Τα ΚΝΑΤ σε ανέκδοτες φωτογραφίες του 1980

 

Αυτό το άρθρο περιέχει ανέκδοτες φωτογραφίες που έχω στο αρχείο μου και αναφέρονται στο μακρινό(;) 1980. Είναι μια πλήρης παρουσίαση μιας κατάστασης, συνηθισμένης τότε, όπου η ΚΝΕ ”κατέλαβε” το ΕΜΠ  ώστε να μην έχουν πρόσβαση οι φοιτητές, των άλλων παρατάξεων βέβαια, και ταυτόχρονα να δημιουργηθεί μια αντιπαλότητα μεταξύ ΚΝΕ και των άλλων ώστε να κρατήσει μακριά από τα «αριστερίστικα κόλπα” τον κόσμο που επηρεάζει. Είναι μια από τις γνωστές τακτικές που κατά καιρούς βλέπουμε από την ηγεσία της ΚΝΕ και του ΚΚΕ όταν αισθάνονται ότι χάνουν το πάνω χέρι και ότι το κίνημα τους προσπερνάει.

Είχα προβληματιστεί πολύ όταν μετά από χρόνια ξαναείδα αυτές τις φωτογραφίες. Από την μια είναι ιστορία του κινήματος από την άλλη ένα σοβαρό επιχείρημα για τους ανιστόρητους αντικομουνιστές. Από την μια είναι η συνέχεια των τραμπουκισμών στο Χημείο στις καταλήψεις του 1979 από την άλλη έχει ντοκουμέντα με «αριστερούς» που κρατούν λοστάρια, στο κέντρο της Αθήνας.

Τελικά ο λόγος που τα εμφανίζω μετά τόσα χρόνια είναι γιατί πιστεύω ότι στο πολύ σύντομο μέλλον η ΚΝΕ και το ΚΚΕ θα  κάνουν τέτοιες ενέργειες, επειδή η ηγεσία τους θέλει να περιχαρακώσει και να αποκόψει τα κανάλια επικοινωνίας του κόσμου που επηρεάζει από την αντικαπιταλιστική και την αντισυστηματική αριστερά. Στο ίδιο μοτίβο εντάσσονται οι τελευταίες επιθέσεις στα ΕΑΑΚ και ο χαρακτηρισμός τους σαν φασίστες και ΕΚΟΦίτες.

Ελπίζω με την δημοσίευσή τους να σταματήσουν τα σχέδια επίθεσης στο αριστερό ανικαπιταλιστικό κίνημα. Πρέπει να γνωρίζουν ότι η ιστορία πλέον καταγράφεται ψηφιακά!!!.

Το άρθρο αυτό είναι συνέχεια του άρθρου  ”16/12/1979 Η νύχτα του Χημείου”  στο link : https://kanali.wordpress.com/2010/12/22/nyxtatouxhmeioy/ 

 
 

 

1. Η ΚΝΕ «καταλαμβάνει» το ΕΜΠ και απαγορεύει στους φοιτητές την είσοδο σε αυτό.

 

2. ΚΝίτες απ’ όλες τις σχολές έχουν μαζευτεί στο ΕΜΠ

 

3. Οι φοιτητές αρχίζουν σιγά σιγά να μαζεύονται έξω από το ΕΜΠ και να αντιδρούν στην κατάληψη της ΚΝΕ

 

4. ΠΠΣΠίδες και άλλοι φοιτητές καταγγέλουν την αντιφοιτητική ενέργεια της ΚΝΕ

 

5. Έξω από το ΕΜΠ πολλά τα πηγαδάκια

 

6. Στην είσοδο της Στουρνάρα συγκεντρωμένοι πολλοί φοιτητές απαιτούν να ανοίξει η σχολή.

 

7. Τα ΜΑΤ πετούν δακρυγόνα…

 

8. …και τα ΚΝΑΤ με λοστάρια αναλαμβάνουν να διώξουν τους φοιτητές από την Στουρνάρα

 

9. Οργανωμένη επίθεση

 

10. Η Στουρνάρα αδειάζει από τους φοιτητές

 

11α. Τα ΚΝΑΤ ελέγχουν στρατιωτικά την Στουρνάρα

 

11β

 

11γ. Τα όπλα

 

12α. Το ΕΜΠ μέσα έξω ελέγχεται από τα ΚΝΑΤ

 

12β

 

12γ

 

 

.

Το σχόλιο του σ. Κώστα είναι το ιδανικό κείμενο για να συνοδεύσει αυτές τις φωτογραφίες

 Άγνωστε φίλε
Χαίρομαι που δημοσίευσες αυτές τις φωτογραφίες.
Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος για την ακριβή τους ημερομηνία. Αλλά από τη μαζική παρουσία των ΚΝΑΤ στην οδό Στουρνάρα και την οχύρωση του Πολυτεχνείου μάλλον πρόκειται για την επόμενη μέρα της τότε πορείας του Πολυτεχνείου.
Για να θυμηθούμε τα γεγονότα αφού δεν τα αναφέρεις, η πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία είχε απαγορευθεί. Οι δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς συγκρότησαν ένα τεράστιο μπλοκ (10.000;), συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ προκειμένου να σπάσουν το αστυνομικό φράγμα στο ύψος της Βουλής (ΜΑΤ και από πίσω αύρες για όσους τις θυμούνται κλπ) και στην τρομακτική καταστολή που ακολούθησε υπήρχαν δύο νεκροί ο Κουμής και η Κανελοπούλου. Ήταν η εποχή του 17% για το ΚΚΕ και ίσως οι παλαιότεροι να θυμούνται τα ΜΑΤ να ξυλοκοπούν ανελέητα τους διαδηλωτές στα κάθετα στενά της Πανεπιστημίου που δεν είχαν διαφυγή αφού τους εμπόδιζαν οι αλυσίδες του ΚΚΕ που πορεύονταν την ίδια στιγμή στη Σταδίου

Με συνεχείς συγκρούσεις το μπλοκ των διαδηλωτών υποχώρησε από Πανεπιστημίου – Πατησίων με κατεύθυνση το Πολυτεχνείο το οποίο και κατελήφθη. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα, αποκρούστηκε η προσπάθεια των ΜΑΤ να μπουν στο Πολυτεχνείο και μάλιστα για όσους το θυμούνται στη Στουρνάρα τραυματίστηκε στο στήθος από σφαίρα ο σ. Παπαπολυμέρου που από θαύμα δεν ήταν ο τρίτος νεκρός.(την επόμενη ημέρα δημοσιεύτηκε η φωτογραφία του αστυνομικού που έριχνε με το περίστροφο στο ψαχνό).

Οι δύο νεκροί και οι εκατοντάδες τραυματίες πάγωσαν τις ηγεσίες των εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων αφού κανένας τους δεν περίμενε τέτοια καταστολή. Έτσι στην ουσία, την επόμενη ημέρα το Πολυτεχνείο ήταν κατειλημμένο από απλό κόσμο, που έδωσε μεν τη μάχη του όλη τη νύχτα αλλά ουσιαστικά παρέμενε στο χώρο χωρίς σχεδιασμό για το μετέπειτα.

Τις πρωινές ώρες και αφού τα ΜΑΤ είχαν αποσυρθεί έκαναν την εμφάνισή τους οι δυνάμεις του ΚΚΕ. Περιττό να προσθέσω ότι εμείς αρχικά χαρήκαμε που τους είδαμε –πνιγμένοι όλη τη νύχτα από τα δακρυγόνα και κατάκοποι- θεωρώντας ότι επιτέλους ξύπνησαν και έρχονται οργανωμένα να εκδηλώσουν τη συμπαράστασή τους. Γρήγορα διαψευστήκαμε. Θυμάμαι τα μπλοκ της ΕΣΑΚ που έρχονταν από τα γραφεία της ΚΝΕ που ήταν στην Τζώρτζ με τον ανάλογο εξοπλισμό -ξύλα σαν γκλοπ τυλιγμένα σε εφημερίδες για να μην κάνουν μπαμ (φαίνονται σε κάποια από τις φωτογραφίες)– και τον κόσμο να τρέχει έντρομος.

Αυτό που δεν κατάφεραν τα ΜΑΤ το πέτυχαν τα ΚΝΑΤ. Μετά από συγκρούσεις κατέλαβαν το Πολυτεχνείο.

Για την ιστορία έγινε προσπάθεια ανακατάληψης –υπάρχει η γνωστή φωτογραφία με τα κάγκελα στην πύλη της Στουρνάρα να έχουν ξηλωθεί- και εκεί βοήθησαν τα ΜΑΤ. Μάλλον αυτό δείχνει η φωτογραφία με τα δακρυγόνα.
Αυτά που γράφω ίσως στους νεότερους να φαίνονται απίστευτα πλην όμως είχα την ατυχία –σαν απλός αριστερός φοιτητής του Μαθηματικού – να ζήσω από κοντά τόσο την κρατική όσο και την κομματική καταστολή.
Πολύ φοβάμαι ότι οι λογικές του συμβιβασμού και της καταστολής στο εσωτερικό του κινήματος που τότε κυριαρχούσαν στο ΚΚΕ δεν έχουν εξαφανιστεί σήμερα. Το αντίθετο μάλιστα.

Κώστας

.

