Στο εδώλειο του κατηγορουμένου το θύμα της «ζαρντινιέρας»

Το θύμα της «ζαρντινιέρας», ο Κύπριος φοιτητής Αυγουστίνος Δημητρίου, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου 2006 στη Θεσσαλονίκη, θα βρεθεί στις 12 Απριλίου στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αντιμετωπίζοντας πέντε αδικήματα. Οι εισαγγελικές Αρχές της Θεσσαλονίκης έκριναν ότι υπάρχουν στοιχεία ότι ο Αυγουστίνος «γρονθοκόπησε αστυνομικούς, πέταξε μάρμαρα και πέτρες κατά των ΜΑΤ και αντιστάθηκε κατά τη σύλληψή του».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που συντάχθηκε, ο Κύπριος σπουδαστής αντιμετωπίζει κατηγορίες για στάση, διατάραξη κοινής ειρήνης, διακεκριμένες φθορές και απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Στο κατηγορητήριο που υπογράφει η εισαγγελέας Πρωτοδικών Αγορίτσα Καράτζιου περιγράφεται η σύλληψη του Κύπριου κατά την εκδοχή της Αστυνομίας, αγνοώντας το βίντεο που δημοσιοποιήθηκε και στο οποίο εμφανίζονται οι αστυνομικοί να ξυλοκοπούν τον Αυγουστίνο Δημητρίου. Μάλιστα, η εισαγγελέας εμφανίζει τον Κύπριο να επιτίθεται με μανία στους άνδρες της Ασφάλειας που τον προσέγγισαν.

«Ενώ έχει διαφύγει από τον προαύλιο χώρο του Χημείου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κατευθύνθηκε προς τη διασταύρωση των οδών Εγνατία και Αγγελάκη, όπου έγινε αντιληπτός από αστυνομικούς της διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και, όταν αυτοί επιχείρησαν να τον συλλάβουν, τους απώθησε με τα χέρια του και τους χτύπησε με γρονθοκοπήματα και με τα πόδια του, προκειμένου να τους εξαναγκάσει να μην πραγματοποιήσουν τη σύλληψη», αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα που έλαβε ο Κύπριος σπουδαστής, πριν συλληφθεί συμμετείχε στα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν μετά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. «Εκσφενδόνισε επανειλημμένως τεμάχια μαρμάρων και σκυροδέματος κατά των αστυνομικών, οι οποίοι εκτελούσαν νόμιμη διατεταγμένη υπηρεσία. Μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο για τη ζωή τους λόγω των επικίνδυνων μέσων που χρησιμοποίησε για να τους πλήξει με αυτά σε ευπαθή σημεία και ακάλυπτα σημεία του σώματος, πλην όμως η πράξη του δεν ολοκληρώθηκε όχι με δική του θέληση, αλλά επειδή οι αστυνομικοί απέφυγαν τα χτυπήματα», σημειώνεται στο κατηγορητήριο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Δεκεμβρίου 2008 το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε σε φυλάκιση τριών ετών τέσσερις από τους κατηγορούμενους αστυνομικούς για φυσική αυτουργία στο αδίκημα της πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης και τέσσερις σε φυλάκιση 15 μηνών για συνέργια στο ίδιο αδίκημα. Η ποινή και των οχτώ ήταν εξαγοράσιμη. Ολοι οι κατηγορούμενοι εντοπίστηκαν από την εξέταση των βίντεο που προβλήθηκαν από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων.

Επίσης, πριν από περίπου ένα μήνα στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης συζητήθηκε η αγωγή που κατέθεσε ο 27χρονος, με την οποία διεκδικεί χρηματική αποζημίωση ύψους 1.000.000 ευρώ για τον ξυλοδαρμό του από αστυνομικούς της Ασφάλειας.

Πηγή tvxs http://tvxs.gr/node/51917

6 comments on “Στο εδώλειο του κατηγορουμένου το θύμα της «ζαρντινιέρας»

  1. Στη συνέχεια τα σχόλια στο tvxs που ακολουθούν αυτό το άρθρο μέχρι την στιγμή που γράφτηκε αυτό το σχόλιο

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Υποβλήθηκε από delaxo στις 12. Φεβρουάριος 2010 – 4:07. #287908
    Στις κατηγορίες περιλαμβάνονται μήπως και οι ζημιές που προξένησε με το κεφάλι του στη ζαρντινιέρα?

