Ship to Gaza : Ρέιτσελ Κόρι – Rachel Corrie [Τελευταία Ενημέρωση 28.8.2012]

Η Αμερικανοεβραία Ρέιτσελ Κόρι σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας το 2003, προσπαθώντας να αποτρέψει την κατεδάφιση σπιτιών Παλαιστινίων.

 η φωτογραφία είναι από το Βήμα 

«Βρίσκομαι εδώ για τα άλλα παιδιά. Βρίσκομαι εδώ γιατί νοιάζομαι. Βρίσκομαι εδώ γιατί τα παιδιά στον κόσμο υποφέρουν και γιατί 40.000 άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα κάθε ημέρα. […] Το όνειρό μου είναι να σταματήσει η πείνα στον κόσμο ως το έτος 2000»: Ενα κατάξανθο κοριτσάκι, μαθήτρια της 5ης Δημοτικού, έγραφε έκθεση ιδεών. Οσο μπόι τής έλειπε, τόση πυγμή είχε για να διαβάσει δυνατά τις κοινωνικές ανησυχίες της, την ώρα που οι συμμαθήτριές της ζωγράφιζαν λουλουδάκια στο λευκό περιθώριο του τετραδίου. Η Αμερικανοεβραία Ρέιτσελ Κόρι γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1979 στην Ολύμπια της Ουάσιγκτον των ΗΠΑ και πέθανε στις 16 Μαρτίου 2003, σε ηλικία 23 χρόνων, στη Λωρίδα της Γάζας. Για την ακρίβεια, καταπλακώθηκε από μια μπουλντόζα Caterpillar D9 των ισραηλινών δυνάμεων άμυνας στην προσπάθειά της να αποτρέψει την κατεδάφιση σπιτιών Παλαιστινίων σε κατοικήσιμη περιοχή της Ράφα, την οποία είχαν ορίσει ως ζώνη ασφαλείας. Τρία χρόνια μετά την προθεσμία που είχε η ίδια ορίσει για να αλλάξει ο κόσμος στη σχολική της έκθεση, η Ρέιτσελ βρέθηκε στην καρδιά των πιο τραγικών γεγονότων. Και έτσι απλά η καρδιά της σταμάτησε να χτυπάει. Τρεις ακτιβιστές που παρακολουθούσαν από μακριά την άνιση αναμέτρησή της με την μπουλντόζα έτρεξαν και άρχισαν να της δίνουν τις πρώτες βοήθειες. Είπε μόνο: «Η πλάτη μου έσπασε!». Τίποτε άλλο…

 

Ακτιβιστές γέρνουν πάνω από το άψυχο σώμα της Κόρι, λίγες στιγμές αφότου το καταπλάκωσε η μπουλντόζα των ισραηλινών δυνάμεων άμυνας στη Λωρίδα της Γάζας.
(AP/INTERNATIONAL SOLIDARITY MOVEMENT)
η φωτογραφία είναι από το Βήμα

«Εσύ με έφτιαξες, μαμά. Ασε με να πολεμήσω τα τέρατά μου… Δεν ξέρω αν αυτά τα παιδιά έχουν ζήσει ποτέ χωρίς τρύπες από οβίδες των τανκς στους τοίχους τους… Βρίσκομαι στην Παλαιστίνη μία εβδομάδα και δύο ώρες και ακόμη δεν μπορώ να συνηθίσω αυτό που βλέπω… Με πονάει ξανά όπως με πονούσε στο παρελθόν το πόσο φρικτός επιτρέπουμε να είναι ο κόσμος».

Διαβάζοντας όσα έγραφε από μικρή η Ρέιτσελ Κόρι, καταλαβαίνει κανείς ότι ήταν ένα πλάσμα που λάτρευε τη ζωή. Λίγες ημέρες προτού πεθάνει, το ημερολόγιό της πλημμύριζε από αισιοδοξία, έλεγε ότι οι ακτιβιστές νικούν, ότι αποτρέπουν τις μπουλντόζες. Τη μοιραία ημέρα όμως φαίνεται ότι οι οδηγοί πήραν εντολή να σταματήσουν τα «αμερικανάκια». Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι η Ρέιτσελ βρισκόταν στο οπτικό πεδίο του οδηγού, καθώς σκαρφάλωσε σε έναν μεγάλο σωρό από μπάζα. Ο οδηγός ισχυρίστηκε ότι δεν την είδε και ότι δεν είχε πρόθεση να κατεδαφιστεί κανένα σπίτι. Το κορίτσι ήταν συνεπές στα «πιστεύω» του ως την ύστατη στιγμή. Επέλεξε να θυσιαστεί για τα «πιστεύω» της. Τρελή ή ηρωίδα; Ηρωίδα που ήταν αρκετά τρελή για να πιστέψει ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει.

από το άρθρο της Αστερόπης Λαζαρίδου ”Από την Άννα Φρανκ στη Ρέιτσελ Κόρι”
εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 27/1/2010     

Ο γνωστός Βρετανός ηθοποιός Άλαν Ρίκμαν και η δημοσιογράφος Κάθριν Βάινερ έφτιαξαν ένα θεατρικό έργο με βάση τα ημερολόγια της Ρέιτσελ Κόρι. Το έργο ανέβηκε στην Αθήνα από τη Μάνια Παπαδημητρίου. Τη Ρέιτσελ Κόρι ενσάρκωσε η Δήμητρα Σύρου.

Το πλοίο Ρέιτσελ Κόρι του Free Gaza Movement ξεκίνησε από την Ιρλανδία, φορτωμένο με τσιμέντο, χαρτί και προμήθειες για μαθητές σχολείων καθώς και ιατρικό εξοπλισμό.

