Λαθρομετανάστης: Ένας απωθητικός όρος

 

 

ΑΘΗΝΑ 13/02/2014

Του Λουκά Βελιδάκη

Ο απάνθρωπος και ακροδεξιάς εμπνεύσεως όρος «λαθρομετανάστης» πυροδότησε ένταση στη Βουλή, με πρωταγωνιστή έναν βουλευτή της Χρυσής Αυγής.

Το θέμα είναι ότι ο όρος έχει -δυστυχώς- επικρατήσει, με φορείς της ευρείας διάδοσης του τους -τηλεοπτικούς κυρίως- δημοσιογράφους και παρουσιαστές, οι οποίοι ποντάροντας στην τρομολαγνεία και αδιαφορώντας παντελώς για τις κοινωνικές επιπτώσεις, τον χρησιμοποίησαν ευρέως, συνεχίζοντας –ηλιθιωδώς– ακόμα και σήμερα, μολονότι ακόμα και διεθνή πρακτορεία όπως το Associated Press τον απαγόρευσαν.

Ας εξηγηθούμε.

Ο όρος είναι εντελώς απωθητικός:

α) Δεν υπάρχει σε καμία διεθνή ορολογία- ο ΟΗΕ και ειδικότερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δεν αναγνωρίζει αυτό τον όρο,

β) είναι ακροδεξιάς εμπνεύσεως,

γ) δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι, παρά μόνο εμπορεύματα.

 


Επίσης:

Πρόκειται για «παράνομους μετανάστες» ή «μετανάστες χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα» (ή περίπτωση των προσφύγων είναι διαφορετική).

Η κατάσταση αυτή όσο χρονίζει συνιστά «ταυτότητα» για το άτομο που την αντιμετωπίζει.

Ο λαθρεπιβάτης (επιχείρημα που φέρουν όσοι υποστηρίζουν τη χρήση του όρου λαθρομετανάστης) δεν συνιστά «ταυτότητα», αλλά στιγμιαία κατάσταση.

Με άλλα λόγια, δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι, καθότι δεν είναι εμπορεύματα (κι αν είναι, όπως στο «εμπόριο λευκής σαρκός«, αυτό αποτελεί ποινικά κολάσιμη πράξη).

Ο όρος «λαθρομετανάστης» στιγματίζει ολόκληρες κοινωνικές ομάδες και νομιμοποιεί ηθικά τις εναντίον τους ρατσιστικές επιθέσεις και τις αντίστοιχες θεσμικές, διοικητικές πρακτικές αποκλεισμού.

Επίσης -λόγω άγνοιας– χρησιμοποιείται για να περιγράψει πρόσφυγες και όχι μετανάστες.

* Η λέξη που χρησιμοποιείται -προφανώς- δεν έχει τη δυνατότητα να διαφοροποιήσει την κατάσταση που έχει προκληθεί στην Ελλάδα, λόγω της μεγάλης εισροής παράνομων μεταναστών.

Το πρόβλημα υπάρχει και απαιτεί λύση
.

Το να γίνεται, όμως, σωστή χρήση των όρων για να μην ζεσταίνεται η φωλιά όπου επωάζεται το «αυγό του φιδιού» είναι μία άλλη κουβέντα.

Η αντιπαράθεση στη Βουλή

ArvanitisBouli

Ο όρος «λαθρομετανάστης» πυροδότησε το κλίμα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όχι μόνο ανάμεσα στους βουλευτές αλλά και μεταξύ των εκπροσώπων φορέων, που είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους, στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της αστυνομίας.

Η ένταση στην Επιτροπή, προκλήθηκε με αφορμή τη συνεχή επίκληση της λέξης «λαθρομετανάστες» από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Παναγιώτη Χαρέλα και την αντίδραση αρχικά της εκπροσώπου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Αγγελικής Αργυροπούλου, με αποτέλεσμα να επεκταθεί και ανάμεσα στους βουλευτές.

«Σεβαστείτε την ηλικία μου, το έργο μου, την εμπειρία 35 χρόνων να χρησιμοποιείτε εδώ μέσα την λέξη «λαθρομετανάστης». Μπορείτε να τους πείτε παράνομους μετανάστες, μετανάστες χωρίς χαρτιά, αλλά όχι λαθρομετανάστες» ανέφερε.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Μιχάλης Αρβανίτης παρενέβη μιλώντας απαξιωτικά προς την Αγγελική Αργυροπούλου και υποστηρίζοντας ότι η λέξη «λαθρομετανάστες» υπάρχει στο Σύνταγμα.

«Ποια είσαι εσύ που θα μας πεις πως θα μιλάμε; Λαθραίοι είναι και με λαθραίο τρόπο μπήκαν….» σχολίασε ο κ. Αρβανίτης προκαλώντας με τη σειρά του τις αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και τηςΔΗΜΑΡ.

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης ζήτησε να ανακληθεί στην τάξη ο κ. Αρβανίτης χαρακτηρίζοντας απαράδεκτα αυτά που είπε για να ακολουθήσει ο εξής διάλογος:

Σπύρος Λυκούδης (ΔΗΜΑΡ): «Δεν επιτρέπεται να παριστάνει τον συμβουλάτορα της ελληνικής γλώσσας».

Μιχάλης Αρβανίτης (Χρυσή Αυγή):«Άντε ρε. Ποιος είσαι εσύ που θα μας δώσεις μαθήματα;…»

Σπύρος Λυκούδης: «Με ενοχλεί ότι διακόψατε και με ενοχλεί ο έκδηλος ρατσισμός σας…»

Κυριάκος Βιρβιδάκης (Πρόεδρος Επιτροπής): «Παρακαλώ, ησυχία..».

Μιχάλης Αρβανίτης: «Λαθρομετανάστες είναι. Τι είναι; …Σας πείραξε η λέξη λαθρομετανάστης…Έχετε πρόβλημα.. Υπάρχει στο ελληνικό λεξιλόγιο…»

Βασιλική Κατριβάνου (ΣΥΡΙΖΑ): « Φυσικά έχουμε πρόβλημα με τον όρο λαθρομετανάστης. Δεν ντρέπεσαι καθόλου».

Σπύρος Λυκούδης: «Ναι, ο ρατσισμός σου με πείραξε…»

Μιχάλης Αρβανίτης: «Κάνε μας τη χάρη…»

Βασιλική Κατριβάνου: «Ευχαριστούμε κ. Αργυροπούλου που φέρατε το θέμα. Είναι αδιανόητο να μην αντιδρούμε…»

Ευθαλία Παππά (εκπρόσωπος του Κέντρου Συμπαράστασης Παλιννοστούντων Μεταναστών): «Είμαστε κάθετα αντίθετοι στο σημειολογικό απαξιωτικό όρο λαθρομετανάστης, που παραπέμπει σε ιδεολογικούς χαρακτηρισμούς».

 

Πηγή «nooz.» ► εδώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s