Η τοποθέτηση του Μπάμπη Δρίζου στον εσωκομματικό διάλογο για την εκλογή του υποψηφίου Δημάρχου Καισαριανής της Οργάνωσης Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Καισαριανής.
Ευχαριστώ τους φίλους και τους συντρόφους οι οποίοι με πρότειναν. Σκέφτηκα αρκετά, ζύγιασα τις αντοχές, τις ψυχικές ιδιότητες και τις όποιες ικανότητές μου.
Υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων –κυρίως χαρισματικών- των οποίων η φήμη προηγείται του έργου τους, των πεπραγμένων τους. Θεωρώ ότι ένας εξ αυτών είμαι κι εγώ. Όσο κι αν με τιμά η γνώμη των ανθρώπων νομίζω ότι με ξέρουν αλλά δεν με γιγνώσκουν (>γνώση). Επ’ αυτού θα επανέλθω στο τέλος.
Θα πρέπει να καταλήξουμε σε κάποιο πρόσωπο ή πρόσωπα; Θα πάμε στην «Κίνηση Πολιτών Καισαριανής» με μια μόνο πρόταση ή με προτάσεις; Ό,τι κι αν αποφασίσουμε πρέπει να εμπεριέχει τον συλλογισμό, την απάντηση, στο ερώτημα: μόνοι μας ή με άλλους;
Όσον αφορά σε δημοτικές εκλογές το προτεινόμενο πρόσωπο έχει –ειδικά σήμερα όπου απαξιώνονται οι πολιτικοί χώροι- ιδιαίτερη βαρύτητα. Θα έλεγα ότι απαιτείται μια προσωπικότητα παρά κάποιο πρόσωπο. Ως μαρξιστής γνωρίζω τον ιστορικό ρόλο των συλλογικοτήτων. Ως μαρξιστής επίσης γνωρίζω την σπουδαιότητα των προσωπικοτήτων. Διότι, ναι μεν την ιστορία την γράφουν οι συλλογικότητες, αλλά για να μπορούν να την γράψουν οφείλουν να συναποτελούνται από συγκροτημένα, ικανά και όσον το δυνατόν πιο ελεύθερα άτομα, δηλ. προσωπικότητες.
Με αυτό το σκεπτικό καταλήγω στα χαρακτηριστικά, στις ιδιότητες και στα προσόντα, που πρέπει να διαθέτει ο υποψήφιός μας.
Πρέπει, λοιπόν, κατά τη γνώμη μου :
Να διαθέτει πολύ και αποκλειστικό χρόνο, διότι η θέση του δεν θα είναι μόνο στα Δημ.Σ., αλλά πρέπει να «γυρίζει έξω», να είναι κοντά στον κόσμο.
Να διαθέτει την σχετική εμπειρία, να έχει ασχοληθεί προηγουμένως με τα κοινά ή έστω με τα δημοτικά εντός της παράταξης ή εντός της οργάνωσης, δηλ. να μην είναι αλεξιπτωτιστής.
Να γνωρίζει τα προβλήματα της πόλης (πχ συγκοινωνίες, καθαριότητα, κ.α.)
Να διαθέτει την τέχνη του διοικείν (αν και δεν είναι της στιγμής να πούμε ποιος θα αντιμετωπίσει φαινόμενα όπως: ρουτίνα, οργανωτική πυραμίδα, συντονισμός κι έλεγχος, λειτουργικής ανικανότητας υπαλλήλων στην γραφειοκρατία).
Να έχει το πλεονέκτημα στην επιλογή των συμβούλων και συνεργατών του (εύρος εποπτείας, ενιαία διοίκηση, εκχώρηση ευθύνης και εξουσίας, διάκριση επιτελικών και εκτελεστικών καθηκόντων, οργάνωση συστημάτων (όπου σύστημα = μηχανισμός ή κύκλωμα), ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας της διοίκησης).
Να είναι ειλικρινής και συνεπής.
Να είναι αμφίδρομα επικοινωνιακός (να μπορεί να ακούει τον άλλο με καλή αίρεση).
Να είναι και να φαίνεται Τίμιος, (εμείς δε να γνωρίζουμε όσα περισσότερα μπορούμε γι’ αυτόν. Δεν πρέπει να αναγκαστούμε να υπερασπιστούμε συμπεριφορές και πράξεις κολάσιμες, εφόσον υπάρχουν τέτοιες και οπόταν αποκαλυφθούν).
Να διαθέτει ικανότητα διείσδυσης σε άλλους πολιτικούς (πέραν του δικού του) χώρους.
Να είναι προσηνής, διαλλακτικός, ευγενής στους τρόπους και να διαθέτει ανθρωπιστική (γενική) παιδεία.
Να διαθέτει πολιτική «άποψη» και πολιτική οξυδέρκεια. Να έχει την ικανότητα να συνενώνει πρόσωπα και απόψεις χωρίς όμως να απεμπολεί την ηθική του σταθερά και τις πολιτικές και ιδεολογικές αξίες (τις δικές του και του χώρου του).
Να διαθέτει λόγο σαφή, πειστικό και κατανοητό.
Ένα επίσης στοιχείο, όχι πρωτεύον αλλά εξίσου σημαντικό και καθοριστικό είναι να είναι κανείς χαλκέντερος, δηλ. να έχει «γερό στομάχι» ώστε να μπορέσει να συγκρουστεί με τους μηχανισμούς, τους δικούς μας και τους διοικητικούς.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω, δεν μπορώ να αποδεχτώ την πρόταση, διότι υπολείπομαι κάποιων εκ των προαναφερθεισών ιδιοτήτων.
Μπάμπης Δρίζος