Προετοιμάζουν «ΑΤΥΧΗΜΑ»;;;;;

Πολλά ακούμε τελευταία για «το λόμπι της δραχμής». Ενορχηστρωμένα ο Σαμαράς με όλη τη ΝΔ,  ο Βενιζέλος με ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ ή ότι επέμεινε απ’ αυτό και πολλοί από τη ΔΗΜΑΡ κατηγορούν την αριστερά ότι «πριμοδοτεί και υποστηρίζει το λόμπι της δραχμής» αλλά στην ουσία και πρακτικά δεν έχουν να προσάψουν κάτι.

Ώσπου σήμερα ακούσαμε τον κ. Π. Θωμόπουλο στο συνέδριο του Economist να «προτείνει» ένα παβλοφικό σενάριο συνετισμού των Ελλήνων που είναι στηριγμένο πάνω στην καθυστέρηση μιας δόσης ενός προγραμματισμένου δανείου. Ένα σενάριο που θα μπορούσε να έχει γράψει το λόμπι της δραχμής, σε κάποια βίλα στα βόρεια προάστια.

Να τι είπε ο κ. Π. Θωμόπουλος «…εάν καθυστερούσε η δόση με αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να μην μπορεί να πληρώσει κυρίως μισθούς και συντάξεις, έτσι θα καταλάβαινε ο ελληνικός λαός  ότι δεν υπάρχει άλλη λύση και εναλλακτική…»

Αποδέκτης αυτού του μηνύματος ο εργαζόμενος.
Το νόημα των λέξεων που θέλει να περάσει ο ποιητής είναι ότι αφενός δεν υπάρχει άλλος τρόπος επιβίωσης παρά αποκλειστικά από το δανεισμό της τρόικα και «αν γίνει τίποτα περίεργο» την πατήσαμε και γι αυτό το λόγο πρέπει να στηρίξουμε την εύθραυστη κυβερνητική μειοψηφία μη μας βρει κανένα κακό και αφετέρου προς τους τροϊκανούς ότι δεν πρέπει να μας αφήνουν χαλαρούς αλλά να μας τεντώνουν συνεχώς τα λουριά για να μας κρατούν σε εγρήγορση (και υποταγή)

Μετά από αυτό ο οποιοσδήποτε είναι νομιμοποιημένος να σκεφτεί ότι όλα είναι παιχνίδια στην πλάτη των εργαζομένων. Δεν ξεχάσαμε το πως έπαιξαν με τους φόβους των εργαζομένων στις τελευταίες εκλογές. Κάπως έτσι, όπως ο παβλοφικός κ. Φωτόπουλος μας ενημερώνει.

Παρ’ όλα αυτά γνωρίζουμε πλέον ότι όλα αυτά παίζονται σαν είδος παράστασης. Για να φοβίσουν, να εκβιάσουν, να υποτάξουν.

3 comments on “Προετοιμάζουν «ΑΤΥΧΗΜΑ»;;;;;

 1. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ-ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ

  Σπούδασε στo London School of Economics and Political Science (B. Sc. in Econ., 1960, M. Sc. in Econ. 1962) και στο Université de Paris I (DEA, πρόγραμμα 1971).
  Απολυτήριο Γυμνασίου, 1954. Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου & Ελευθεριάδη.

  1. Μέλος Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), από τον Απρίλιο του 2009
  2. Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), 1994-2009,
  3. Mέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής (EFC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2002-2008,
  4. Αναπληρωτής Διοικητής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF) για την Ελλάδα, 2002-2008,
  5. Μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων (IRC) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), 2000-2008,
  6. Εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος στην Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής (EPC) του ΟΟΣΑ, 1995-2008.

  ΕΚΤ: Συμμετείχε ως Αναπληρωτής με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ (2000-2002), του Γενικού Συμβουλίου της ΕΚΤ (1998-2002), την περίοδο 1994-1998 στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος ΕΝΙ και μέλος του Συμβουλίου Αναπληρωτών του ΕΝΙ.