Σχετικά άρθρα στο Κανάλι

Μια ιστορική φωτογραφία (#1) (Updated)
https://kanali.wordpress.com/2010/02/23/photo_hist_1/

Πολυτεχνείο 1980 – Ανέκδοτες Φωτογραφίες
https://kanali.wordpress.com/2010/11/14/polytexneio1980koymiskanelopoyloy/

Πολυτεχνείο 1980. Ανέκδοτες φωτογραφίες #2
https://kanali.wordpress.com/2010/11/19/emp1980photos2/

Ιάκωβος Κουμής – Σταματία Κανελλοπούλου
https://kanali.wordpress.com/2009/11/18/koymis_kanelopoyloy_1/

59 comments on “Τα ΚΝΑΤ σε ανέκδοτες φωτογραφίες του 1980

  1. Παράθεμα: -Το ΚΚΕ, τα Μικρασιατικά και ο νόμος 815 « Πόντος και Αριστερά

  2. Παράθεμα: -Τι συμβαίνει στην Αριστερά; « Πόντος και Αριστερά

  3. Έγιναν τέτοια πράγματα; Για φαντάσου;

    Δηλαδή η ιστορία στην περίπτωσή μας επαναλαμβάνεται.

    Η καταστολή του κινήματος είναι φαίνεται μέσα στο κνίτικο DNA, ανεξάρτητα της όποιας ιδεολογίας και θέσεων. Είτε σταλινικοί είτε αντισταλινικοί, είτε ζαχαριαδικοί, είτε κολιγιαννικοί, είτε φλωρακικοί, ειτε φαρακικοί, είτε κανελλικοί η συμπεριφορά τους είναι πανομοιότυπη.

  4. Τι αξέχαστες στιγμές μάς θυμίζεις…

    Όμως τζάμπα ανησυχείς: τον κόσμο που επηρεάζουν τον έχουν περιχαρακωμένο και αδρανοποιημένο – όσο είναι ανθρωπίνως δυνατό.

  5. Από τα λουλούδια και τα χαρτιά (με ποιήματα ή χαιρετισμούς υποθέτω) στο προαύλιο του ΕΜΠ (φωτογραφίες 12α & 12β & 12γ) συμπεραίνω ότι είναι ημέρες γιορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

    Για δες, που η ΚΝΕ ήθελε να γιορτάσει μόνη της. Άραγε τι; Την επέτειο της «Πανσπoυδαστικής Νο8»;

  6. Ναι! Επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ήταν …γιατί, εκτός από τα λουλούδια και τις σελίδες που άφηνε ο κόσμος, υπάρχουν και…

    1. Στην φωτογραφία 11β κάτω από το παράθυρο του κτιρίου του ΕΜΠ υπάρχουν σε χειρόγραφα δύο αφισάκια συνθήματα «Όλοι πορεία στην Πρεσβεία» με υπογραφή ΚΚΕ (μ-λ).

    2. Στην φωτογραφία 11α στον τοίχο διαβάζεις σύνθημα που έχει γραφτεί με σπρέυ «…..Αμερικάνικη πρεσβεία. ΔΣ Καλών Τεχνών». Προφανώς αυτό που δεν φαίνεται γράφει «Όλοι πορεία στην…»

  7. Παράθεμα: Ο αντι-ΚΚΕ, αντικομμουνιστικός και αντισοβιετικός παροξυσμός στη μπλογκόσφαιρα « Erodotos Weblog

  8. Nα δυό σχόλια που άφησα στο KKE Skandinavien όπου έχουν μια δημοσίευση με τον υβριστικό τίτλο: » Για τη βεβήλωση του μνημείου της κομμουνίστριας φοιτήτριας του Παντείου Σωτηρίας Βασιλακοπούλου από τους σύγχρονους ΕΚΟΦίτες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΕΑΑΚ». Νομίζω ότι τα ίδια ισχύουν και για τον Erodotos Weblog, ο οποίος την κατάληψη του Πολυτεχνείου απ’ την ΚΝΕ το 1980 ήταν απλώς «περιφρούρηση ενάντια τους ασφαλίτες». Λέει επίσης και διάφορα άλλα εκτός λογικής «ωραία» που θυμίζουν «Το όνομα του Ρόδου», ότι δηλαδή αυτοί είναι οι θεματοφύλακες της ιστορίας του επαναστατικού κινήματος και ότι όλους τους άλλους θα τους ξεβράσει η ιστορία. και όλα αυτά τη στιγμή που στα λόγια επιζητούν ένα παλλαϊκό μέτωπο αντίστασης !

    Έγραψα λοιπόν:

    «Πολύ εύκολα χρησιμοποιείτε βρε σύντροφοι τον όρο “αντικομμουνιστής”.

    Μήπως εκφράζετε με τον τρόπο αυτό την αγωνία σας μπρος σε μια ιστορική πορεία που σας οδηγεί από το ένα ιδεολογικό άκρο στο άλλο. Από τον φιλοχρουτσιοφισμό στον φιλοσταλινισμό και από τον Κολιγιάννη στον Ζαχαριάδη;
    Οπότε έχετε βρει ως εύκολη λύση να δαιμονοποιήσετε τους πάντες ώστε να μαντρώσετε τους νέους που δεν γνωρίζουν την αληθινή ιστορία του κινήματος;
    Τέτοιες πρακτικές, όπως αυτή που περιγράφονται στο Κανάλι, συνεχίζουν να σας συγκινούν ως μέσο επιβολής της τυχαίας, συγκυριακής άποψής σας;

    Τα ΚΝΑΤ σε ανέκδοτες φωτογραφίες του 1980


    Μήπως θα έπρεπε να λειτουργήσετε επιτέλους περισσότερο συντροφικά και να κάνετε πράξη τα συνθήματα για αντίσταστη ενάντια στην καπιταλιστική επίθεση, σεβόμενοι τους υπόλοιπους αριστερούς, έστω κι αν διαφωνείτε;

    …Πάντως αγαπητέ μου φίλε, η πολιτική παράδοση του ΚΚΕ (μ-λ) αναγνωρίστηκε και υιοθετήθηκε ήδη σχεδόν αυτούσια από το ΚΚΕ.
    Εάν διαβάσεις προσεκτικά τις πρόσφατες αναλύσεις του για το 20ο συνέδριο, την 6η Ολομέλεια και την εξέλιξη της ΕΣΣΔ θα το διαπιστώσεις.
    Με μια έννοια, η ιστορία δικαίωσε τις θέσεις του ΚΚΕ(μ-λ), ανεξάρτητα εάν το ίδιο δεν μπόρεσε να αντέξει στη διάρκεια του χρόνου.
    Οπότε νομίζω ότι πρέπει όλοι να έχουν μια ταπεινοφροσύνη, να αναγνωρίζουν και να συνομιλούν με τους διαφορετικούς από αυτούς, να σέβονται τις άλλες εκφράσεις της Αριστεράς και να είναι φειδωλοί στη χρήση αρνητικών χαρακτηρισμών.»

  9. παλι σκαλιζεις τις μνημες Καναλιωτη και απο μια αποψη καλώς ..

    βεβαια αν ρωτησεις και μερικους που ξερω
    σε τι διαφερουν π.χ τα Κνατ απο την ..Κοε πχ
    ελπίζω να φανταστεις τις απαντησεις ..

  10. @ 3, AMEN : Κάπως έτσι είναι. Το ΚΚΕ έχει περιχαρακωθεί. Είναι σχεδόν εκτός κοινωνίας. Η άσκηση στρατιωτικής βίας είναι κομμάτι της περιχαράκωσης. Με την καλλιέργεια του μίσους προς ένα φανταστικό εχθρό τον γνωστό άγνωστο «αντικομμουνιστή», κρατάει τα μέλη ενωμένα.
    Στις φωτογραφίες που έχω σήμερα αναρτημένες όσο και να προσπαθήσεις να βρεις «εχθρό», για να χαράξεις μια τόσο στρατιωτική επιχείρηση, δεν θα μπορέσεις!!!

    @ 4, Μπουκανιέρος : Ε, γι’ αυτό είμαι εδώ. Για να θυμίζω τι κάναμε στον …πόλεμο.

