Κατάληψη στο Παράρτημα Πάτρας 1978

 
Έχω μερικά κενά σε σχέση με την επίσκεψή μου στην κατάληψη στο «Παράρτημα» στην Πάτρα. Ελπίζω κάποιοι απο εσάς να με βοηθήσουν με περισσότερες πληροφορίες.
Για παράδειγμα δεν θυμάμαι πότε ακριβώς έγινε και πότε εγώ πήγα. Απο τις φωτογραφίες φαίνεται ότι ήμουν εκεί την 16η και 17η μέρα κατάληψης. Από αυτό μπορεί ίσως να βγει μια άκρη.
Επίσης είχα την εντύπωση οτι πήγα μόνος μου, μέχρι που στο φιλμ πρώτη πρώτη ήταν η επόμενη φωτογραφία.
 
1_img204

Η Χρύσα και ο Ηλίας Κουτουμάνος στο τραίνο για την Πάτρα

 Στη αυτή την φωτογραφία, είναι ο Ηλίας Κουτουμάνος με την Χρύσα στο τραίνο για την Πάτρα. Ο  Ηλίας Κουτουμάνος είναι ο ένας από τους δύο φίλους μου που έφυγαν νωρίς, μετά από ατύχημα. Ένα ποστ για τον Ηλία θέλω να το κάνω κάποια στιγμή.

Φτάσαμε στην Πάτρα βράδυ. Πήγαμε κατ’ ευθείαν στο «Παράρτημα«. Μόλις φτάσαμε μπήκαμε στο αμφιθέατρο που ήταν γεμάτο φοιτητές. Δεν έπεφτε καρφίτσα. Στριμωχτήκαμε και περάσαμε μπροστά μπροστά. Αντικρίσαμε μια κατάσταση σαν αυτή που δείχνει η επόμενη φωτογραφία.

2_img186

Ιστορική φωτογραφία. 16η ημέρα κατάληψης. Η συντονιστική επιτροπή κατάληψης στο Παράρτημα Πάτρας.

Στο αμφιθέατρο ήταν σε εξέλιξη Γενική Συνέλευση. Στον πίνακα έγραφε «ΚΑΤΑΛΗΨΗ μέρα 16«.  Στην έδρα όρθια η Συντονιστική Επιτροπή Κατάληψης με τους φοιτητές στο πλευρό της, απέκρουε οργανωμένη λεκτική επίθεση από λίγους συνδικαλιστές παρατάξεων της πλειοψηφίας της ΕΦΕΕ που προσπαθούσαν να σπάσουν την κατάληψη. Στο τέλος μετά απο ψηφοφορία  η κατάληψη συνεχίστηκε με τους φοιτητές δίπλα στην συντονιστική και του συνδικαλιστές της πλειοψηφίας της ΕΦΕΕ απομονωμένους.

Το βράδυ κοιμηθήκαμε σε μια αίθουσα δίπλα στον ραδιοφωνικό σταθμό της κατάληψης. Στην φωτογραφία ο εκφωνητής που ήταν εκείνη την βραδιά.

3_img195

Ο ραδιοφωνικός σταθμός της κατάληψης (Φωτογραφία 1)

 Το πρωί ξυπνήσαμε νωρίς. Ο εκφωνητής είχε αλλάξει στον ραδιοφωνικό σταθμό.

4_img203

Ο ραδιοφωνικός σταθμός της κατάληψης (Φωτογραφία 2)

 Κατεβήκαμε στο αμφιθέατρο. Στον πίνακα έγραφε «ΚΑΤΑΛΗΨΗ μέρα 17«. Πάρα πολλοί φοιτητές συζητούσαν σε πηγαδάκια και σε παρέες. Μπήκαμε ανάμεσά τους. Ακούγαμε.

5_img200

Το αμφιθέατρο γεμάτο φοιτητές την 17η ημέρα κατάληψης.

 Πηγαδάκια υπήρχαν και στην είσοδο απο το «Παράρτημα». Ένα μεγάλο πανό που έγραφε «ΚΑΤΑΛΗΨΗ» κάλυπτε τις εξωτερικές κολώνες.  Παντού κολλημένες ενημερωτικές αφίσες. Τραπεζάκια με προκηρύξεις και φοιτητές που εξηγούσαν σε άλλους φοιτητές ή σε περαστικούς τον λόγο που αναγκάστηκαν να κάνουν την κατάληψη.

6_img191

17η ημέρα κατάληψης. Πηγαδάκια, έξω απο το παράρτημα.

Η συντονιστική συνεδρίαζε ανοικτά (επόμενη φωτογραφία). Οι φοιτητές μπορούσαν να παρέμβουν στην διαδικασία με ιδέες και γνώμη για την συνέχεια της κατάληψης.

7_img202

17η ημέρα κατάληψης. Η συντονιστική συνεδριάζει παρουσία φοιτητών.

