Στο ΕΣΠΑ δεν πίνουν τσιτσιμπύρα

 

 
Η «τσιτσιμπύρα» είναι ένα αναψυκτικό, παρ’ ότι το όνομα της αλλού σε παραπέμπει. Κατασκευάζεται και καταναλώνεται παραδοσιακά στην Κέρκυρα και είναι παραφθορά της αγγλικής λέξης gingerbeer και κατάλοιπο της αγγλικής κυριαρχίας στο νησί.
Επειδή περιέχει πτητικό έλαιο και ελαιορητίνες έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Κάποιοι το χρησιμοποιούν ενάντια στον έμετο της ναυτίας. Σε πειράματα που έγιναν στην Κίνα βρήκαν ότι έχει αντισηπτικές ιδιότητες. Κάποιοι λένε πως είναι διεγερτικό της κυκλοφορίας και μερικοί  θεωρούν τη τσιτσιμπύρα ιδανική για τις παθήσεις του αναπνευστικού.
Φτιάχνεται κυρίως  με λεμόνι, τζίντζερ, νερό και ζάχαρη. Πρόκειται για ένα μίγμα εκρηκτικό και γι αυτό δεν μεταφέρεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Για να το απολαύσετε πρέπει να μπει πρώτα στο ψυγείο, 5-6 μέρες μετά την ημερομηνία παραγωγής της.
Ο μόνος που κάνει Τσιτσιμπύρες είναι ο Γιώργος Χειμαριός, μια οικογενειακή επιχείρηση  στο χωριό Καλαφατιώνες της Κέρκυρας.

Από αυτή την παρουσίαση και τα links που παραθέτω, καταλαβαίνουμε ότι μιλάμε για παραδοσιακό προϊόν που θα μπορούσε να καταφέρει να κυκλοφορήσει και σαν ΠΟΠ (ονομασία προέλευσης).

Τι κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης ή του υπουργείου Εμπορίου ή όποια άλλη υπηρεσία θα μπορούσε να είναι αρμόδια;
ΔΕΝ πάνε στον Χειμαριό και να του πούνε «Τι θέλεις; Τι χρειάζεσαι από εμάς;» και να δώσουν όλα όσα ζητήσει, κάνοντάς του αυστηρό έλεγχο βέβαια, προκειμένου να αναπτύξει την  παραγωγή σε ένα προϊόν που έχει την δυνατότητα να κάνει και εξαγωγές. ΔΕΝ τον βοηθούν απλόχερα ώστε να κάνει την  μικρή επιχείρησή του εργοστάσιο που θα βοηθήσει με θέσεις εργασίας αλλά και να απορροφήσει τα τοπικά αγροτικά προϊόντα (λεμόνια). ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ την μικρή επιχορήγηση που ζήτησε μέσω ΕΣΠΑ!!!!
Μπορεί η αίτηση του κ. Χειμαριού να είχε ελλείψεις να μην την συμπλήρωσε σωστά ο σύμβουλος που έβαλε ή ακόμη και να μην έβαλε καν σύμβουλο και να την συμπλήρωσε μόνος του. Μπορεί να μην μπορούσε να αποδείξει ότι είχε τα ίδια κεφάλαια για την αυτοχρηματοδότηση. Μπορεί να απορρίφτηκε «νόμιμα» η αίτησή που κατέθεσε γιατί ο κ. Χειμαριός έχει μια βιοτεχνία που ίσως δεν υπόσχεται το αντίστοιχο «λάδωμα» του μηχανισμού ή δεν έχει την πολιτική στήριξη.
Μπορεί να ισχύει ένα από τα προηγούμενα, μπορεί και όλα αυτά μαζί να υπάρχουν στην απόρριψη της αίτησης του από το ΕΣΠΑ.

Δεδομένου ότι όλοι στην Κέρκυρα γνωρίζουν την βιοτεχνία του κ. Χειμαριού, υπάρχει μια ερώτηση πέρα από την απόρριψη του ΕΣΠΑ.
Κανένας από τους τεχνοκράτες, τους οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες της Κέρκυρας δεν βλέπει ότι βιοτεχνίες σαν του κ. Χειμαριού είναι η αρχή του δρόμου για την ανάπτυξη;

.

.

Δείτε επίσης 

http://www.liako.gr/news/life-style-archived-articles-list/13730-tsistimpura.html

http://helectra.wordpress.com/2009/09/21/%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%BC%CF%80%CF%8D%CF%81%CE%B1-t%CE%BF-%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%88%CF%85%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C/

http://www.apn.gr/travel-maps/travel-articles/tsitsibira-kerkyra/

http://corfuxoros.blogspot.com/2008/08/blog-post_10.html

http://www.chimarios.com/

2 comments on “Στο ΕΣΠΑ δεν πίνουν τσιτσιμπύρα

  1. Στο video ο κ. Ζήσιμος του καφέ Ολύμπια. Οι Κερκυραίοι προτιμούν τον «Ζήσιμο» από τα άλλα καφέ στο Λιστόν γιατί «δεν το έχει αλλάξει» όπως οι ίδιοι λένε. Για παράδειγμα είναι από τα λίγα καφέ που έχει τσιτσιμπύρα, πολύ ωραίο μεζέ με το ούζο, πάστες.

  2. καλοκαίρι 2012 – Είναι μάλλον η τελευταία χρονιά που ο Ζήσιμος θα υπάρχει όπως τον ξέρουμε.
    Mάθαμε ότι πουλήθηκε η επιχείρηση σε μεγαλομέτοχο των GOODYs.

Σχολιάστε