Σκουριές Χαλκιδικής : Κράτος, Μπόμπολας – Λαός!!!

Σκουριές Χαλκιδικής: άγρια καταστολή και 14 συλλήψεις διαδηλωτών

Ημερομηνία: 20/10/2012
Συγγραφέας: left.gr

Επίθεση από τα ΜΑΤ δέχτηκε η διαδήλωση των κατοίκων ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, με τους αστυνομικούς να χτυπάνε στο ψαχνό και να ρίχνουν δακρυγόνα ακόμα και μέσα σε αυτοκίνητα. 14 συλλήψεις κατοίκων από την αστυνομία. Επίθεση με γκλομπ στην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ιγγλέζη.

Συνεχής ενημέρωση:
01:00 Από τις 16 προσαγωγές 14 μετατράπηκαν τελικά σε συλλήψεις και θα ακολουθηθεί η διαδικασία του αυτόφωρου. Αύριο οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα στις 12:30 το μεσημέρι. (πηγή: Αlterthess) 

H K. Ιγλλέζη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, περιγράφει τι έγινε στις Σκουριές και τις απειλές εναντίον της από αστυνομικό:
00.06Στο νοσοκομείο ένας εκ των συλληφθέντων με πρόβλημα στην καρδιά λόγω χημικών, καθώς ΜΑΤ πετάξαν δακρυγόνα μέσα στο αγροτικό του την ώρα που οδηγούσε. Τον ίδιο άνθρωπο κατηγορούν για απόπειρα ανθρωποκτονίας! Οι υπόλοιποι 15 κατηγορούνται για στάση.

 

Ποινικός Κώδικας

Άρθρο 170

Στάση
1. Όποιος με πρόθεση συμμετέχει σε δημόσια συνάθροιση πλήθους που διαπράττει με ενωμένες δυνάμεις κάποια από τις πράξεις του άρ. 167 τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών.
2. Οι υποκινητές της στάσης, καθώς και εκείνοι που μεταχειρίστηκαν σωματική βία ή απειλές σωματικής βίας ή βιαιοπράγησαν τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών, αν άλλη διάταξη νόμου δεν τιμωρεί την
πράξη με βαρύτερη ποινή.

Άρθρο 167

Αντίσταση
1. Όποιος μεταχειρίζεται βία ή απειλή βίας για να εξαναγκάσει κάποια αρχή ή υπάλληλο να ενεργήσουν πράξη που ανάγεται στα καθήκοντά τους ή να παραλείψουν νόμιμη πράξη, καθώς και όποιος βιαιοπραγεί κατά υπαλλήλου ή προσώπου που έχει προσληφθεί ή άλλου υπαλλήλου που έχει προστρέξει για να τον υποστηρίξει ενώ διαρκεί η νόμιμη ενέργειά του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους. Σε κάθε περίπτωση αποκλείεται η μετατροπή ή η αναστολή της ποινής.
2. Αν οι πράξεις που προβλέπει η προηγούμενη παράγραφος έγιναν από πρόσωπο που οπλοφορεί ή φέρει αντικείμενα με τα οποία μπορεί να προκληθεί σωματική βλάβη ή έχει καλυμμένα ή αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του ή έγιναν από περισσότερους, καθώς και αν το πρόσωπο κατά του οποίου στράφηκε η πράξη διέτρεξε σοβαρό προσωπικό κίνδυνο επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών εφόσον η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.

00:00 
Και ένα σχόλιο που αλιεύσαμε από το facebook:Τι δεν καταλαβαίνεις; Πιο απλά δεν γίνεται. Οι κάτοικοι υπερασπίζονται ένα βουνό, ένα δάσος, δυο σπιθαμές γης και ουρανού και η κυβέρνηση προστατεύει έναν επιχειρηματία με κάθε μέσο. Επιστρατεύει τις δυνάμεις καταστολής και κυνηγάει τον κόσμο με δακρυγόνα και ξύλο επί 7 χλμ, σπάει πόδια, σπάει τζάμια αυτοκινήτων και πετάει μέσα καπνογόνα και δακρυγόνα, επιτίθεται σε βουλευτές, απαγορεύει για ώρες την είσοδο δικηγόρων. Αυτά είναι τα γεγονότα. Σήμερα για άλλη μια φορά δεν έχουμε ευτυχώς κάποιον πολύ σοβαρά τραυματία ή νεκρό από τύχη. Τώρα εσύ πρέπει να πάρεις θέση. Να κάνεις κάτι. Και να θυμάσαι πως αν μείνεις ξανά αμέτοχος θα είσαι συνειδητά με τους δολοφόνους του κέρδους, της καταστροφής και της εκμετάλλευσης. Αυτά.23:58

Δεν υπάρχει ακόμη καμία εξέλιξη με τους προσαχθέντες. Κόσμος παραμένει έξω από το ΑΤ του Πολύγυρου απαιτώντας την απελεύθερωσή τους. Πιθανή θεωρείται η απαγγελία κατηγοριών. 23:37

Νωρίτερα, τουλάχιστον σε ένα νοσοκομείο που πήγαν διαδηλωτές για ράμματα από δακρυγόνα υπήρχαν ΜΑΤ που τους τραμπούκιζαν.  23:28

Η 55χρονη που της ζητήθηκε να βγει από το αυτοκίνητο και να γονατίσει έχει κάκωση στο νεύρο από πάτημα αρβύλας. Αφέθηκε από το τμήμα όπου ήταν, μετά από διαμαρτυρίες και πήγε στο νοσοκομείο με τον σύζυγό της αφού τους αφαίρεσαν πινακίδες.
(Πηγή: twitter.com/ypopto_mousi) 

23:00 Στον Πολύγυρο πραγματοποιήθηκε πορεία αλληλεγγύης και οι συγκεντρωμένοι βρίσκονται ξανά μπροστά στο ΑΤ ζητώντας την απελευθέρωση των 16 προσαχθέντων. (Πηγή: alterthess.gr) 

22:53 
Αυτοκίνητο υπαλλήλου της εταιρίας, κατοίκου Ιερισσού, αναποδογυρίστηκε από αγνώστους έξω απ´το σπίτι του.22:44

