Ο Ροφός

 

Το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά και ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για ροφούς.

 

 
Ο Ροφός είναι ψάρι, που ανήκει στα περκοειδή, η επιστημονική ονομασία του είναι Epinephelus marginatus (επινέφελος) ή epinephelus guaza, ή serranus gigas, και ανήκει στην οικογένεια των σερανιδών. Λέγεται και «ορφός» και κατά Αριστοτέλη «Ορφώ». Συγγενεύει με τη πέρκα το λαβράκι και μοιάζει πολύ με τη στήρα. Είναι πετρόψαρο και συχνάζει σε βραχώδεις βυθούς και σε βάθη από 5-300 μέτρα. Είναι μεγάλο ψάρι, το βάρος του μπορεί να φτάσει και τα 60 κιλά, (στις ελληνικές θάλασσες μέχρι 25 κιλά βάρος και 1,5 μέτρο μήκος), ενώ η διάρκεια ζωής του μπορεί να φτάσει και τα 50 χρόνια. Το χρώμα του είναι σκούρο καφέ προς το μαύρο (ανάλογα την μορφολογία του βυθού που ζει) με κίτρινες κηλίδες σαν νέφη, γι΄ αυτό το λόγο ονομάζεται και «επινέφελος», δηλαδή νεφοσκεπής.

Είναι το κυρίαρχο ψάρι στη Μεσόγειο ενώ συναντάται και στον Ανατολικό Ατλαντικό, στον Δυτικό Ινδικό ωκεανό στην Μοζαμβίκη, Μαδαγασκάρη, στην νότια Βραζιλία και από την Ουρουγουάη μέχρι την Αργεντινή. Λατρεύει τα ζεστά νερά. Είναι πολύ νόστιμο ψάρι γνωστό από την αρχαιότητα. Ο Ροφός γίνεται υπέροχη σούπα.

 Αλιεία ροφού
Ο ροφός ζει συνήθως μόνος του σε βραχώδεις εγκολπώσεις (θαλάμους) γύρω από τις οποίες περιφέρεται. Μόνο οι μικροί ροφοί ζουν κατά κοπάδια. Ο ροφός αλιεύεται με πετονιά ή ψαροτούφεκο και με κιούρτο κοντά στη θαλάμη του. Δόλωμα χρησιμοποιείται συνήθως ψαροδόλι ή βραστό καθαρό κρέας χταποδιού (χωρίς το δέρμα) ή για καλλίτερα ζωντανό δόλωμα.

Όταν ο ροφός «πιαστεί» στη πετονιά καταφεύγει στη θαλάμη του και εκεί φουσκώνοντας τα σπάραχνα και στρέφοντας την ουρά του προσπαθεί να «μαγκώσει», καθιστώντας την απόσπασή του δύσκολη. Πολλοί ψαράδες τότε περνούν στη πετονιά βαριά μεταλλικά αντικείμενα προκειμένου να τον χτυπήσουν έτσι στο ρύγχος και να πεταχτεί έξω. Άλλοι χρησιμοποιούν μικρό πλωτήρα ή παράβλημα που δένουν στη πετονιά «τεζαριστά» (κοντά και σφιχτά), μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, οπότε στη πρώτη αναπνοή του ροφού (που αναγκαστικά θα ξεφουσκώσει) αυτό θα το εκθαλαμώσει.

Με το ψαροντούφεκο η αλιεία του είναι περισσότερο εύκολη διότι δεν μετακινείται από τη θαλάμη του. Αντίθετα με κιούρτο είναι περισσότερο δύσκολη.

Η αλιεία των μικρών ροφών και άλλων πετρόψαρων γίνεται με παραγάδι.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο ανέβασμα του ροφού στη βάρκα που πρέπει να γίνει με γάντζο ή πιάνοντάς τον με τον δείκτη και τον αντίχειρα από τα μάτια και ποτέ από τα σπάραχνα, που κυριολεκτικά κόβουν σαν μαχαίρι και μπορεί να προκαλέσουν ατύχημα.

Επισημαίνεται πως η χρήση φακού ή άλλων παράνομων χημικών μέσων επισύρουν πολύ αυστηρές ποινές.

