Χαράτσι είναι και ο “ενιαίος φόρος ακινήτων”, όπως κι αν τον βαπτίσουν

 

 

 

Πολύς λόγος έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες για τον ενιαίο φόρο ακινήτων ο οποίος θα ισχύσει πιθανότατα από το 2013. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, για αντικειμενικές αξίες ακινήτων πάνω από 100.000 ευρώ οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν από 0,1% και κλιμακωτά θα φτάνει το 1% για μεγάλες περιουσίες.

Επίσης, στο νέο φόρο θα υπόκεινται για πρώτη φορά και όλα τα αγροτεμάχια της χώρας, ασχέτως αν δεν υπάρχει αντικειμενικό σύστημα αξιών σε όλη τη χώρα.

Όλα αυτά οι εγκέφαλοι του υπουργείου Οικονομικών προσπαθούν να τα περάσουν ως μεγάλη και δίκαιη μεταρρύθμιση. Λένε λοιπόν σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που έχει στηθεί, ότι ο Ενιαίος φόρος θα ενοποιήσει τον ΕΤΑΚ, τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ. Οπότε, λένε, θα είναι πιο δίκαιος και δε θα υπάρχει χάος με τη φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας.

Ωστόσο, επειδή το θέμα αφορά πάνω από 5 εκατ. Έλληνες πρέπει να ειπωθούν ορισμένες αλήθειες.

 • Κατ’ αρχάς η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εισπράττει από το νέο φόρο περί τα 3 δισ. ευρώ, δηλαδή 2,4 δισ. που εισέπραξε πέρυσι από το χαράτσι και 600 εκατ. από τον ΦΑΠ. Κατανοητή η ανάγκη για είσπραξη εσόδων, ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι δεν είναι όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων πλούσιοι για να βαρύνονται με ένα ακόμη φόρο. Ακόμη και 100 ευρώ να είναι κάθε χρόνο, γιατί θα πρέπει να τα δίνουν;
 • Αν θυμόμαστε καλά, το χαράτσι στα ακίνητα δεν είναι ένας έκτακτος φόρος που θα πάψει να υπάρχει το 2013; Δεν επιβλήθηκε από τον Β. Βενιζέλο για να… σωθεί η Ελλάδα; Πώς λοιπόν έρχεται ένας άλλος φόρος που θα είναι μόνιμος για να αντικαταστήσει ένα έκτακτο χαράτσι;
 • Θα ήταν κατανοητός ο φόρος αν αντικαθιστούσε και τα χαράτσια που πληρώνουμε στους δήμους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Αντίθετα, παραμένουν όλοι οι υπόλοιποι φόροι που βαρύνουν την ακίνητη περιουσία κι έρχεται ακόμη ένας για να συμπληρώσει το παζλ των χαρατσιών.
 • Μέχρι να επιβληθεί το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, αν κάποιος είχε ένα σπίτι αξίας 150.000 ευρώ δεν πλήρωνε φόρο, ούτε ΦΑΠ, ούτε τίποτε. Τώρα θα κληθεί να πληρώσει τον Ενιαίο φόρο που αντικαθιστά το έκτακτο χαράτσι. Αυτό είναι κουτοπονηριά.
 • Τέλος, χιλιάδες Έλληνες που έχουν ένα χωράφι στα πάτρια εδάφη, και που πολλές φορές δεν ξέρουν ούτε που είναι καν, θα πρέπει να πληρώνουν ετήσιο χαράτσι. Γιατί δηλαδή να πληρώνουν για αγροτεμάχια τα οποία είναι απρόσοδα και ίσως ποτέ δε θα χρησιμοποιηθούν;

Ας μην πουλάμε λοιπόν… δικαιοσύνη με τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Ένα ακόμη χαράτσι είναι και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται.

 

Πηγή «AntiNews» –> εδώ

 

 

3 comments on “Χαράτσι είναι και ο “ενιαίος φόρος ακινήτων”, όπως κι αν τον βαπτίσουν

 1. Και νέο «χαράτσι» για τους ιδιοκτήτες
  Πηγή –> http://marketbeast.gr/?p=58745

  Τελειωμό δεν έχει ο «διωγμός» των ιδιοκτητών ακινήτων, που από το νέο έτος, θα πρέπει να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αντεπεξέλθουν στον ενιαίο φόρο αλλά και στα νέα πιστοποιητικά, που βάσει κοινοτικής οδηγίας θα πρέπει να έχουν για τα ακίνητά τους.