    Υποβλήθηκε από zkite στις 11. Φεβρουάριος 2010 – 23:59. #287824

    TO VIDEO
    OI POUT»»’NAS GIOI ELLHENES ASTYNOMIKOI NEONAZI
    TA MIASMATA APOLAYSTE TA…………..
    AYTA TA APOBRASMATA TA PLHRWNOUME…….
    ROUFIANOI

    Υποβλήθηκε από michalisech στις 11. Φεβρουάριος 2010 – 23:50. #287820
    καλά, μας δουλεύουν?

    Υποβλήθηκε από zkite στις 11. Φεβρουάριος 2010 – 23:49. #287819
    A RE ELLADARA FASISTOGENNA TOU POLITISMOU………
    H8OS UNANISTAN …………

    Υποβλήθηκε από DimitrisT στις 11. Φεβρουάριος 2010 – 23:35. #287811
    Όπως βλέπετε, μόνο οι πρόωρες συντάξεις στρατιωτικών και αξιωματικών δε θα καταργηθούν! Κλασική συνταγή αυταρχικού κράτους, που βάζει τους πολίτες απέναντι και ενδιαφέρεται να χαϊδεύει τους μηχανισμούς καταστολής (λογικόν). Από την άλλη ζει και βασιλεύει η χουντόφρων αντίληψη της δικαιοσύνης, με προκατ κατηγορητήρια, άνιση αξιολόγηση των μαρτυρικών καταθέσεων πολίτη – αστυνομικού κλπ. Δε δείχνει να ενδιαφέρεται γιά το πλήγμα στο κύρος της μέσα στην κοινωνία, που πιστεύει ότι λειτουργεί μόνο ως βραχίονας της εξουσίας και όχι αναζητώντας το «δίκαιο». Για να δούμε. Ο εισαγγελέας είναι δημόσιος κατήγορος. Το δικαστήριο τι θα αποφανθεί. Αν πάντως μπει μέσα, θα πιεστεί πολύ για την απόσυρση των κατηγοριών.

    Όταν λέτε να πάει η υπόθεση στην Ευρώπη, εννοείτε στο ΕΔΑΔ; Γιατί η Ελλάδα έχει κάνει κομπολόι της καταδικαστικές αποφάσεις… Εννοείται ότι όταν μιλάνε Έλληνες πολιτικοί για τις καταδικαστικές αποφάσεις που έχει η Τουρκία, αυτό λέγεται μόνο προς τα μέσα, γιά τους ιθαγενείς. Έξω όλοι γελούν: λένε εσείς τι θέλετε τώρα, αφού κι εσείς τα ίδια είστε.

    Όσοι χαίρονται που οι Ευρωπαίοι (κυρίως η κοινή γνώμη) δε θέλουν την Τουρκία στην ΕΕ, θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο κυριότερος λόγος είναι που βλέπουν τη δυσπροσαρμοστία της Ελλάδας, 30 χρόνια, και λένε, φαντάσου τι θα γίνει με την Τουρκία.

    Υποβλήθηκε από az στις 11. Φεβρουάριος 2010 – 23:59. #287823
    Ναι, στο ΕΔΑΔ αναφερόμουν & φαντάζομαι το ίδιο ισχύει & για τους υπόλοιπους. & όντως, όχι μόνο παίρνει χρόνια η εκδίκαση, αλλά το ελληνικό κράτος έχει καταφέρει να μαζέψει ένα κάρο καταδικαστικές αποφάσεις. Τις οποίες – εγώ τουλάχιστον – δεν τις βλέπω να δημοσιοποιούνται ιδιαίτερα εντός της χώρας. (Η καταδικαστική απόφαση για το τουρκικό κράτος στην υπόθεση των αδελφών Φωκά, από την άλλη, ξεσήκωσε τα πλήθη – αν &, ΟΚ, αυτή έχει & πολιτικό ενδιαφέρον + πολλά από τα πλήθη πάσχουν από υπερέκκριση σιέλου όποτε ακούν για τουρκία.) Οπότε, point taken. & γι’αυτό θα είναι πολύ σημαντικότερη νίκη μια νίκη από εθνικό δικαστήριο & όχι από ευρωπαϊκό. Κάτσε να δούμε πρώτα τι θα γίνει σ’αυτή τη δίκη όμως…

