Πολυτεχνείο 1980 – Ανέκδοτες Φωτογραφίες

Η απαγορευμένη αντιαμερικανική πορεία

Η δολοφονία των δύο νέων από τις δυνάμεις των ΜΑΤ δεν ήρθε σε τυχαία χρονική συγκυρία. Όπως αναφέρεται στο ιστορικό λεύκωμα της εφημερίδας «Καθημερινή», το φθινόπωρο του 1980 η κυβέρνηση Ράλλη είχε θέσει ως πρώτη προτεραιότητα μιας ιδιαίτερα φιλόδοξης ατζέντας την άρση όλων των εκκρεμοτήτων στις σχέσεις της Ελλάδας με το «δυτικό κόσμο». Στο πλαίσιο αυτό, στις 21 Οκτωβρίου 1980 η Ελλάδα έγινε ξανά δεκτή στη στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ, ενώ η κυβέρνηση είχε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την ανανέωση των συμφωνιών παραμονής των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα και ο Ευάγγελος Αβέρωφ, τότε υπουργός άμυνας, συμμετείχε για πρώτη φορά μετά την αντιπολίτευση στην Επιτροπή Πυρηνικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ.

Η αντίδραση του λαού ήταν έντονη, ενώ διάχυτος ήταν ο αντιαμερικανισμός ιδίως ανάμεσα στους φοιτητές, καθώς ήταν φρέσκες ακόμα οι μνήμες της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και του αμερικανικού παράγοντα στην ελληνική στρατιωτική Χούντα. Ωστόσο, για την κυβέρνηση, το ενδεχόμενο η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου να κινηθεί προς την αμερικανική πρεσβεία αποτελούσε εξέλιξη που έπρεπε πάση θυσία να αποφευχθεί. Έτσι, με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση απαγορεύει στην πορεία να κατευθυνθεί προς την Αμερικάνικη πρεσβεία και θέτει ως όριο την πλατεία Συντάγματος: οι διαδηλωτές μπορούσαν να φτάσουν μόνο ως το Σύνταγμα και εκεί να διαλυθούν.

Η στάση της αντιπολίτευσης παραμένει υποτονική. Με το βλέμμα στραμμένο προς τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους και μπροστά στην επιθετική στάση της κυβέρνησης που δηλώνει αποφασισμένη να σταματήσει με τη βία οποιαδήποτε προσπάθεια να φτάσει η πορεία στην πρεσβεία, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ γρήγορα συμβιβάζονται με την κυβερνητική απαγόρευση. Στο ίδιο πλαίσιο, το κεντρικό συμβούλιο της ΕΦΕΕ – αποτελούμενο κατά πλειοψηφία από τα μέλη της ΚΝΕ και της νεολαίας ΠΑΣΟΚ – αποφασίζει να πειθαρχήσει στην απαγόρευση, ενώ η αριστερή μειοψηφία, αποτελούμενη από οργανώσεις όπως οι ΠΠΣΠ, ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος-Β’ Πανελλαδική, ΚΚΕ (μ-λ), και άλλες, αποφασίζουν να συνεχίσουν προς την αμερικανική πρεσβεία.

Καναλιώτης


Όλες τις φωτογραφίες τις τράβηξε ο Καναλιώτης

Κυριακή 16 Νοέμβρη 1980.
Μπλοκ του ΚΚΕ (μ-λ) που ξεκίνησε από τα γραφεία της ΠΠΣΠ,
κατεβαίνει την Ιπποκράτους

  

 

Ιπποκράτους

Οδός Ρήγα Φεραίου (Προπύλαια)

Πανεπιστημίου (Προπύλαια)

Πανεπιστημίου (πρός Ομόνοια)

  