 16 οι προσαγωγές στον Πολύγυρο και 4 σε περιφερειακά ΑΤ. 22:42

ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ: Αστυνομικοί σπάσανε το φακό της μηχανής του φωτογράφου @nikospilos22:40

Οδόφραγμα με φωτιές στην είσοδο της Ιερισσού. Το Α/Τ Ιερισσού άδειο, δέχθηκε μικρή επίθεση με πέτρες. (Πηγή: twitter.com/ypopto_mousi) 

22:35 Τηλεφωνική επικοινωνία με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη: Έφθασε έξω από το ΑΤ Πολύγυρου. Δήλωσε τα στοιχεία της και την ιδιότητά της και ζήτησε να περάσει. Αστυνομικός με πολιτικά την εμπόδισε φωνάζοντας απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Ανάμεσα σε άλλα της είπε «ποια νομίζεις ότι είσαι», «άντε τράβα από δω». Όταν εξανέστη για τη συμπεριφορά του και ζήτησε το όνομά του, κόλλησε το πρόσωπό του στο πρόσωπό της και φώναζε ωρυόμενος το όνομά του. Έπειτα την έσπρωξε και τη χτύπησε με γκλομπ. Θα γίνει μηνυτήρια αναφορά. Η Κ. Ιγγλέζη δηλώνει ότι στις Σκουριές σήμερα βίωσε «την πιο σκληρή και ανελέητη καταστολή» στη ζωή της.22:30

Μόλις ανακοίνωσαν σε έναν 50άρη με τη γυναίκα του κ ένα σκυλάκι (!) ότι τελικά προσαγάγονται κι αυτοί. Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.22:23

Φωτογραφίες και βίντεο από τα γεγονότα νωρίτερα. (Πηγή: alterthess.gr) Χαλκιδική 


Σκουριές

Σκυριές

22:14 Μόλις τώρα μετά από επίμονες πιέσεις άφησαν 4 δικηγόρους να δουν τους προσαχθέντες. 

22:12 Καταγγελίες ότι οι προσαχθέντες στο ΑΤ Πολύγυρου πιέζονται να υπογράψουν την έκθεση σύλληψης.

21:50 
Πριν λίγο έφθασε στον Πολύγυρο ένα λεωφορείο από Ιερισσό (είναι το λεωφορείο από αλληλέγγυους της Θράκης που ήταν το πρωί στις Σκουριές).

21:46 
Βίντεο του alterthess.gr 21:27 
Η αστυνομία προσπάθησε να πάρει καταθέσεις χωρίς δικηγόρους. Στο ΑΤ έφθασε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Αμανατίδης.

21:23 
ΜΑΤ έβγαλαν διαδηλώτρια από αυτοκίνητο στο Χοντρό Δέντρο και της είπαν να γονατίσει. Έπειτα την κλώτσησαν και έσπασαν το γόνατό της! Η γυναίκα μεταφέρεται στο νοσοκομείο από διαδηλωτές.

21:19 
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ιγγλέζη έχει μπει τελικά στο ΑΤ. 12 οι προσαγωγές, πολλές κοπέλες.  Πούλμαν με αλληλέγγυους ξεκινά από Ιερισσό. Όταν έφθασαν οι πρώτοι αλληλέγγυοι στο ΑΤ ασφαλίτες ρίχνανε καδρόνια -περίπου 20- από τον 1ο όροφο του ΑΤ, φορούσαν φουλ φέις και χτυπούσαν.

21:10 
Συγκλονιστικό κύμα αλληλεγγύης από κόσμο σε όλη τη Χαλκιδική. Πέφτουν τηλέφωνα από παντού, καταφθάνει κόσμος από παντού. Μία γυναίκα πάει υποβασταζόμενη στο νοσοκομείο, χτυπημένη πολύ στα πόδια.

21:08 
Περικυκλωμένο το ΑΤ Πολυγύρου από ματ, δεν επιτρέπεται είσοδος ενώ υπάρχουν προσπάθειες απώθησης του κόσμου. (Πηγή: twitter.com/ypopto_mousi)

20:47 Τρία τουλάχιστον οχήματα βανδαλίστηκαν από την αστυνομία με τους επιβάτες μέσα. Από ΑΤ Ιερισσού ο κόσμος πάει στη πλατεία. (Πηγή: twitter.com/ypopto_mousi) 

20:36 Περίπου 150 άτομα έξω από το ΑΤ Πολύγυρου. Συνεχώς καταφθάνουν κι άλλοι. Παραμένει εκεί η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη που δέχθηκε επίθεση από αστυνομικό με πολιτικά ο οποίος δήλωσε ρητά ότι γνωρίζει την ιδιότητά της. Δεν της επιτρέπουν να μπει μέσα στο ΑΤ. Δεν είναι γνωστό πόσοι είναι οι προσαχθέντες.

20:27 
Αστυνομικός με πολιτικά χτύπησε την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη την ώρα που οι διαδηλωτές βρίσκονται έξω από το ΑΤ Πολυγύρου. Μάλιστα ο αστυνομικός γνωστοποίησε στην βουλευτή το όνομα του η οποία απείλησε ότι θα του κάνει μήνυση.(Πηγή: alterthess.gr) 

20:20 Επικοινωνία με Νάσο Ηλιόπουλο, γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΝ που βρίσκεται στις Σκουριές: «Θέλανε να μας σκοτώσουν. Μας τρέχανε για 7 χλμ, ο κόσμος πανικόβλητος, σπάγανε αυτοκίνητα και πετάγανε μέσα χημικά, πετούσαν δακρυγόνα στις καρότσες των αγροτικών».

