες και ο Β. Σόιμπλε. «Δεν μπορούμε να επαναδιαπραγματευθούμε το πρόγραμμα για την Ελλάδα» είπε μιλώντας σε γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο σημειώνοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση εξαιτίας παραλείψεων δεκαετιών. Όπως τόνισε, η Ελλάδα πρέπει να είναι διατεθειμένη να δεχθεί βοήθεια και το ερώτημα είναι εάν είναι έτοιμη να δεχθεί τους όρους για την παροχή της.
  «Αυτή είναι μία απόφαση που πρέπει να λάβει με πλήρη ψυχραιμία ο ελληνικός λαός», εκτίμησε. Σε ερώτηση δε για το εάν η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στο ευρώ, αλλά να διακόψει τις πληρωμές, απάντησε: «Αυτό δεν γίνεται. Αποτελεί μία μορφή ανευθυνότητας. Δεν μπορεί κανείς να έχει «και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο». Αυτό το έχουν ξεκαθαρίσει όλοι, υποστήριξε, και τόνισε πως η Ελλάδα τώρα πρέπει να λάβει την απόφαση την οποία «θα πρέπει να αποδεχθούμε».

  Ολι Ρεν
  Η Ελλάδα θα βρίσκεται στο ευρώ και το 2013 εκτίμησε χθες ο Επίτροπος Όλι Ρεν, τονίζοντας όμως πως η χώρα πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνει τις απαραίτητες αποφάσεις για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων και αυτό προϋποθέτει πολιτική σταθερότητα και μια λειτουργική κυβέρνηση συνεργα- σίας που θα απολαμ- βάνει τη στήριξη της πλειοψηφίας.

  Ραχόι-Πασέρα
  Τεράστιο λάθος χαρακτήρισε, από την πλευρά του, ο Ισπανός Πρωθυπουργός Μ. Rajoy την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κ. Πασέρα εκτίμησε πως η ελληνική κρίση έτυχε κάκιστων χειρισμών και τώρα απαιτούνται από την Αθήνα ανέφικτα πράγματα. «Το ευρώ χωρίς την Ελλάδα είναι μια υπαρκτή πιθανότητα, αλλά, σε περίπτωση μιας τέτοια εξέλιξης, χώρες σαν την Ιταλία, θα ήταν οι πρώτες στις οποίες θα γίνονταν αισθητά τα αρνητικά επακόλουθα», είπε.

  Πηγή «Ημερησία OnLine» –> εδώ

  Σχετικά Άρθρα:

  Αποφασίστε, «παραμονή ή έξοδος από το ευρώ»
  Ζέλικ: Ισπανία και Ιταλία θα επηρεαστούν, εάν η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη
  Τσ. Νταλάρα: Κρίση μεγαλύτερη της Lehman αν φύγει η Ελλάδα
  The Guardian: Στο 1 τρισ.δολάρια το κόστος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

 2. “Κόπηκε” στον αέρα ο Βαρουφάκης
  17 Ιουνίου 2012 (ανήμερα των εκλογών)

  Ανήμερα των εκλογών της περασμένης Κυριακής ο οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης μίλησε ζωντανά στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC. Ωστόσο η σύνδεση κόπηκε όταν ο κ. Βαρουφάκης εξηγούσε γιατί η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος της και ενώ ετοιμαζόταν να καταγγείλλει ως σκανδαλώδες το δίλημμα των εκλογών προς τους έλληνες ψηφοφόρους.Σήμερα το απόγευμα, ο δημοφιλής οικονομολόγος επανήλθε στο θέμα με άρθρο – καταγγελία μέσα από την προσωπική ιστοσελίδα του αλλά και με σχόλιο επ’αυτού μέσα από το twitter.

  Στη συνέντευξη του ο Γιάννης Βαρουφάκης περιέγραψε το δίλημμα που ετέθη στους Έλληνες. Αναφέρει δε ότι προσήλθαν στις κάλπες της Κυριακής, προκειμένου να ψηφίσουν δύο διαφορετικά πρόγραμματα, τα οποία εκπροσωπούνται από τα δύο μεγάλα κόμματα αυτή την εποχή στη χώρα, τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ.

  Χαρακτηριστικά σημειώνει ότι ο κοινός άξονας των δύο αυτών προγραμμάτων είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ.

  Από τη μία η ΝΔ να διατυπώνει ότι δεν πιστεύει στην αποτελεσματικότητα των μέτρων λιτότητας αλλά να προκρίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συναγωνιστεί τη Γερμανία με αποτελέσμα, δηλώνει ο κ. Βαρουφάκης, το μόνο που η Νέα Δημοκρατία να πιστεύει ότι της απομένει να κάνει – και πρόκειται να το κάνει – είναι να συνεχίσει την έως σήμερα εφαρμοζόμενη πολιτική με την ελπίδα να αλλάξει στάση κάποια στιγμή η Γερμανία και συνολικά προσανατολισμό η Ευρώπη.

  Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης, αυτό που λέει είναι ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου δεν πάει άλλο. Οι όροι του Μνημονίου είναι αδύνατον να εφαρμοστούν ενώ τα μέτρα έχουν ήδη αποτύχει με αποτέλεσμα εάν επιλέξουμε να συνεχίσουμε έτσι η Ελλάδα να βυθιστεί και αυτομάτως η χώρα θα τεθεί εκτός ευρώ.

  Ο δημοσιογράφος του BBC ωστόσο σημειώνει ότι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι το γεγονός ότι πρέπει να αποπληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια. Τότε ο κ. Βαρουφάκης απαντά «Ας μου επιτρέψετε να είμαι ειλικρινής. Δεν πρόκειται να αποπληρωθεί το χρέος. Όπως και το τεράστιο μεγεθος του χρέους των ισπανικών, των ιταλικών καθώς και άλλων τραπεζών των κρατών- μελών της Ευρωζώνης».

  Στη συνέχεια της απάντησης του ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει ότι έπειτα από την κρίση το 2008 το συνολικό χρέος που πνίγει την Ευρώπη είναι τόσο υψηλό που θα πρέπει να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευσή του συνολικά και υπενθυμίζει το εξώφυλλο του Economist την περασμένη εβδομάδα στο οποίο απεικονίζεται από τη μία πλευρά η παγκόσμια οικονομία να βυθίζεται και από την άλλη ο καπετάνιος της να ρωτάει την Άνγκελα Μέρκελ εάν ήρθε η στιγμή να ανάψουμε τις μηχανές… Από τη μία πλευρά το BBC, το CNN και οι άλλοι οι παγκόσμιοι διαμορφωτές της κοινής γνωμής, έχετε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η στρατηγική της ευρωζώνης για την κρίση έχει αποτύχει και από την άλλη πλευρά οι έλληνες ψηφοφοροι να ακούνε ότι ”ναι, αυτό το σχέδιο είναι καταδικασμένο για αποτυχία αλλά πρέπει να το επιλέξετε και εάν δεν το κάνετε τίθεστε αυτομάτως εκτός ευρωζώνης”. Μπορείτε να παρατηρήσετε λοιπόν μία σκανδαλώδη…».

  Σε αυτό το σημείο κόβεται η σύνδεση όπως αναφέρει η δημοσιογράφος του δικτύου και ζητά συγνώμη. Αρκεί να σημειώσουμε ότι αυτό είναι κομματάκι δύσκολο αφού το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο λαμβάνει την εικόνα κάθε συνδεσής του από δορυφόρο…

  Η απάντηση του Βαρουφάκη

  «Οι ελληνικές εκλογές δεν ήταν η καλύτερη στιγμή σας…»

  Με τίτλο «Μία προλεχθείσα τεχνική αστοχία; Η διακοπείσα συνέντευξή μου στην τηλεόραση του BBC ως προς …την προκατάληψη του BBC (A technical failure foretold? My interrupted BBC TV interview on the …ΒΒC’s bias)» ο κ. Βαρουφάκης σχολιάζει το γεγονός. Ούτως ή άλλως ο ίδιος πρώτος ήδη από την ημέρα των εκλογών είχε δημοσιεύσει κείμενο – «σύσταση» προς το ΒΒC μέσα από το οποίο καλούσε το βρετανικό δίκτυο ν’ ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες που υπήρχαν από αυτό σε ό,τι αφορούσε στην κάλυψη των ελληνικών εκλογών, καθώς έκρινε ότι η παρουσίαση του θέματος δεν ήταν ισορροπημένη.

  Σήμερα λοιπόν αν και δηλώνει τον απόλυτο σεβασμό του προς το BBC και αναγνωρίζει ως καθαρά τεχνικό πρόβλημα τη διακοπή της συνέντευξής του, δεν παραλείπει να τονίσει πως δημιουργούνταιαπορίες για το λόγο που δεν του δόθηκε στη συνέχεια η δυνατότητα να συμπληρώσει όσα δεν πρόλαβε εξαιτίας του τεχνικού εμποδίου.

  Κάνοντας αναφορά στα ειρωνικά – επικριτικά σχόλια που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και αφήνουν υπόνοιες για τις αιτίες της …διακοπής, καταλήγει, απευθυνόμενος στο BBC: οι ελληνικές εκλογές δεν ήταν η καλύτερη στιγμή σας.

  Πηγή: «orgilos.wordpress.com» –> εδώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s