Το γεωπολιτικό ρίσκο της Ευρώπης από το Grexit.

 

Είναι ένα θέμα που κουβεντιάζουμε στην παρέα δυο χρόνια τώρα. Μια φίλη χρόνια λέει ότι το χρέος και το νόμισμα είναι θέμα γεωπολιτικό.  Το συνηθισμένο αστείο είναι ότι αν νοικιάζαμε για 50 χρόνια από έναν μικρό κόλπο στην Κίνα και στην Ρωσία με δικαίωμα να δημιουργήσουν λιμάνια και υποδομές σε κάποια στρέμματα, η μεν Κίνα να τον χρησιμοποιήσει για να εισαγάγει εμπορεύματα στην ΕΕ η δε Ρωσία για επισκευές και ελλιμενισμό πλοίων (πολεμικών και μη) και ταυτόχρονα επαναδιαπραγματευόμαστε ενοίκιο και όρους στην Σούδα θα είχαμε κάποιους άλλους να ανησυχούν για τις επενδύσεις τους, θα εισπράτταμε και ένα σοβαρό ποσό. Οι ανίκανοι πολιτικοί μας όσο δεν χρησιμοποιούν τον γεωπολιτικό παράγοντα γιατί βολεύονται με τα ψίχουλα που τους καταθέτουν στους λογαριασμούς τους, τόσο το πρόβλημα θα μεγαλώνει (και γι αυτούς).

Καναλιώτης

 

 

 

 

Αν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ θα πέσει στην αγκαλιά της Ρωσίας και της Κίνας, λένε οι Γερμανοί επιχειρηματίες

Γεωπολιτικό και όχι οικονομικό είναι το πρόβλημα που αφορά την Ελλάδα, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Εξωτερικού Εμπορίου Άντον Μπέρνερ, ο οποίος προειδοποιεί ότι αν η χώρα τεθεί εκτός Ευρωζώνης, τότε «θα απομακρυνθεί στην πράξη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και θα «πέσει στην αγκαλιά της Ρωσίας ή της Κίνας, προκαλώντας πρόβλημα ασφάλειας για την Ευρώπη».

Σύμφωνα με την εκδοχή που περιγράφει ο κ. Μπέρνερ για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και δημιουργίας στενότερης σχέσης με την Ρωσία ή την Κίνα, «η Ελλάδα θα αποκόμιζε μεγάλα κέρδη και η Ευρώπη θα αποκτούσε ένα πρόβλημα ασφαλείας, και μάλιστα για πολλές δεκαετίες».

«Αν πληρώσουμε για την Ελλάδα, αυτό τελικά θα μας αποδειχθεί φθηνότερο», τονίζει σε συνέντευξή του στην Stuttgarter Zeitung και προσθέτει ότι η Ρωσία και η Κίνα «ευχαρίστως θα αποκτούσαν μια βάση στην Μεσόγειο».

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ιταλίας, ο Γερμανός επιχειρηματίας κάνει λόγο για «ανησυχητική περίπτωση, καθώς», όπως λέει, «η κοινωνία δεν έχει εκσυγχρονιστεί». Η καγκελάριος Μέρκελ πρέπει, εκτιμά, «να συνεχίσει να ασκεί πίεση στους Ιταλούς, καθώς διαφορετικά δεν θα αλλάξει τίποτε» στην χώρα.

«Πρέπει η Γερμανία να αναμειχθεί στην πολιτική των χωρών της νότιας Ευρώπης. Πρέπει να εξηγηθεί στους ανθρώπους εκεί ότι χωρίς ανταγωνισμό και προσπάθεια δεν θα λειτουργήσει τίποτε. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα δέχονται παραγγελίες και δεν θα επιτύχουν ευημερία», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενος σχετικά με την εικόνα της χώρας του στο εξωτερικό, ως αυτού που επιβάλλει την πειθαρχία, ο πρόεδρος του γερμανικού συνδέσμου εκτιμά ότι οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι Γερμανοί συχνά διαπραγματεύονται άμεσα και πολύ σκληρά, δεν προσπαθούν να εκφραστούν προσεκτικά σε σχέση με τις δυσάρεστες πραγματικότητες, αλλά παρουσιάζουν τις απαιτήσεις τους ορθά-κοφτά.

«Κανείς όμως δεν αυξάνει τις εισαγωγές γερμανικών προϊόντων, επειδή συμπαθεί τους Γερμανούς», υπογραμμίζει ο κ. Μπέρνερ και προσθέτει ότι αυτό συμβαίνει «επειδή τα γερμανικά προϊόντα είναι καλύτερα από τα προϊόντα των ανταγωνιστών, είτε ποιοτικώς, είτε από την άποψη της τιμής, είτε από την άποψη της αξιοπιστίας».

Εκφράζει μάλιστα την ικανοποίηση και την αισιοδοξία του για τις επιδόσεις των γερμανικών εξαγωγών, επισημαίνοντας ότι φέτος οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 4%, ενώ το 2013 η αύξηση ενδεχομένως να φθάσει το 5%, «λόγω και της βελτίωσης που αναμένεται να παρουσιάσει η κατάσταση του διεθνούς εμπορίου».

Τα σημαντικότερα εξαγωγικά προϊόντα, εξηγεί, είναι τα μηχανήματα, τα οχήματα, τα χημικά και τα μεταλλικά προϊόντα, ενώ νέες ευκαιρίες θεωρεί ότι θα προκύψουν στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, ειδικά στους μηχανικούς αλλά και στον τομέα της υγείας.

 

 

Πηγή «Τα Νέα» –> εδώ 

 

 

Δείτε επίσης
Τρέμουν το ντόμινο από την έξοδο της Ελλάδας από Ευρωζώνη. 17τρις € το κόστος!!!

 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s