Αυτοκτόνησε ο Άαρον Σουόρτζ

aaron

Ένα από τα «μεγάλα μυαλά» της πληροφορικής και ενεργός υποστηρικτής της ελεύθερης διακίνησης πληροφοριών στο διαδίκτυο, ο Άαρον Σουόρτζ, βρέθηκε χθες νεκρός στο διαμέρισμά του σε ηλικία μόλις 26 ετών, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας πρόκειται για αυτοκτονία δι’ απαγχονισμού.

Μόλις στα 14 του χρόνια, ο Σουόρτζ ήταν ένας από τους δημιουργούς του RSS (Rich Site Summary), του εργαλείου που προσφέρει στους χρήστες του διαδικτύου τη δυνατότητα να παρακολουθούν το περιεχόμενο ιστοσελίδων, το οποίο ανανεώνεται συνεχώς, όπως τα ειδησεογραφικά sites και τα blogs.

Αργότερα ο Σουόρτζ αφοσιώθηκε στην πεποίθηση του ότι οι πληροφορίες πρέπει να διανέμονται ελεύθερα στο διαδίκτυο, ενώ δήλωνε ότι «οι πληροφορίες αποτελούν εξουσία. Αλλά όπως σε κάθε εξουσία, υπάρχουν αυτοί που θέλουν να τις κρατήσουν για τον εαυτό τους».

Σε μανιφέστο που είχε εκδώσει το 2008, είχε γράψει ότι «ολόκληρη η επιστημονική και πολιτιστική κληρονομιά, που έχει δημοσιευτεί ανά τους αιώνες σε βιβλία και περιοδικά, μετατρέπεται σε ψηφιοποιημένο υλικό και κρατείται στα χέρια ορισμένων ιδιωτικών εταιρειών. Ο επιμερισμός των πληροφοριών δεν είναι κάτι ανήθικο αλλά αποτελεί μια επιτακτική ανάγκη. Μόνο εκείνοι που είναι τυφλωμένοι από την απληστία θα αρνηθούν σε κάποιον φίλο ένα αντίγραφο».

Τον Ιούλιο του 2011 ο Σουόρτζ είχε συλληφθεί από τις ομοσπονδιακές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών με κατηγορίες ότι έκλεψε εκατομμύρια ακαδημαϊκά κείμενα και βιβλία από το ψηφιακό αρχείο του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT).

Ο Σουόρτζ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της δίκης είχε δηλώσει αθώος, αντιμετώπιζε 35 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 1 εκατομμυρίου δολαρίων σε περίπτωση που καταδικαζόταν.

Ο 26χρονος είχε δηλώσει αρκετές φορές ότι έπασχε από κατάθλιψη, ενώ είχε αναφέρει ότι πολλές στιγμές στη ζωή του είχε σκεφτεί το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας.

6 comments on “Αυτοκτόνησε ο Άαρον Σουόρτζ

 1. Υπάρχουν βάσιμες υποψίες και αναφορές σε ξένα ιστολόγιο ότι στην αυτοκτονία των ώθησε και το σοβαρό ενδεχόμενο καταδίκης στο δικαστήριο όπου αντιμετώπιζε μέχρι και 30 χρόνια φυλακη!

 2. Παράθεμα: Αυτοκτόνησε ο Άαρον Σουόρτζ | ahairlessape

 3. Aaron Swartz: Ο 26χρονος αυτόχειρας που πρέπει να γνωρίζουμε

  Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Προμηθέας ήταν αυτός που χάρισε στους ανθρώπους τη φωτιά, μαθαίνοντάς τους πώς να τη χειρίζονται, ενώ επίσης τους έμαθε να δημιουργούν εργαλεία και τους χάρισε τις Επιστήμες και τα Γράμματα που είχε κλέψει από την Αθηνά. Όλα αυτά εξόργισαν τον Δία, ο οποίος έδεσε τον Προμηθέα σε έναν βράχο στο όρος Καύκασο και έβαλε έναν αετό να του τρώει τα σπλάχνα κάθε πρωί. Επειδή όμως ο Προμηθέας ήταν αθάνατος, κάθε βράδυ τα σπλάχνα του γιατρεύονταν, κάτι που επαναλαμβανόταν συνεχώς μέχρι τη στιγμή που ήρθε ο Ηρακλής και τον απελευθέρωσε. Δυστυχώς, στην περίπτωση του Aaron Swartz το τέλος δεν ήταν το ίδιο ευχάριστο. Ποιος ήταν όμως ο Aaron Swartz και για ποιο λόγο αξίζει να γράψει κανείς γι’ αυτόν;

  Το πρωί της 11ης Ιανουαρίου του 2013 ένας 26χρονος αμερικανός βρέθηκε κρεμασμένος στο διαμέρισμά του στο Brookline, λίγες μόνο εβδομάδες πριν από τη δίκη του για κλοπή εγγράφων και καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων. Το όνομά του ήταν Aaron Swartz.

