Ξέρουν PhotoShop στη ΝΔ???

Μια ιστορία πλαστογραφίας από την Νέα Δημοκρατία

Από enikos.gr (ο οποίος μάλλον ξεγελάστηκε και αυτός όπως όλοι μας κατ’ αρχάς) ενημερωθήκαμε ότι


.

Η ανακοίνωση της ΝΔ

Η ΝΔ απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ για την 28η

Την αντίδραση του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσαν τα δελτία Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την 28η Οκτωβρίου:


.

Από τον λογαριασμό του Γιώργου Μουρούτη στο twitter

.
Την ίδια στιγμή ο @gmourout  διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού στο προσωπικό του twitter γράφει :  «Μια ζωή βουτηγμένοι στο ψέμα»

,
.

Το άρθρο της ηλεκτρονικής Αυγής που πλαστογραφήθηκε

.

Το πραγματικό άρθρο ήταν το επόμενο Από έγγραφο που χρησιμοποιήθηκε από την ΝΔ είχε σβηστεί το «Ημερομηνία δημοσίευσης 27/10/2009» δημιουργώντας στους αναγνώστες την εντύπωση ότι αυτό είναι ένα πρόσφατο άρθρο της Αυγής.

.


.

Μία ερώτηση περιμένει απάντηση. ΓΙΑΤΙ ΕΣΒΗΣΑΝ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΊΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ;;;;

.

Επίσης διαβάστε

Καταγγελίες παραποίησης φωτογραφιών από τη ΝΔ (Infowar)  –> εδώ

Το πρόβλημα όμως εμφανίζεται ανάμεσα στον τίτλο και το κείμενο όπου σύμφωνα με τις καταγγελίες έχει απομακρυνθεί με ειδικό λογισμικό επεξεργασίας φωτογραφιών η ημερομηνία δημοσίευσης του κειμένου.

Η πρώτη «περίεργη» διαφορά είναι ότι η διαχωριστική γραμμή πριν από το κείμενο είναι πλέον μαύρη ενώ στην ιστοσελίδα της Αυγής, απ όσο γνωρίζουμε ήταν πάντα κόκκινη. Σκέφτηκα όμως να προχωρήσω και ένα βήμα περισσότερο ανοίγοντας τη φωτογραφία και στο Photoshop. Συγκεκριμένα αύξησα το contrast και μείωσα τη φωτεινότητα αναζητώντας σημάδια παραποίησης. Όπως μπορείτε να δείτε πάνω από το κείμενο εμφανίζονται τουλάχιστον δυο σημάδια που θυμίζουν «απρόσεκτο» σβήσιμο με το εργαλείο clone stamp tool. Καθώς η φωτογραφία έχει αποθηκευτεί σε μορφή jpg σε αρκετά χαμηλή ανάλυση θέλησα να βεβαιωθώ ότι τα σημάδια αυτά δεν είναι κάποιου είδους αλλοίωση (compression artifact) που προέκυψαν από τη διαδικασία αποθήκευσης/συμπίεσης του jpg. Σε κανένα άλλο σημείο της φωτογραφίας όμως δεν παρουσιάστηκαν τέτοια στοιχεία εκτός από το σημείο όπου αρχικά βρισκόταν η ημερομηνία.

Έθεσα αμέσως το θέμα στον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Γ.Μουρούτη αλλά και στη Νέα Δημοκρατία.

Ο κ. Μουρούτης απάντησε αμέσως μέσω του λογαριασμού του στο twitter (αν και αμέσως μετά μλόκαρε το λογαριασμό μου, ενδεχομένως σε μια προσπάθεια να μην προλάβω να αποθηκεύσω τις απαντήσεις του).

Η στιχομυθία μας είχε ως εξής:

@gmourout. Αληθεύει ότι το γραφείο της ΝΔ πλαστογράφησε φωτογραφία με δημοσίευμα της εφημερίδας Αυγή;

@xstefanou Όχι η αλήθεια είναι ότι η Αυγή πλαστογράφησε φωτό του ΣΥΡΙΖΑ αφαιρώντας από τη σημαία του το σφυροδρέπανο 

@gmourout Δεν σας ρώτησα γι΄ αυτό. Θα ανεβάσουμε σε λίγο την ανάλυση του jpg που αναρτήσατε στη σελίδα του κόμματός σας.

@xstefanou αΠΑΝΤΉΣΤΕ! Επαναλαμβάνω μονότονα, κανείς δεν είπε ότι το άρθρο είναι σημερινό, επί της ουσίας σχόλιο; Συμφωνείτε ή όχι ;

@gmourout Δεν απαντάω εγώ. Εσείς απαντάτε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Πρώτη ανάλυση δείχνει παραποίηση. Κρατω ως επίσημη τη διάψευση.

@xstefanou Μπράβο σας.

 

Το συγκεκριμένο άρθρο δεν έχει ως στόχο να εμπλακεί στην πολιτική ουσία της  αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη ΝΔ, το πρωθυπουργικό περιβάλλον και την εφημερίδα Αυγή. Επίσης δεν φιλοδοξεί να παρουσιάσει κάποιου είδους επιστημονική ανάλυση για τις μεθόδους που σύμφωνα με τις καταγγελίες χρησιμοποιήθηκαν για την «παραποίηση» των φωτογραφιών. Με απλές μεθόδους παρουσιάζει ορισμένα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να διερευνηθούν περισσότερο. 

– Παραποίησε το γραφείο της ΝΔ φωτογραφία απεικόνισης ιστοσελίδας με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

– Εάν ναι γιατί το αρνείται δημοσίως ο μέχρι πρότινος διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού και σήμερα παρουσιαζόμενος απλός σαν στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού;

Τέλος ένα δείγμα από το twitter

 

.

Μία ερώτηση περιμένει απάντηση. ΓΙΑΤΙ ΕΣΒΗΣΑΝ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΊΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ;;;;
Τα συμπεράσματα δικά σας
Καναλιώτης

One comment on “Ξέρουν PhotoShop στη ΝΔ???

  1. Παράθεμα: -”Αυγή”: προβοκάροντας τον ΣύΡιζΑ « Πόντος και Αριστερά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s