    @ 6 & 7, G.NETRAS, Leon : Σωστά. Επέτειος εξέγερσης Πολυτεχνείου ήταν. Κατέλαβαν το ΕΜΠ για να …μην το καταλάβουν οι αναρχικοί. 😉

    @ 8, Erodotos : Ο άκαρπος μονόλογος περί αντικομμουνισμού και αντισοβιετισμού μπορεί να φέρει πρόσκαιρους καρπούς αν αυτό που ζητάς είναι να κρατήσεις περιστασιακά τα πρόβατα στο μαντρί.
    – Είναι λέει το άρθρο μου αυτό αντικομμουνιστικό. Από που προκύπτει αυτό; Αν τα παιδιά με τα καδρόνια είναι κομμουνιστές και χτυπάνε την αστυνομία και τον ταξικό εχθρό και εγώ τους λέω τραμπούκους, Ε ναι, τότε είναι αντικομμουνισμός όλα αυτά που γράφω.
    – Είναι αντικομμουνισμός ο αντιΣτανιλισμός ο αντιΚολιγιανισμός, ο αντιΖαχαριαδισμός ή τα αντίστροφά τους; Πότε η γραμμή του ΚΚΕ ήταν αντικομμουνιστική και πότε κομμουνιστική; Τώρα τι είναι;
    – Είναι αντισοβιετισμός ο ΑντιΧρουστωφισμός, η Περεστρόικα, τα πριμ στην ΕΣΣΔ, οι ντάτσες (дача), ή τα αντίστροφά τους. Εσύ Erodotos ήσουν κομμουνιστής ακολουθώντας την γραμμή του 10ου συνέδριου και που βοηθούσες την γραμμή Χρουτσόφ και στη συνέχεια του Μπρέζνιεφ προσπαθώντας μάλιστα να πιέσεις τις εδώ κυβερνήσεις προς τα συμφέροντα της Σοβιετίας ή τώρα που με το 18ο συνέδριο καταδικάζεις τους Χρουτσόφ – Μπρέζνιεφ. Γιατί δεν μπορεί κάποια από τις δύο εποχές θα έκανες αντισοβιετική προπαγάνδα και θα ήσουν και αντικομμουνιστής.
    – Μπορεί φωτογραφίες να είναι κομμουνιστικές ή αντικομμουνιστικές;
    – Ποιός είναι ο εχθρός στις φωτογραφίες που οι Κνίτες κυνηγάνε;
    – Ποιά εκδήλωσή τους περιφρουρούν;
    – Στις φωτογραφίες 3,4 & 5 αναγνωρίζω επώνυμα πολλούς φοιτητές, συνδικαλιστές, αγωνιστές ανάμεσα στον κόσμο που διαμαρτύρεται για το κλείσιμο του ΕΜΠ από τα ΚΝΑΤ. Δεν βλέπω κανέναν χαφιέ, ΚΥΠατζή, αστυνομικό με πολιτικά. Μάλιστα στην 5η φωτογραφία στην μέση με το μούσι διακρίνω τον αρχιτέκτονα Νίκο Σηφιανό, μέλος της συντονιστικής κατάληψης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και τότε που τραβήχτηκε η φωτογραφία μέλος του ΚΚΕ(μ-λ).
    Από αυτόν τον κόσμο προστάτευαν το ΕΜΠ, τα ΚΝΑΤ; Από τον Νίκο Σηφιανό περιφρουρούσαν τα ΚΝΑΤ, το ΕΜΠ;

    @ 9, προβληματισμένος αριστερός : Ο Γιάννης ο Σουηδός σβήνει πλέον τα δικά μου σχόλια, στο πλαίσιο της διαφύλαξης των οπαδών και μελών του ΚΚΕ από τον επικίνδυνο διάλογο. Ο διάλογος του, άντεξε να μου αφήσει 4 σχόλια. Τα υπόλοιπα τα έχει σβήσει.

  11. @ 10, Νοσφεράτος : Τι εννοείς Νόσφυ; Ποιός το λέει και γιατί συγκεκριμένα! Πραγματικά δεν φαντάζομαι τις απαντήσεις. Κάνουν τραμπουκισμούς οι της ΚΟΕ; Αν ναι, δείξτο μας.

  12. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
    Συλλόγου Διδασκόντων του Παντείου Πανεπιστημίου
    11/12/2008 (τον Δεκέμβρη της εξέγερσης)

    Σήμερα το πρωί (11/12/08) το Πάντειο Πανεπιστήμιο έκλεισε με πρωτοβουλία φοιτητών της Πανσπουδαστικής οι οποίοι επικαλέσθηκαν απόφαση της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ. Σε όλη την μεταπολιτευτική περίοδο δεν έχει συμβεί να κλείσει πανεπιστήμιο με απόφαση κομματικού οργάνου.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Διδασκόντων του Παντείου Πανεπιστημίου καταδικάζει τις μεθοδεύσεις αυτές που έρχονται σε αντίθεση με τις πάγιες και κατοχυρωμένες διαδικασίες δημοκρατικής λήψης αποφάσεων, που εδώ και δεκαετίες έχει κατακτήσει η πανεπιστημιακή κοινότητα.

    Οι διαδικασίες αυτές των συλλογικών οργάνων της πανεπιστημιακής κοινότητας, πρέπει να διαφυλαχθούν και σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

    Το Δ.Σ. Συλλόγου Διδασκόντων του Παντείου Πανεπιστημίου

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΕ, ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ

    Μπροστά στο φόβο Γενικών Συνελεύσεων των φοιτητών και αγωνιστικών αποφάσεων μέσα στο μαζικό κίνημα, οι δυνάμεις του Περισσού αναλαμβάνουν διατεταγμένο χρέος αστυφύλακα: Με στρατιωτικού τύπου επιχείρηση «κατέλαβαν» νωρίς το πρωί, -δίχως ίχνος νομιμοποίησης από το μαζικό κίνημα που τόσο πολύ πονάνε- τις σχολές και απαγορεύουν στους φοιτητές να μπουν στα Πανεπιστήμια.

    Σε Πάντειο, Φιλοσοφική, ΤΕΙ Αθήνας, ΤΕΙ Πειραιά, οι φοιτητές απαγορεύεται να μπουν! Το μόνο που έκαναν οι δυνάμεις του ΚΚΕ ήταν να κλίνουν τη λέξη «περιφρούρηση» σε όλους τους τόνους. Μόνο που τώρα πια περιφρουρούν με τη στάση τους την κυβέρνηση Καραμανλή.

    Η υποστήριξη του ΚΚΕ στη ΝΔ δεν έχει πια όρια. Η συκοφαντία ενάντια στη νεανική εξέγερση δεν έχει ίχνος αριστερής ή πολύ περισσότερο κομμουνιστικής στάσης. Οι τσάμπα μαγκιές περί «λεβεντιάς που κρίνεται στους χώρους δουλειάς» της κας Παπαρήγα δεν είναι τυχαίο ότι συνοδεύτηκαν από τα συγχαρητήρια του μισού υπουργικού συμβουλίου προς το ΚΚΕ και την πλήρη ταύτιση με το ΛΑΟΣ και την ακροδεξιά. Αυτές τις μέρες κρίνεται αν η κυβέρνηση θα ξεμπλέξει με την νεανική αναταραχή. Αν θα ξεφύγει από τη δύσκολη θέση που βρίσκεται – στα όρια της κατάρρευσης. Μιας κατάρρευσης που οφείλεται στο κινηματικό κοκτέιλ δυσαρέσκειας, αγανάκτησης, μηδενικής συναίνεσης και ανοχής που εκφράζεται με μια φωνή: ΦΥΓΕΤΕ.
    Οι δυνάμεις του ΚΚΕ προσφέρουν τεράστιες υπηρεσίες. Δίπλα στη φραστική επίθεση που έφτασε στο σημείο να «μην αποκλείει την κάλυψη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ανθρώπων του κοινού ποινικού δικαίου και σωματεμπόρων» (δήλωση Γ.Γκιόκα, βουλευτή του ΚΚΕ), έχουμε πλέον την πολιτική επίθεση στο φοιτητικό κίνημα και στις διαδικασίες του. Η «ησυχία, τάξις και ασφάλειαν» που τόσο επιθυμεί το ΚΚΕ, δεν θα περάσει. Όλοι στον αγώνα.

