ΙΟΥΛΙΑΝΑ – Μέρος 2ο – Σωτήρης Πέτρουλας

 


Αναδημοσίευση από τον “δρόμο της Αριστεράς”  17.7.2010 – αρ. φύλλου 22
Ένθετο αφιέρωμα “Δρόμοι της Ιστορίας”. Επιμέλεια: Γιάννης Σκαλιδάκης.

Σωτήρης Πέτρουλας 1942-1965

Ο Σωτήρης Πέτρουλας γεννήθηκε στο Οίτυλο της Μάνης το 1942 από γονείς αγρότες. Το 1946 η οικογένεια Πέτρουλα καταφεύγει στην Αθήνα για να διασωθεί από τη δολοφονική μανία των ένοπλων συμμοριών της Δεξιάς.
Ο Σωτήρης Πέτρουλας εγγράφεται στο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής Ακαδημίας Πλάτωνος και ταυτόχρονα αρχίζει να εργάζεται και να μπαίνει στα βάσανα της καθημερινής βιοπάλης. Τελειώνοντας το Δημοτικό το 1954 εγγράφεται στη Μέση Εμπορική Σχολή Εμποροϋπαλλήλων Αθηνών στην πλατεία Μητροπόλεως, και μετά από τη φοίτηση τριών τάξεων εγγράφεται στη Μέση Εμπορική στην πλατεία Κουμουνδούρου, την οποία και τελειώνει το 1960. Σ’ όλα αυτά τα χρόνια εξακολουθεί να εργάζεται και παράλληλα να είναι άριστος μαθητής και να συμμετέχει στο μαζικό μαθητικό κίνημα.
Η τελευταία χρονιά της μαθητικής του ζωής αποτελεί βασικό σταθμό της ζωής του. Μαζί με άλλους συμμαθητές του αρνείται να γράψει έκθεση με  σοβινιστικό και αντιλαϊκό περιεχόμενο. Συνειδητοποιεί την ανάγκη της οργανωμένης πάλης και εντάσσεται στην οργάνωση της Νεολαίας της ΕΔΑ. Τον Οκτώβρη του 1960 ύστερα από εξετάσεις εισάγεται στην Ανωτάτη Εμπορική Σχολή παίρνοντας υποτροφία 12.000 δραχμών και αρχίζοντας έτσι τη φοιτητική του σταδιοδρομία που δεν έμελλε να την ολοκληρώσει.
Γρήγορα μέσα από την καθημερινή του δραστηριότητα αναδεικνύεται σαν ένα από τα πιο συνεπή και συνειδητά στελέχη του φοιτητικού κινήματος και γίνεται στέλεχος της Ν. ΕΔΑ, εκλεγμένος από τους συναδέλφους του αναλαμβάνει την καθοδήγηση της οργάνωσης της Ανωτάτης Εμπορικής ως γραμματέας της. Στους αγώνες για το 114 και το 15%  αποτελεί ένα από τα βασικά καθοδηγητικά στελέχη. Τον Ιούλιο του 1962 είναι επικεφαλής ενός συνεργείου που υψώνει τη σημαία του 114 στην Ακρόπολη, στο Υπουργείο Βιομηχανίας και το Πανεπιστήμιο.Από τον Αύγουστο του 1962 επιχειρεί μια αξιολόγηση της μέχρι τότε πολιτικής των προοδευτικών δυνάμεων και ξεκινάει μια νέα προσπάθεια πιο έντονη από κάθε φορά για να ολοκληρώσει την ιδεολογική του συγκρότηση. Μετατρέπεται σε ένα πρότυπο νέου αγωνιστή που δεν κάνει διάκριση μεταξύ υποκειμενικής και αντικειμενικής ζωής. «Πάλευε και μάθαινε, μάθαινε και πάλευε». Είναι η κατευθυντήρια πολιτική του φιλοσοφία. Στις εκλογικές εξορμήσεις της ΕΔΑ του 1963-64 παίρνει ενεργό μέρος στο σπάσιμο της τρομοκρατίας με τις περιοδείες των πούλμαν των νέων δημοκρατών στις επαρχίες. Αν και διαφωνούσε με τη συγχώνευση της Νεολαίας της ΕΔΑ με τη Δημοκρατική Κίνηση Νέων Γρηγόρης Λαμπράκης και θα ασκήσει έντονη κριτική στις πολιτικές και ιδεολογικές επιλογές της ΕΔΑ, θα προσχωρήσει στη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη, και θα πάρει μέρος στο πρώτο της Ιδρυτικό Συνέδριο το Μάρτη του 1965 για να δολοφονηθεί λίγο αργότερα αγωνιζόμενος για τη Δημοκρατία στη μεγάλη διαδήλωση της νεολαίας της Αθήνας στις 21 Ιουλίου 1965.

Θανάσης Καλαφάτης
πρόεδρος της ΕΜΙΑΝ

Από την κηδεία του Σωτήρη Πέτρουλα

Στίχοι του Σωτήρη Πέτρουλα

Χιλιάδες τόνοι γλωσσικό
μετάλλευμα
χρειάζεται να λιώσεις
για να βρεις τη χρειαζούμενη λέξη
στιχουργούσε ο Μαγιακόφσκι.