20:15 Αδιευκρίνιστος αριθμός ΙΧ σπασμένων από τους άνδρες της αστυνομίας μετά την προσαγωγή των οδηγών τους (Πηγή: twitter.com/ypopto_mousi) 

19:58 
Η αστυνομική διεύθυνση Χαλκιδικής έχει αποκλείσει με οδοφράγματα το τετράγωνο όπου στεγάζεται στον Πολύγυρο! (Πηγή:halkidikimesaapoeikones.blogspot.gr )

https://i0.wp.com/4.bp.blogspot.com/-l_jreil5gJ4/UIQp9wL5j2I/AAAAAAAA43k/k-85uno8QdA/s1600/DSCN1883-001.JPG
19:45 
Οι διαδηλωτές μετακινούνται προς τον Πολύγυρο για συμπαράσταση στους προσαχθέντες και να ζητήσουν να αφεθούν ελεύθεροι. (Πηγή: alterthess.gr) 

19:35 
Δολοφονική ήταν η επίθεση των ΜΑΤ στους διαδηλωτές. Κλωτσιές και ποδοπάτημα ανθρώπων από τους «πραιτοριανούς» του Δένδια, τράβηγμα μαλλιών γυναικών και σπάσιμο αυτοκινήτων. Τουλάχιστον 18 προσαγωγές μέχρι στιγμής.

19:08 Υπάρχει καταγγελία πως αστυνομικός των ΜΑΤ έσπασε με το γκλοπ του, παμπριζ από αυτοκίνητο και έριξε εντός καπνογόνο. Άγνωστος είναι πλέον ο αριθμός των προσαγωγών.

19:01 Τα ματ κυνήγησαν τον κόσμο και πάνω στον δρόμο για τη μεγάλη Παναγία πετώντας δακρυγόνα στα αυτοκίνητα. Έσπασε παρμπρίζ οχήματος που μετέφερε κόσμο από δακρυγόνο κ βγήκε απ’ το δρόμο. Χτυπούσαν αυτοκίνητα στο μποτιλιάρισμα με γκλομπ. Υπάρχει άγνωστος αριθμός προσαγωγών και τεταμένη κατάσταση σε μποτιλιάρισμα του δρόμου για τη μεγάλη Παναγιά. (Πηγή: twitter.com/ypopto_mousi) 

18:53 
Έχουν προσαχθεί 7 γυναίκες και ο δημοτικός σύμβουλος της Κίνησης Πολιτών Δήμου Αριστοτέλη, Κώστας Ευθυμίου. (Πηγή: alterthess.gr) 

18:43 Χημικά κ στο Χονδρό Δένδρο, οι κάτοικοι προσπαθούν να διαφύγουν, πληροφορία για μία προσαγωγή γυναίκας απ´τους διαδηλωτές. (Πηγή: twitter.com/ypopto_mousi)

18:41 Αυτοκίνητα ανεβοκατεβαίνουν στο βουνό προκειμένου να φέρουν πίσω τους διαδηλωτές (7χλμ) (Πηγή: twitter.com/antigoldgreece)

18:30 ΜΑΤ στο Χονδρό Δέντρο, όπου ήδη έχουν κατέβει κάτοικοι από την πορεία
(Πηγή: twitter.com/ypopto_mousi) 

18:00 
Κυνηγητό έχουν εξαπολύσει τα ΜΑΤ στις Σκουριές ενώ έχουν προσαχθεί έξι γυναίκες. Οι διαδηλωτές προσπαθούν με κάθε τρόπο να φύγουν από την περιοχή.(Πηγή:alterthess.gr)

 

17:50 Οι κάτοικοι προσπαθούν να φύγουν εν μέσω χημικών ενώ τα ματ ακολουθούν
(Πηγή: twitter.com/ypopto_mousi)

17:46 Χρήση χημικών τώρα στις Σκουριές:»ρίχνουν πολλά, καήκαμε». (Πηγή: twitter.com/ypopto_mousi)
Οπισθοχωρούν οι διαδηλωτές. 

17:34
 Υπάρχει ενημέρωση για εστία φωτιάς στο σημείο. Ενίσχυση ματ και παρουσία πυροσβεστικής(Πηγή: twitter.com/ypopto_mousi)

17:12 Οι γυναίκες τραγουδούν και χτυπάνε παλαμάκια..

17:10 Μόνο γυναίκες μπροστά από τα ΜΑΤ που εμποδίζουν την πορεία να συνεχίσει προς μεγάλη Παναγία. (Πηγή: twitter.com/ypopto_mousi)

16:47 
Διμοιρία των ΜΑΤ έχει παραταχθεί και έχει κλείσει τον δρόμο πριν την είσοδο του εργοταξίου. Παράλληλα και νέες διμοιρίες προσπαθούν να περικυκλώσουν τον κόσμο. Αυτή την στιγμή αντιπροσωπεία πολιτών μαζί με την βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής Κατερίνα Ιγγλέζη ζητούν να τους αφήσουν να συνεχίσουν ήρεμα την πορεία τους.

16:40 Αυτή την ώρα η πορεία πλησιάζει στο εργοτάξιο και το όρυγμα, στο οποίο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

16:26: Η πορεία προς το εργοτάξιο σταμάτησε για λίγο στο σημείο που υπήρχε φυλάκιο κατοίκων που ξηλώθηκε από την εταιρία. (Πηγή: twitter.com/ypopto_mousi)

15:20: Η πορεία πλησιάζει στις Σκουριές

skouries_2.jpg

15:05: Φωτογραφία από την πορεία προς τις Σκουριές.15:00: Η πορεία των διαδηλωτών πέρασε από την περιοχή Κεραίες και κατευθύνεται προς τις Σκουριές, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της εταιρίας. Σημειώνεται πως η απόσταση είναι περίπου 5 χιλιόμετρα. (Πηγή: alterthess.gr)

 
14:25 Η πορεία των διαδηλωτών από το Χοντρό Δέντρο κατευθύνεται προς την περιοχή Κεραίες.
 
 
 
 
Φωτογραφίες από alterthess. 
 
 
13:55 Από το Παλαιοχώρι σύμφωνα με το alterthess έχει ξεκινήσει πορεία των εργαζομένων στα μεταλλεία, οι οποίοι προχωρούν σε κινητοποίηση κατόπιν εντολής της εταιρίας με απειλή μη καταβολής των δεδουλευμένων ή ακόμη και απόλυση. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται κανονικά εργασίες στις εγκαταστάσεις της εταιρίας.
 
