ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ;;; ΟΧΙ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!

 

Eικοσιπέντε χρόνια από το Τσερνομπίλ (26/4/1986) και ένας ακόμη εφιάλτης υψώνεται πάνω από τον πλανήτη, αποδεικνύοντας ακράδαντα για μια ακόμη φορά ότι η πυρηνική ενέργεια ΔΕΝ μπορεί να είναι ποτέ ασφαλής.  Ακόμη και στις πιο «οργανωμένες»,  «τεχνολογικά προηγμένες» και ίσως «πλέον υποταγμένες» κοινωνίες όπως αυτή της Ιαπωνίας.

Στη σεισμογενή γειτονιά μας δεν πρέπει να λειτουργήσει κανένα πυρηνικό εργοστάσιο. Πρέπει λοιπόν να αναπτυχθεί ένα βαλκανικό πολιτικό οικολογικό κίνημα για να εμποδίσει κάθε σκέψη για πυρηνικό εργοστάσιο στη Ελλάδα (που κάτι είχαν αρχίσει να ψιθυρίζουν πάλι) αλλά και την Βουλγαρία και Τουρκία που σχεδιάζουν νέα πυρηνικά εργοστάσια.  Παράλληλα πρέπει να απαιτήσουμε στροφή στις ανανεώσιμες πηγές και την εξοικονόμηση ενέργειας.

.

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ;;;  OXI!!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!
Το 1977 η κυβέρνηση Καραμανλή είχε βάλει στα σκαριά την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην Κάρυστο. Αυτό ήρθε σε αντίθεση με το οικολογικό κίνημα που υπήρχε τότε και τις πολιτικές οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Δημιουργήθηκε κίνημα που ακύρωσε κάθε σκέψη για κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου.

Ενδεικτικό της έντονης πολιτικής χροιάς που είχε το τότε Οικολογικό κίνημα φαίνεται ανάγλυφα σε μερικά από τα συνθήματα που μπορούσες να διαβάσεις στα πανό όπως:

Η κοινωνία της μόλυνσης δεν καθαρίζεται, ανατρέπεται
Η καπιταλιστική ανάπτυξη, η υποταγή στην τεχνολογία, φταίνε για την ρύπανση
Όχι στα πυρηνικά εργοστάσια, μαζικό κίνημα ενάντια στην μόλυνση

.

Οι επόμενες φωτογραφίες είναι από κινητοποιήσεις του τότε οικολογικού κινήματος.

 

.

Από το «Οικολογικό Διήμερο» 2-3 Ιούλη 1981 στα Προπύλαια

 

 

 

 

Αφίσες από διάφορες οργανώσεις που καλούσαν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις

 

 

 

 

Η κεντρική συγκέντρωση πάντα στα Προπύλαια

 

 

 

Προσυγκέντρωση στην Πατησίων

 

 

Προσυγκέντρωση στην Ακαδημίας

 

Σταδίου

 

Σύνταγμα

 

 

Πανεπιστημίου

 

 

 

Ομόνοια

 

 

 

 

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ;;;
OXI!!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!! 

.

10 comments on “ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ;;; ΟΧΙ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!

 1. Βέβαια, δεν ξεχνιέται αυτή η διαδήλωση: κέφι, φαντασία, δημιουργικότητα, πραγματικά πράσινη. Ήταν η πρώτη «αυθόρμητη» κινητοποίηση οργανωμένη από οικολογικές κινήσεις («Οικολογική Πρωτοβουλία») και με συμμετοχή κι άλλων πολιτικών δυνάμεων. Μπράβο που έβγαλες αυτές τις αναμνήσεις από το μπαούλο
  Νίκος Χρυσ

 2. @2 Νίκος Χρυσ : Νίκο, οι αγώνες του 1979 είναι όσο ποτέ επίκαιροι. Και ξέρεις κάτι, δεν είναι λίγο να έχουμε στις αποσκευές μας έναν νόμο που καταργήθηκε (ν. 815), ένα πυρηνικό εργοστάσιο που δεν έγινε στην Κάρυστο, ένα πετροχημικό που δεν έγινε στον Αστακό και πολλά άλλα. Ανάμεσα σε όλα αυτά και σε πάρα πολλά άλλα μικρότερα, υπάρχουν οι πολύτιμες αναμνήσεις μας.

 3. Τρίτη 15 Μαρτίου
  Τόκιο


  Η μέτρηση των επιπέδων ραδιενεργής ακτινοβολίας στις 8.30′ το πρωί της Τρίτης τοπική ώρα, έφθασε στις 8,217 μονάδες μέτρησης από 1,941, που ήταν 40 λεπτά νωρίτερα και πριν από τη νέα έκρηξη, όπως ανακοίνωσε η ιδιοκτήτρια, Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τόκιο.

  Η έκρηξη κατέστρεψε την οροφή πάνω από το σιλό του αντιδραστήρα υπ’αριθμόν 2 του πυρηνικού εργοστασίου και πυκνό σύννεφο ατμών εκτοξεύθηκε προς τον ουρανό της Φουκουσίμα όπως μεταδίδουν τα ιαπωνικά τηλεοπτικά δίκτυα.

  Οι αρχές προσπαθούν να αποτρέψουν την τήξη σε τρεις από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες του εργοστασίου, που υπέστησαν βαρύτατες βλάβες στο σύστημα ψύξης των πυρήνων, από τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης Παρασκευής αλλά και από το τσουνάμι, που προεκλήθη από τη δόνηση, στον Ειρηνικό ωκεανό.