    Υποβλήθηκε από SoulisKoukomitros στις 11. Φεβρουάριος 2010 – 22:18. #287774
    Όλο το πανηγύρι γίνεται για να μην δώσουν τα φράγκα, αλλά έτσι και φτάσει μέχρι την Ευρώπη η υπόθεση , τα φράγκα θα τα δώσουν.
    Περιμένω με αγωνία τα σχόλια των «συγκροτημένων» και δημοκρατών σχολιαστών( αλλά και έντιμων) για τον «εκδημοκρατισμό» της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος.
    Επίσης όσοι από εσάς θέλετε να βρίσετε τους βασανιστές και τους δικαστές του παιδιού, να μην το κάνετε γιατί θα κατηγορηθείτε ότι δεν είστε ψύχραιμοι, νηφάλιοι και ότι κραυγάζετε…

    Υποβλήθηκε από nunstuck στις 11. Φεβρουάριος 2010 – 17:32. #287621
    Αυτά τα κάνουν για να σπάσουν τα νεύρα του θύματος ώστε να αποσύρει την απαίτησή του για χρηματική αποζημίωση.

    Υποβλήθηκε από az στις 11. Φεβρουάριος 2010 – 22:58. #287786
    Εννοείς φαντάζομαι ώστε να μην εκτεθούν (εάν δώσουν τα χρήματα), γιατί το μύριο δεν πιστεύω να τους πονάει & τόσο – εδώ χαρίζονται δισεκατομμύρια στην Ακρόπολις, στο εκατομμύριο θα κολλήσουνε; Πάντως με κάτι τέτοια θυμάμαι πως τελικά καθόλου δεν καταλαβαίνω το θράσος & την έπαρση της εξουσίας: πως είναι δυνατόν να μην θέλουν να θάψουν την υπόθεση όσο το δυνατόν γρηγορότερα; Τελικά ίσως όντως να εξηγείται μόνο μ’αυτό που είπες: ότι «αναγκάζονται» να παν σε δίκη ώστε να τρομοκρατήσουν τον φοιτητή, μιας που δεν κάνει πίσω. Εάν δεν το κάνουν, θα πρέπει να παν σε δίκη για αποζημίωση & ίσως χάσουν (στο ευρωπαϊκό δικαστήριο μάλλον σίγουρα θα χάσουν, αλλά θα πάρει χρόνια). Αυτό ίσως να είναι το τελευταίο τους χαρτί λοιπόν, & σ’αυτό τώρα βλέπω κολλάει & το σχόλιο του zaphod – πως θέλει να ελπίζει ότι θα τους γυρίσει μπούμερανγκ. Εάν αυτά όντως ισχύουν, & εάν όντως αθωωθεί πανυγηρικά ο φοιτητής & καπάκι χάσουν & τη δίκη για το πρόστιμο, ίσως αποτελέσει ένα καλό στρατηγικό παράδειγμα για παρόμοια περιστατικά στο μέλλον (το να μην υπάρξουν το αφήνω… είδαμε & τον φοιτητή με τις καναρινοπυτζάμες…).

    Υποβλήθηκε από zaphod στις 11. Φεβρουάριος 2010 – 17:16. #287605
    Τι έλεγε τότε ο Μπεγλίτης, όταν «χάιδεψαν» τους μπάτσους οι δικαστές και ο εισαγγελέας κατά την εκδίκαση της υπόθεσης «ζαρντινιέρα»;
    <>
    Πηγή: Σκάι 16/12/08
    Στις πόσες κωλοτούμπες είπαμε καίγονται;
    Σε ό,τι αφορά στο προϊστάμενο γουρούνι, υπενθυμίζω ότι:
    <>
    Καθημερινή, 7/6/07

    Υποβλήθηκε από zaphod στις 11. Φεβρουάριος 2010 – 17:18. #287607
    Συγγνώμη, Καστανίδης και όχι Μπεγλίτης. Καστανίδης, που βέβαια είναι και ο σημερινός αρμόδιος υπουργός, για να μην ξεχνιώμαστε και δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το «ακαταλόγιστο» του αντιπολιτευόμενου βουλευτή.

    Υποβλήθηκε από Back Door Man στις 11. Φεβρουάριος 2010 – 16:58. #287590
    Θελω να ελπίζω οτι η δική θα γυρίσει μπουμερανγκ για αυτούς που την έστησαν και για τα «θύματα» του φοιτητή. Να υπενθυμίσουμε και τις «βαρύτατες» πειθαρχικές ποινές της αγέλης:
    6μηνη αργία σε έναν αρχιφύλακα, τετράμηνη σε έναν αστυφύλακα και πρόστιμο χιλίων ευρώ σε έναν αστυνόμο. Οι υπόλοιποι αθώοι…

    Υποβλήθηκε από DrAluca στις 11. Φεβρουάριος 2010 – 17:00. #287592
    Και αν θυμαμαι καλα μετα απο λιγο καιρο καποιοι απο αυτους βρεθηκαν σε θεση με καλυτερες απολαβες.
    Μπορει να το μπερδευω με καποια-ες απο τις μεμονομενες αλλες ιστοριες οποτε αν καποιος ξερει ας κανει διευκρινηση.
    😉

    Υποβλήθηκε από vrwmiarhs στις 11. Φεβρουάριος 2010 – 21:32. #287747
    Πράγματι πήρε προαγωγή..και εγώ αυτό θυμάμαι..