    ΚΟΕ

  13. Άγνωστε φίλε
    Χαίρομαι που δημοσίευσες αυτές τις φωτογραφίες.
    Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος για την ακριβή τους ημερομηνία. Αλλά από τη μαζική παρουσία των ΚΝΑΤ στην οδό Στουρνάρα και την οχύρωση του Πολυτεχνείου μάλλον πρόκειται για την επόμενη μέρα της τότε πορείας του Πολυτεχνείου.
    Για να θυμηθούμε τα γεγονότα αφού δεν τα αναφέρεις, η πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία είχε απαγορευθεί. Οι δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς συγκρότησαν ένα τεράστιο μπλοκ (10.000;), συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ προκειμένου να σπάσουν το αστυνομικό φράγμα στο ύψος της Βουλής (ΜΑΤ και από πίσω αύρες για όσους τις θυμούνται κλπ) και στην τρομακτική καταστολή που ακολούθησε υπήρχαν δύο νεκροί ο Κουμής και η Κανελοπούλου. Ήταν η εποχή του 17% για το ΚΚΕ και ίσως οι παλαιότεροι να θυμούνται τα ΜΑΤ να ξυλοκοπούν ανελέητα τους διαδηλωτές στα κάθετα στενά της Πανεπιστημίου που δεν είχαν διαφυγή αφού τους εμπόδιζαν οι αλυσίδες του ΚΚΕ που πορεύονταν την ίδια στιγμή στη Σταδίου
    Με συνεχείς συγκρούσεις το μπλοκ των διαδηλωτών υποχώρησε από Πανεπιστημίου – Πατησίων με κατεύθυνση το Πολυτεχνείο το οποίο και κατελήφθη. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα, αποκρούστηκε η προσπάθεια των ΜΑΤ να μπουν στο Πολυτεχνείο και μάλιστα για όσους το θυμούνται στη Στουρνάρα τραυματίστηκε στο στήθος από σφαίρα ο σ. Παπαπολυμέρου που από θαύμα δεν ήταν ο τρίτος νεκρός.(την επόμενη ημέρα δημοσιεύτηκε η φωτογραφία του αστυνομικού που έριχνε με το περίστροφο στο ψαχνό).
    Οι δύο νεκροί και οι εκατοντάδες τραυματίες πάγωσαν τις ηγεσίες των εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων αφού κανένας τους δεν περίμενε τέτοια καταστολή. Έτσι στην ουσία, την επόμενη ημέρα το Πολυτεχνείο ήταν κατειλημμένο από απλό κόσμο, που έδωσε μεν τη μάχη του όλη τη νύχτα αλλά ουσιαστικά παρέμενε στο χώρο χωρίς σχεδιασμό για το μετέπειτα. Τις πρωινές ώρες και αφού τα ΜΑΤ είχαν αποσυρθεί έκαναν την εμφάνισή τους οι δυνάμεις του ΚΚΕ. Περιττό να προσθέσω ότι εμείς αρχικά χαρήκαμε που τους είδαμε –πνιγμένοι όλη τη νύχτα από τα δακρυγόνα και κατάκοποι- θεωρώντας ότι επιτέλους ξύπνησαν και έρχονται οργανωμένα να εκδηλώσουν τη συμπαράστασή τους. Γρήγορα διαψευστήκαμε. Θυμάμαι τα μπλοκ της ΕΣΑΚ που έρχονταν από τα γραφεία της ΚΝΕ που ήταν στην Τζώρτζ με τον ανάλογο εξοπλισμό-ξύλα σαν γκλοπ τυλιγμένα σε εφημερίδες για να μην κάνουν μπαμ (φαίνονται σε κάποια από τις φωτογραφίες) – και τον κόσμο να τρέχει έντρομος. Αυτό που δεν κατάφεραν τα ΜΑΤ το πέτυχαν τα ΚΝΑΤ. Μετά από συγκρούσεις κατέλαβαν το Πολυτεχνείο.
    Για την ιστορία έγινε προσπάθεια ανακατάλυψης –υπάρχει η γνωστή φωτογραφία με τα κάγκελα στην πύλη της Στουρνάρα να έχουν ξηλωθεί- και εκεί βοήθησαν τα ΜΑΤ. Μάλλον αυτό δείχνει η φωτογραφία με τα δακρυγόνα.
    Αυτά που γράφω ίσως στους νεότερους να φαίνονται απίστευτα πλην όμως είχα την ατυχία –σαν απλός αριστερός φοιτητής του Μαθηματικού – να ζήσω από κοντά τόσο την κρατική όσο και την κομματική καταστολή.
    Πολύ φοβάμαι ότι οι λογικές του συμβιβασμού και της καταστολής στο εσωτερικό του κινήματος που τότε κυριαρχούσαν στο ΚΚΕ δεν έχουν εξαφανιστεί σήμερα. Το αντίθετο μάλιστα.

  14. @ 14, Kostas : Κώστα, τα γεγονότα της πορείας του Πολυτεχνείου του 1980 καθώς και για τον Κουμή και την Κανελλοπούλου τα έχω σε άλλα posts με ανάλογες φωτογραφίες. Γενικά αν πατήσεις την εικόνα πάνω δεξιά που δείχνει αυτόν με την φωτογραφική μηχανή και γράφει «από το πατάρι» θα έχεις μια λίστα με τέτοια άρθρα. Στο τέλος έχω επιλογή που ίσως σου είναι χρήσιμη.
    Κατά τα άλλα όπως τα λες είναι και όπως τα κατέγραψαν οι φωτογραφίες.

    Μια ιστορική φωτογραφία (#1) (Updated)

    Μια ιστορική φωτογραφία (#1) (Updated)

    Πολυτεχνείο 1980 – Ανέκδοτες Φωτογραφίες

    Πολυτεχνείο 1980 – Ανέκδοτες Φωτογραφίες

    Πολυτεχνείο 1980. Ανέκδοτες φωτογραφίες #2

    Πολυτεχνείο 1980. Ανέκδοτες φωτογραφίες #2

    Ιάκωβος Κουμής – Σταματία Κανελλοπούλου

    Ιάκωβος Κουμής – Σταματία Κανελλοπούλου

  15. @ Kostas
    Δεν είμαι «άγνωστος φίλος», Κώστα. Μόλις είδα το λινκ σου για τη «Στάση στο Χαλάνδρι» και σχεδόν είμαι σίγουρος ποιός σύντροφος είσαι. Θα επικοινωνήσω μαζί σου.

  16. σαν μέλη των μεταγενέστερων κυβερνήσεων οι ΠΠΣΠίδες πήραν την εκδίκησή τους λοιπόν, κι εξακολουθούν να λειτουργούν , με το ίδιο αντικομμουνιστικό πνεύμα του τότε οπουδήποτε στους κρατικούς και παρακρατικούς – δημοσιογραφικούς μηχανισμούς είναι , ακριβοπληρωμένα, διασπαρμένοι.

  17. Βλέπω ότι η αντι-ΚΚΕ υστερία συνεχίζεται.
    Προφανώς πουλάει.
    Συνεχίστε τον «καλό αγώνα».
    Δυστυχώς για σας θα είναι άγονος.
    Εδώ προσπάθησαν «κανάλια» και «κανάλια» να βάλουν το ΚΚΕ στην γωνία και απέτυχαν παταγωδώς.
    Μ’ αρέσει που σε κάποιες συζητήσεις άκουσα κάποιους από σας να μιλάνε για «ενότητα της αριστεράς».
    Τώρα καταλαβαίνω ποια ενότητα, ποιας αριστεράς οραματίζεστε.
    Με το ΚΚΕ στη γωνία!
    Ε, αυτόν τον κουραμπιέ δεν θα τον φάτε… «σύντροφοι».
    Καλή χρονιά και καλά μυαλά

  18. @ 18, ΑΦΜ : Κατ’ αρχήν Χρόνια Πολλά ΑΦΜ, αλλά και ευχές για όλους.

    Προβληματίστηκα πάρα πολύ για να τις δημοσιοποιήσω. Από πέρυσι το σκέφτομαι. Εκεί που πάω να τα βγάλω, κάνω πίσω, το ξαναμετανιώνω και πάει λέγοντας.
    Μέχρι που πριν λίγες μέρες (18/12) διάβασα στον Γιάννη τον Σουηδό ότι «…αν τα ΕΑΑΚ δεν το καταλάβουν τότε …το κίνημα και η ΚΝΕ θα το επιβάλλει» και εκεί αποφάσισα να τα ανεβάσω, πιστεύω ότι όλοι καταλαβαίνουν γιατί.

    Από την μια μεριά η ενότητα της αριστεράς, από την άλλη αναρωτιέσαι αν οι αριστεροί μπορούν να φέρονται σαν τραμπούκοι.
    Από την μία τα όπλα που παίρνουν οι ακροδεξιοί από την άλλη είναι ιστορικά γεγονότα που τα κουβαλάμε στις καμπούρες μας.
    Έτσι θα πορευτούμε, έτσι θα ενωθούμε; Με λοστάρια και καδρόνια; Δεν πρέπει πρώτα να τα πετάξουμε; Δεν πρέπει να τα καταδικάσουμε; Δεν πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας;

  19. Εμένα πάντως ως νεότερο στο κίνημα απ’ τους υπόλοιπους συντρόφους μου και για χρόνια επιρροή της ΚΝΕ, τέτοια κείμενα με εφοδιάζουν με πολύτιμη γνώση και οξύνουν το πολιτικό μου κριτήριο.

    Και μόνο που βλέπω ότι αντί για πολιτική αντιπαράθεση και σοβαρός αντίλογος υπάρχουν ύβρεις και στην καλύτερη περίπτωση συνομωσιολογία απ’ την πλευρά των φίλων του ΚΚΕ, με κάνει να πιστεύω ότι όσοι τους κριτικάρουν δεν έχουν απλώς δίκιο, αλλά έχουν απόλυτο δίκιο.

    Ομέρ ο υστερικός

  20. Να θυμίσω το σχόλιό μου στις 17 Νοέμβρη 2010

    Πολυτεχνείο 1980 – Ανέκδοτες Φωτογραφίες


    στο κείμενο για την ματοβαμμένη πορεία στην Αμερικάνικη πορεία του 1980
    όπου έγραφα


    «…
    18.Το μέλος της ΚΝΕ Τριαντάφυλλος Δραβαλιάρης, μέλος του ΔΣ της ΕΦΕΕ το 1980, μαζί με τον τότε πρόεδρο της ΕΦΕΕ και μέλος της ΠΑΣΠ, παραμονές της πορείας κλήθηκαν ιδιωτικά από τον τότε υπουργό δημόσιας τάξης που τους ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ασφάλεια των διαδηλωτών. Τους προέτρεψε μάλιστα να μην κάνουν πορεία στην Αμερικάνικη πρεσβεία γιατί δεν μπορεί να εγγυηθεί για το τι πρόκειται να γίνει. Την πληροφορία αυτή τα δύο μέλη της ΕΦΕΕ ΔΕΝ μετέφεραν στο υπόλοιπα μέλη του ΚΣ της ΕΦΕΕ.

    Η πληροφορία για την μυστική συνάντηση, έχει δημοσιοποιηθεί από τον ίδιο τον Τριαντάφυλλο Δραβαλιάρη σε συνέντευξή του στον Παύλο Τσίμα, στην τηλεόραση.