Κατάσταση οικολογικής προστασίας
Κινδυνεύει με αφανισμό (IUCN 3.1)

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο
: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Ακτινοπτερύγιοι (Actinopterygii)
Τάξη: Περκόμορφοι (Perciformes)
Οικογένεια: Σερανίδες (Serranidae)
Γένος: Epinephelus
Είδος: E. marginatus
 
Διωνυμικό όνομα
Epinephelus marginatus
      (Lowe, 1834)

Συνώνυμα
Epinephelus guaza (Jordan & Evermann, 1896)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια –> εδώ

 

Ευχαριστούμε τον Σωτήρη Μάρταλη που έκανε το μοντέλο σε αυτήν την παρουσίαση.
Οι φωτογραφίες είναι από το 1981 και οι Ροφοί είναι Καρπάθιοι και μάλιστα από την Σαρία. 
Για περισσότερα δες –> εδώ

 

 

12 comments on “Ο Ροφός

  1. Ο ίδιος ροφός είναι;
    Τον γυρίζατε σε όλη την Κάρπαθο και τον φωτογραφίζατε σε διαφορετικές παραλίες, με άλλο ντεκόρ;

    Πάντως ΚΑΙ σε αυτές τις φωτογραφίες, κάνει εντύπωση η μέση δακτυλίδι του Σωτήρη Μάρταλη.

  2. Πες του Σωτήρη πως η σαγιονάρα πάνω από την λαστιχένια φόρμα , … όλα τα λεφτά .
    Εντάξει , πλάκα κάνω .
    Τον ροφό , εδώ στα μέρη μου , τον λέμε και «ταψοκεφάλα» , επειδή έχει τεράστιο κεφάλι σαν ταψί (μάλλον) .
    Τον τελευταίο ροφό , που φάγαμε πριν δυο χρόνια στην Θάσο , του κόψαμε το κεφάλι που το κάναμε βραστό , απ’ όπου έφαγαν πάνω από 10 άτομα , και το σώμα φέτες ψημένες στα κάρβουνα , απ’ όπου έφαγαν πολύ λιγότερα από 10 άτομα …
    Αχ … καλοκαιρινές εικόνες …

  3. Αυτός ο βαλσαμωμένος Epinephelus marginatus δεν είναι εκείνος που είχε κλαπεί από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Πέρα Μαγουλίτσας, και τον γυρνούσαν από βραχάκι σε βραχάκι σε όλη την Ελλάδα για φωτογραφήσεις;
    Μεγάλη καριέρα φωτομοντέλου έκανε αυτός ο ροφός τελικά!

  4. Μακάρι να ήταν ροφός, έστω και βαλσαμωμένος. Μόνο στα όνειρά τους.
    Αν προσέξεις καλά, πάνω του έχει το λογότυπο της Epson.

    Ψηφιακή εκτύπωση κρατάει ο Σωτήρης!!!

  5. @Evelina, Rwmaios και άλλους προβοκάτορες… Δεν είναι ο ίδιος ροφός. Είναι δύο, γύρω στα 15 κιλά, διαφορετικοί ροφοί, από τους πολλούς που ανεβάζε κάθε καλοκαίρι ο Σωτήρης.

    @Odofragma bingo! και τώρα η ερώτηση των 300.000€. Πως λέγανε τον πρώτο ροφό;

    @Σιλια Τα ξύλινα σαντάλια τα φοράει για να προστατεύει τη φόρμα από την τσιμεντένια αυλή του Μηνά του Άρχοντα της Βανάντα. Σε αυτά που λες για το ροφό και πως μαγειρεύεται να συμπληρώσω ότι το πιο νόστιμο κρεάς του είναι από τα μάγουλα του. (…Περίμενε περισσότερες «καλοκαιρινές εικόνες» και αποκαλύψεις στην συνέχεια).

    @ΑΦΜ Πως φαίνεται ο μορφωμένος άνθρωπος!!! Μα εσύ Αλλού δεν κάνεις μπάνια στις διακοπές σου; Συνέχεια στα μουσεία την βγάζεις;

    @mr-ίδης Δεν είχε ούτε έχει μαοϊκούς φίλους ο Σωτήρης. Σε ότι αφορά εμένα είμαστε συγγενείς εξ αγχιστείας και δεν του έδωσα τίποτα.

  6. @Noσφερατος @luciferidis Ποντιακό πάρτι με φαγκρί στην Χαλκιδική… Καλό μου ακούγεται. Αλλά γιατί στα μυστικά;;; Φοράγατε και κουκούλες;

    @Μ-π Γιατί βρε Μ-π(εσιμιστή); Καλά κρατιέσαι ακόμη. Επειδή εσύ άφησες το ψαροντούφεκο και έπιασες το καλάμι; Όπως είπε και ο πρόεδρος «ψάρια να πιάνεις και δεν μας νοιάζει ο τρόπος» (ή κάτι τέτοιο).

  7. «Άσπρη γάτα, μαύρη γάτα ποντίκια να πιάνει» έλεγε ο μεγάλος μας αντίπαλος Τεγκ Χσιάο Πιγκ, που για κακή μας τύχη τη γλύτωσε απ’ την Πολιτιστική Επανάσταση και σήμερα «αγοράζουν» λιμάνια στην Ελλάδα…

    Μ-π

Σχολιάστε