    Υποβλήθηκε από akman στις 11. Φεβρουάριος 2010 – 16:55. #287586
    Τελικά ο Καρατζαφερις κυβερναει?

    Υποβλήθηκε από lotea στις 11. Φεβρουάριος 2010 – 16:53. #287583
    Τί αίσχος!

    Υποβλήθηκε από Καράμπελας Σταύρος στις 11. Φεβρουάριος 2010 – 16:50. #287581
    Aίσχος, Ντροπή ΟΡΓΗ!
    Δεν πάνε στον δ… οι αλήτες που έχουν το θράσος να κατηγορούν το παλικάρι!
    Κανονικά θα έπρεπε ο Υπουργός Προστασίας να ακυρώσει την αθώωση των εγκληματιών, που συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό του παιδιού και προκαλούν την κοινωνία με το να βρίσκονται ακόμα στις τάξεις της Αστυνομίας!
    ΝΤΡΟΠΗ κ. Χρυσοχοίδη και κ. Καστανίδη, να επέμβετε άμεσα και να σταματήσει αυτή η φρικτή γελοιότητα!!!

    Υποβλήθηκε από Narrator στις 11. Φεβρουάριος 2010 – 16:47. #287574
    α, ρε ξεφτίλες…

    Υποβλήθηκε από zaphod στις 11. Φεβρουάριος 2010 – 16:40. #287563
    Το ονοματάκι του προφανώς αόματου εισαγγελέα, μπορούμε να το έχουμε παρακαλώ;

    Υποβλήθηκε από Jaku στις 11. Φεβρουάριος 2010 – 17:11. #287601
    «…Στο κατηγορητήριο που υπογράφει η εισαγγελέας Πρωτοδικών Αγορίτσα Καράτζιου…»
    Τι σχόλιο να κάνω…
    ααα, επίσης…
    ΤΑΧΥΡΥΘΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ – – LE GREC ACCELERE POUR DEBUTANTS

    υ.γ.
    Και οι λειτουργοί της δικαιοσύνης θα πρέπει να δίνουν καθημερινά τα διαπιστευτήριά τους ως φορείς και υπερασπιστές της κυρίαρχης ιδεολογίας…
    Τι δράμα κι αυτό… που ζούνε.

    Υποβλήθηκε από ankan στις 11. Φεβρουάριος 2010 – 21:42. #287758
    Leson superieure!!!!!!!!!!!!

    Υποβλήθηκε από DrAluca στις 11. Φεβρουάριος 2010 – 17:33. #287622
    Ναι
    γεια σας….
    Τι ψαχνω?
    Το φως μου….
    Ελεος…
    Ευχαριστω πολυ αγαπητη…
    Καλη συνεχεια να εχεις.

    Υποβλήθηκε από zaphod στις 11. Φεβρουάριος 2010 – 17:20. #287609
    Κουπόνια για οφθαλμίατρο καλύτερα…
    Τα χρειάζομαι επειγόντος λέμε!
    🙂 🙂 🙂 🙂

    Υποβλήθηκε από DrAluca στις 11. Φεβρουάριος 2010 – 16:56. #287588
    Μια διορθοση μονο φιλε μου χωρις καμια ιδιαιτερη σημασια.
    Της εισαγγελεως….
    Αν καποιος ψαξει τους εισαγγελεις μπορει τουλαχιστον να περιοριστει στις γυναικες και να μας πεταξει κανα ονοματακι.
    ΑΛηθεια,γνωριζει καποιος αν η υπαρξη φωτογραφικου υλικου αποτελει πειστηριο αθωωτητας η κατηγοριας?
    Καλη σου συνεχεια φιλε μου.

  2. Δε ντρεπόμαστε λίγο λέω’γω… Το μισό δικαστικό σώμα πρέπει να απολυθεί ΑΜΕΣΑ και να του απαγορευθεί κάθε ενασχόληση με νομικά από τούδε και στο εξής.

Σχολιάστε