Πηγή λογομνήμων
http://logomnimon.wordpress.com/2010/05/31/%CF%81%CE%AD%CE%B9%CF%84%CF%83%CE%B5%CE%BB-%CE%BA%CF%8C%CF%81%CE%B9-2/

 

 

Ενημέρωση 28.8.2012

«Ατύχημα» ο φόνος της Ρέιτσελ Κόρι

 

Σύμφωνα με την απόφαση του ισραηλινού δικαστηρίου που εξέταζε την αγωγή των γονιών της Ρέιτσελ Κόρι, «το κράτος του Ισραήλ δεν είναι υπεύθυνο» για τον θάνατό της. Μάλιστα, ούτε λίγο ούτε πολύ, επιρρίπτει τις ευθύνες στην ίδια τη νεκρή, καταλογίζοντάς της ότι δεν έπραξε όπως «κάθε λογικός και υπεύθυνος άνθρωπος».

Nα παραμερίσει, δηλαδή, εμπρός στη μπουλντόζα που θα συνέχιζε να γκρεμίζει σπίτια Παλαιστινίων.

Άλλη μια «παράπλευρη απώλεια», λοιπόν, μαζί με τις χιλιάδες Παλαιστινίων που είχαν το «ατύχημα» να πέσουν θύματα των όπλων του ισραηλινού απαρτχάιντ. Ίσως κι αυτοί, σύμφωνα με την ίδια νοοτροπία, να έπρεπε να φανούν «λογικοί και υπεύθυνοι» και να παραμερίσουν εμπρός στην τυφλή βία των δυνάμεων κατοχής.

Απόσπασμα από την είδηση:

Ισραηλινός δικαστής αποφάνθηκε ότι ο θάνατος της φιλοπαλαιστίνιας ακτιβίστριας Ρέιτσελ Κόρι δεν προκλήθηκε από αμέλεια του ισραηλινού κράτους ή του στρατού, απορρίπτοντας την αγωγή που κατέθεσε η οικογένειά της.

Ο θάνατος της Κόρι ήταν ένα ατύχημα για το οποίο το κράτος του Ισραήλ δεν είναι υπεύθυνο, όπως ανακοίνωσε ο δικαστής. Σύμφωνα με εσωτερική ισραηλινή έρευνα, δεν βρέθηκαν στοιχεία να ενοχοποιούν τον οδηγό της μπουλντόζας, που συνέθλιψε μέχρι θανάτου την Κόρι τον Μάρτιο του 2003, τον οποίο και απαλλάσσει από κάθε ευθύνη. Ο δικαστής είπε πως ο οδηγός δεν είχε δει την Αμερικανίδα ακτιβίστρια. «Η Κόρι θα μπορούσε να σώσει τον εαυτό της αν απομακρυνόταν από το επικίνδυνο σημείο, όπως θα είχε κάνει κάθε λογικός και υπεύθυνος άνθρωπος», είπε ο δικαστής Oded Gershon. Αποφάσισε επίσης πως δεν θα καταβληθεί αποζημίωση για το θάνατό της στην οικογένεια, και πως θα πρέπει να καταβάλουν οι δικοί της τα δικαστικά έξοδα της υπόθεσης.

[Πηγή: Guardian]

 

 

 

6 comments on “Ship to Gaza : Ρέιτσελ Κόρι – Rachel Corrie [Τελευταία Ενημέρωση 28.8.2012]

  1. Μπορεί να μη θυμόμουν το όνομά της, αλλά αυτή την φοβερή φωτογραφία με την μπουλντόζα και το άψυχο κορμί της Ρέιτσελ Κόρι δεν μπορώ να την ξεχάσω ποτέ.
    Καλά κάνεις και μας θυμίζεις το όνομά της αλλά και τα πιστεύω της.
    Το κακό είναι ότι αυτοί που δολοφόνησαν την Κόρι, παραμένουν ατιμώρητοι και με τα ίδια δολοφονικά ένστικτα θα περιμένουν στα ανοιχτά της Γάζας τους ειρηνιστές που επιβαίνουν στο καράβι που φέρνει το ονομά της.

  2. Ένα καράβι για τη Γάζα
    βάζει τις μηχανές μπροστά
    έχει στ’ αμπάρια χίλια βάζα
    με τριαντάφυλλα κλειστά

    και στο κατάρτι μια σημαία
    μ’ όλα τα χρώματα της γης
    έλα κι εσύ στην προκυμαία
    απ’ την κρυψώνα σου να βγεις

    Πέφτει του ήλιου το χρυσάφι
    και χύνεται μες τα πανιά
    δεν είναι η θάλασσα χωράφι
    για να τη φράξουν με σκοινιά

    Πετούν οι γλάροι στο κατάρτι
    και φτάνουν πρώτοι στην ακτή
    δεν έχει η ψυχή μας χάρτη
    κανείς δεν την πολιορκεί

    Ένα τραγούδι για τη Γάζα
    απόψε στις καρδιές μας ζει
    δεν είσαι ένας μες τη μάζα
    χιλιάδες είμαστε μαζί

    γιατί όποιος το παιχνίδι στήνει
    έχει και σένα στο ντορό
    δεν είναι μία η Παλαιστίνη
    χιλιάδες είμαστε θαρρώ

    Πέφτει του ήλιου το χρυσάφι
    και χύνεται μες τα πανιά
    δεν είναι η θάλασσα χωράφι
    για να τη φράξουν με σκοινιά

    Πετούν οι γλάροι στο κατάρτι
    και φτάνουν πρώτοι στην ακτή
    δεν έχει η ψυχή μας χάρτη
    κανείς δεν την πολιορκεί

Σχολιάστε