 Το απόγευμα φύγαμε για την Αθήνα. Χαρετίσαμε τον Θωμά (τον συναγωνιστή μας στη συντονιστική), τα άλλα μέλη της συντονιστικής αλλά και τους άλλους καταληψίες φοιτητές που είχαμε γνωρίσει. Τους ευχηθήκαμε  την νίκη την καλή.
Η κατάληψη στο «Παράρτημα» ήταν μια εμπειρία σε χίλιες εικόνες που έπρεπε να μεταφέρουμε στην Αθήνα.

8_img193

17η ημέρα κατάληψης. Έξω απο το Παράρτημα.


Στο δρόμο της Πάτρας στο δρόμο του αγώνα

Η φωτογραφία που έβγαλα με την συντονιστική από την κατάληψη στο Παράρτημα Πάτρας έγινε εξώφυλλο στο “φύλλο 12” του περιοδικού της ΠΠΣΠΣάλπισμα” και μετά αφίσα που κολλήθηκε σε όλα τα Πανεπιστήμια. 

9_IMG_4618

Μια πολυκαιρισμένη αφίσα από το αρχείο μου, με την συντονιστική επιτροπή της κατάληψης στο Παράρτημα Πάτρας.

Επάνω της έγραφε το σύνθημα-προτροπή «στο δρόμο της Πάτρας, στο δρόμο του αγώνα» που έδειχνε τον δρόμο για τις πανελλαδικές καταλήψεις που θα γινόντουσαν ένα χρόνο αργότερα.

Το εξώφυλλο απο το «Σάλπισμα» χρησιμοποιήθηκε απο τον εισαγγελέα σαν αποδεικτικό στοιχείο ώστε να κατηγορήσει τους εικονιζόμενους ότι συμμετείχαν στην κατάληψη, σε δίκη παρωδία που έγινε μετά.

46 comments on “Κατάληψη στο Παράρτημα Πάτρας 1978

  1. Κατά τη μία εχθές το βράδυ σκεφτόμουνα τον Ηλία και απορούσα πως δεν τον έχεις αναφέρει ακόμη. Θα κάνω προώθηση στο Ζωάννο ελπίζω να βοηθήσει με τις ημερομηνίες.

  2. Μπράβο και πάλι μπράβο!

    Ώστε αυτά έγιναν το 1978!

    Δηλαδή:
    -4 χρόνια μετά το χουντικό πραξικόπημα και την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο
    -5 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο
    -11 χρόνια μετά το χουντικό Πραξικόπημα
    -29 χρόνια μετά το τέλος του Εμφύλιου
    -34 χρόνια μετά το Δεκέμβρη του ’44
    -38 χρόνια μετά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο
    -41 χρόνια από την έναρξη των σταλινικών διώξεων στην ΕΣΣΔ
    -42 χρόνια από τον Κόκκινο Μάη της Θεσσαλονίκης και το Πραξικόπημα του Ιωάννη Μεταξά
    -56 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή
    -55 χρόνια από την Επανάσταση της Κροστάνδης
    -59 χρόνια απ’ την απελευθέρωση της Σμύρνης και τη στιγμή που ο Μουσταφά Κεμάλ πάτησε το πόδι του στη Σαμψούντα και άρχισε τη συγκρότηση του εθνικιστικού στρατού
    -61 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση
    -72 χρόνια από τη μεγάλη επαναστατική δοκιμή του 1905

    ………………………

    Μ-π

  3. @Μ-π Δεν ξέρω ακριβώς πότε ήταν 1978 ή το 1979. Ούτε μήνα θυμάμαι. Το ψάχνουμε. Όποιος μπορεί να βοηθήσει…

    «πριν μας εγκαταλείψει οριστικά η ΠΠΣΠ«. Έχω κάποιες βάσιμες πληροφορίες ότι ΕΣΥ την εγκατέλειψες… και λέω πληροφορίες για μην πω ότι κρατάω κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα. 🙂

  4. Παρότι ήμουν ένα απο τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής, δε θυμάμαι ημερομηνίες.
    Ποτέ δεν ήμουν καλός σε αυτά! Πάντως η ιστορία ήταν και Φλεβάρη και μέρος του Μαρτίου.
    Πράγματι την απόφαση την πήραν οι του Μαθηματικού, του Βιολογικού και του Φυσικού (στο Χημικό και στο Πολυτεχνείο, δυστυχώς, επικράτησε η άποψη των πλειοψηφούντων και στην τότε ΕΦΕΕ).

    Η κατάληψη ακολούθησε τη τρίμηνη αποχή με αίτημα να μην περάσει η απόφαση για την ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ των σπουδών που είχε προταθεί και αποφασιστεί από τις σχολές του Πανεπιστημίου της Πάτρας (προαπαιτούμενα κ.τ.λ.). Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας ήταν τότε το πλέον “σύγχρονο” και συνεπώς το πλέον πρόσφορο για να μπουν οι φοιτητές στον “ίσιο δρόμο”, απο τον οποίο είχαν βγει απο τα τέλη της χούντας, ζητώντας ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ανατροπές και μια παιδεία στην υπηρεσία της κοινωνίας.