    Να θυμίσουμε εδώ ότι η απόφαση για πορεία στην Αμερικάνικη πρεσβεία ήταν κατ’ αρχήν θετική από την ολομέλεια του ΚΣ της ΕΦΕΕ (εκτός ίσως της ΟΝΝΕΔ) όπως συνέβαινε κάθε χρόνο, όπου στη συνέχεια (μετά την συνάντηση;) ΚΝΕ και ΠΑΣΠ υπαναχώρησαν.
    …»

    Να συμπληρώσω εδώ μια πληροφορία και μια ερώτηση.
    – Η πληροφορία είναι ότι υπουργός Δημόσιας Τάξης ήταν τότε ο Δημήτριος Δαβάκης και η ερώτηση…
    – Δεν είναι περίεργος ο συγχρονισμός ΜΑΤ με ΚΝΑΤ, έτσι όπως μας τον θύμισε ο Κώστας, πιό πάνω στο σχόλιο 14;

  21. Παράθεμα: Τα ΚΝΑΤ σε ανέκδοτες φωτογραφίες του 1980

  22. Έλεος με τα ψέματα και τις ανακρίβειες
    Το 1980 με απόφαση της ΕΦΕΕ είχαν κλείσει όλες οι σχολές για να αποτρέψουν την κατάληψη τους από τους χρήσιμους ηλίθιους των συσπειρώσεων Δημ. Αγώνα και των υπολειμμάτων της ΠΠΣΠ που τότε έπαιζαν το ρόλο των γνωστών-αγνώστων.
    Αυτό που βολικά παραλείπεις είναι οι φωτό των παραπάνω που επιδόθηκαν επί ώρες σε πετροπόλεμο με τους κνίτες..
    Τότε άρχιζε και η ιστορία με τα επετειακά επεισόδια σε κάθε πορεία του Πολυτεχνείου

  23. Έλεος με τους ανιστόρητους και αυτούς που προσπαθούν να παραποιήσουν την ιστορία γιατί εδώ και πολλά χρόνια είναι απόντες.

    Το 1980 με απόφαση της ΕΦΕΕ υπήρχε απόφαση για πορεία στην Αμερικάνικη πρεσβεία. Η ΚΝΕ και Η ΠΑΣΠ κάνουν πίσω. Αναλαμβάνουν οι αριστερές δυνάμεις με μπροστά την ΠΠΣΠ να εκπληρώσουν αυτή απαίτηση της ιστορίας. Η δεξιά κυβέρνηση δολοφονεί τον Κουμή και την Κανελλοπούλου. Φοιτητές μετά από συγκρούσεις με την αστυνομία μπαίνουν στο Πολυτεχνείο. Τα ΜΑΤ δεν μπορούν να τους βγάλουν. Στη συνέχεια έρχονται τα ΚΝΑΤ για την …φωτογράφηση.

    Αλλά τα γράφει μια χαρά ο Κώστας, πάρα πάνω.

  24. 1. Παραλειπεις το γεγονός ότι μαζί με την ΠΠΣΠ και τους αναρχοαυτόνομους η άλλη οργάνωση που προσπάθησε να συνεχιστεί η πορεία ήταν ο Δημ. Αγώνας (Ρ.Φ).
    2. Ο Κουμής και η Κανελλοπούλου που δολοφονήθηκαν από τα ΜΑΤ δε συμμετείχαν στη σύγκορυση αλλα βρίσκονταν στην Πανεπιστημίου (με τα μπλοκ του ΔΑ). Είναι θύματα των ΜΑΤ και των ηλίθιων (για να μην πω προβοκατόρων) εκείνων που έστειλαν μία άοπλη πορεία στα ΜΑΤ (με τις αύρες, τις πλαστικές σφαίρες κλπ)
    3. Η ΕΦΕΕ η πλειοψηφεία δηλ. τοων φοιτητών αποφάσισε ότι εκείνη η «μάχη» δεν την αφορούσε και συνεπώς τα πανεπιστήμια δεν θα παραδίδονταν σε κανέναν από τους 2 συνήθεις υπόπτους.

  25. Δεν ήταν στην πορεία ο Δημοκρατικός Αγώνας. Μάλλον τους μπερδεύεις με την Β’ Πανελλαδική που ήταν μαζί μας στην πορεία.
    Κουμής και Κανελοπούλου ήταν σε διαφορετικά σημεία όταν τους σκότωσαν και είναι θύματα του κεφαλαίου και της ταξικής πάλης.
    Αν σκεφτείς οτι ο Δραβαλιάρης (εκπρόσωπος της ΚΝΕ φοιτητών στην ΕΦΕΕ) κουβέντιαζε, μυστικά και κρυφά από την ΕΦΕΕ, πριν την διαδήλωση με τον υπουργό δημόσιας τάξης, τότε θα πρέπει να πάρεις πίσω αυτά που λες για το ποιός είναι προβοκάτορας και ύποπτος.
    Η ΕΦΕΕ είχε πάρει απόφαση για πορεία στην Αμερικάνικη πρεσβεία. Η ΠΠΣΠ, η Β΄Πανελλαδική και οι άλλοι φτιάχνοντας ένα συμπαγές μπλόκ 10.000 αγωνιστών, υλοποιούσαν αυτή την απόφαση σε αντίθεση με τους Κνίτες, που τα λέγανε στα κρυφά με τον υπουργό.

    Καλή Χρονιά σε όλους.

  26. 1. Η ΕΦΕΕ μετά την απαγόρευση της πορείας αποφάσισε η πορεία να διαλυθεί στο Συνταγμα Συνεπώς οι 10,000 κατ’ εσε αρκετά λιγότεροι κατ’ εμέ εκαναν αυτό που οι ίδιοι νόμιαν ενάντια στην πλειοψηφεία των φοιτητών (που ήταν στην πορεία).
    2. Για τη συνωμοτική πλευρά της υπόθεσης δεν έχω ιδέα αλλά γενικά το να μιλά κάποιος με τον πολιτικό εκπροσωπο των δημ ασφαλείας δεν είναι δα και προδοσία
    3. Δεν επιμένω για τον ΔΑ (αν και θυμάμαι ότι και αυτός δεν είχε συμφωνήσει με το να διαλυθει η πορεία στο σύνταγμα
    3. Που είναι σήμερα η ΠΠΣΠ ή η Β’ Πανελλαδική

    4. Για καλή πάντως δεν τη βλέπω τη νέα χρονια

  27. «Το 1980 με απόφαση της ΕΦΕΕ είχαν κλείσει όλες οι σχολές για να αποτρέψουν την κατάληψη τους από τους χρήσιμους ηλίθιους των συσπειρώσεων Δημ. Αγώνα και των υπολειμμάτων της ΠΠΣΠ που τότε έπαιζαν το ρόλο των γνωστών-αγνώστων.»

    Και αφού είναι αυτή η άποψή σου για την ΠΠΣΠ, πώς δικαιολογείς ότι το δικό σου ΚΚΕ υιοθέτησε αυτούσιες τις θέσεις της «Αναγέννησης» και του ΚΚΕ(μ-λ) στο 18ο Συνέδριο;

    Όλες οι νέες θέσεις σας και η κριτική σας για την εξέλιξη της ΕΣΣΔ μετά το 20 Συνέδριο (που την κάνατε εκ του ασφαλούς 54 χρόνια μετά) βασίζεται στις αναλύσεις αυτών που τότε «τους λέγατε αλήτες»!

    Δυστυχώς ισχύει για άλλη μια φορά αυτό που γράψαμε στο αφιέρωμά μας για τον αγωνιστή Αχιλλέα Απανοζίδη: «Αυτοί που καταδίωξαν και καταπίεσαν αγωνιστές σαν τον Απανοζίδη, σήμερα υποδύονται τους θεματοφύλακες της αριστερής παράδοσης και συνεχίζουν το κυνήγι των αγωνιστών…»

    Μ-π

  28. Εν πάση περιπτώσει, καλή χρονιά!

    Οι υποστηρικτές του ΚΚΕ εδώ (οι οποίοι, πλήν Αναυδου, ουσιαστικά δεν συζητούν) θέτουν ένα εύλογο ερώτημα προσπαθώντας να αντικρούσουν την διαφωτιστική αυτή ιστορική αναδρομή. Πού είναι τώρα όλοι αυτοί; Και η απάντηση δεν είναι κολακευτική. Ενδεχομένως βέβαια και οι τραμπούκοι της άλλης πλευράς να υπηρετούν κάποια μικρο-εξουσία και αυτοί.

    Αυτό πάντως που διακρίνω ως κοινό χαρακτηριστικό εκατέρωθεν είναι μια μεσσιανική αντίληψη. Αυτό νομιζω μαρτυρά και η συζήτηση περί δικαίωσης των θέσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς (γιατί να αποκλειστεί ότι τότε ήταν λανθασμένες πχ;)

  29. Καλή χρονιά σε όλους!

    Herr K. ρωτάς: » (γιατί να αποκλειστεί ότι τότε ήταν λανθασμένες πχ;)»

    Μα στη συζήτηση αυτή δεν μπαίνουμε στην ουσία του ζητήματος, ούτε αξιολογούμε την πορεία της ΕΣΣΔ ή της Αριστεράς.