 
13: 45 Στο Χοντρό Δέντρο υπάρχει κλούβα και διμοιρία των ΜΑΤ. Παράλληλα, υπάρχουν άλλες τέσσερις κλούβες στις Σκουριές.
 
 
13:44 Σύμφωνα με πληροφορίες η συγκέντρωση στην Ιερισσό ήταν πολύ μεγαλύτερη από την προηγούμενη και τα αυτοκίνητα που ξεκίνησαν από την Ιερισσό σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων.
 
Φωτογραφία:  seleo 
 
13:40 Τα πούλμαν του ΣΥΡΙΖΑ από Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή έφτασαν στο Χοντρό Δέντρο. Είναι εντυπωσιακή η συγκέντρωση των κατοίκων.
 
 
13:27 Αναμένεται κομβόι αυτοκινήτων που κατευθύνεται στις Σκουριές.
 
 
12:33 Ήδη έχει συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου στις προσυγκεντρώσεις σε Μεγάλη Παναγιά και Ιερισσό. Οι συγκεντρωμένοι θα κάνουν πορεία στην περιοχή Χοντρό Δέντρο.
 
 
12:29 Η αστυνομία έκανε και τρίτη προσαγωγή. Οι τρεις (τελικά) προσαχθέντες μεταφέρονται στο Α.Τ. Πολυγύρου.
 
 
11:45 Σύμφωνα με πληροφορίες για τους δύο προσαχθέντες, πρόκειται για ένα μέλος της Νεολαίας και ένα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.
 
11:38 Παρέμβαση για την απελευθέρωση των προσαχθέντων κάνουν η Επιτροπή Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές Κατερίνα Ιγγλέζη και Τάσος Κουράκης.
 
11:30 Η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή δύο διαδηλωτών που επέβαιναν σε λεωφορείο του ΣΥΡΙΖΑ από την Κομοτηνή με κατεύθυνση προς την Ιερισσό επειδή είχαν στην κατοχή τους αντιασφυξιογόνες μάσκες. Οι προσαγωγές πραγματοποίηθηκαν, μετά από έλεγχο στην περιοχή Στρατώνι και σύμφωνα με πληροφορίες οι προσαχθέντες μεταφέρονται στο Α.Τ Ιερισσού.
***************************Οι επιτροπές αγώνα ενάντια στα μεταλλεία Χρυσού στην Χαλκιδική έχουν καλέσει για την Κυριακή 21 Οκτωβρίου σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία. Παρά την… αντίθετη γνώμη του Αστυνομικού Διευθυντή οι επιτροπές δηλώνουν αποφασισμένες να πραγματοποιήσουν τις κινητοποιήσεις τους…
Με βάση το δημοσίευμα του  antigoldgreece, με επιστολή του προς τη “Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στη Μεταλλευτική Δραστηριότητα της Βορείου Χαλκιδικής”, ο Αστυνομικός Διευθυντής Χαλκιδικής, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Παπουτσής, νουθετεί/προειδοποιεί/απειλεί (;) όσους θα πάρουν μέρος στην κινητοποίηση της Κυριακής στις Σκουριές, κάνοντας λόγο για “ποινικά κολάσιμα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος”. Σύμφωνα με τον Ταξίαρχο, τέτοια αδικήματα έχουν διαπραχθεί στις προηγούμενες κινητοποιήσεις και ήδη “σχηματίζεται η προβλεπόμενη δικογραφία”. Ενάντια σε ποιους και  με ποιες κατηγορίες δε μας λέει ο κ. Ταξίαρχος – ίσως η “συμμετοχή σε διαδήλωση” να έχει πλέον προαχθεί σε κακούργημα…
Ο Ταξίαρχος επίσης κάνει τη διαπίστωση (“κοινή ομολογουμένως διαπίστωση”, του το είπαν οι “Πωλητές Αριστοτέλη”…) ότι “ικανός αριθμός ατόμων που διαπράττουν τα συγκεκριμένα αδικήματα δεν προέρχονται από κατοίκους της Χαλκιδικής”. Πώς την έκανε την “κοινή ομολογουμένως διαπίστωση”, πάλι δε μας λέει, αφού δεν έχει συλλάβει κάποιον που να διέπραξε κακούργημα και δη “εκτός Χαλκιδικής”… Ίσως πρέπει να θυμίσουμε στον κ. Ταξίαρχο ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, το περιβάλλον της Χαλκιδικής δεν αφορά μόνο τους Χαλκιδικιώτες αλλά είναι δημόσιο, κοινόχρηστο αγαθό και αφορά όλους όσους ζουν κι αναπνέουν σ’αυτή τη χώρα.
Ο Ταξίαρχος/Αστυνομικός Διευθυντής έχει μπερδέψει το ρόλο του και νομίζει ότι είναι Αστυνομικός Διευθυντής του Καναδικού Ελντοράντο. Εδώ και οκτώ μήνες κάνει τα στραβά μάτια στις παρανομίες της εταιρείας που έχει καταλάβει το βουνό και το  μόνο του μέλημα είναι να προφυλάσσει την εταιρεία  από τους “εχθρούς” πολίτες…
Πρόκειται για τον ίδιο Αστυνομικό Διευθυντή που στις 20 Μαρτίου έκλεισε το δρόμο στο “Χοντρό Δέντρο” απαγορεύοντας τη διέλευση όλων των αντίθετων στα μεταλλεία, άφησε όμως τους 500 τραμπούκους που κατέφτασαν εκεί με λεωφορεία της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ να περάσουν ανενόχλητοι για να ξυλοκοπήσουν 30…
…αυτόν που από το Μάρτιο μέχρι τώρα μας έχει φλομώσει στα δακρυγόνα τις βομβίδες κρότου-λάμψης και τις πλαστικές σφαίρες επειδή έχουμε το θράσος να θέλουμε να περπατήσουμε στο βουνό ΜΑΣ…
…αυτόν  που το βράδυ της 6ης Αυγούστου έστειλε τα ΜΑΤ να κάνουν κόλαση την Ιερισσό με βάση τη γελοία καταγγελία του Δημάρχου Αριστοτέλη…
Ο Ταξίαρχος λοιπόν στο έγγραφό του αναγνωρίζει το δικαίωμα του “συνέρχεσθαι ησύχως”, το οποίο δηλώνει ότι είναι “ύψιστη υποχρέωση και προτεραιότητα” της Αστυνομίας να διαφυλάξει.
Απάντηση των Επιτροπών Αγώνα Χαλκιδικής στην ΕΛ.ΑΣ.
 