    Μετά απο τρεις και παραπάνω μήνες κατάληψης, οι Γ.Σ. των σχολών μας αποφάσισαν το σταμάτημα της κατάληψης, λίγο πριν αποφασίσει το Πανεπιστήμιο την εγκατάλειψη της προσπάθειας του! Καθοριστικό ρόλο δεν έπαιξε το χοντρό ξύλο που φάγαμε στη συγκέντρωση μας έξω απο το παράρτημα του Πανεπιστήμιου στην οδό Κορίνθου – είχαμε “συλλάβει” και έναν άνδρα των ΜΑΤ που μπήκε δέρνοντας ΜΕΣΑ στο Πανεπιστήμιο, τον οποίο ελευθερώσαμε …αλώβητο και προς τιμήν του μας “υπερασπίστηκε” στο δικαστήριο! –> δες πρωτοσέλιδα της εποχής (75 τραυματίες, δύο από τους οποίους με μόνιμα προβλήματα), ούτε η σαρωτική τρομοκρατία.
    Η συμπαράσταση των κατοίκων της Πάτρας ήταν ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ. Το ξύλο επεκτάθηκε στους χιλιάδες συμπαραστάτες Πατρινούς, κυρίως εργαζόμενους και νέους, τους οποίους οι αύρες τους κυνήγησαν μέχρι τη θάλασσα και κάποιοι έπεσαν σε αυτή για να γλυτώσουν –> η μοναδική φορά μετά τη μεταπολίτευση που υπήρξε τέτοια τρομοκρατία στην Πάτρα!.

    Αντίθετα το γιουρούσι των ΜΑΤ δυνάμωσε τη φωνή μας και ανάγκασε την Πρυτανεία σε σπασμωδικές κινήσεις. Αυτό που καθόρισε το σταμάτημα της κατάληψης ήταν ο φόβος που κάποιοι συστηματικά διέσπειραν για το ότι “δεν πρόκειται να πάρουμε πτυχίο ποτέ”. Ήταν οι συνεχείς και πολυσύνθετες προσπάθειες της ηγεσίας του “φοιτητικού κινήματος”, με επικεφαλής την ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ (ΚΚΕ) σε αγαστή και εναρμονισμένη συνδράση με τις πλέον αντιδραστικές- αναχρονιστικές φωνές. Ο Ριζοσπάστης, η Ακρόπολις και η Πελοπόννησος (η πλέον δεξιά εφημερίδα της Πάτρας) συνέβαινε να λένε τα ίδια, λοιδορώντας, συκοφαντώντας και προτρέποντας στο σταμάτημα της κατάληψης.

    Σε κάθε περίπτωση, ο αγώνας των φοιτητών της Πάτρας ήταν το φυτίλι για αυτό που έγινε ένα χρόνο μετά, που η κυβέρνηση προσπάθησε να περάσει δια νόμου πανελλαδικά. ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ που είχε προσπαθήσει να περάσει το Πανεπιστήμιο της Πάτρας!

    Νόμος 815 (έτσι δεν τον ονόμαζαν;). Καταλήψεις παντού, ξύλο μέσα και γύρω από το “Φυσικείο” και Νομική Αθήνας και κυνήγι των καταληψιών φοιτητών και τα “ΚΝΑΤ” της ΚΝΕ. Ο νόμος, ως γνωστόν, δεν πέρασε. Πολύ αργότερα επιβλήθηκε με διάφορους τρόπους και μέσω της διάλυσης του φοιτητικού κινήματος για να φτάσουμε στην γνωστή κοινωνικά ατελέσφορη κατάσταση.

    Την κατάληψη του ‘ 78 στην Πάτρα στήριξε η τότε εξωκοινοβουλευτική αριστερά (Β΄Πανελλαδική – αριστερή διάσπαση του Ρήγα, Π.Π.Σ.Π. – Κ.Κ.Ε. μ-λ., Α.Α.Σ.Π.Ε. – Ε.Κ.Κ.Ε, Α.Π.Σ. – Ο.Σ.Ε., καθώς και η πλειοψηφία της σπουδάζουσας του ΠΑΣΟΚ που αποχώρησε- διαγράφτηκε από το κόμμα). Πρακτικά, δηλ. ο πολιτικός χώρος που στήριξε και οργάνωσε και την εξέγερση του Πολυτεχνείου του ‘ 73.

    Και τότε οι οργανωμένη φωνή της “επίσημης” αριστεράς (sic) ήταν μπροστάρισσα στο σταμάτημα της κατάληψης και στη μετέπειτα συκοφάντηση της (μη μου πει κανείς ότι δεν υπήρξε ποτέ η “ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ” Νο 8 –> 800 προβοκάτορες – χαφιέδες κατέλαβαν το Πολυτεχνείο… Την έχω διαβάσει με τα μάτια μου!).