    Μιλάμε απλώς για τον τρόπο που η Αριστερά -και ειδικά το κόμμα που αποκαλεί εαυτόν ΚΚΕ- κινήθηκε πολιτικά, για τις μεθόδους που ακολούθησε, για τις μεταμορφώσεις που εντοπίζουμε .

    Μ-π

  30. Ουτε κι εγω μπηκα στην ουσία. Απλώς επεσήμανα ότι αν κάποιος υιοθέτησε θέσεις του αντιπάλου του μετα από χρόνια δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι ο αντίπαλος είχε τότε δίκιο υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες.
    Καλή χρονιά στους Πόντιους και Αριστερούς!

  31. των υπολειμμάτων της ΠΠΣΠ (Αναυδος)

    Μόλις ένα χρόνο πριν, το 1979, ήταν η πρώτη και τελευταία μέχρι σήμερα φορά που ένας νόμος (ο 815) καταργήθηκε με τηλεοπτικό διάγγελμα του Κ. Καραμανλή, σαν αποτέλεσμα της πάλης των φοιτητών με την ΠΠΣΠ να είναι η βασική φοιτητική δύναμη που κράταγε τις καταλήψεις πανελλαδικά σαν η μόνη από αυτές που ήταν υπέρ της κατάληψης που είχε την πανελλαδική οργάνωση .
    Το 1980 η ΠΠΣΠ ήταν όσο ποτέ μαζική. Είχε περισσότερα από 500 ενεργά μέλη μόνο στην Αθήνα. Να σημειώσουμε εδώ οτι για να είσαι μέλος της ΠΠΣΠ έπρεπε να έχεις ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Εκτός από εμένα που κατάφερα να τους ξεγελάσω, δεν γινόσουν εύκολα μέλος σε αυτήν την παράταξη. Μπορούσες να είσαι δόκιμο μέλος ή «φίλος» ή, όπως λέγαμε τότε, «επιρροή», για πολλά χρόνια ή ακόμη για πάντα, αλλά την ιδιότητα του μέλους την έπαιρνες πολύ δύσκολα ή και ποτέ.

    …οι ΠΠΣΠίδες πήραν την εκδίκησή τους λοιπόν, κι εξακολουθούν να λειτουργούν , με το ίδιο αντικομμουνιστικό πνεύμα του τότε οπουδήποτε στους κρατικούς και παρακρατικούς… (probokator)
    …αντι-ΚΚΕ υστερία… (Allu Fun Marx)
    … της ΠΠΣΠ που τότε έπαιζαν το ρόλο των γνωστών-αγνώστων… συνήθεις υπόπτους…(Αναυδος)

    Το ΚΚΕ (μ-λ), πολιτικός καθοδηγητής της ΠΠΣΠ, ήταν μια υπολογίσημη πολιτική δύναμη της κομμουνιστικής αριστεράς που εκτός από την σε βαθμό αηδίας ιδεολογικοπολιτική της καθαρότητα (συνεπής αριστερά, γαρ), ήταν και υπολογίσιμη δύναμη στους μαζικούς αγώνες. Το ΚΚΕ (μ-λ) ερχόταν από μια διάσπαση του ΚΚΕ (6η ολομέλεια της ΚΕ – Βουκουρέστι, Τασκένδη) και γι’ αυτό είχε πάντα πολλές αναφορές στο ΚΚΕ. Με το περιοδικό «Αναγέννηση» αλλά και τις εφημερίδες «Λαϊκός Δρόμος», «Προλεταριακή Σημαία», «για μια Αριστερή Πολιτική», τα περιοδικά της ΠΠΣΠ «Σπουδαστικός Κόσμος» και «Σάλπισμα», τα συνεδριακά υλικά αλλά και τα βιβλία που εξέδιδε παρήγαγε πολιτική και ιδεολογία με κείμενα που ήταν για εκείνα τα χρόνια σπουδαίες αναλύσεις. Αυτά τα κείμενα, αυτήν την πολιτική έχει για σημαία του σήμερα το ΚΚΕ σε ότι αφορά την κριτική στην μετεξέλιξη της Σοβιετικής Ένωσης. Είναι δε περίεργο να κατηγορείς σαν προβοκάτορα, υστερικό αντι-ΚΚΕ , γνωστό άγνωστο, συνήθεις ύποπτο αυτόν που σήμερα εσύ χρησιμοποιείς τις αναλύσεις του και τα ιδεολογικοπολιτικά όπλα που επεξεργάστηκε, χωρίς μάλιστα να κάνεις μια στοιχειώδη αυτοκριτική. Προβοκάτορες οι ιδεολογικοπολιτικοί σας καθοδηγητές;

    @ 27, Άναυδος : 1,3. Μπορεί να έχουμε και οι δύο δίκιο με τον Δ.Α..
    Η ΕΦΕΕ αποφάσισε πορεία στην Αμερικάνικη πρεσβεία και αυτό είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο. Στην συνέχεια η ΚΝΕ και η ΠΑΣΠ (ίσως μετά την συνάντηση με τον υπουργό των ΜΑΤ;) αποφάσισαν να κάνουν πίσω. Ίσως δεν κατάφεραν να το περάσουν στην ΕΦΕΕ γιατί δεν συμφώνησε και ο ΔΑ με το πισωγύρισμα, όπως βέβαια η ΠΠΣΠ, ΑΑΣΠΕ, και Β’ Πανελλαδική. Η επίσημη απόφαση της ΕΦΕΕ πάντως ήταν μέχρι τέλους πορεία στην πρεσβεία την οποία υλοποίησαν η ΠΠΣΠ, Β’ Πανελλαδική, ΑΑΣΠΕ και άλλες μικρότερες παρατάξεις όπως η ΑΠΣ. Ο Δ.Α. δεν έστριψε στα λουλουδάδικα για να πάει προς την πρεσβεία.
    2. Ο Δραβαλιάρης με ποιά ιδιότητα συνάντησε τον υπουργό των ΜΑT; Δεν ήταν μέλος της ΕΦΕΕ; Με αυτήν την ιδιότητα δεν τον κάλεσε και δεν είδε τον υπουργό; Γιατί, μετά, δεν ενημέρωσε την ΕΦΕΕ; Γιατί ο υπουργός δεν κάλεσε και το μέλος της ΠΠΣΠ στην ΕΦΕΕ; Είναι περισσότερο ύποπτο που βγήκε μετά από τόσα χρόνια να το αποκαλύψει σε συνέντευξη που έδωσε, ενώ τότε προφανώς ανησυχούσε για την κατακραυγή που θα είχε αν μάθαινε ο κόσμος την συνάντηση. Από την στιγμή που υπήρξε αυτή η συνάντηση γιατί να μην υπήρξαν και άλλες συναντήσεις που δεν γνωρίζουμε, όχι αναγκαστικά με τον Δραβαλιάρη; Μέλη του ΚΚΕ συνηθίζουν να συναντούν, ιδιαίτερα και κρυφά, τον υπουργό Δημόσιας Τάξης; Το έχουν κάνει πολλές φορές αυτό μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πριν από διαδηλώσεις ή μαζικές κινητοποιήσεις, χωρίς κάνουν δημόσιες δηλώσεις ή να ενημερώσουν;
    3. Στην ερώτηση «που είναι η ΠΠΣΠ» την κάνεις γιατί νομίζεις οτι έχεις απάντηση στην ερώτηση «που είναι η ΚΝΕ»; Τι σημαίνει αυτό; Αν δλδ υπήρχε σήμερα μια ΠΠΣΠ που είχε τη γραμμή της τότε ΚΝΕ δλδ απόλυτη ευθυγράμμιση με τα συμφέροντα της σοσιαλιμπεριαλιστικής ΕΣΣΔ, υποστηρικτής του πολέμου στο Αφγανιστάν, υποστηρικτής του Χρουτσώφ, Μπρέσνιεφ ακόμη και του Κορμπατσώφ μέχρι λίγο πριν αρχίσει να διαφημίζει πίτσες, τότε θα υπήρχε νόημα να υφίσταται μια τέτοια πολιτική οργάνωση; Γιατί αυτό ήταν η ΚΝΕ (και όχι μόνο) την εικοσαετία 70-80, τώρα δε είναι ένα αντίστοιχο διατεταγμένο υποκείμενο αλλά με άλλη γραμμή, απομονωμένο από τον κόσμο, που προσπαθεί να περιφρουρήσει την υποκειμενικότητά του.

    @ 29,30 Herr K. : Η απάντηση στο ερώτημα «που είναι τώρα όλοι αυτοί» τίθεται μόνο και μόνο για να υποστηριχθεί η θέση οτι ήταν προβοκάτορες, γνωστοί άγνωστοι, πράκτορες της ασφάλειας κλπ. Τίθεται για να κρύψει το προβαλλόμενο γεγονός του συγκεκριμένου τραμπουκισμού.
    Αλήθεια, που είναι όλοι εκείνοι οι ΚΝίτες που είναι στις πάρα πάνω φωτογραφίες; Πού είναι η ΟΠΑ του Καραμπελιά; Που ήταν οι μπολσεβίκοι 20 χρόνια, 30 χρόνια ή και 40 χρόνια μετά την επανάσταση του 17;
    Επί της ουσίας δεν μίλησε κανένας για σωστές θέσεις ή λαθεμένες. Η συζήτηση αφορά την αποδοχή από το ΚΚΕ όλου του ιδεολογικοπολιτικού οπλοστασίου του ΚΚΕ (μ-λ) χωρίς αυτοκριτική, παρόλο που ακόμη και σήμερα τους κατηγορούν για αριστεριστές, προβοκάτορες κλπ.. Δεν γίνεται να σε κατηγορώ για καμπούρη, χοντρό και ασχημόφατσα και μετά να πηγαίνω σε ειδικούς γιατρούς να με φτιάξουν όπως είσαι εσύ … κάποιο πρόβλημα θα έχω, ή πριν, ή μετά, ή ίσως ακόμη και πριν και μετά.