 
«Αναφορικά με το 3017/1/135-ρμδ έγραφο της ΕΛ.ΑΣ, για το οποίο πληροφορηθήκαμε από το διαδίκτυο, επισημαίνουμε τα εξής:
Η κακή εμπειρία του παρελθόντος οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας, που παράνομα εμποδίζει την πρόσβαση ειρηνικών διαδηλωτών σε δημόσιο χώρο.
Θέμα νομιμότητας τίθεται για την Ελληνική Αστυνομία και μόνο – τόσο για τις μεθόδους αντιμετώπισης διαδηλωτών (απαγορευμένα χημικά, δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες, εμπρησμοί, τρομοκράτηση,αναίτιες συλλήψεις και προσαγωγές) όσο και γι’ αυτή καθαυτή την παρουσία της ΕΛ.ΑΣ στην περιοχή με σκοπό τη διασφάλιση συμφερόντων ιδιωτικής εταιρείας (δείτε το εξώδικο των αστυνομικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης αρ. πρωτ. 104/2012)
Το έγγραφο ισχυρίζεται ότι άτομα που δε διαμένουν στη Χαλκιδική διαπράττουν ποινικά κολάσιμα αδικήματα κατά τις κινητοποιήσεις. Οι μέχρι τώρα όμως συλλήψεις και προσαγωγές που έχουν πραγματοποιηθεί αφορούν αποκλειστικά κατοίκους της Χαλκιδικής. Στις κινητοποιήσεις μας δεν υπάρχουν ξένοι και ντόπιοι, μόνο άνθρωποι που αγωνιούν για το μέλλον αυτού του τόπου.
Η σωματική ακεραιότητα ατόμων που συμμετέχουν σε ειρηνικές διαδηλώσεις είναι θεωρητικά ευθύνη και της αστυνομίας. Οι μέχρι τώρα τραυματισμοί αφορούν κυρίως διαδηλωτές και προκλήθηκαν από επιθέσεις της ΕΛ.ΑΣ.
 
Θα συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε την αντίθεσή μας στην καταστροφή του τόπου μας και να διεκδικήσουμε την ελεύθερη πρόσβασή μας σε δημόσιους χώρους.»
 
 
 
Διαβάστε επίσης:

Την Κυριακή πορεία στις Σκουριές ενάντια στην καταστροφή του δάσους από τα μεταλλεία Χρυσού

Η «χρυσή» καταστροφή του δάσους στις Σκουριές στο όνομα των συμφερόντων δεν θα περάσει

Πηγή «legt.gr» –> εδώ

“Χρυσό” Αναπτυξιακό Πρότυπο

του Ιουλιανού

Δυο μέρες πριν από τις τελευταίες δημοτικές εκλογές συναντήθηκαν και συνέφαγαν, ο τότε Πρωθυπουργός Παπανδρέου και ο πατριώτης επιχειρηματίας Μπόμπολας. Λογικό, διότι ο κάθε επιχειρηματίας ενδιαφέρεται με χριστιανική σπουδή για το μέλλον της χώρας αλλά και για τη μακροημέρευση των επιχειρήσεών του. Ο Μπόμπολας, άλλωστε, χωρίς ενδοιασμούς και με την βοήθεια του πολιτικού προσωπικού μα και του νομικού οπλοστασίου- συν των απαραίτητων χρηματοοικονομικών συνθηκών- πρέπει να έχει εξασφαλισμένα από τα πριν τα κέρδη των μελλοντικών «επενδυτικών σχεδίων» του.

Δηλαδή: φοροαπαλλαγές , δημόσια επιχορήγηση, ανάπτυξη των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στην επικράτεια, ανεπαρκή φορολόγηση, αδασμολόγητη εισαγωγή εξοπλισμού, και πρώτων υλών, ελεύθερες εξαγωγές, ελεύθερη μεταφορά κερδών και κεφαλαίων, απλοποίηση διαδικασίας οργάνωσης, προνομιακό κανονιστικό καθεστώς λειτουργίας, παραχώρηση δημόσιας περιουσίας, ευέλικτο δουλοκτητικό εργασιακό καθεστώς που εξασφαλίζει πάμφθηνη εργασία.

Έτσι λοιπόν το μενού της συνάντησης είχε θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος. Είναι λογικό στην διάρκεια του γεύματος τους να συμφώνησαν πως η «δημοκρατία» και οι νόμοι είναι ταυτόσημοι όροι με την πίστη τους στην «ελεύθερη» επιχειρηματικότητα. Έτσι έπεσε στο τραπέζι με τα εδέσματα και το θέμα της διαγωνιστικής και αναμφισβήτητα αδιάβλητης διαδικασίας, για το έργο επέκτασης της Αττικής Οδού, προϋπολογισμού κοντά στα 1,4 δισ. ευρώ, που εύλογα ενδιαφέρει τον όμιλο Μπόμπολα μια και είναι βασικός μέτοχος της Αττικής Οδού μαζί με την J&P Άβαξ και την Αγροτική Τράπεζα (που αγόρασε το 9,9% της ΑΤΤΙΚΑΤ), μα και οι μπίζνες με τον χρυσό που ετοιμάζει ο όμιλος Μπόμπολα μια και ο Ελλάκτωρ είχε συμμετοχή με 19,4% στο μετοχικό κεφάλαιο της European Goldfields.