    Πράγματι αυτή η αφίσα ήταν στο υλικό του κατηγορητηρίου της δίκης που μας έσυραν. Πράγματι η δίκη ήταν παρωδία. Το ελάχιστο των ποινών που μας αναλογούσε ήταν 10-12 χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση. Για κάποιον σαν και του λόγου μου, με προηγούμενες καταδικαστικές αποφάσεις (πάντα πολιτικές δίκες) ήταν περισσότερο, κατά τους δικηγόρους. Φανερά, δεν ήθελαν να μας καταδικάσουν, πόσο μάλλον που οι κατηγορίες ήταν …παλαβές, αφού ήξεραν ότι μετά θα γινόταν χαμός σε όλα τα πανεπιστήμια και όχι μόνο, για μεγάλο διάστημα.

    Στην αφίσα, αυτός με την ντουντούκα είναι ο Χρήστος Φιρτινίδης μαθηματικός (Β΄πανελλαδική), σημερινό μέλος της ΕΛΜΕ Κυκλάδων, μπροστά του ο Θωμάς (Π.Π.Σ.Π.- Κ.Κ.Ε. μ-λ) και δεξιά του πίσω εγώ (Α.Π.Σ. – Ο.Σ.Ε.). Τα ονόματα των άλλων συναδέλφων δε τα θυμάμαι.

    Υπεύθυνοι του ραδιοσταθμού (με απίστευτη ακροαματικότητα για την Πάτρα!) ήταν τα μέλη της συντονιστικής Σπύρος Κρανίου (Βιολόγος – Β΄Πανελλαδική), σήμερα καθηγητής β΄ βάθμιας και εγώ (Βιολόγος) σήμερα καθηγητής β΄ βάθμιας. Τον πομπό τον είχε κατασκευάσει και εγκαταστήσει το υπέροχο παιδί που φαίνεται στην αφίσα, αριστερά του Χ. Φιρτινίδη, που δε θυμάμαι –κακώς- το όνομα του.

    Καναλιώτη,
    δεν ξέρω αν σε βοήθησα με αυτά. “Ιστορικού” τύπου στοιχεία δε θυμάμαι και, ατυχώς, δε πολύ δίνω σημασία. Για μένα μετράνε οι απτές εμπειρίες ζωής. Εξάλλου, η κατάληψη της Πάτρας του ‘ 78 ήταν απλά ένα συμβάν στη ζωή όσων συμμετείχαμε. Γι αυτό, ίσως, δεν κάνουμε επετείους και άλλα σχετικά. Η ζωή προχωράει και μας οπλίζει με νέα δεδομένα και εμπειρίες. Βεβαίως, είναι πολύ σημαντικό να αντλούμε συμπεράσματα. Εύχομαι το νόημα εκείνης της προσπάθειας να προσφέρει στην εξαγωγή χρηστικών συμπερασμάτων για το μέλλον. Γι’ αυτό και μόνο σου έγραψα ότι σου έγραψα.

    Να είσαι καλά και ευχαριστούμε για την προσπάθεια!

    Ανδρέας Ζοάνος

  5. Καλώς τον Ανδρέα

    Χρόνια και ζαμάνια.

    Δεν είναι επέτειος είναι «άντε να μαζευόμαστε σιγά σιγά» 🙂 . Κανένας από εμάς δεν πιστεύει σε επετείους. Πως άλλωστε;
    Αλλά μόνο ότι σε διαβάζω, για μένα είναι σημαντικό.
    Κατ’ αρχήν που είσαι καλά και γράφεις και είμαι καλά και σε διαβάζω!
    Στη συνέχεια, ότι αυτά που γράφεις είναι έτσι ακριβώς όπως τα γράφεις, όπως τα είδα και τα έζησα και εγώ. Βρε αδερφέ, έχω και έχεις ένα αυτόπτη μάρτυρα!

    Οι παραταξιακές αντιθέσεις στο φοιτητικό κίνημα ήταν ακριβώς έτσι από το 1976 μέχρι και το 1981 που μπορώ να έχω εγώ γνώμη. Ο δυνάμεις που πήγαν μπροστά το φοιτητικό κίνημα ήταν οι δυνάμεις που έκαναν την κατάληψη της Πάτρας και μετά τις καταλήψεις ενάντια στον 815. Όλα τα άλλα ήταν από ροζ, πράσινη, μέχρι μαύρη αντίδραση.