Η πορεία και τα επεισόδια

Η συγκέντρωση της ΕΦΕΕ έληξε κατά τις 6 το απόγευμα της Κυριακής, 16 Νοεβρίου, και στη συνέχεια η πορεία ανέβηκε την οδό Σταδίου και συνέχισε προς την πλατεία Συντάγματος, με έντονο το αντιαμερικανικό στοιχείο και με σημαντική περιφρούρηση της πορείας από δυνάμεις των πολιτικών κομμάτων. Από την άλλη, στα Χαυτεία, οργανώνει συγκέντρωση η μειοψηφία της ΕΦΕΕ, η οποία με περίπου 1.000 φοιτητές ετοιμάζεται να κινηθεί προς την αμερικανική πρεσβεία και γύρω στις 7.30 εισέρχεται στο κύριο σώμα της πορείας. Η πορεία φτάνει στο Σύνταγμα και τα κύρια μπλοκ της αρχίζουν σταδιακά να διαλύονται ειρηνικά. Ωστόσο, γύρω στις 9 το βράδυ, συγκεντρώνονται υπό την αιγίδα της μειοψηφίας της ΕΦΕΕ περίπου 3.000 άτομα στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και επιχειρούν να κινηθούν προς την οδό Βασιλίσσης Σοφίας, όπου είναι παρατεταγμένοι αστυνομικοί και από πίσω τους τα ΜΑΤ.

Για λίγα λεπτά, τα δύο μέτωπα έμειναν ακίνητα και ανταλλάχθηκαν διαξιφισμοί, ενώ σύντομα οι διαδηλωτές κατάφεραν να σπάσουν τον κλοιό των αστυνομικών και να κινηθούν προς την πρεσβεία. Στη συνέχεια, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας, Γ. Κουβέλης, πήρε την κατάσταση στα χέρια του: έδωσε εντολή στις έξι διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονταν παρατεταγμένες πίσω απ’ τον αστυνομικό κλοιό να επιτεθούν. Σε λίγα λεπτά το μπλοκ των διαδηλωτών έκανε τα πρώτα βήματα προς τον σχηματισμό των ΜΑΤ και τότε αυτά επιτέθηκαν. Η μάζα των διαδηλωτών ήταν πυκνή και η υποχώρηση ήταν δύσκολη.

Αρχίζει τότε ένα όργιο βίας, με χρήση όχι μόνο κλομπ αλλά – για πρώτη φορά μετά τη Χούντα – και πυροβόλων όπλων, ενώ η αστυνομία επιστρατεύει και «αύρες», τα ειδικά τεθωρακισμένα οχήματά της για την απώθηση των διαδηλωτών. Τα ΜΑΤ ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο και επιτίθενται όχι μόνο στους διαδηλωτές που αψήφησαν την κυβερνητική απαγόρευση, αλλά και κατά αυτών που ειρηνικά διαδήλωναν προς την πλατεία Συντάγματος. Τα επεισόδια χαρακτηρίστηκαν από σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο ως τα πιο αιματηρά μετά τα Ιουλιανά και διήρκεσαν μέχρι τις 4 τα χαράματα.

Οδός Σταδίου

Οδός Σταδίου

Πλατεία Συντάγματος.
Εκτός από τους διαδηλωτές και ο κόσμος από τα πεζοδρόμια φώναζε «Όλοι πορεία στην πρεσβεία»

Πλατεία Συντάγματος. Μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο η οργή του λαού. 

Οδός Βασιλίσσης Σοφίας (Λουλουδάδικα)

Μπροστά η αστυνομία, πίσω τα ΜΑΤ πιο πίσω οι αύρες

Οι αστυνομία υποχώρησε εύκολα. Αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ.

(Λεπτομέρεια από την προηγούμενη φωτογραφία)
Μπροστά τα ΜΑΤ στο βάθος οι αύρες.  Δευτερόλεπτα πριν την σύγκρουση.


Κουμής και Κανελλοπούλου: τα τραγικά θύματα

Τη νύχτα εκείνη, η Σταματίνα Κανελλοπούλου, εργάτρια από το Περιστέρι, έπεσε αναίσθητη και αιμόφυρτη από αλλεπάλληλα χτυπήματα αστυνομικών κλομπ στην οδό Πανεπιστημίου. Μια ομάδα αστυνομικών την ξυλοκόπησε και τη χτύπησε αλύπητα στο κεφάλι και στο σώμα. Μεταφέρθηκε αναίσθητη στο «Ιπποκράτειο» όπου άφησε την τελευταία της πνοή, προτού οι γιατροί της προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Το πόρισμα του ιατροδικαστή συγκλονίζει: 18 χτυπήματα στο κρανίο, πολλαπλά κατάγματα και βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