Θα ’φτανε όμως το λιώσιμο
Της γης για να συνθέσει
τη λέξη
«Σ αγαπώ»;

«Ο λαός […] αντέδρασε με μια εξέγερση που πήρε, σε ορισμένες ώρες, ένα χαρακτήρα σχεδόν πάνδημο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις. Για να μειωθεί η εντύπωση, ειπώθηκαν λόγια σκληρά και επικίνδυνα. Ο λαός ονομάστηκε «όχλος» κι οι Έλληνες πολίτες –οι φοιτητές, οι εργάτες, οι γεωργοί, οι άνθρωποι των γραφείων, οι τραυματίες των πολέμων– ονομάστηκαν «αλήτες». Οι άρχοντές μας δεν έχουν ζυγίσει καλά τη σημασία των λέξεων όταν εκφράζονται για τους αρχόμενους. Ειπώθηκε ακόμα, σ’ όλους τους τόνους, πως γίνεται στην Ελλάδα «Λαϊκό Μέτωπο», επειδή στις εκδηλώσεις έλαβε μέρος κι η Άκρα Αριστερά. Όταν όμως ξεσηκώνονται τα τρία τέταρτα τουλάχιστο του πληθυσμού, αυτό δε λέγεται πια ούτε «Λαϊκό» ούτε άλλου είδους «Μέτωπο». Αυτό λέγεται: το Έθνος. Γιατί αν τα τρία τέταρτα των Ελλήνων δεν είναι το Έθνος, τότε ποιος είναι;»

Γιώργος Θεοτοκάς, «Πού πάμε», 8 Σεπτεμβρίου 1965 [Η εθνική κρίση, Αθήνα, Θεμέλιο, 1966].

Σωτήρη Πέτρουλα
σε πήρε ο Λαμπράκης, σε πήρε η Λευτεριά

Η πομπή περνάει από την οδό Λένορμαν, από την πλατεία Μεταξουργείου, τη λεωφόρο Αχιλλέως, την Αγίου Κωνσταντίνου:

Σωτήρη Πέτρουλα

οδήγα το Λαό σου, οδήγα μας μπροστά.

Είδα χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες Λαού, να στριμώχνονται στα πεζοδρόμια, στα παράθυρα και τους εξώστες, και τα λουλούδια να πέφτουν βροχή κι είδα τη λαοθάλασσα που ακολουθούσε κι άκουσα τα συνθήματα και κατάλαβα πως αυτή δεν ήταν κηδεία, ήταν μια γιγάντια διαδήλωση, σε πάθος και σε όγκο, η τελευταία διαδήλωση του Σωτήρη:

Μάρτυρες, ήρωες οδηγούνε
τα γαλάζια μάτια σου
μας καλούνε.

Στρατής Τσίρκας, Η Χαμένη Άνοιξη, Αθήνα, Κέδρος, 2002.

 

Οι γονείς του Σ. Πέτρουλα

 
 
 
 

 

.

 

ΙΟΥΛΙΑΝΑ – Μέρος 2ο – Σωτήρης Πέτρουλας

6 comments on “ΙΟΥΛΙΑΝΑ – Μέρος 2ο – Σωτήρης Πέτρουλας

  1. Παράθεμα: ΙΟΥΛΙΑΝΑ – Μέρος 3ο – συνέντευξη με τον Στέφανο Στεφάνου « Κανάλι

  2. Παράθεμα: ΙΟΥΛΙΑΝΑ – Μέρος 4ο – συνέντευξη με τον Χριστόφορο Βερναρδάκη « Κανάλι

  3. Παράθεμα: ΙΟΥΛΙΑΝΑ – Μέρος 5ο – Η εμφάνιση μιας νέας Αριστεράς « Κανάλι

  4. Παράθεμα: ΙΟΥΛΙΑΝΑ – Μέρος 1ο – 70 μέρες ο λαός στους δρόμους « Κανάλι

  5. ΕΙΜΟΥΝ ΥΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ,ΟΡΓΑΝΩΣΙΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΕ,ΚΑΙ Ο ΣΩΤΗΡΙΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΣ .ΣΗΜΕΤΟΙΧΕ ΣΤΟΥΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΔΕΣ ,ΑΛΛΑ ΕΙΡΘΕ ΣΕ
    ΡΗΞΗ ,ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ,ΜΕ ΤΩΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΟΡΑΚΙ.ΑΥΤΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΙΝΕ ΓΝΩΣΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ,ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΝΑ ΚΑΠΗΛΕΥΕ
    ΥΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥΛΑ.ΟΠΟΙΟΣ ΝΟΜΙΖΕΙ ΠΩΣ ΕΙΝΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ,ΝΑ ΕΠΕΙΚΟΙΝΩΝΙΣΕΙ ΜΑΖΥ ΜΟΥ.ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΕ ΑΛΛΟ ΠΩΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ
    ΔΥΝΑΜΙΣ,ΤΗΣ ΕΠΟΧΙΣ ΔΕΝ ΞΕΣΚΕΠΑΣΑΝ,ΤΩΝ ΠΑΠΑΤΖΗ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟ( ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ )ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ,ΕΧΕΙ ΤΗΝ
    ΕΙΔΕΙΑ ΜΥΡΟΥΔΙΑ ,ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ 1967 .ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΩΝ ΕΓΚΟΝΟ ΤΟΥ.( ΓΕΩΡΓΙΟ .Α .ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ )ΠΑΠΑΤΖΗ .Ν . 3.
    .

  6. Παράθεμα: Σωτήρης Πέτρουλας (1943 – 1965) – 22 Ιούλη 1965 | Κανάλι

Σχολιάστε