    Επίσης σημαντικό είναι, να δούμε πως μεταφέρεται σήμερα αυτή η εμπειρία.
    Για παράδειγμα, αναρωτιούνται πολλοί, γιατί το ΚΚΕ κράτησε αυτήν την στάση πέρυσι τον Δεκέμβρη. Εμείς που έχουμε ζήσει αυτές τις παλιές κινητοποιήσεις δεν έχουμε τέτοιες απορίες και η απάντηση είναι εύκολη : «Το ΚΚΕ ότι δεν μπορεί να το ελέγξει το σαμποτάρει. Δεν περιμέναμε ποτέ τίποτα από το ΚΚΕ. Ειδικά σήμερα που έχει χωθεί βαθιά στο καβούκι του, σε πλήρη άμυνα, πρέπει να περιμένουμε να δούμε από το ΚΚΕ όλο και περισσότερο συντηρητικές επιλογές δράσεις.»

    Ανδρέα,

    1. Δεν είμαι σίγουρος για το τον χρόνο της κατάληψης. Είσαι σίγουρος ότι ήταν το 1978 και όχι το 1979; Ας το ξεκαθαρίσουμε αυτό.
    2. Υπήρχαν πολλά συνθήματα γραμμένα με μαρκαδόρους αλλά αυτό που δέσποζε ήταν το «Θωμάς : Πέντε λεπτά έξω». Θυμάσαι τι ήταν αυτό;

  6. Για την Πανσπουδαστική Νο 8 δεν έχει πλέον αντίρρηση κανένας. Έχω χρόνια να δω κάποιον να την αμφισβητεί.

    Δες γιατί :

    http://www.iospress.gr/ios2004/ios20041128a.htm

    http://politikokafeneio.com/gallery/displayimage.php?album=5&pos=0

    http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=905968

    http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=159330

    http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,dt=16.11.2003,id=57786828

    Το μεγάλο λάθος του ΚΚΕ που δεν το έχει διορθώσει ακόμη

    Ο φίλος εδώ :
    http://erythros.wordpress.com/2007/11/15/%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%83%cf%86%ce%b1%ce%bb%ce%af%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b7-%ce%b4%cf%81%ce%ac%cf%83%ce%b7-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b9%cf%82-15-%ce%ad%cf%89%cf%82-%cf%84/
    προσπαθεί να το διορθώσει αλλά…

    1. Λέει οτι ο Μαυρογένης ήταν αναρχικός. Μεγάλο λάθος. Ο Μαυρογένης ήταν στην ΑΑΣΠΕ (ΕΚΚΕ) φοιτητής απο τη Φαρμακευτική σχολή. Εκλεγμένος στην σχολή του και την Συντονιστική του Πολυτεχνείου.
    2. Όλη η αυτοκριτική είναι εκτός γραμμής. ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΠΟΤΕ ΤΟ ΚΚΕ ΑΥΤΑ. Ο «ΕΡΥΘΡΟΣ» ΤΑ ΛΕΕΙ (προς τιμήν του).

  7. Τέλος Ανδρέα,

    νομίζω οτι ο πρωινός εκφωνητής του σταθμού (στην δεύτερη φωτογραφία) είναι και ο ίδιος που εσύ δείχνεις στο κείμενό σου σαν τον κατασκευαστή του.

  8. τι τυχεροι που ειστε που ζησατε ολα αυτα !!! δυστυχως ημουν πολυ μικρη το 1978 δεν εχω καμμια πληροφορια να δωσω αλλα να σας πω ποσο ζηλευω που δεν ημουν εκει!!!

  9. 1978
    Βρήκα να γράφει σε ένα «Σάλπισμα» toy 1980, ότι υπάρχει «ταινία για την κατάληψη του 1978«.
    Άρα 1978. Τώρα μένει να θυμηθεί κάποιος, ακριβή ημερομηνία. Υποθέτω οτι εγώ κατέβηκα Σαββατοκύριακο στην Πάτρα. Άρα η 16 ημέρα κατάληψης μάλλον ήταν Σάββατο (αν αυτό βοηθάει).

  10. @8 «Θωμάς : Πέντε λεπτά έξω».

    Έμαθα τι σημαίνει και αυτό.
    Ο Θωμάς ήταν ΠΠΣΠ και στη συντονιστική κατάληψης.
    Όταν, στις ανοικτές συζητήσεις του συντονιστικού κατάληψης γινόταν χαμός και κάποιοι έκαναν φασαρία, ο Θωμάς συνήθιζε να τους λέει πχ «Πέτρο, πέντε λεπτά έξω». Το είχε πει τόσες φορές που πλέον τον πείραζαν. Έτσι το έγραφαν και στους τοίχους.