Χρυσοφόρα Επένδυση

Τα κοιτάσματα των μεικτών θειούχων μεταλλευμάτων της ΒΑ Χαλκιδικής πωλήθηκαν στην TVX HELLAS AE, θυγατρική της TVX Gold Inc. πολυεθνικής εταιρίας με έδρα τον Καναδά, έναντι11 δισ. δρχ., από τα οποία: τα 4.5 δισ. καταβλήθηκαν στην εκκαθαρίστρια Εθνική Κεφαλαίου ΑΕ με την υπογραφή της σύμβασης στις 21 Δεκέμβρη 1995. Και το υπόλοιπο τίμημα ύψους 6.5 δισ. δρχ., προβλεπόταν να καταβληθεί σε πέντε έντοκες ετήσιες δόσεις με επιτόκιο ίσο με εκείνο των έντοκων γραμματίων του Δημοσίου.

Η επικύρωση της σύμβασης από τη Βουλή των πατριωτών Ελλήνων έγινε στα τέλη Ιουλίου του 1996 από το Θερινό Τμήμα της, με τη ψήφο του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της ΠΟ.ΛΑΝ.

Με τη σύμβαση αυτή η πολυεθνική πήρε στην κυριότητά της, μέχρι το έτος 2083, τα μεταλλεία των μεικτών θειούχων μεταλλευμάτων των περιοχών Στρατωνίου και Ολυμπιάδας, συνολικής έκτασης 1.660 στρεμμάτων, ιδιόκτητων και δικαίωμα μεταλλειοκτησίας ακόμα και δασικών εκστάσεων σε μια περιοχή 314 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μεταξύ των κοινοτήτων Ολυμπιάδας, Στρατωνίου, Αρναίας και Σταυρού. Από τότε, όλες οι ιδιοκτησίες είναι πρακτικά δημευμένες αφού οι ιδιοκτήτες τους έχουν στερηθεί δια του νόμου το δικαίωμα να τις χρησιμοποιήσουν κατά τη βούλησή τους. Επιπλέον, η αξία τους έχει μηδενισθεί αφού απαγορεύεται ή μπορεί να απαγορευθεί στο μέλλον να χρησιμοποιηθούν για οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η TVX έγινε δεκτή στην ελληνική οικονομική και πολιτική σκηνή με τυμπανοκρουσίες ως “η μεγάλη επενδύτρια”, “η εταιρία με τη μεγάλη ρευστότητα”, ως “ευκαιρία να αποδείξει η χώρα πως μπορεί να προσελκύσει μεγάλα κεφάλαια από το εξωτερικό”.

Έτσι το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη «αποφασίζει» την υπαγωγή της επένδυσης στον Ν. 2687/53 περί επενδύσεων και προστασίας κεφαλαίων εξωτερικού, που αυτό σημαίνει μια σειρά φοροαπαλλαγών συν απαλλαγή από τις πληρωμές των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων. Καθώς και συνολική επιδότηση 20 δισ. δρχ! Ε, δεν είναι “η εταιρία με τη μεγάλη ρευστότητα”; Με δημόσιο χρήμα εννοείται. 11 δις αγορά – 20 δις επιδότηση, καθόλου άσχημα.

Ξεκινούν όμως γενικές συνελεύσεις των κατοίκων, παίρνονται αποφάσεις και ξεκινούν διαδηλώσεις , συγκρούσεις με ανθρώπους της πολυεθνικής και με τα ΜΑΤ με επακόλουθο δεκάδες συλλήψεις και μια βιομηχανία μηνύσεων από την εταιρεία.

Αλλαγή σκυτάλης

Το 2003 την σκυτάλη από την Καναδική TVX που αποχωρεί, αφήνοντας παντούανεξέλεγκτες αποθέσεις τοξικών υλικών, παραλαμβάνει ένα συνονθυλευματικό «επενδυτικό» σχήμα, που τους μετόχους του, τους συναντάμε ξανά και ξανά σε όλα τα δημόσια έργα, από τις χωματερές και την αποκομιδή των σκουπιδιών ως τους αυτοκινητόδρομους και από εκεί στα media , τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η μεταβίβαση έγινε με νέα σύμβαση που υπέγραψε ξανά η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την εταιρεία «Hellas Gold -Ελληνικός χρυσός». Η σύμβαση υπογράφτηκε από τους υφυπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Χρ. Πάχτα και Ανάπτυξης Αλ. Καλαφάτη έναντι του ποσού των 11 εκατομμυρίων ευρώ. Αμέσως μετά την επικύρωση της σύμβασης από την Βουλή τον Ιανουάριο του 2004 (Νόμος Πάχτα 3220/28.01.2004) η εταιρία επιδοτήθηκε με 15 εκατομμύρια ευρώ!

( σ.σ. το 2011 η Κομισιόν εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία κρίθηκε παράνομη και ασυμβίβαστη η κρατική ενίσχυση ύψους 15,34 εκατ. ευρώ, η οποία χορηγήθηκε στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, με την πώληση περιουσιακών στοιχείων και γης σε τιμή κατώτερη της αξίας της και με απαλλαγή της υποχρέωσης καταβολής φόρων)

Η εταιρεία «Hellas Gold Ελληνικός χρυσός» εκπροσωπήθηκε σε αυτήν την καθ’ όλα νόμιμη σύμβαση από τους μέτοχους της. Δηλαδή τον Μπόμπολα (Ελλάκτωρ) με 35%, τον Δημήτρη Κούτρα,-γενικό διευθυντή της κατασκευαστικής εταιρείας Άκτωρ, θυγατρικής του οµίλου Μπόμπολα, Ελλάκτωρ(!) και προέδρου της κοινοπραξίας της Αττικής Οδού (συμφερόντων Μπόμπολα) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελλάκτωρ- με 30%, και η πολυεθνική εταιρία «European Goldfields».

Η «Hellas Gold Ελληνικός χρυσός ιδρύθηκε στις 9/12/2003 με Αριθμό Μετοχών 6000 και μεΜετοχικό Κεφάλαιο 60.000. Η Υπογραφή της Σύμβασης φέρει ημερομηνία 12/12/2003.

Δηλαδή η εταιρία ιδρύεται με το ελάχιστο από το νόμο 2190/20 καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο και 3 μέρες μετά την ίδρυσή της υπογράφει τη σύμβαση με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Νόμιμα και ηθικά.