Ο Κύπριος φοιτητής Ιάκωβος Κουμής συμμετείχε στη συγκεκριμένη πορεία με τους συντρόφους του της «Επιτροπής Αυτοδιάθεσης Κύπρου». Στην Πλατεία Συντάγματος έγινε θύμα άγριας επίθεσης των ΜΑΤ, η οποία τον άφησε επί τόπου βαριά τραυματισμένο. Μάλιστα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο Κουμής δεν είχε λάβει καν μέρος στα επεισόδια, αλλά καθόταν σε παρακείμενο καφενείο την ώρα των επεισοδίων. Ο Κουμής μεταφέρεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο και το βράδυ της Κυριακής είναι ήδη κλινικά νεκρός. Την Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου, κηδεύεται στην Κύπρο και αμέσως μετά πραγματοποιείται πορεία διαμαρτυρίας προς την Ελληνική Πρεσβεία της Λευκωσίας.

 

Αύρες 

«Και ο Αρχάγγελος Μιχαήλ σπάθην κρατεί»

Την ευθύνη για τα αιματηρά γεγονότα ο πολιτικός κόσμος αποφάσισε να τη ρίξει στους διαδηλωτές. Στις 10 το βράδυ της ημέρας των επεισοδίων ο Ανδρέας Παπανδρέου δηλώνει ότι «μικρές ομάδες ανευθύνων στοιχείων και προβοκατόρων άγνωστης και ύποπτης προέλευσης δημιούργησαν θλιβερά έκτροπα με προφανή σκοπό να αμαυρώσουν και να δυσφημήσουν τη μεγάλη λαϊκή επέτειο του Πολυτεχνείου». Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση περιορίστηκε να εκφράσει την οργή της για τις «οργανωμένες ομάδες αναρχικών και εξτρεμιστικών στοιχείων» που «αμαύρωσαν τη μεγάλη λαϊκή επέτειο και προκάλεσαν βάναυσα τα δημοκρατικά και ειρηνικά αισθήματα του συνόλου του ελληνικού λαού». Σε ό,τι αφορά το θάνατο της Κανελλοπούλου, η κυβέρνηση περιορίσθηκε να δηλώσει ότι «για τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε ο θάνατος νεαρής εργάτριας διετάχθησαν διοικητικές ανακρίσεις».

Στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή μία εβδομάδα αργότερα ο πρωθυπουργός, κ.Ράλλης, έκανε την εξής δήλωση που έμεινε στην ιστορία: «Και ο Αρχάγγελος Μιχαήλ σπάθην κρατεί στα χέρια του για να αμυνθεί εναντίον των δαιμόνων. Δεν κρατεί άνθη». «Θα ήταν σε θέση, πραγματικά, η Αστυνομία στο σημείο της σύγκρουσης να προχωρήσει με ελιγμό τέτοιο, ώστε να αποκοπεί, το επαναλαμβάνω, το σώμα των 2.000 εξτρεμιστών και εκεί να τους αντιμετωπίσει», δήλωσε από την πλευρά του και ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Όσο για τις «διοικητικές ανακρίσεις» για το θάνατο των δύο διαδηλωτών καμία απάντηση δε δόθηκε, κανένας ένοχος δεν τιμωρήθηκε. Τα ονόματά τους κοντεύουν να ξεχαστούν στις μέρες μας, τοποθετούμενα στον τραγικό κατάλογο των νεκρών αγωνιστών για τους οποίους δεν αποδόθηκε ποτέ δικαιοσύνη.

Πηγή :  http://tvxs.gr/node/42249


Δείτε επίσης :

Κανάλι : Μια ιστορική φωτογραφία (#1) (Updated)
Κανάλι : Ιάκωβος Κουμής – Σταματία Κανελλοπούλου

Αφιερώματα στο Πολυτεχνείο :
Κανάλι : Πολυτεχνείο 1973. Μια μαρτυρία ενός μαθητή…
Έφηβος : 17 Νοέμβρη 2009
Έφηβος : 35 ΧΡΟΝΙΑ “ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ”
Έφηβος : Δημήτρης Παπαχρήστος μιλάει στην Άννα (video)
Έφηβος : Συνέντευξη με τον ‘εκφωνητή’ του Πολυτεχνείου Μήτσο Παπαχρήστο.
Πόντος & Αριστερά : Μια μαρτυρία για το Πολυτεχνείο. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!