  ΟΟΣΑ(1966-94): Εργάστηκε στη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης του ΟΟΣΑ ως Οικονομικός Εμπειρογνώμονας, υπεύθυνος για τις ετήσιες Οικονομικές Μελέτες και τις προβλέψεις που δημοσιεύονται στο εξαμηνιαίο τεύχος του ΟΟΣΑ “Economic Outlook”, για επιλεγμένες ευρωπαϊκές χώρες κατά περιόδους, για το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και τη Γιουγκοσλαβία.

  Από το Φεβρουάριο του 1996 είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. της “Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε. ” (ΔΙΑΣ). Από τον Αύγουστο του 1998 είναι μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ.). Από το 1995 είναι μέλος του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Υπήρξε Πρόεδρος της Επιτροπής για τη μελέτη και την υποβολή προτάσεων για την αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για επενδύσεις και την αξιοποίηση των κεφαλαίων και εν γένει της περιουσίας των Ασφαλιστικών Οργανισμών (Αύγουστος 2006-Μάρτιος 2007). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (2007).

  Διετέλεσε πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων “Αθήνα 2004 Α.Ε.” (Ιούλιος 1999-Μάιος 2000). Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (AIA), (1995-2000). Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης” (1992-1995). Επίσης υπήρξε μέλος (1995-1998) και σύμβουλος (1998-2004) του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του ΥΠΕΘΟ. Έχει συγγράψει βιβλία και άρθρα οικονομικού περιεχομένου.

  04.2009

 2. Παν. Θωμόπουλος: Οι καταθέτες ασφαλείς μετά την ανακεφαλαιοποίηση
  Δηλώσεις του προέδρου του ΤΧΣ για την ενίσχυση των τραπεζών με 18 δισ. ευρώ

  «Οι καταθέτες δεν έχουν λόγο να φοβούνται μετά την ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών με τα πρώτα 18 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) Παναγιώτης Θωμόπουλος την Τετάρτη, σημειώνοντας πως με την ενίσχυση ανακτάται η πρόσβαση των ιδρυμάτων στη ρευστότητα της ΕΚΤ και βελτιώνεται η κεφαλαική τους επάρκεια.

  Μετά την αποδέσμευση των 18 δισ. ευρώ, το ΤΧΣ τοποθέτησε τον εκπρόσωπό του στα διοικητικά συμβούλια των τεσσάρων τραπεζών (Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς) που δέχθηκαν τα κεφάλαια.

  Με την κεφαλαιακή ενίσχυση, ανέφερε ο Π. Θωμόπουλος, οι βιώσιμες επιχειρήσεις θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να επαναδιαπραγματευθούν με τις τράπεζες τα δάνεια τους ώστε να επιτύχουν καλύτερους όρους. Οι τράπεζες από την πλευρά του, όπως διευκρίνισε, θα ανακτήσουν την πρόσβαση τους στη ρευστότητα που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς βελτιώνεται ο δείκτης κεφαλαιακής τους επάρκειας στο (8%).

  Υπογράμμισε παράλληλα πως με την κίνηση αυτή «διαφυλάσσονται πλήρως τα συμφέροντα του Δημοσίου», αναφέροντας την τοποθέτηση εκπροσώπου του Δημοσίου στα ΔΣ των τεσσάρων τραπεζών, ο οποίος θα μετέχει με περιορισμένα καθήκοντα καταρχάς. Ο κ. Θωμόπουλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι τράπεζες να αναγκαστούν να προχωρήσουν σε περαιτέρω μείωση του προσωπικού τους.

  Ο Π.Θωμόπουλος απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο δανεισμού του Δημοσίου από το ΤΧΣ σε περίπτωση που εξαντληθούν τα διαθέσιμα του: Κάτι τέτοιο, ανέφερε, είναι αντίθετο με τον νόμο που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου, το οποίο στην παρούσα φάση διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο του ομόλογα αξίας 7 δισ. ευρώ και περίπου 700 εκατ. ευρώ σε μετρητά.