  32. Το κακό (ή καλό) με αυτες της συζητήσεις είναι ότι πάλι καταλήγουμε στον Στάλιν. Αυτό έμμεσα δείχνει την ορθότητατα της εκτίμησης του ΚΚΕ στο 18ο Συνέδριο.
    1. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε κανεις να χαρακτηρίσει το ΚΚΕ αντι-σταλινικό την περίοδο 1956-2009. Αποστάσεις από κάποιες πτυχές της περιόδου ναι αποκήρυξη όμως όχι
    2. Επίσης η θέση του ΚΚΕ για όποιον διαβάζει πραγματικά τις θέσεις του είναι ότι η παλινόρθωση του καπιταλισμού στην ΕΣΣΔ έγινε το 1989-1991 και όχι το 1956. Ο χειρότερος σοσιαλισμός είναι καλύτερος από τον καλύτερο καπιταλισμό.
    3. Ουτε το ΚΚΕ μίλησε για σοσιαλ-ιμπεριαλισμό κλπ κλπ. και αν επιμένεις ναι καλά έκαναν και μπήκαν στο Αφγανιστάν το 1980 (όπως και Ουγγαρία το 1956, Τσεχοσλοβακία το 1968). Τον σοσιαλισμό υπερασπιζαν ενάντιαν στους αστους και τους μουλάδες
    4. Τέλος για την Κίνα και τον Μαο δεν θα ανοίξω την κουβέντα θα περιμένω τις θέσεις του ΚΚΕ μ-λ (που προσωπικά αγνοώ).

  33. Κανάλι λες
    «Η απάντηση στο ερώτημα “που είναι τώρα όλοι αυτοί” τίθεται μόνο και μόνο για να υποστηριχθεί η θέση οτι ήταν προβοκάτορες»
    Αν αυτή είναι η πρόθεση, έχεις δίκιο που το επισημαίνεις βέβαια. Ωστόσο – και άσχετα από τη συγκεκριμένη πολεμική – η εντυπωση μου είναι ότι οι πρώην της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς υπερεκπροσωπούνται στα πιο προκεχωρημένα φυλάκια της εξουσίας.

  34. @ 34, Herr K. : Νομίζω ότι μπορεί εύκολα να εξηγηθεί, γιατί όσο οι άνθρωποι μεγαλώνουν γίνονται όλο και πιο συντηρητικοί και όχι μόνο επειδή «το κοινωνικό Είναι καθορίζει την συνείδηση και όχι η συνείδηση το Είναι«. Το έχουμε δει αυτό διαχρονικά σε όλη την αριστερά και όχι μόνο στην εξωκοινοβουλευτική. Από την άλλη, πολλοί σύντροφοι από τα παλιά, πάρα πολλοί, είναι κάπου εδώ τριγύρω, τους βλέπω, τους ακούω, τους αισθάνομαι.

  35. Κανάλι, δεν μιλάω για συντηρητικοποίηση, που είναι φυσιολογικό, αλλά για το γεγονός να περνάς από την μιαν άκρη στην εντελώς αντίθετη: καθεστωτικοί πολιτικοί, μεγαλοδημοσιογράφοι…

  36. Για το ίδιο μιλάω και εγώ…
    Αλλά δεν το βλέπω ότι είναι ιδιαίτερο, σε σχέση με παλαιότερα χρόνια. Δεν έχω, εγώ τουλάχιστον την εικόνα, ότι τα μέλη της τότε ΠΠΣΠ ή/και της Β’ Πανελλαδικής είναι σήμερα καθεστωτικοί πολιτικοί, μεγαλοδημοσιογράφοι κλπ. Μπορώ βέβαια να συμφωνήσω οτι οι πολύ λίγοι που κατέληξαν έτσι, τουλάχιστον στην αρχή είχαν μερικά ιδιαίτερα ποιοτικά στοιχεία που ήταν αποτέλεσμα της ποιότητας των ζυμώσεων και της πολιτικοποίησης των χώρων που ζυμωνόντουσαν αλλά και της ποιότητας των οργανώσεων που μετείχαν.

    Όπως και στις φωτογραφίες με τους Κνίτες μπορείς να ξεχωρίσεις τέτοιους.

  37. @ 38, G. NETRAS :
    Όπως και στις φωτογραφίες με τους Κνίτες μπορείς να ξεχωρίσεις τέτοιους.
    Με την φράση «μπορείς να ξεχωρίσεις τέτοιους» εννοώ «…καθεστωτικούς, μεγαλοδημοσιογράφους κλπ…».

  38. «…και αν επιμένεις ναι καλά έκαναν και μπήκαν στο Αφγανιστάν το 1980 (όπως και Ουγγαρία το 1956, Τσεχοσλοβακία το 1968). Τον σοσιαλισμό υπερασπιζαν..»

    ΚΟΡΥΦΑΙΟ!

  39. Πολύ επιλεκτική μνήμη ο καναλιοτης προσπαθεί να μας πείσει οτι τα δημιουργικά Εξάρχεια ειναι

    τα παπαδοπαιδια στο ελεος των κνατ

    εκτος απο την ψηφιακή καταγραφή υπάρχει και η προσωπική εμπειρία

    για περιέγραψε μας τον ανθό της ελληνικής νεολαίας

    Ωραια βράδια ανέμελη ζωη μπουκώνουμε και τον μισό ΕΟΦ

    ( κάνουμε και κνα τσαμπουκά με τους μπάτσους να γουστάρουμε και εντάξει είμαστε)

    και ωραία ειναι δεν αντιλέγω και ισως και να το έχουμε κανει κιολας)

    εως ότου έρθει η ωρα να κάνουμε το μικροαστικό μας

    καθήκον (δικαίωμα βέβαια) οχι φυσικά για όλους ο καναλιοτης ανήκει στου

    πρώτους.οι περισσότεροι απο δαύτους δραστηριοποιούνται σε οικολογικές

    οργανώσεις αλλοι το παιζουν προστάτες των μεταναστών χωρίζοντας τους

    απο την εργατική ταξη (την οποία μαλον αποστρέφονται)

    Αν βρείτε μια τοποθέτηση με θέσεις σχέδιο προοπτική με συγκεκριμένο

    στόχο που να πείθει την υποψήφια επαναστατική υλη με ξεκάθαρα μηνύματα

    εγω τότε ειμαι ο τζιμ Μορρισον και ψάχνω να βρω τον ρομπι γκριγγερ

    εκτος και αν νομίζει οτι η σακοράφα ειναι η ροζα Λούξεμπουργκ όλοι

    αυτοί οι τύποι Κάππος ετσι καταλήγουν

    Γιατι είπαμε να επιτεθούμε στο κράτος αλλα οχι και να το αλλάξουμε

    διότι καλα την έχουμε βολέψει και το αριστερο προφίλ ειναι ωραιο

    ρούχο.

    Τώρα θα μου πεις υπάρχουν και κατι γραφικοί που που προσπαθούν

    να βρουν να βρουν την τρυπά στα σκέλια αυτου του αντιφατικού

    οικονομικού μορφώματος χωρίς άσκοπο θόρυβο για να αυτοϊκανοποιοισουμε

    την αυταρέσκεια μας

    Την απάντηση την δίνει η ιστορια και ο κοσμος που εχει βάλει εκεί που

    πρέπει τον καθε ενδιαφερόμενο

    Συμφωνείς???

    ΥΓ

    εκτός απο την κριτική στο ΚΚΕ δεν νομίζεται οτι καλο θα ηταν να αξιολογήσουμε

    και την δικια μας δράση να μετρήσουμε τα λιθαρακια(οχι φαντασιώσεις που ψάχνουμε άλλα

    δεν βλέπουμε) και άλλες τέτοιες «λεπτομέρειες»

  40. ρε καναλιοτη οταν μιλάς με ανθρώπους που γνωρίζεις

    δεν εισαι πολυ επιμελής .

    Το κακο ειναι σε τέτοιες συζητήσεις που ολοι συμφωνούν με ολους

    εκτος της ευκολίας φαίνεται ο χαρακτήρας του περιεχόμενου της

    μια και λείπει το απαραίτητο φτιασίδωμα.

    και ενω εισαι μες στον σφυριζα ( στην συνιστώσα το μικρο σπιτι στο λιβάδι)

    αμολάς και μια «κριτική» εξ αριστερών αυτο ειναι το μεταφυσικό σημείο

    της συζήτησης

    και με απόλυτη ειλικρίνεια χωρίς ίχνος σκοπιμότητας(όλοι έχουμε αναγκη

    ενα μεροκάματο δεν ειναι κακο) το αφεντικό σημερα λέγεται σφυριζα – καλος

    όμως επίτρεψε μου να εχω μιαν αλλη ερμηνεία για τον λογο που

    σε έκανε με πονο ψυχής να βγάλεις τις περίφημες φωτογραφίες

    των κνατ μετα απο 31χρωνια

    γιατι τωρα εχουμε «πλανο» ψήφων προς τον σφυριζα .