53 comments on “Πολυτεχνείο 1980 – Ανέκδοτες Φωτογραφίες

  1. Παράθεμα: Ιάκωβος Κουμής – Σταματία Κανελλοπούλου « Κανάλι

  2. Παράθεμα: Πολυτεχνείο 1980 – Η απαγορευμένη αντιαμερικανική πορεία και τα πρώτα “μεμονωνμένα” πειριστατικά αστυνομικής βίας στη “μεταπολί

  3. Το 1980 δεν υπήρχαν φιλμς με πολλά ASA>160 ή ISO>160/23 (ή υπήρχαν και δεν το γνωρίζω;). Με δεδομένο αυτό και ότι, απ’ ότι φαίνεται, δεν υπήρχε ιδιαίτερος φωτισμός πέραν αυτόν της πόλης, πως τράβαγες αυτές τις φωτογραφίες;
    Ξέρω ότι στις προεκλογικές συγκεντρώσεις τοποθετούσαμε ειδικό δυνατό φωτισμό για τις ανάγκες φωτογράφισης και βιντεοσκόπησης. Εσύ πως;

  4. Η τελευταία φωτογραφία «Αύρες» δεν είναι δική μου. Είναι από εφημερίδα της εποχής.

    @ 3 Σοφοκλής Κ., Αν θυμάμαι καλά στην αρχή χρησιμοποιούσα ασπρόμαυρο film Ilford 400 ASA που το αγόραζα χονδρική το έκοβα και το έβαζα σε καρούλια. Τα 400 ASA ήταν τότε ό,τι πιο ευαίσθητο σε film μπορούσες να έχεις και η Ilford ήταν απο τις πρώτες. Μετά από χρόνια αγόραζα και το Agfa Safety film στα ίδια ASA.
    Όταν ο φωτισμός δεν ήταν καλός χρησιμοποιούσα μεγαλύτερο διάφραγμα και μικρότερη ταχύτητα, ανάλογα με τον φωτισμό και στην εμφάνιση (που την έκανα εγώ) άφηνα το film, πάντα ανάλογα, περισσότερο χρόνο από τον κανονικό στο υγρό εμφάνισης. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να χάνω πολλές λεπτομέρειες αλλά να έχω βάθος πεδίου που σε μια διαδήλωση χρειάζεται. Με αυτήν την τεχνική είχες πρόβλημα στις φωτογραφίες δράσεις που εμφανίζονταν κουνημένες.
    Βέβαια σήμερα τα προβλήματα είναι πολύ πιο απλά γιατί υπάρχουν και καλύτερες μηχανές και films με πολύ μεγάλες ταχύτητες.

    @ 4 Μ-π, Μάλλον πρέπει να ήταν καλές γιατί τις ζητούσαν από αστικές εφημερίδες (Ελευθεροτυπία, Νέα) και βέβαια τις παραχωρούσα δωρεάν, ο πλούσιος. 😉

  5. Το παράξενο θα ήταν να είχαν τιμωρηθεί οι ένοχοι της διπλής αυτής δολοφονίας…

    (Κι αφού βρε αθεόφοβε έδινες τότε δωρεάν τις φωτογραφίες σου στις αστικές φυλλάδες, γιατί τώρα που τις διαθέτεις μέσα απ’ αυτό το λαϊκό κανάλι τις έχεις φλομώσει στο «καναλόσημο»; Ε; Ε; )

  6. «..και ρωτώ, γιατί?!»

    Αααα Кроткая,

    ίσως δεν ξέρεις γιατί είσαι μικρούλα, αλλά η γενιά του Καναλιώτη έβαζε την ιδέα πάνω απ’ την ύλη και νοιαζόταν μόνο για τη διάδοση την αλήθειας. Κατά συνέπεια σημαντικότερη ήταν η κυκλοφορία της πληροφορίας με κάθε κόστος… Η γενιά αυτή ένοιωθε ότι παραχωρώντας δωρεάν υλικό -που με βάση τις λειτουργίες της περιφρονητέας αγοράς είχε κάποια αξία- αξιοποιούσε το σκοινί που έδινε το σύστημα, ώστε κάποια στιγμή μ’ αυτό να τους κρεμάσει (τους συστημικούς).

    Μ-π

  7. @ 6 & 7, ΑΦΜ & Κροτ Ενώ το αρχίσατε όπως πρέπει (εύγε, συγχαρητήρια μπράβο ζήτω κλπ) το γυρίσατε στην γκρίνια….