  Τα επόμενα βήματα

  Η συμφωνία που υπέγραψαν οι τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους προβλέπει τη διενέργεια αναλυτικού λογιστικού ελέγχου (Due Diligence) και την εκπόνηση προγράμματος αναδιάρθρωσης, τα οποία θα πρέπει να υποβληθούν στο Ταμείο το αργότερο μέχρι το τέλος Αυγούστου.

  Συνεκτιμώντας τα ευρήματα από τα παραπάνω το Ταμείο σύμφωνα με τον πρόεδρο του είναι πολύ πιθανό να ζητήσει από τις διοικήσεις των τραπεζών να προχωρήσουν σε περικοπή του προσωπικού και μείωση των μισθών.
  Στόχος της τρόικας είναι μέχρι το Σεπτέμβριο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, με τη συμμετοχή και των ιδιωτών επενδυτών, προκειμένου ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών να βελτιωθεί στο 9%. «Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να ανοίξει μία νέα περίοδος σταθερότητα» είπε ο κ. Θωμόπουλος χαρακτηριστικά.

  Οι όροι και οι διαδικασίες της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, όπως διευκρίνισε ο κ. Θωμόπουλος θα προσδιορίζονται σε Προεδρικό Διάταγμα το οποίο θα πρέπει να εκδώσει το συντομότερο η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 18ης Ιουνίου.

  Πάντως, στην περίπτωση που οι ιδιώτες δεν συνεισφέρουν τουλάχιστον το 10% των απαιτούμενων νέων κεφαλαίων, τότε το Ταμείο – το οποίο αποτελεί πλέον και τον βασικό και μεγαλύτερο μέτοχο των τραπεζών – θα αποκτήσει αυξημένο ρόλο στη διοίκηση τους.

  Σε κάθε περίπτωση τόσο οι δανειστές της χώρας όσο και η διοίκηση του ΤΧΣ επιθυμούν να διατηρηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας του τραπεζικού συστήματος και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν το αργότερο μέσα σε μία πενταετία στην πώληση των μετοχών που θα λάβει σε ιδιώτες επενδυτές.

  Το Βήμα

 3. Θωμόπουλος του ΤΧΣ: Ανοίγει ο δρόμος για συγχωνεύσεις τραπεζών
  Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2012

  Ανοίγει ο δρόμος για συγχωνεύσεις, όχι μόνο για τις μικρές αλλά και για τις μεγάλες τράπεζες, δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου του Economist στην Αθήνα, ο πρόεδρος του ΤΧΣ Παναγιώτης-Αριστείδης Θωμόπουλος, προβλέποντας πως πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες θα αρχίσουν να αναθεωρούν επί το θετικότερο τις σχέσεις τους με τις ελληνικές τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση.

  Περιγράφοντας ωστόσο τις συνθήκες στον τραπεζικό κλάδο, ο κ. Θωμόπουλος είπε πως το PSI και οι αγορές πιέζουν πολύ τις τράπεζες και αυτές με τη σειρά τους πιέζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

  Ο πρόεδρος του ΤΧΣ αναφέρθηκε εξάλλου στην καθυστέρηση του τραπεζικού τομέα να προβεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Επικαλέστηκε, μεταξύ άλλων, τη βαθιά ύφεση που πλήττει τη χώρα αλλά και τη μείωση του προσωπικού των τραπεζών κατά 10% έως 30% που αύξησε τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τους λόγω των αποζημιώσεων που έχουν καταβάλει. Στο σημείο αυτό ο κ. Θωμόπουλος επισήμανε πως το τοπίο αυτό, με τις αυξημένες δυσκολίες δεν πρόκειται να αλλάξει πριν από το 2013-2014.