  11. Παρότι η σημερινή εποχή έχει πολλές απαιτήσεις για παρεμβάσεις και δράσεις ουσίας σε διάφορα επίπεδα, η αναδρομή σε παλιότερες εποχές και τα χαρακτηριστικά τους δεν είναι καθόλου περιττή και ίσως να έχει και κάτι να δώσει. Έτσι μετά από τα τετριμμένα συγχαρητήρια για το καλό blog να αναφερθώ αμέσως σε ένα περιστατικό:
    Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και θυμάμαι ότι κάποια στιγμή (αρχές δεκαετίας του 80) παρακολούθησα στο παράρτημα την προβολή μιας ταινίας – ντοκιμαντέρ που είχε φτιάξει ένας απόφοιτος ήδη τότε, ο οποίος ήρθε γι’ αυτό τον λόγο στην πόλη και παραβρέθηκε στην προβολή. Η ταινία αναφερόταν στη φοιτητική ζωή της Πάτρας την προ του 1980 περίοδο και η συζήτηση και η όλη εκδήλωση μου είχε αφήσει καλές εντυπώσεις. Δεν θυμάμαι το όνομα του συνάδελφου ούτε και τον τίτλο της ταινίας αλλά θυμάμαι ότι η προβολή είχε προαναγγελθεί με ανακοινώσεις σε φοιτητικά στέκια και την είχαν παρακολουθήσει και πολλοί «παλιοί» που είχαν πάρει μέρος και στη συζήτηση. Αν κάποιος είχε παρακολουθήσει την ταινία και θυμάται τον τίτλο ή οτιδήποτε άλλο ας γράψει περισσότερα. Μακάρι βέβαια να διαβάζει και να μας διαφωτίσει ο ίδιος ο δημιουργός της.

    • Αγαπητέ Δημήτρη πέρασαν τα χρόνια και με μια νοσταλία ξαναγύρισα πίσω στα φοιτητικά χρόνια και φυσικά στα γεγονότα που αναφέρεσαι. Δεν γνωρίζω ποιός είσαι και η αρνησή μου να δεχθώ αυτό το σύστημα επικοινωνίας δεν εγγυάται ότι αυτή η απόπειρα να σου γράψω δυό λόγια, θα έχει κάποιο αποτέλεσμα. Παρ όλα αυτά το επιχειρώ. Τελείωσα το μαθηματικό της Πάτρας και έφυγα από εκεί το 1979. Συμμετείχα στις καταλήψεις τ και είμαι αυτός που έκανε την ταινία, στην οποία αναφέρεσαι. Ηταν μια πρώτη δουλειά και τελειώνοντας το πανεπιστήμιο ασχολήθηκα επαγγελματικά με τον κινηματογράφο. Ελπίζω να φτάσει η απάντηση….

      • Συνονόματε Δημήτρη γεια σου!
        Παρά τις όποιες επιφυλάξεις σου για το συγκεκριμένο σύστημα επικοινωνίας, αυτό αποδεικνύεται τουλάχιστον αποτελεσματικό αφού ένα ερώτημα που τέθηκε το 2010 με ελάχιστες πιθανότητες απάντησης, απαντήθηκε σήμερα 4 Δεκέμβρη του 2017!
        Εγώ πέρασα στο μαθηματικό της Πάτρας το 1980 άρα φυσικό είναι να μη γνωριζόμαστε αφού η μόνη, ας πούμε επαφή που φαίνεται να είχαμε ήταν στην προβολή της ταινίας σου στο παράρτημα.
        Αν θέλεις γράψε λίγα πράγματα για την ταινία, τον τίτλο της, αν έχει ψηφιοποιηθεί και αν υπάρχει κάπου στο δίκτυο (πράγμα μάλλον απίθανο) και ίσως μερικές πληροφορίες για τις επόμενες δουλειές σου.
        Χάρηκα πολύ για την απάντησή σου και ευχαριστώ!

        • Αγαπητε Δημητρη. Φαινεται οτι κρατας καλη επαφη, γιατι αυτο δειχνει και η αμεση απαντηση σου. Η αρνηση μου γι αυτου του ειδους τα μηχανηματα ειναι εντονη και αγγιζει πολλες φορες τα ορια της γραφικοτητας. Περιοριζεται μονο στην αποστολη και στην απαντηση καποιων μειλ. Δεν γνωριζω και δεν εχω φεισμπουκ η τα παρομοια, οσο κι αν ειναι περιεργο μετα απο σπουδες ηλεκτρονικων και μαθηματικων. Οπως σου ανεφερα ηδη, μετα απο το πανεπιστημιο, ασχοληθηκα επαγγελματικα με τον κινηματογραφο απο τον οποιο ειμαι ηδη , εδω και 6 χρονια συνταξιουχος. Επειδη ομως η τεχνη δεν αφηνεται, συνεχιζω αυτη την ενασχοληση. Εχω κανει αρκετες δουλειες και τωρα ολοκληρωνω μια ακομη που εχει τιτλο,,5 καλα γλιαφια…3 φραγκα,, Ειναι στο σταδιο των υποτιτλων. Για την ταινια που αναφερθηκες εχω να πω τα εξης. Δεν ειναι ψηφιοποιημενη γιατι δεν υπαρχει σαν ταινια…Ηταν γυρισμενη σε φιλμ ρεβερσαλ [ αν γνωριζεις ] και αυτο δεν ειχε την δυνατοτητα για νεες κοπιες, με αποτελεσμα απο τις πολλες προβολες , η μοναδικη εκεινη κοπια να καταστραφει…..Ισως υπολοιπα της κοπιας να βρισκονται σε κουτι στο παταρι…..Ο τιτλος της ταινιας ηταν ο ιδιος με το συνθημα της αφισας……Η Πατρα δειχνει τον δρομο του αγωνα……..αν μπορεις γραψε μου δυο λογια για σενα και στειλε την παρεμβαση μου αυτη σε οποιον ξεκινησε αυτη την επικοινωνια, γιατι δεν γνωριζω τον τροπο, αν και ειμαι ευτυχης που το καταφερα και σου εστειλα το προηγουμενο σχολιο…..Ευχαριστω….