    Υπάρχουν μερικοί λόγοι που ενώ τότε δεν πληρωνόμουν, τώρα βάζω και Καναλόσημο.

    -Τότε πίστευα πολύ στην κοινοκτημοσύνη (ενώ τώρα όχι τόσο 😉 )
    -Τότε δεν με ένοιαζε καθόλου το χρήμα (ενώ τώρα λίγο περισσότερο 🙂 ) Κατάφερνα δε να περνάω πολύ όμορφα με ελάχιστα.
    -Για να προβάλλουν, οι εφημερίδες, τις ενέργειές μας. Όπως και τώρα έτσι και τότε δεν μας πολύ–έπαιζαν. Τους έδινα λοιπόν ένα κίνητρο για να γράψουν κάτι.
    -Τότε οι φωτογραφίες δεν είχαν για μένα συναισθηματική αξία, σαν πρόσφατες που ήταν και τα γεγονότα λίγο πριν και νωπά στη μνήμη μου. Σήμερα μου μοιάζουν πολύ ακριβές. Καναλόσημο λοιπόν. Για να το αναλύσω λίγο ακόμη καμία φωτογραφία δεν είχε για μένα τότε συναισθηματική αξία, τις έβλεπα μόνο σαν μέσο, ακόμη και τα τοπία που τράβαγα. Έτσι, από εκείνη την περίοδο έχω ελάχιστες με την φάτσα μου ή με φίλους μου.
    -Υπάρχει ένας ακόμη λόγος αλλά αυτός λέγεται μόνο από κοντά.

  8. Αχ! θυμάμαι εκείνες τις ωραίες μέρες στο Χημείο. Το ’79 ήταν αν δε με γελά η μνήμη μου, που έφαγα το ξύλο της αρκούδας από τα ΚΝΑΤ κι απ΄ τον Μαλάμη, που μετά έγινε Ναρίτης. Την είχα γλυτώσει απ’ τους προβοκάτορες το ’73, αλλά δεν είχα την ίδια τύχη 6 χρόνια αργότερα.

  9. Υπέροχη η ανάρτηση , Καναλιώτη μου … Υπέροχη .
    Κι ακόμα θαρρώ πως είναι αν όχι το πιο όμορφο , τουλάχιστον από τα πιο όμορφα πράγματα που άκουσα τελευταία , αυτό το : «…και βέβαια τις παραχωρούσα δωρεάν, ο πλούσιος» .

  10. @ 11 Μ-π : Υπάρχει όντως και ένας ακόμη λόγος. Εσύ τον ξέρεις.

    @ 13 ΑΦΜ : Βρε ΑΦΜ υπάρχουν τα films στην βιβλιοθήκη μου και τα ψηφιακά αρχεία στον υπολογιστή μου που δεν έχουν επάνω τους καναλόσημα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν τα πρωτότυπα σε καλή κατάσταση. Αν κάποτε βγουν σε άλμπουμ ή αν κάποια δημοσιευτεί σε εφημερίδα δεν θα έχουν αυτά τα πλάγια trademark. Εδώ όμως θα τα έχω. Συγγνώμη 🙂 .

    Όσο για ΚΝΑΤ, μας αρέσει δεν μας αρέσει, έτσι έλεγαν οι φοιτητές τους Κνίτες τότε, μετά από ενέργειες στρατιωτικού τύπου που έκαναν για να σπάσουν συλλογικές αποφάσεις φοιτητών και αποφάσεις συνελεύσεων σχολών, όπως τις φοιτητικές καταλήψεις στο Παράρτημα Πάτρας το 1978, στο Χημείο το 1979, στο Πολυτεχνείο το 1979 κλπ. Αλλά που είδες στο κείμενο να γράφω για KNAT;

    @ 14 Δεν ξέρω εσύ ποιός είσαι και τι λες αλλά…

    @ 15 Σιλια : Ευχαριστώ Άννα. Μ’ αρέσει που σου αρέσει.

  11. Παράθεμα: Φωτογραφική Επέτειος Πολυτεχνείου (1) : 1973-1984 « Tempel or Rebel?