  Ξεχωριστά ο κ. Θωμόπουλος τόνισε ότι είναι λάθος να προκαλούν φόβο τα σχόλια πως πολλοί τραπεζίτες χάνουν τον έλεγχο των τραπεζών τους ή ότι οι ελληνικές αρχές χάνουν τον έλεγχο της χώρας, καθώς αυτό συμβαίνει σε όλη την Ευρωζώνη.

  Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΧΣ, η ΤτΕ αποφασίζει ποιες θα τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν και διαχωρίζει τις καλές από τις κακές τράπεζες, προκειμένου να γίνει αναδιάρθρωση, μικρών αλλά και μεγάλων.

  Αναφερόμενος σε μια σειρά κρίσεων που έχει περάσει η χώρα στο παρελθόν (1920, 1937, 1950 και 1995) είπε ότι υπάρχει δυναμισμός στην ελληνική οικονομία να ξεπεράσει την τρέχουσα κρίση.

  «Χρειάζεται ανάληψη πολιτικής ευθύνης για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων», τόνισε.

  Ο κ. Θωμόπουλος ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας πως «σε ένα χρόνο από τώρα θα μπορώ να σας δείξω πραγματικά αποτελέσματα προκειμένου να εμπιστευτείτε ξανά την Ελλάδα».

  Gilles Moec (Deutsche Bank): Η ανακούφιση του χρέους με βάση το PSI είναι μόνο οπτική
  Από την πλευρά του ο Gilles Moec της Deutsche Bank, τονίζει πως η ανακούφιση του χρέους με βάση το PSI μέχρι το 2020, δηλαδή όταν θα φθάσει το χρέος 116,5%, είναι μόνο οπτική. Και αυτό γιατί η Ελλάδα θα παραμείνει και πάλι στην επικίνδυνη ζώνη. Σύμφωνα δε με τον ίδιο, το δεύτερο πακέτο βοήθειας και το PSI δεν έλυσαν το πρόβλημα.

  Ο G. Moec τονίζει ότι το μέγεθος της ανακούφισης στο χρέος, είναι πολύ μικρότερο από το αναμενόμενο, ωστόσο είναι εφικτός ο στόχος μείωσης του χρέους και επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό, φυσικό όμως η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας.

  Κατά την άποψή του, η τρόικα έχει δίκιο να επιμένει στη μείωση των δαπανών, ενώ θεωρεί ότι οι δημοσιονομικές επιλογές για τη χώρα είναι η μείωση της καθαρής παρούσας αξίας του χρέους, και η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων («είναι ένα ζήτημα που χρειάζεται πολιτική βούληση για να γίνει).

  Jerome Finkel (Blackrock): Τα περισσότερα σενάρια παραμένουν αρνητικά για Ελλάδα
  Εξάλλου, ο Jerome Finkel, αντιπρόεδρος της Blackrock, δήλωσε ότι τα περισσότερα σενάρια για την ελληνική οικονομία εξακολουθούν να είναι αρνητικά. «Οι λύσεις που προτείνουμε για την αντιμετώπιση της κρίσης στον τραπεζικό τομέα είναι διαφάνεια, διευκόλυνση πρόσβασης σε περισσότερες πληροφορίες για τους επενδυτές, βιώσιμοι μηχανισμοί χρηματοδότησης ενεργητικού και παθητικού, καταμερισμός βαρών».

  Megan Greene (Roubini Global Economics): Στο 85% οι πιθανότητες εξόδου της χώρας από το ευρώ
  Η Megan Green από την πλευρά της, επικεφαλής της ομάδας του Roubini Global Economics, δίνει 85% πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, αναμένει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ στις αρχές του 2013, και σε ένα χρόνο μετά (αρχές του 2014) έξοδο και για την Πορτογαλία. Εκτιμά ακόμη ότι σε διαδικασία PSI θα ενταχθούν και οι Πορτογαλία και Ιρλανδία.

  Δ. Κατσαγάνης

  Πηγή:www.capital.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s