  Ο μηχανολόγος του Πολυτεχνίου της Λοζάνης και τεχνικός σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) κ. Σταμάτης Περδίος σε δηλώσεις του στο ΘΕΜΑ καταδεικνύει τα προβλήματα που δημιουργούνται στους ιδιοκτήτες με τη νέα οικονομική επιβάρυνση: «Από την 1η Ιανουαρίου 2013 σύμφωνα με Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έπρεπε να είχε ενεργοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2011, θα πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχουν ακόμη δυο πιστοποιητικά. Ένα για τη θέρμανση και ένα για τον κλιματισμό.

  Αυτά τα δυο πιστοποιητικά δεν θα έχουν διάρκεια δέκα ετών, όπως το ενεργειακό πιστοποιητικό, που αφορά το κέλυφος το κτιρίου, αλλά θα έχουν διάρκεια από δυο έως τέσσερα χρόνια. Ανάλογα με την ισχύ του συστήματος θέρμανσης ή κλιματισμού και ανάλογα με το είδος του καυσίμου».

  Όπως αποκαλύπτει στο ΘΕΜΑ ο κ. Περδίος τα πιστοποιητικά αυτά δεν θα χορηγούνται μόνο κατά την πώληση ή ενοικίαση κτιρίων όπως γίνεται μέχρι σήμερα για τα ενεργειακά πιστοποιητικά, αλλά θα είναι υποχρεωτικά για όλους τους ιδιοκτήτες. «Μιλάμε ότι αυτό το πιστοποιητικό θα αφορά τα 5 εκατομμύρια ακίνητα και να είναι υποχρεωτικό για κάθε ιδιοκτήτη.

  Και μετά από αυτό ήδη υπάρχει οδηγία που φθάνει και στην Ελλάδα όπου θα πρέπει να έχουμε πιστοποιητικό για την ποιότητα του νερού, του αέρα, για τον ανελκυστήρα για τον αμίαντο αλλά και για τη στατική επάρκεια του κτιρίου. Κατά τη γνώμη μου το τελευταίο είναι το μόνο χρήσιμο πιστοποιητικό ειδικά σε μια χώρα σεισμογενή όπως είναι η Ελλάδα».

  Τα νέα πιστοποιητικά θα αποτελέσουν ακόμη μια οικονομική επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες ακινήτων, που από το νέο χρόνο θα πρέπει να πληρώνουν και τον ενιαίο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους «Σύμφωνα με Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει μέσα σε ένα χρόνο ο λογαριασμός της ΔΕΗ να «καθαρίσει» από όλων των ειδών φόρους. Έτσι ώστε ο λογαριασμός να έρχεται μόνο με τις κιλοβατόρες.

  Με αφορμή αυτό, ενώνουν όλους τους φόρους για τα ακίνητα σε έναν ενιαίο με στόχο να μαζέψουν 4 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2013. Να πούμε ότι μετά από αγώνες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών είχαμε καταφέρει να εξαιρεθούν από το χαράτσι της ΔΕΗ όσα ακίνητα δεν είναι ηλεκτροδοτούμενα. Πλέον αυτό δεν θα ισχύει, δηλαδή είτε ηλεκτροδοτείται είτε όχι το ακίνητο ο ιδιοκτήτης θα πληρώνει φόρο.

  Όπως γνωρίζετε, φόρο θα πληρώνεται και για αγροτεμάχια και για φωτοβολταικά. Εφόσον η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν ξεπερνά τις 100.000 ευρώ και προσέξτε όχι τις 400.000 ευρώ που είναι σήμερα το αφορολόγητο αλλά τις 100.000 ευρώ, εκεί θα το ρίξουν, με κλίμακα θα βγαίνει ο φόρος. Έτσι μέσα σε 30 χρόνια πιστεύω ο ιδιοκτήτης θα έχει πληρώσει ξανά την περιουσία του».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s