          • Δημήτρη γεια και χαρά.
            FB κλπ δεν έχω ούτε εγώ, κάποτε είχα ενεργοποιήσει ένα προφίλ αλλά το ακύρωσα γιατί δεν μου πήγαινε.
            Με κλασσικά ηλεκτρονικά είχα ξεκινήσει και εγώ σε ΤΕΛ και μετά συνέχισα στο Μαθηματικό. Μάλιστα έχω δουλέψει τρία χρόνια σε ραδιοφωνικό σταθμό σαν συντηρητής εξοπλισμού τα πρώτα χρόνια της «ελεύθερης» ραδιοφωνίας. Κατά τα άλλα τίποτα το συναρπαστικό, ιδιαίτερα, φροντιστήρια, δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τώρα συνταξιούχος.
            Κρίμα που έχει καταστραφεί η ταινία. Πολύ θετικό που συνεχίζεις την ενασχόληση και πολύ ενδιαφέροντα τα γλιάφια απ’ ότι βρήκα και διάβασα και εύχομαι καλά τελειώματα.
            Τώρα γι’ αυτόν που ξεκίνησε την επικοινωνία, αν εννοείς το δημιουργό του μπλογκ δηλαδή τον καναλιώτη, το μέηλ του είναι στην πρώτη σελίδα αν και φαντάζομαι ότι βλέπει τα μηνύματά μας.
            Χάρηκα πολύ που βρεθήκαμε και τα είπαμε!

  12. καλημέρα,
    έστω και καθυστερημένα απαντώ στο σχόλιο σου για το Παράρτημα. Το βιβλίο του Δημήτρη Κοσμόπουλου, Πάτρα 2003, «Δικτατορία και αντίσταση στην Πάτρα, 1967-1974», νομίζω ότι θα σε καλύψει.

  13. Τελικά για ποιό λόγο διαλύθηκε το ΚΚΕ μλ και η ΠΠΣΠ;
    Και που βρίσκεται όλό αυτό το αξιόλογο δυναμικό της εποχής αυτής;
    στο πασοκ αρκετοι; στο σπίτι τους οι περισσότεροι; στο Σύριζα …οι μεταμοντέρνοι..μ-λ, για την ΚΟΕ λέω;

    Και επιτέλους μια αυτοκριτική απο συναγωνιστές για το αποτυχημένο εγχείρημα του Σύριζα; ακόμα την περιμενω ξέρω βέβαια ότι είναι δύσκολο και αυτό είναι γενικότερο φαινόμενο της αριστερας να βγεί καποιος να αναγνωρίσει τα λάθη του αλλά….Εκτός βέβαια και αν θεωρουμε ότι όλα καλως τα κάναμε. Για την Ικαρία; τι λέτε;

  14. Παράθεμα: 16/12/1979 Η νύχτα του Χημείου « Κανάλι

  15. Παράθεμα: Η ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ (16/12/1979) « ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "Ο ΕΡΓΑΤΗΣ"

  16. έλαβα αυτό το email και με χαρά το αναδημοσιεύω
    ——————————————————————————-

    Καναλιώτη να σ’ ευχαριστήσω.

    Γιατί, θα με ρωτήσεις.
    Λοιπόν μόλις ανακάλυψα στο blog σου, μια περιγραφή για την κατάληψη στο Παν. της Πάτρας.

    Δεν έχω να συνεισφέρω σε μνήμες, μπήκα αργότερα στο Πανεπιστήμιο στη Πάτρα, και όλα όσα λες τα έμαθα σαν …μύθο. Ξέρεις οι ελάχιστοι πια εναπομείναντες παλιοί, που προσπαθούσαν να πάρουν πτυχίο και που μας θεωρούσαν ξενέρωτους, τζάμπα μάγκες, σπασικλάκια, και όλα τα άλλα, και μας μιλούσαν για εκείνη την περίφημη κατάληψη. Τις νύχτες μαγικές. Και εμείς να κυνηγάμε τις παρέες που στα καινούργια τότε μπαράκια της Πάτρας διηγούνταν τα …όμορφα.