  Πάντως οι αρμόδιες αρχές της Ιαπωνίας παρουσιάζονται καθησυχαστικές, καθώς υποστηρίζουν ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα θα πρέπει να αγγίξουν το 1 εκατομμύριο περίπου, για να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες, από την προσβολή ραδιενεργούς ακτινοβολίας, σε ανθρώπους.

  Aύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας στη ρωσική ‘Απω Ανατολή.

  Τα επίπεδα της ραδιενέργειας αυξήθηκαν ελαφρώς στη ρωσική Άπω Ανατολή, αλλά παραμένουν εντός των ορίων του φυσιολογικού, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές.

  Τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην περιοχή του Βλαδιβοστόκ, σε απόσταση 800 χιλιομέτρων βορειο-δυτικά του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, βρίσκονται στο 1 μικροροέντγκεν ανά ώρα, ενισχυμένα σε σύγκριση με την κατάσταση που επικρατούσε έξι ώρες νωρίτερα, ανακοίνωσε το τοπικό υπουργείο Εσωτερικών.

  Οι ιαπωνικές αρχές προειδοποίησαν ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας είναι «σημαντικά» υψηλότερα στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα έπειτα από την έκρηξη στο κτίριο του αντιδραστήρα Νο. 2 και την πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις του αντιδραστήρα Νο. 4.

  Πηγή –> news24

 4. Ο μέχρι στιγμής επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 2.400 νεκρούς, ωστόσο υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 10.000 έχασαν τη ζωή τους από το σεισμό και το τσουνάμι της περασμένης Παρασκευής. Περίπου 30.000 θεωρούνται αγνοούμενοι, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo, ενώ περισσότεροι από 500.000 έχουν μείνει άστεγοι.

  Ραδιενεργό νέφος απλώθηκε την Τρίτη πάνω από το βορειοανατολικό τμήμα της Ιαπωνίας, όπου οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε νερό και τρόφιμα, καθώς και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

  Ο μέχρι στιγμής επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 2.400 νεκρούς, ωστόσο υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 10.000 έχασαν τη ζωή τους από το σεισμό και το τσουνάμι της περασμένης Παρασκευής. Περίπου 30.000 θεωρούνται αγνοούμενοι, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo, ενώ περισσότεροι από 500.000 έχουν μείνει άστεγοι.

  Στο Τόκιο επικράτησε πανικός μετά τα νέα για άνοδο των επιπέδων ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, οδηγώντας κάποιους να εγκαταλείψουν την πόλη και άλλους να σπεύσουν στα καταστήματα για να αγοράσουν προμήθειες σε βασικά είδη.

  http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1944021

 5. Καλησπέρα Κανάλι.
  Οι φωτογραφίες σου συγκλονιστικές. Ειδικά εκείνες με τα σκιάχτρα και τις μαύρες σημαίες μου φάνηκαν τόσο επίκαιρες που σοκαρίστηκα χειρότερα. Το τέλος μιας εποχής είναι η αρχή μιας άλλης. Στην αλυσίδα αυτή όμως, τη συγκεκριμένη, δυστυχώς, μόνο δυσάρεστες στιγμές μετράμε.

 6. @7 Theorema : Γειά σου Theorema. Παρόλο που στο τέλος της διαδήλωσης το σκιάχτρο το κάψαμε (το βράδυ θα ψάξω να βρω σχετική φωτό και θα την αναρτήσω), αυτό σαν να έχει στοιχειώσει, ζει και βρίσκεται συνέχεια μπροστά μας να μας λέει επιτακτικά, ότι πλέον δεν αρκούν μόνο οι συμβολισμοί.

 7. Η αμνησία …σκοτώνει

  της Κατερίνας


  Σήμερα η TEPCO είναι η 4η σε μέγεθος εταιρία παραγωγής ενέργειας στον κόσμο και η μεγαλύτερη στην Ασία.

  Η TEPCO, είναι ένα διαρκές …σκάνδαλο. Σχεδόν από τα πρώτα χρονια της λειτουργίας της. Μόνο μέσα στα τελευταία 25 χρόνια εμφανίζεται να έχει κουκουλώσει πάνω από διακόσια ατυχήματα και μόνο στην τελευταία δεκαετία να έχει …πειράξει καμιά τριανταριά εκθέσεις επιθεωρητών ασφαλείας.

  Μόλις το 2002 ο Πρόεδρος και αρκετά κορυφαία στελέχη παραιτούνται ύστερα από καταιγισμό δημοσιευμάτων για αλλοιώσεις σε αρχεία εργοστασίων.

  Το 2006 η TEPCO παραδέχεται ότι έχει αλλοιώσει τα στοιχεία για τις θερμοκρασίες του ψυκτικού νερού στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι. κλπ, κλπ, κλπ…. Και φαντάζομαι ότι όποιος κάνει έναν στοιχειώδη επιφανειακό ψάξιμο, θα βρει …κι άλλα, κι άλλα κι άλλα

  Ολόκληρο το άρθρο έδώ –> http://agauch-katerina.blogspot.com/2011/03/blog-post_16.html

 8. Παράθεμα: Πυρηνική Ενέργεια; Όχι ευχαριστώ! « Πόντος και Αριστερά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s