Λογικά, δημοκρατικά, και φιλελεύθερα όλα αυτά μια και η εφαρμοζόμενη πολιτική στηρίζεται στην οικονομική βάση των «επενδύσεων» των υπερεθνικών εταιριών σχηματίζοντας έτσι την οικονομική βάση της χώρας επηρεάζοντας ταυτόχρονα την πολιτική βάση μα και την πολιτική εφαρμογή μαζί με την κατασταλτική των νόμων που επιθυμούν. Μια αλληλοεξαρτώμενη σχέση μεταξύ πολιτικών και επιχειρηματιών.

Όμως εδώ πρόκειται για «επένδυση-αναπτυξιακή» και είναι άσχετο το ότι ο μεταλλευτικός κώδικας δεν προβλέπει δικαιώματα από τα κέρδη υπέρ του δημοσίου, ενώ η μεταλλευτική δραστηριότητα κατισχύει έναντι όλων των άλλων δραστηριοτήτων.
Άλλωστε εδώ μιλάμε για την «European Goldfields» που είναι μέτοχος στην «Hellas Gold Ελληνικός χρυσός» του Μπόμπολα μα και ενός μεγαλοϋπαλλήλου του Μπόμπολα.

Και η επένδυση αυτή πρέπει να έχει happy end διότι η European Goldfields με έδρα το Γιούκον στην Αλάσκα αλλά με γραφεία στο Λονδίνο «ανήκει» στον Φρανκ Τίμις γνωστό ως «Δράκουλα της Τρανσυλβανίας» με δυο καταδικαστικές αποφάσεις στο ενεργητικό του γιαεμπόριο ηρωίνης, και προωθήθηκε από το «περιβάλλον» του τότε υπουργού Ανάπτυξης Άκη Τσοχατζόπουλου(σ.σ. Μια άλλη εταιρεία του, η Regal Oil, είχε αγοράσει την πλειοψηφία των μετοχών της Kavala Oil, ενώ στη συνέχεια ανακοίνωσε ψευδώς την ύπαρξη τεράστιων κοιτασμάτων στην Καλλιράχη και στο τέλος εξαφανίστηκε έχοντας αποκομίσει τεράστια χρηματιστηριακά κέρδη)

Το 2005 η εταιρεία πήρε άδεια λειτουργίας του μεταλλείου «Μαύρες Πέτρες» που βρίσκεται κάτω από τον οικισμό Στρατονίκη. Η εξόρυξη γινόταν με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας που αφορά τα φουρνέλα.

Στα μέσα του 2007 η Άκτωρ έδωσε το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών που είχε στην Ελληνικός Χρυσός στην European Goldfields, με αντάλλαγμα το 19,4% των μετοχών της European Goldfields και ταυτόχρονα την ίδια χρονιά ,το 2007, η εταιρεία προπώλησε τα δικαιώματα ασημιού της περιοχής για 57,7 εκατομμύρια δολάρια στην Silver Wheaton, of shore εταιρεία που εδρεύει στην Μεγάλη Κέιμαν.

Παράλληλα, αποτιμήθηκε η Ελληνικός Χρυσός με 592 εκατ. δολάρια από την Behre Dolbear International Ltd, όταν σχεδόν τρία χρόνια νωρίτερα είχε πουληθεί με 11 εκατ. ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση.

Τρελός χορός υπεραξιών για Μπόμπολα και λοιπούς συνεταίρους

Η ΑΚΤΩΡ αναφέρει στο σάιτ της :

Σήμερα, η ΑΚΤΩΡ κατέχει το 2,7% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης στα χρηματιστήρια του Τορόντο (TSX), της Νέας Υόρκης (NYSE) και της Αυστραλίας (ASX) της μεταλλευτικής εταιρείας ELDORADO GOLD CORPORATION (ELD) και το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.

Στο πλαίσιο παγίωσης μιας στρατηγικής συμμαχίας με την EUROPEAN GOLDFIELDS (EGU), συμφωνήθηκε στις 5 Ιουνίου 2007 η ανταλλαγή 30% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε. (από το 35% που κατείχε πριν η ΑΚΤΩΡ) με 19,9% του μετοχικού κεφαλαίου της EUROPEAN GOLDFIELDS (EGU).

Τον Οκτώβριο του 2011 η ΑΚΤΩΡ πούλησε στην Qatar Holding 13.000.000 μετοχές της European Goldfields (δηλ. ποσοστό 7,07%) με 10 C $ ανά μετοχή. Τέλος, το Δεκέμβριο του 2011, η EGU συμφώνησε στην προτεινόμενη φιλική εξαγορά της από την ELD, η οποία συναλλαγή εγκρίθηκε από τις Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων της EGU και ELD (21 Φεβρουαρίου 2012).

Σύμφωνα με την Ελλάκτωρ:

Η επιχειρηματική αυτή κίνηση αποτελεί ουσιαστικό βήμα για την άμεση υλοποίηση ενός Έργου το οποίο θα είναι Σταθμός στην αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου της χώρας μας και σηματοδοτεί την οικοδόμηση συνεργασίας μεταξύ της Ακτωρ ΑΤΕ και της Qatar Holding.

Ουσιαστικά η Eldorado Gold Corporation εξαγόρασε και συγχωνεύτηκε με την επίσης καναδική εταιρεία European Goldfields (μητρική της Ελληνικός Χρυσός που ελέγχει τα Μεταλλεία Χαλκιδικής) μέσω συμφωνίας ανταλλαγής μετοχών και προσφοράς σε μετρητά, με«δούρειο ίππο» τον όμιλο Μπόμπολα, ο οποίος γίνεται μεγαλομέτοχος των Καναδών με αντάλλαγμα τα Μεταλλεία Χαλκιδικής, καθιστώντας και τους Άραβες μετόχους του νέου σχήματος. Η συμφωνία με την Qatar Holding είχε μάλιστα υπογραφεί στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του τότε πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου και του σεΐχη του Κατάρ Aλ Τανί.