    παντός για άλλο ξεκίνησα και αλλου κατέληξα επιστρέφω όμως

    τα λιγοστά στελέχη που επάνδρωσαν το σύστημα είπες μαλον

    ειναι ελάχιστα(αν και δεν θεωρω οτι αυτο σημαίνει κατι-αλλα αφου το έβαλες ειμαι εδω

    για να σε βοηθησω)

    Καλα που είπες μάλλον γιατι η ΠΠΣΠ έβγαλε πρωθυπουργό εκσυγχρονιστή

    και το ΕΚΚΕ αντάρτη πρωτοκλασάτο υπουργό ΝΔ που τον

    ψήφισες κιολας

  41. Τις πρωινές ώρες και αφού τα ΜΑΤ είχαν αποσυρθεί έκαναν την εμφάνισή τους οι δυνάμεις του ΚΚΕ. Περιττό να προσθέσω ότι εμείς αρχικά χαρήκαμε που τους είδαμε
    …Πάντως αγαπητέ μου φίλε, η πολιτική παράδοση του ΚΚΕ (μ-λ) αναγνωρίστηκε και υιοθετήθηκε ήδη σχεδόν αυτούσια από το ΚΚΕ..

    Αναυδε:
    Και πάλι βλέπω ότι χαρήκατε μετά από 30 και πλέον χρόνια!!!!! Αδίκως!!!!! Πότε επί τέλους οι Αριστεροί θα καταλάβουμε ότι η γραμμή και η δράση τους τώρα και πάνω από μισό αιώνα είναι διαλυτική. Ότι αυτή η ομάδα που διοικεί αυτό το κόμμα:
    1.Είναι συνεχιστές αυτών που διέλυσαν τις (παράνομες) οργανώσεις του ΚΚΕ στην χώρα μας όταν τους έβαλαν πραξικοπιματικά οι χρουτσωφικοί στην ηγεσία του.Που παρέδωσαν ένα ρωμαλαίο δημοκρατικό κίνημα στην οικογένεια Παπανδρέου.(Μετέτρεψαν το Δημοκρατικό, Ανεξαρησιακό Μέτωπο ΕΔΑ σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ξωπίσω της Ε.Κ.)Ένα κίνημα που με τη ζωή, τις θυσίες και τον Αγώνα ελάχιστων (η μισή αριστερά ήταν στις Ανατολικές Χώρες και η άλλη μισή στα ξερονήσια), πήρε μ αυτές τις ‘’ευνοϊκές’’ συνθήκες το 25%.Πότε ξανά και με άλλες συνθήκες?
    2.Συνεχιστές της ίδιας ομάδας (Ρούσσος-Σιάντος-Παρτσαλίδης) που υπέγραψαν τις συμφωνίες παράδοσης (διάλυσης) του ΕΑΜ στους Άγγλους και την οικογένεια Παπανδρέου (τυχαίο? Ίσως) Παρ όλο που η σωστή γραμμή γι αυτό το κίνημα από τις 31-10-1940 έλεγε στο γνωστό γράμμα ότι: «Επαθλο για τον εργαζόμενο λαό και επιστέγασμα για το σημερινό του αγώνα πρέπει να είναι και θα είναι, μια καινούρια Ελλάδα της δουλιάς, της λευτεριάς, λυτρωμένη από κάθε ξενική ιμπεριαλιστική εξάρτηση, μ’ έναν πραγματικά παλλαϊκό πολιτισμό»
    3.Γνωστό ότι προσπάθησαν να διαλύσουν την Λαική Εξέγερση του 73 και αποχώρησαν προσωρινά.

    4.Θα μπορούσαμε να πούμε αμέτρητα παραδείγματα, όπως αυτό με τα κνατ ,το χτύπημα εργατικών αγώνων και σωματείων ώστε να μετατραπούν σε αδρανείς σφραγίδες- χαλινάρια για το κίνημα ,το Δεκέμβρη του 2008 και γενικά το σβήσιμο κάθε επαναστατικής σπίθας που δημιουργείται στην αιχμή του κινήματος.
    Πότε επι τέλους οι Αριστεροί ( που η πλειοψηφία μας δυστυχώς βρίσκεται σ αυτό το κόμμα) θα συνειδητοποιήσουμε ότι η ηγεσία και η γραμμή του λεγόμενου ΚΚΕ δεν είναι απλώς ασυνεπής γραφειοκρατική ή δογματική Αριστερά , αλλά ότι: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ μα ΔΙΑΛΥΤΕΣ και ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΙΣ ότι Αριστερού ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ.

  42. Λάθος…Το προηγούμενο σχόλιο απευθυνότανε κυρίως προς τον σύντροφο «προβληματισμένο αριστερό».Και κάτι άλλο δεν πρέπει να προβληματιζόμαστε, με τις εκάστοτε μορφές που μπορεί να πάρει ένας οπορτουνιστής που στα απλά Ελληνικά θα πει καιροσκόπος.Ακριβώς όπως ο διάολος στα λαικά παραμύθια!!!

  43. Τα μ-λ λειτουργούν ως γραφεία αποτίμησης της ιστοριας θα μπορούσαν

    θαυμάσια να απευθυνθούν ΚΜΕ και να συνεχίσουν το «δημιουργικό» τους

    εργο η Αποστόλη του ΚΚΕ αιναι διαφορετική δεν εχει την πολυτέλεια να

    κανει ασκήσεις επι χάρτου αλλα να αντιμετωπίζει στην πραγματική ζωη

    αυτους που εχουν διαφορετικά συμφέροντα απο αυτα της εργατικης ταξης

    και δεν έχουν διάθεση να παραχωρήσουν τα προνόμια τους

    Σε μια περίοδο που οι συσχετισμοί ειναι κατι παραπάνω απο αρνητικοί.

    και η αστική τάξη εχει αρκετή δύναμη παρόλα αυτα στον πολεμο με το κκε

    εχει και «αριστερούς»σύμμαχους που δεν τους χρειάζεται

    Γιατι άλλο πραγμα ειναι να θέλεις την «αναδιοργάνωση»του και αλλο την

    αποδόμηση του (πραγμα που εινα αδύνατο επιτρέψετε μου γιατι εχει αντιμετωπίσει

    πολυ δυνατότερους εχθρους)παρόλα αυτα πρόβλημα ουδέν αντε ορέ λεβέντες

    βγείτε μπροστά απάνω τους να σας καμαρώσουμε γράψτε την δικια σας ιστορια

    και να σας ακολουθήσουμε .κιολας

    μεχρι τότε σας προτείνω να φατε καμία τυρόπιτα μην τυχόν και κάνετε επανάσταση με

    άδειο στομάχι

  44. Άναυδε, στο 34 σχόλιο ήξερες «καλά» την ιστορία και είχες γνώμη και για τον Στάλιν και για τις ιστορικές περιόδους. Τώρα με στέλνεις σε ΚΜΕ ( και τι ν αυτό? Να κλειστούμε σε γραφεία να μη μας ακούσουν πολλοί?) Αλλά το ζήτημα είναι περισσότερο ότι ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ η ηγετική ομάδα του ΚΚΕ μπαίνει εμπόδιο (ανάχωμα) σε κάθε αγώνα των εργαζομένων και της νεολαίας όπως τότε με τα κνατ ή ονομάζοντας αλήτες όσους στην ΠΡΑΞΗ τα βάζουν με την άρχουσα τάξη.

  45. αν και μένω άναυδος δεν είμαι ο άναυδος πάλι με μπέρδεψες

    και δεν με κατάλαβες

    ήθελα να πω οτι η κύρια «δουλια» ενος κομματος δεν ειναι να μελετάει

    την ιστορια και να ειναι ιδεολογικός θεματοφύλακας ΜΟΝΟ

    αυτο το κανει το ΚΜΕ και ηθελα να το παραλληλίσω με το κομμα σου

    με μια δόση ειρωνείας να δείξω οτι δεν είστε ακριβός κομμα το γιατι

    το καταλαβαίνεις

    εαν εδω αρχίσουμε το ξεκατίνιασμα ο ενας για τον άλλον

    θα γράφω μεχρι την αλλη πεμπτη

    που σου κόβει το ΚΚΕ τον δρόμο ανοιχτός ειναι προχώρα

    και μην κοιτάς πίσω

    και μια ερώτηση::ποιοι ειναι οι «αλήτες» και πως πολεμάνε

    την άρχουσα ταξη ??

    Και ποιους δέρνουν τα περίφημα κνατ εγω βλεπω αμυντικές περιφρουρισεις

    σε βαθμό αγανάκτησης απο κατι νεοσσούς τσάμπα μάγκες

  46. Παράθεμα: Las fuerzas del choque del Partido “Comunista” en acción, a través de fotos inéditas de 1980 |

  47. Παράθεμα: -Ανοιχτή επιστολή στον Γιώργο Μαργαρίτη « Πόντος και Αριστερά

  48. Παράθεμα: Καταγγέλοντας τους όψιμους σταλινικούς… | Und ich dachte immer

Σχολιάστε