48η ημέρα απεργίας στη Χαλυβουργία (17/12/2011)

.

Το Σάββατο 17/12/2011 ο δρόμος μας έβγαλε στην Χαλυβουργία, όπου 400 εργάτες μετρούσαν ήδη 48 ημέρες απεργίας. Από εκεί και το video που ακολουθεί…

.

.

…Πρωτοφανείς διαστάσεις λαμβάνει πλέον η συνεχιζόμενη απεργία των 400 εργαζομένων, καθώς δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν εάν η επιχείρηση δεν ανακαλέσει τις απολύσεις. Οι εργαζόμενοι σχεδόν ενάμιση μήνα τώρα στέκουν συγκεντρωμένοι στον προαύλιο χώρο του εργοστασίου, κάτω από ένα πανό που γράφει «Εδώ, εδώ και πάλι εδώ / εμείς δεν ζούμε με 500 ευρώ». Η συμπαράσταση του κόσμου στον αγώνα τους είναι συγκινητική, καθώς εκτός από ηθική είναι και υλική, για να τους βοηθήσουν να αντέξουν τη μάχη που ξεκίνησαν. «Ιδιώτες και σπουδαστές έρχονται και αφήνουν φαγητό, ακόμη και μακαρόνια, για όλους εμάς που βρισκόμαστε έξω από το εργοστάσιο» λένε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Ο αγώνας των εργαζομένων της Χαλυβουργίας έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα. Συνδικάτα από την Αργεντινή, τη Χιλή, τη Ρωσία, την Ισπανία, Ινδονήσιοι και Μαλαισιανοί εργάτες, έδωσαν χρήματα για το ταμείο αλληλεγγύης, όπως έχουν κάνει και οι απλήρωτοι εργαζόμενοι σε άλλες επιχειρήσεις της χώρας από διάφορους κλάδους. Όπως άλλωστε σχολιάζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, «αν πετύχει η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων εδώ, θα εξαπλωθεί παντού». Όπως προκύπτει από τον αγώνα αυτών των ανθρώπων αλλά και από την ανταπόκριση των υπόλοιπων εργαζομένων, δεν παίζεται μόνο το εισόδημα των χαλυβουργών αλλά κάτι πολύ παραπάνω. Ξανασυζητείται η αφύπνιση της ταξικής συνείδησης των εργαζομένων της χώρας, σε μια περίοδο που η πόλωση διαπερνά οριζοντίως την ελληνική κοινωνία.

Η απεργία ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου 2011, καθώς η διοίκηση της εταιρείας είχε προχωρήσει σε απολύσεις 34 εργατών στις 31 Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια της απεργίας, και συγκεκριμένα στις 3 Δεκεμβρίου, η επιχείρηση προχώρησε στην απόλυση 16 ακόμα ατόμων, ανεβάζοντας των αριθμό των απολυθέντων στους 50 μέχρι σήμερα.
Όπως περιγράφουν το θέμα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, η επιχείρηση τούς πρότεινε εκβιαστικά την επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους αφού όμως πρώτα το σύνολο των εργαζομένων αποδεχτεί και υπογράψει την αλλαγή της εργασιακής σύμβασης, γεγονός που σημαίνει μεταξύ άλλων την εφαρμογή πενταώρου και εκ περιτροπής εργασίας.

Οι εργαζόμενοι αρνούνται να δεχτούν τα επιχειρήματα της διοίκησης για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει βασιζόμενοι στα δικά τους στοιχεία, που προκύπτουν από τη δουλειά τους, ότι δηλαδή οι περισσότεροι δεν έχουν λάβει το σύνολο της θερινής τους άδειας λόγω της αυξημένης εργασίας και ότι μέχρι και την έναρξη της απεργίας το εργοστάσιο δούλευε 14 ώρες την ημέρα.

Για το ιστορικό της υπόθεσης αναφέρουν ότι στις 12 Οκτωβρίου η ιδιοκτησία κάλεσε το επιχειρησιακό σωματείο και ζήτησε τη μετατροπή των συμβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε μερικής, από 8ωρο σε 5ωρο, προσθέτοντας ότι οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να υπογράψουν ότι αποδέχονται τη δυσμενή μεταβολή των συμβάσεών τους, που θα επέφερε μεσοσταθμικά μειώσεις αποδοχών έως και 40%, ή αλλιώς… θα ακολουθούσαν απολύσεις 180 εργαζομένων. Με ομόφωνες αποφάσεις στις γενικές συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν αποφάσισαν να μη δώσουν τις έγγραφες δεσμεύσεις που ζητήθηκσν και ως απάντηση η διεύθυνση ανακοίνωσε τις πρώτες 34 απολύσεις.

Το επιχείρημα που προβλήθηκε από την εργοδοσία γι’ αυτόν το σχεδιασμό δεν ήταν άλλο από την οικονομική κρίση. Οι μέτοχοι της εταιρείας ισχυρίζονται ότι την τελευταία τριετία οι ζημιές της φτάνουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Κατηγορίες για καρτέλ
Η Χαλυβουργία Ελλάδος δεν αντιμετωπίζει μόνο το πρόβλημα της συνεχιζόμενης απεργίας. Η βιομηχανία χάλυβα καταγγέλλεται για εμπλοκή στην υπόθεση εναρμονισμένης πρακτικής, μαζί με τις άλλες δύο επιχειρήσεις του κλάδου (Χαλυβουργική – ΣΙΔΕΝΟΡ), που από κοινού ελέγχουν κατά 100% την παραγωγή σιδήρου. Η Χαλυβουργία Ελλάδος, δηλαδή, καταγγέλλεται ότι συμμετέχει στο καρτέλ σιδήρου, το οποίο ευθύνεται για την τεράστια αύξηση των τιμών του σιδήρου στη χώρα μας. Χαρακτηριστικά, μόνο μέσα σε ένα επτάμηνο (10/12/09 ως 7/7/2010) η τιμή του σιδήρου αυξήθηκε από 0,47 ευρώ σε 0,63 ευρώ το κιλό, δηλαδή κατά 34%, οδηγώντας σε ρεκόρ κερδοφορίας τις επιχειρήσεις-μέλη του καρτέλ, θέμα που διερευνάται από τα αρμόδια όργανα.

.

Γράφει η Εύη Παπαδοσηφάκη

.

Πηγή «Free Sunday» –> εδώ

.


.

4 comments on “48η ημέρα απεργίας στη Χαλυβουργία (17/12/2011)

  1. Τι να σχολιάσω …μακάρι το ΜΑΘΗΜΑ αυτό , να μπορούσαν να το παρακολουθήσουν κι άλλοι εργάτες . Σήμερα , 21/12/2011 , απολύθηκαν 4 συνάδελφοι . Οι αποζημιώσεις που έλαβαν , ήταν από τα λειψά χρήματα που πλήρωσε ο εργοδότης στους υπόλοιπους που έμειναν .
    Και δεν άνοιξε μύτη …

    Το τραπέζι του εργοδότη και φέτος θα είναι πιο πλούσιο , όπως και οι τσέπες του , πιο παραφορτωμένες …

  2. @1, Maria Pepikidou Έτσι ακριβώς είναι Μαρία. Να πας με φίλους σου. Σημαντικό να εχεις μαζί σου ενα ποίημα για αυτούς να τους το διαβάσεις και φεύγοντας να το τοιχοκολήσεις μαζί με τις άλλες ανακοινώσεις. Εγώ πήγα μαζί με τον @2, «ο κύριος αμ»
    και άλλους…

  3. Παράθεμα: Σ’ ευχαριστώ ώ Εταιρεία « Κανάλι

Σχολιάστε