Η «μπίζνα» ήταν τόσο μεγάλη, που πριν ακόμα φτάσουμε στην εξόρυξη ενός γραμμαρίου χρυσού, η αξία της European Goldfields είχε φθάσει στα 2,3 δισ. δολάρια στα χρηματιστήριαTSX (Τορόντο) και ΑΙΜ (Λονδίνο), όπου είναι εισηγμένη. Το μεγαλύτερο μέρος της αξίας είναιχρηματιστηριακός «αέρας», δηλαδή προεξόφληση μελλοντικών πωλήσεων και κερδών. Τα πραγματικά κεφάλαια που έχουν βάλει οι μέτοχοί της από το 2004 με τη μορφή μετρητών δεν ξεπερνούν τα 200 εκατ. δολάρια (περίπου 145 εκατ. ευρώ).

Αλήθεια, πως μπορούν να εξηγηθούν όλες οι συναλλαγές με διαρκώς αυξανόμενα τιμήματα, σε ελάχιστο διάστημα και οι μέτοχοι να καρπώνονται σημαντικές υπεραξίες, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει μέχρι στιγμής εξόρυξη χρυσού;

Ποιοι άλλοι όμως φιγουράρουν ως μέτοχοι στην European Goldfields;

Μα η BlackRock εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού, διαχειριστής χρήματος δηλαδή, πάροχος επενδυτικών συμβουλών και λύσεων και ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο.

Η BlackRock είναι η εταιρεία που αξιολόγησε το επίπεδο των τραπεζών: Αγροτική Τράπεζα, Εθνική Τράπεζα, Εμπορική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Η JP Morgan Asset Management, η Fidelity-Pyramis, ο Δημήτρης Κούτρας, η Ελλάκτωρ του Μπόμπολα καθώς και αδιάφορα “funds”, και όποιοι άλλοι μπορούν να είναι ή και να κρύβονται πίσω από κάθε είδους νομικά πρόσωπα και επενδυτικούς λογαριασμούς του εσωτερικού και εξωτερικού, όπως συμβαίνει σε «μεγαλόπνοα αναπτυξιακά» projects.

Τα “funds”, έτσι κι αλλιώς χαρακτηρίζονται από έλλειψη διαφάνειας, μια και οι καπιταλιστές φρόντισαν να έχουν και μια πίσω πόρτα κέρδους αν τα πράγματα πολιτικά-οικονομικά δεν πηγαίνουν καλά ώστε να εξακολουθούν να κερδίζουν από την μη ύπαρξη κανονισμών λειτουργίας, από την μη υποχρέωση να αναφέρουν στοιχεία σχετικά με το ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων, των αποδόσεών τους και των «επενδυτικών» στρατηγικών που εφαρμόζουν.

Όπως είναι γνωστό, πρόσβαση σε τέτοιες συναλλαγές δεν έχουν ούτε συνταξιούχοι, ούτε άνεργοι, ούτε εργάτες.
Ωστόσο το πόσο καλά έχει «πουληθεί» αυτή η «αναπτυξιακή» ιστορία αποτυπώνεται στα εξής:

  • Το σύνολο των εσόδων της European Goldfields το 2009 ήταν μόλις 63 εκατ. δολάριακαι το καθαρό αποτέλεσμα ζημιές 11 εκατ. δολαρίων. Από το σύνολο των εσόδων το μεγαλύτερο μέρος ήταν πωλήσεις της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. (44 εκατ. ευρώ).
  • Τα περιουσιακά στοιχεία που έχει στην Ελλάδα η Goldfields αποτιμώνται σε 522 εκατ. δολάρια στον ισολογισμό της, όταν το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των επενδυτικών πλάνων και των εγκαταστάσεων σε που έχει σε άλλες περιοχές (Ρουμανία και Τουρκία) αποτιμώνται σε 577 εκατ. δολάρια.

Το παράδοξο είναι ότι στον ισολογισμό της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. (Hellas Gold) δεν έχει γίνει ανάλογη προσαρμογή της αξίας των περιουσιακών στοιχείων. Το σύνολο του ενεργητικού της δεν ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2009 (ή 141 εκατ. δολάρια με ισοτιμία ευρώ/δολαρίου 1,43 στις 31/12/2009) εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 46 εκατ. ευρώ. Με πιο απλά λόγια, το ίδιο περιουσιακό στοιχείο αποτιμάται με διαφορετικό τρόπο στον ισολογισμό της θυγατρικής και διαφορετικά στον ισολογισμό της μητρικής.

Σε ποιους «ανήκουν» ή ποιοι κυνηγάνε τέλος πάντων τα ορυχεία και τον «Θησαυρό» της Κασσάνδρας;

Κυνήγι Θησαυρού

Κυνήγι Θησαυρού είναι οι αγώνες των κατοίκων της Β.Χαλκιδικής:

Η “Μεγάλη Απεργία” των μεταλλωρύχων του ’77 στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας.

Η δυναμική και νικηφόρα αντίσταση των κατοίκων της Ολυμπιάδας ενάντια στον παραλογισμό της μεταλλουργίας χρυσού και στην καταστροφή του τόπου τους.

Η εναντίωση στα τωρινά σχέδια της εταιρίας “Ελληνικός Χρυσός” στις Σκουριές.

ΠΗΓΕΣ:

  • Το πραγματικό Μενου Ελευθεροτυπία, 14/11/2010
  • Τρία χρόνια κόντρα στο σκάνδαλο της TVX Ριζοσπάστης 13/11/1998
  • Μετά την πτώχευση της TVX Gold Ελευθεροτυπία, 7/11/2010
  • Στο ευρωσκαμνί για τον Μπόμπολα Ποντίκι 19/7/2012
  • Επένδυση σε 9 εκατ. ουγκιές χρυσού Το Βημα 24/12/2011
  • Το ΟΡΑΜΑ του Χρήστου Πάχτα Παρατηρητήριο μεταλλευτικών δραστηριοτήτων.
  • Μπίζνες με ελληνικό χρυσό και καναδικό αέρα Ελευθεροτυπία 7 Νοεμβρίου 2010
  • Canadians and Mining: the ugly truth

Short URL: http://wp.me/p1pa1c-hK1

Πηγή «Παραλληλογράφος» –> εδώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s