  Ο νεαρός αυτόχειρας, μεταξύ των άλλων, πρωτοστάτησε στον αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο SOPA. Το SOPA ή αλλιώς Stop Online Piracy Act ήταν ένα νομοσχέδιο που προτάθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2011 στις ΗΠΑ, δίνοντας τη δυνατότητα στις εταιρίες του θεάματος ακόμη και να μπλοκάρουν ιστοσελίδες όπου διακινείται ο,τιδήποτε υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα.

  Ο Aaron Swartz όμως ήταν και ένας από τους εμπνευστές του OpenLibrary.org, μία ψηφιακή διαδικτυακή βιβλιοθήκη, που λειτουργεί από το 2007 με στόχο να γίνει ο πληρέστερος διαδικτυακός κατάλογος βιβλίων στον κόσμο. Αντίθετα με την ψηφιακή βιβλιοθήκη της Google, το Google Books, το περιεχόμενό του OpenLibrary.org αναπτύσσεται και τροποποιείται με τη συνεισφορά εθελοντών όπως συμβαίνει και στο Wikipedia.

  Επίσης, ο Swartz ήταν ο δημιουργός του RSS. Το RSS, από τον αγγλικό όρο Really Simple Syndication (Πολύ Απλή Διανομή), είναι μία μέθοδος ανταλλαγής ψηφιακού πληροφοριακού περιεχομένου, κατά την οποία ένας χρήστης του διαδικτύου μπορεί να ενημερώνεται αυτομάτως για γεγονότα και νέα, αρκεί να έχει εγγραφεί ο ίδιος συνδρομητής στην αντίστοιχη υπηρεσία της εκάστοτε ιστοσελίδας.

  Ο Swartz όμως ήταν και συνιδρυτής του Reddit, έναν ιστότοπο στον οποίο οι χρήστες μπορούν να τοποθετήσουν συνδέσεις με το περιεχόμενο της επιλογής τους. Άλλοι χρήστες μπορούν έπειτα να ψηφίσουν αυτές τις συνδέσεις κάνοντάς τες να εμφανίζονται στην αρχική σελίδα για περισσότερη ώρα.

  Τέλος, ο Aaron Swartz στάθηκε πρωτοπόρος των Creative Commons, μία μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στην επέκταση του εύρους των πνευματικών έργων που είναι διαθέσιμα για να βασιστούν σε αυτά και άλλα έργα και να μοιραστούν νόμιμα. Η οργάνωση έχει εκδώσει διάφορες άδειες πνευματικών δικαιωμάτων γνωστές ως άδειες Creative Commons. Αυτές οι άδειες επιτρέπουν στους δημιουργούς να δηλώσουν εύκολα ποια δικαιώματα διατηρούν, και ποια δικαιώματα παραμερίζουν προς όφελος άλλων δημιουργών.

  Ο Aaron Swartz θεωρείται δικαίως ένας εκ των πρωτοπόρων στην προσπάθεια της ελεύθερης διακίνησης των δεδομένων στο διαδίκτυο και της ανοιχτής γνώσης, προσβάσιμης σε όλους, αλλά και ένας από τους ανθρώπους που έδωσαν στο διαδίκτυο τη μορφή και τη σημασία που έχει σήμερα.

  Ο Swartz επρόκειτο να δικαστεί με την κατηγορία της κλοπής εγγράφων από το JSTOR, μια συνδρομητική υπηρεσία που χρησιμοποιείται από το MIT (Massachusetts Institute of Technology) και η οποία προσφέρει ψηφιοποιημένα αντίγραφα άρθρων από επιστημονικά περιοδικά. Αν και ο ίδιος είχε δηλώσει αθώος, οι εισαγγελείς δήλωσαν πως ο Swartz είχε σκοπό να διανείμει τα άρθρα σε ιστοσελίδες ελεύθερης διακίνησης αρχείων. Ο εκτελεστικός διευθυντής David Segal ανέφερε σε δήλωσή του σχετικά με τις κατηγορίες: «Οι κατηγορίες δε βγάζουν νόημα. Είναι σαν να προσπαθείς να βάλεις κάποιον στη φυλακή με την κατηγορία ότι δανείστηκε πάρα πολλά βιβλία από τη βιβλιοθήκη».

  Αν ο Swartz καταδικαζόταν, θα αντιμετώπιζε φυλάκιση ακόμη και δεκαετιών και σημαντικά χρηματικά πρόστιμα.

  Arkan

  [Για τη συγγραφή του παραπάνω άρθρου αντλήθηκαν πληροφορίες από το Wikipedia, καθώς και από το doctv.gr]

  Πηγή «The Arkan Project» –► εδώ

 4. Πραγματικά έλεος… Ο κόσμος έχασε εναν πραγματικό επαναστάτη-ήρωα, ωραία λόγια στο ποστ και ήταν μια ευχάριστη ανάγνωση, έστω για ένα στενάχωρο γεγονός…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s