  12. Το μέλος της ΚΝΕ Τριαντάφυλλος Δραβαλιάρης, μέλος του ΔΣ της ΕΦΕΕ το 1980, μαζί με τον τότε πρόεδρο της ΕΦΕΕ και μέλος της ΠΑΣΠ, παραμονές της πορείας κλήθηκαν ιδιωτικά από τον τότε υπουργό δημόσιας τάξης που τους ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ασφάλεια των διαδηλωτών. Τους προέτρεψε μάλιστα να μην κάνουν πορεία στην Αμερικάνικη πρεσβεία γιατί δεν μπορεί να εγγυηθεί για το τι πρόκειται να γίνει. Την πληροφορία αυτή τα δύο μέλη της ΕΦΕΕ ΔΕΝ μετέφεραν στο υπόλοιπα μέλη του ΚΣ της ΕΦΕΕ.

    Η πληροφορία για την μυστική συνάντηση, έχει δημοσιοποιηθεί από τον ίδιο τον Τριαντάφυλλο Δραβαλιάρη σε συνέντευξή του στον Παύλο Τσίμα, στην τηλεόραση.

    Να θυμίσουμε εδώ ότι η απόφαση για πορεία στην Αμερικάνικη πρεσβεία ήταν κατ’ αρχήν θετική από την ολομέλεια του ΚΣ της ΕΦΕΕ (εκτός ίσως της ΟΝΝΕΔ) όπως συνέβαινε κάθε χρόνο, όπου στη συνέχεια (μετά την συνάντηση;) ΚΝΕ και ΠΑΣΠ υπαναχώρησαν.

  13. Ο Δραβαλιάρης με το χαρακτήρα αυτό κατάφερε να αναδειχτεί σε στέλεχος, στην αρχή της ΕΦΕΕ, μετά του ΚΚΕ και του Ριζοσπάστη και μετά μετακόμισε, αλήθεια στο Μπόμπολα δεν είναι τώρα; Σημασία έχει πάντως ότι… κατατρόπωσε τους αριστεριστές στέλνοντάς τους κατευθείαν στο στόμα του λύκου!

    Η ανάρτηση είναι πολύ σημαντική και χαίρομαι που έπεσα επάνω της ψάχνοντας στο διαδίκτυο! Ευχαριστούμε πολύ!

  14. @ 19 hnioxos : Ο Τριαντάφυλλος Δραβαλιάρης έπρεπε να βρει έναν τρόπο να ενημερώσει.
    Σίγουρα, η θέση του ήταν δύσκολη γιατί επέλεξε ένα κανάλι real politic επικοινωνίας που δεν αντιστοιχούσε στην ιδεολογία του και στην θέση του σαν μέλος του ΚΣ της ΕΦΕΕ. Αν, μετά την συνάντηση, ενημέρωνε ανοικτά το ΚΣ της ΕΦΕΕ θα τον κατηγορούσαν για «συνομιλητή της κυβέρνησης» και θα έπρεπε να απαντήσει με ποιά ιδιότητα (Κνίτης;;;, μέλος ΚΣ της ΕΦΕΕ;;;, άλλο;;;) πήγε στο ραντεβού, ερωτήματα που είναι βέβαια ακόμη αναπάντητα. Θα υπήρχε πολιτικό θέμα όπως και σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει.
    Αλλά παρ’ όλα αυτά αφού επέλεξε να ενημερωθεί ιδιωτικά, έπρεπε ιδιωτικά να ενημερώσει και τους άλλους του ΚΣ της ΕΦΕΕ.

    @ 20 indictos : ty br

  15. Παράθεμα: Πολυτεχνείο 1980. Ανέκδοτες φωτογραφίες #2 « Κανάλι

  16. Παράθεμα: Τα ΚΝΑΤ σε ανέκδοτες φωτογραφίες του 1980 « Κανάλι

  17. Παράθεμα: Αν το ΚΚΕ έκανε “ειρηνικές” αλυσίδες στο Πολυτεχνείο του `80 και στη Γένοβα το 2001; « Gatouleas

  18. @29, yiannis63 : Η πορεία ήταν μεγάλη. Πέρναγε από τον αγνωστο στρατιώτη στην Αμαλίας και συνέχιζε στην Πανεπιστημίου.