    Και τι περίεργο. Ενώ τουλάχιστον πρωτοετής μπορεί και δευτεροετής, βλαστημούσα την ώρα και τη στιγμή που δεν τα έζησα-είχαμε ήδη
    μεταφερθεί πάνω στο Ρίο, το παράρτημα ήταν πια σχεδόν κουφάρι- και ενώ ήξερα πια απέξω τις ιστορίες, δεν είχα δει ποτέ φωτογραφίες.

    Και έτσι σήμερα έπεσα …μπαμ φάτσα κάρτα στο φωτογραφικό υλικό…από τους μύθους των πρώτων μου νιάτων. Να είσαι καλά. Θα δείξω τις φώτο και το κείμενο στη μικρή μου να δει τι κλάμα έριχνε η μάννα της στα 18 γιατί δεν…πρόλαβε.

    Το mail το πήρα από την πρωτοβουλία για το blog -φόβο, στην οποία θα συμμετάσχω.

    Και πάλι ευχαριστώ για το φωτογραφικό υλικό που έντυσε τόσο όμορφα εκείνες τις μαγικές διηγήσεις των πρώτων φοιτητικών μου χρόνων.

    Κατερίνα

  17. Γειά σας ρε παιδιά! κάμποσοι δεν είναι σπίτια τους τους συναντάω στο Σύνταγμα εδώ και μέρες, κάτι ξυπνάει; μακάρι να γεννηθεί κάτι καινούργιο! Με κάνατε να ψάχνω σκονισμένες φωτογραφίες. Κάπου τις έχω μετά από μια μετακομιση, αν τις βρώ θα τις στείλω. Εγώ ήμουν βάρδια κάποιες βραδιές στο ραδιοφωνικό σταθμό εναλλάξ με το Θανάσση τον Πούλιο αυτό θυμάμαι.
    Μαρία η Βιολόγα, ΠΠΣΠ τότε.

  18. Αρχές του 1978 ήταν αυτή η κατάληψη για την οποία μιλάτε, Μάρτη νομίζω, στο τέλος του 1979 έγινε η άλλη κατάληψη -αυτή για τον ν. 815 που όμως δεν έγινε μόνο στην Πάτρα αλλά πανελλαδικά πριν τα Χριστούγεννα και είχε σαν αποτέλεσμα να μαζέψουν τον νόμο (προσωρινά φυσικά, μας τον φόρεσαν αργότερα με άλλο όνομα).
    Σ’ αυτήν που λέτε δεν ήμουν, ήρθα στην Πάτρα σαν πρωτοετής το Νοέμβρη του 1978 αλλά έχω ακούσει τόσα πολλά που ήταν σαν να την έζησα.

    Ανδρέα Ζοάνο, που είσαι;;;;;;;;;;

    Δόμνα

    • Πολυ σωστα. Η καταληψη για τον νομο 815 εγινε στο τελος του 79. Μολις ειχα ελθει με μεταγραφη απο το Φυσικο Ιωαννινων στο Φυσικο Πατρας.

  19. Παράθεμα: Ντοκουμέντο από την παλιά δράση των ΚΝΑΤ στις φοιτητικές καταλήψεις του 1979 | Σχολιαστές Χωρίς Σύνορα

  20. Παράθεμα: Λίγα λόγια σχετικά με τη στοχοποίηση του Παραρτήματος στην Πάτρα. «

  21. Παράθεμα: From the Greek Streets › “Parartima was and will remain liberated land”: a few words on the targeting of the “Parartima”* occupation in Patras

  22. Παράθεμα: Λίγα λόγια σχετικά με τη στοχοποίηση του Παραρτήματος στην Πάτρα « Ε.ΠΑ.Μ Πάτρας

  23. Παράθεμα: Λίγα λόγια σχετικά με τη στοχοποίηση του Παραρτήματος στην Πάτρ « Dinamiter(A)

  24. Παράθεμα: Λίγα λόγια σχετικά με τη στοχοποίηση του Παραρτήματος στην Πάτρα « Dinamiter(A)

  25. Παράθεμα: Λίγα λόγια σχετικά με τη στοχοποίηση του Παραρτήματος στην Πάτρα. | Κατάληψη Παραρτήματος

  26. Παράθεμα: GREECE: Patra: History of Parartima. “Parartima was and will remain liberated land” | Tahrir-ICN

  27. Απ’ ότι γνωρίζω στο διαδίκτυο μόνο αυτό. Τότε που το έγραψα δεν είχα βρει τίποτα. Σίγουρα θα υπάρχει στο «Σάλπισμα» που είχε βγει με εξώφυλλο τη Συντονιστική Επιτροπή Κατάληψης αλλά και σε επόμενα.

  28. Παράθεμα: Το κίνημα των καταλήψεων του 1979 που κατάργησε τον Νόμο 815/1978 (του Θανάση Τσακίρη) | Leftypedia

Σχολιάστε