    Μια ομάδα αποφασισμένοι απο τα ΚΚΕ (μ-λ), ΕΚΚΕ, ΟΣΕ, ΚΟ ΜΑΧΗΤΗΣ οργανωμένοι σε αλυσίδες συνέχισε δεξιά στην Βασ. Σοφίας. Μπορεί να ήταν περισσότεροι απο 3.000. Αλλά ποσοι χωράνε εκεί μπροστά στα λουλουδάδικα???
    Εγώ που τράβαγα φωτογραφίες και ήμουν πότε μπροστά στις πρώτες αλυσίδες πότε πίσω τους υπολογίζω περίπου 3.000. Αυτό δεν σημαίνει οτι στην Αμαλίας και στην Πανεπιστημίου δεν ήταν χιλιάδες που φώναζαν το σύνθημα «όλοι πορεία στην πρεσβεία».

  19. Παράθεμα: 16 Νοεμβρίου 1980. Στην 7η επέτειο τού Πολυτεχνείου, αστυνομικοί δολοφονούν την 20χρονη Σταματίνα Κανελλοπούλου και τον 26χρονο Ιάκωβο Κουμή. &laq

  20. Παράθεμα: 16 Νοεμβρίου 1980. Στην 7η επέτειο τού Πολυτεχνείου, αστυνομικοί δολοφονούν την 20χρονη Σταματίνα Κανελλοπούλου και τον 26χρονο Ιάκωβο Κουμή. &laq

  21. Παράθεμα: 16 Νοεμβρίου 1980. Στην 7η επέτειο τού Πολυτεχνείου, αστυνομικοί δολοφονούν την 20χρονη Σταματίνα Κανελλοπούλου και τον 26χρονο Ιάκωβο Κουμή. &laq

  22. Παράθεμα: 16 Νοεμβρίου 1980. Στην 7η επέτειο τού Πολυτεχνείου, αστυνομικοί δολοφονούν την 20χρονη Σταματίνα Κανελλοπούλου και τον 26χρονο Ιάκωβο Κουμή. &laq

  23. Παράθεμα: 16 Νοεμβρίου 1980. Στην 7η επέτειο τού Πολυτεχνείου, αστυνομικοί δολοφονούν την 20χρονη Σταματίνα Κανελλοπούλου και τον 26χρονο Ιάκωβο Κουμή. &laq

  24. Παράθεμα: 16 Νοεμβρίου 1980. Στην 7η επέτειο τού Πολυτεχνείου, αστυνομικοί δολοφονούν την 20χρονη Σταματίνα Κανελλοπούλου και τον 26χρονο Ιάκωβο Κουμή. &laq

  25. Παράθεμα: 16 Νοεμβρίου 1980. Στην 7η επέτειο τού Πολυτεχνείου, αστυνομικοί δολοφονούν την 20χρονη Σταματίνα Κανελλοπούλου και τον 26χρονο Ιάκωβο Κουμή. &laq

  26. Παράθεμα: 16 Νοεμβρίου 1980. Στην 7η επέτειο τού Πολυτεχνείου, αστυνομικοί δολοφονούν την 20χρονη Σταματίνα Κανελλοπούλου και τον 26χρονο Ιάκωβο Κουμή. &laq

  27. Παράθεμα: 16 Νοεμβρίου 1980. Στην 7η επέτειο τού Πολυτεχνείου, αστυνομικοί δολοφονούν την 20χρονη Σταματίνα Κανελλοπούλου και τον 26χρονο Ιάκωβο Κουμή. &laq

  28. Παράθεμα: 16 Νοεμβρίου 1980. Στην 7η επέτειο τού Πολυτεχνείου, αστυνομικοί δολοφονούν την 20χρονη Σταματίνα Κανελλοπούλου και τον 26χρονο Ιάκωβο Κουμή. &laq

  29. Παράθεμα: Μνήμες του 73 | Κανάλι

  30. Παράθεμα: ΡΑΣ ΕΑΑΚ

  31. Παράθεμα: Πολυτεχνείο 1980 – Ανέκδοτες Φωτογραφίες | Ελεύθερη Λαική Αντιστασιακή Συσπείρωση

  32. Παράθεμα: Πολυτεχνείο 1980 – Ανέκδοτες Φωτογραφίες (αναδημοσίευση) | ΙΣΤΟΡΙΑ-ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

  33. Παράθεμα: Πολυτεχνείο 1980 – Ανέκδοτες Φωτογραφίες – Liberation popular

  34. Παράθεμα: Πολυδωρος Δανιηλιδης Μ-Λ Αριστερα | Παραθυρο στον Κοσμο

Σχολιάστε